보고서 정보
주관연구기관 |
한국영양학회 Korean Nutrition Society |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2011-11 |
주관부처 |
보건복지부 [Ministry of Health & Welfare(MW)(MW) |
등록번호 |
TRKO201500006998 |
DB 구축일자 |
2015-06-13
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키워드 |
영양․식생활 교육자료.교육자료 인증.영양교육자료 DB.인증 체계.라이브러리.Nutrition education materials.certification of education materials.DB on nutrition education materials.certification system.library.
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초록
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Ⅳ. 연구결과
1. 국내 영양․식생활 교육자료 수집 및 DB 구축
가. 영양․식생활 교육 관련 서적 96종, 팸플릿 59종, 리플릿 17종, 게시자료 41종, 웹사이트 65개 사이트, 어플리케이션 82종, 시청각 매체 6종, 입체매체(활동매체) 53종을 수집하였다.
나. 제목, 발행년도, 내용, 표지, 목차, 코멘트, 발간처(출판사), 활용처,저자, 매체 대분류, 매체 소분류, 교육대상으로 교육자료에 대한 DB를 구조화하여 수집된 자료를 정리하였다.
다. DB화된 영양·식생활 교육자료에 대한 정보를 검색할 수
Ⅳ. 연구결과
1. 국내 영양․식생활 교육자료 수집 및 DB 구축
가. 영양․식생활 교육 관련 서적 96종, 팸플릿 59종, 리플릿 17종, 게시자료 41종, 웹사이트 65개 사이트, 어플리케이션 82종, 시청각 매체 6종, 입체매체(활동매체) 53종을 수집하였다.
나. 제목, 발행년도, 내용, 표지, 목차, 코멘트, 발간처(출판사), 활용처,저자, 매체 대분류, 매체 소분류, 교육대상으로 교육자료에 대한 DB를 구조화하여 수집된 자료를 정리하였다.
다. DB화된 영양·식생활 교육자료에 대한 정보를 검색할 수 있는 웹사이트(www.nutridb.net, www.nutridb.or.kr, www.nutridb.kr)를 구축하였다.
2. 영양․식생활 교육자료 인증 시스템 개발
가. 영양․식생활 교육 자료를 매체별[인쇄매체(서적), 인쇄매체(유인물 및 게시자료), 웹사이트, 활동매체]로 분류하여 매체 정보의 내용, 형식, 활용성, 공공성의 4개 평가항목에 대해 각 매체 특성에 따라 7-8개 평가 항목으로 구성된 인증 심사기준안을 개발하였고, 인증 심사의 객관성을 높이기 위해 각 평가항목의 심사 기준에 대한 세부지침서를 개발하였다.
나. 인증 심사 및 등록은 교육자료 신청 및 접수 → 교육자료 정리 및 분류 → 1차심사: 서면평가 → 2차심사: 전체회의 → 결과통보 → 교육자료 인증 → 교육자료 등록의 순으로 이루어지도록 인증 심사 및 등록 절차를 마련하였고, 심사 후 최종 판정 기준은 ‘내용’과 ‘공공성’ 평가영역의 모든 평가항목이 반드시 ‘예’에 해당되고 평가항목 전체의 70% 이상이 ‘예’에 해당될 때 ‘적합’으로 판정하도록 규정하였다.
다. 인증된 자료에 대해 인증 자료임을 표시하고 알릴 수 있도록 인증 기간과 인증 기관을 나타낸 인증 마크를 개발하였다.
라. 영양․식생활 교육자료의 인증 시스템 도입을 위해 관련 법령인 ‘국민영양관리법’에 적용할 수 있도록 관련 규정의 기초를 마련하였다. 관련 규정 조항은 인증위원회 구성(5인 이내) 및 운영, 심사위원 구성(자료 당3인) 및 운영, 인증 심사기준안 및 세부지침서, 인증의 판정 기준, 인증 심사위원 수당 및 수수료, 인증 유효기간 및 갱신(웹사이트만 적용, 2년),인증 취소로 구성된다.
Abstract
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IV. Results
The results of this study are summarized as follows:
- Domestic nutrition education materials were collected and analyzed and DB was established.
- The scope of certification: Nutrition education materials were classified by medium (print media (books), print media (handouts and
IV. Results
The results of this study are summarized as follows:
- Domestic nutrition education materials were collected and analyzed and DB was established.
- The scope of certification: Nutrition education materials were classified by medium (print media (books), print media (handouts and published materials), websites, active media)
- Judging criteria for certification
• Print media (books): a total of eight items in the 4 assessment areas (content / format / utilization / publicness).
• Print media (handouts and published materials): a total of seven items in the 4 assessment areas (content / format / utilization / publicness).
• Websites: a total of eight items in the 5 assessment areas (information /format /functionality/ utilization / publicness).
• Active media: a total of seven items in the 4 assessment areas (information / format /utilization / publicness).
- Certification and registration procedures: Request and receipt of education materials → organization and classification → 1st judging criteria: written evaluation → 2nd judging criteria: the entire meeting → Notification of certification → Certification → Registration
- Certification Mark: Selection of contractors & development of mark
- Regulations:
․ Certification Committee: 5 persons or less
․ The judge composition: 3 persons per item
․ Judging criteria (assessment area and the evaluation questions) and detailed instructions were developed.
․ The acceptance criteria of certification meets both two criteria
① All item of the content and the publicness assessment area must evaluate for 'yes'
② more than 70% of 'yes' (6 of 8 or 5 of 7 more than)
․ Certification fee and allowance for the judges
․ Certification expiration date and renewal: Apply to the only website, valid for 2 years
․ Cancellation of certification
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