보고서 정보
주관연구기관 |
한국농촌경제연구원 Korea Rural Economic Institute |
보고서유형 | 연차보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2014-12 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
국무조정실 The Office for Government Policy Coordination |
등록번호 |
TRKO201500001706 |
과제고유번호 |
1105008648 |
사업명 |
한국농촌경제연구원 |
DB 구축일자 |
2015-05-16
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201500001706 |
초록
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연구 결과 및 시사점
환경성 분석 결과, 논ㆍ밭ㆍ과수원ㆍ시설재배지의 유효인산이 적정 범위를 1.3~2.1배 초과한 것으로 나타났다. 또, 양분 과다 투입이 지하수, 지표수의 오염을 유발하고 있는 것으로 나타났다. 그리고 경제성 분석 결과, 벼 재배에 생산요소가 과잉 투입되고 있으며, 이와 같은 상황에서는 저투입 농업을 포함한 지속가능 농업이 경제성과 환경성을 동시에 개선할 수 있는 대안으로 보인다. 또한 사회성 분석 결과, 사회적 요소로는 생산자의 가치ㆍ조직ㆍ내부 네트워크 등이 있으며, 사회적 조건으로는 지도력ㆍ소비자 인식ㆍ교
연구 결과 및 시사점
환경성 분석 결과, 논ㆍ밭ㆍ과수원ㆍ시설재배지의 유효인산이 적정 범위를 1.3~2.1배 초과한 것으로 나타났다. 또, 양분 과다 투입이 지하수, 지표수의 오염을 유발하고 있는 것으로 나타났다. 그리고 경제성 분석 결과, 벼 재배에 생산요소가 과잉 투입되고 있으며, 이와 같은 상황에서는 저투입 농업을 포함한 지속가능 농업이 경제성과 환경성을 동시에 개선할 수 있는 대안으로 보인다. 또한 사회성 분석 결과, 사회적 요소로는 생산자의 가치ㆍ조직ㆍ내부 네트워크 등이 있으며, 사회적 조건으로는 지도력ㆍ소비자 인식ㆍ교육ㆍ갈등 해결 등이 있는 것으로 분석되었다. 다음으로 지속가능 농업 육성을 위한 투자가 농업 부가가치 제고에 미치는 영향을 분석한 결과, 직불제도의 효과가 가장 큰 것으로 나타났다. 전문가들은 토양검정을 바탕으로 한과학적이고 합리적인 양분관리가 경제성도 개선하는 것으로 평가하였다. 농업인들은 지속가능 농업 실천을 위하여 농가가 극복해야 할 가장 큰 문제로 ‘경제적 요인(40.5%)’을, 실천의 가장 큰 애로 요인으로 ‘지속가능 농업기술의 불확실성(55.8%)’을 꼽았다. 현재 우리 농업이 직면한 가장 큰 문제로 환경문제와 사회 또는 지역공동체 문제를 꼽은 농업인일수록 지속가능 농업 실천 비중을 확대하는 것으로 분석되었다. 지속가능 농업 실행프로그램의 우선순위 결정을 위한 AHP 분석 결과, '농업기술 개발의 확대', '토양검정/시비 처방 사업', '배출권 거래제' 순으로 우선순위가 계측되었다.
지속가능한 농업시스템 구축을 위한 핵심 과제로, 경제적 측면에서 농업 정책과 환경정책의 통합, 가치사슬을 기초로 한 시장 조성 기능의 활성화, 환경적 측면에서 농업 분야의 최적 자원관리 시스템 구축, 지속가능 농법의 실천 확대, 환경친화적ㆍ지속 집약적 기술 개발의 확대, 사회적 측면에서 그린 경영체의 육성, 기술 보급 및 교육 확대, 사회적 갈등의 조정, 거버넌스 측면에서 건실한 거버넌스 강화, 관련 주체의 적절한 역할 분담과 협력체제 구축, 공동체 지원 농업의 활용 등이 요구된다.
Abstract
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Research Results and Implications
An analysis of environment effect reveals that the available phosphoric acid level is 1.3~2.1 times the optimal amount in rice paddies, upland fields and orchards. Further examination has revealed that the excess nutrient is polluting ground water and surface wat
Research Results and Implications
An analysis of environment effect reveals that the available phosphoric acid level is 1.3~2.1 times the optimal amount in rice paddies, upland fields and orchards. Further examination has revealed that the excess nutrient is polluting ground water and surface water.
Analytical results for economic feasibility show that factors of production have been invested heavily in the rice crop. Under these conditions, sustainable agriculture, including low-input agriculture, appears to be a possible alternative that will permit economic feasibility and environment effects to be improved simultaneously.
Analysis results for sociality reveal that social factors include the value of producer, association and interior network. Social conditions are comprised of leadership, consumers' awareness, education and conflict solutions. In addition, analysis on how much the investments contribute to improving agricultural value added has revealed that the direct payment program is the most effective instrument. Experts confirm that economic feasibility can be improved by scientific and well reasoned nutrient management on the basis of soil test.
Farmers pointed to 'economic factors' (40.5%) as being the largest obstacle to switching to the practice of sustainable agriculture. They also indicate 'uncertainty with regards to sustainable agriculture technology' (55.8%) as a failure factor for practicing sustainable agriculture. Even so, farmers who think that environmental and regional issues are the biggest problems have expanded their practice of sustainable agriculture.
An analysis which sought to establish the priorities for sustainable agriculture policy programs has shown that extending R&D in agricultural technology, revitalizing soil test and fertilizer recommendations as well as introducing an emission trading system are very important policy measures.
The key subjects to establish the sustainable agriculture system are classified into the following four aspects. And each aspect calls for different requirements.
Firstly, from an economic point of view, the research indicates that agricultural policy needs to be integrated with environmental policy and that the function of market making based on the value chain needs to be revitalized.
Secondly, from an environmental point of view, there is a need for an optimal resource management system to be established in the agricultural sector. In addition, sustainable agriculture practice will need to be extended and environmentally-friendly and sustainable intensive technology will need to be further developed.
Thirdly, from a social point of view, green agriculture management needs to be fostered, technology and education needs to be extended, and social conflict needs to be mediated.
Lastly, from a governance point of view, it will be necessary to strengthen good governance, to share suitable roles, to build a cooperation system and to utilize community supported agriculture.
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