보고서 정보
주관연구기관 |
국립원예특작과학원 |
연구책임자 |
김성종
|
참여연구자 |
양창열
,
김정희
,
이인규
,
김태영
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2012-01 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농촌진흥청 |
과제관리전문기관 |
국립원예특작과학원 National Institute of Horticultural and Herbal Science |
등록번호 |
TRKO201500009820 |
과제고유번호 |
1395022514 |
사업명 |
원예시험연구 |
DB 구축일자 |
2015-07-11
|
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
사과 약제적과 실용화 사업은 사과 적화제, 적과제의 살포효과의 현장실증연구를 실시하였고 현장평가회를 통해 농업인들에게 홍보하였다. 블루베리 신초발생 촉진 및 품질향상 기술 현장실증은 블루베리 과실품질 향상을 위해 평택, 청원, 예산지역의 농가에서 현장실증 연구를 수행하였다. 주축지의 전정처리와 적방처리를 실시하여 과실품질 향상 효과를 얻었으며 그 결과를 현장평가회를 개최하여 홍보하였다. 복숭아 전업농 경영모델 개발은 고품질 복숭아 생산 전문농에 적용할 수 있는 경영모델을 개발하였다. 탑푸르트 생산농가 33호를
Ⅳ. 연구개발결과
사과 약제적과 실용화 사업은 사과 적화제, 적과제의 살포효과의 현장실증연구를 실시하였고 현장평가회를 통해 농업인들에게 홍보하였다. 블루베리 신초발생 촉진 및 품질향상 기술 현장실증은 블루베리 과실품질 향상을 위해 평택, 청원, 예산지역의 농가에서 현장실증 연구를 수행하였다. 주축지의 전정처리와 적방처리를 실시하여 과실품질 향상 효과를 얻었으며 그 결과를 현장평가회를 개최하여 홍보하였다. 복숭아 전업농 경영모델 개발은 고품질 복숭아 생산 전문농에 적용할 수 있는 경영모델을 개발하였다. 탑푸르트 생산농가 33호를 대상으로 목표소득설정, 품종배분, 과원 개원비 및 조성비 산출, 연차별 수량, 노동투입 분석, 고정자본재의 구성등을 조사하여 부부 2인 가족노동중심으로 경영할 때 1.5ha 정도를 경영하여 연간 5천만원 이상의 소득달성이 가능한 경영모델을 설정하였다.
농촌진흥청 연구결과인 복숭아 우산식 지주시설과 생육단계별 하계전정을 통한 수세안정에 대한 현장실증연구를 수행하였다. 우산식 지주시설 설치로 약 8.2시간의 작업노력을 절감할 수 있었다. 하계전정을 통해 과도하게 자라는 신초의 생장을 억제하여 수관내부의 광환경 개선을통해 과실 품질 향상효과를 얻을 수 있었다.
배 상품화율 증대 신기술의 보급을 조기에 확산하고, 이에 대한 현장의 반응을 평가하기 위하여 2009년에 상주의 3농가, 2010년에 울산의 3농가, 그리고 2011년에 남양주의 2농가에 신기술을 투입하였다. 배 과실의 상품화율 증대를 위해 개발된 신기술을 종합적으로 투입한 결과를 설명하고, 실증에 참여한 농가와 관련 전문가들의 의견을 수렴하고자 매년 과실수확 후에 현장 평가회를 실시한 결과, 88.0∼97.0%의 만족도를 얻었다.
배수 불량 포도원의 토양 물리성 개선을 위하여 토양 천공 처리와 배수로를 판 후 왕겨와 같은 거친 유기물을 투입하여 물빠짐을 개선하여 포도 과실 품질을 향상시키고, 포도원에서의 송이 관련 작업 노동력 절감을 위하여 웨이크만식 수형을 개량일자형으로 개선하여 작업 시간 및 피로도를 줄일 수 있었다.
Abstract
▼
This research has been implemented for the purpose of promoting development technology of Rural Development Administration in association with Agricultural Technology Center. By providing appraisal meeting, On-the-spot technology assistance and demonstration orchard at main producing district, we pr
This research has been implemented for the purpose of promoting development technology of Rural Development Administration in association with Agricultural Technology Center. By providing appraisal meeting, On-the-spot technology assistance and demonstration orchard at main producing district, we promoted development technology in order to produce high quality fruits.
Commercialization project on chemical thinning practice of apple
Apple on-farm research was conducted to validate the effects of chemical for flower and fruit thinning. Delayed chemical for flower and fruit thinning spraying because of the poor weather conditions during flowering periods reduced the effect of fruit thinning. The resultwas announced the on-farm evaluation seminar. In the seminar, although growers were interested in saving labor efforts, decreasing fruit yield was a major concern for using the chemical for flower and fruit thinning.
Practical implementation of new technologies to improve marketable fruit yields in pear orchards
Field validation of new technologies for good production of marketable fruits was performed during 2009, 2010, and 2011 growing seasons in commercial pear orchards in Sangju, Ulsan, and Namyangju, respectively. These technologies consist of mowing or plowing of soil surface to prevent chilling stress, artificial pollination, thinning of malformed fruits, removal of double flower buds, training of young shoots, removal of spurs, and removal of fruits set on the trunks. In addition, environmentally friendly integrated pest management system for pear was accomplished by fungicide application according to pear scab forecast, alternate field applications of pesticides to minimize the development of pesticide resistance, control of fruit moths with sex pheromone-mediated mating disruption, and grass sward system to conserve arthropod natural enemies. In Sangju pear orchards in 2009, these new technologies produced 60.0∼73.3% of marketable fruits as compared to 16.7~56.7% for the control. Unmarketable fruits included with malformed fruit, fruit with skin contamination, fruit with damage by the pear scab and pests, and fruit with cracking in Sangju orchards. Marketable yields ranged from 66.0% to 76.3% in Ulsan pear orchards in 2010, and damage caused by the pear scab and mealybug (Pseudococcus comstocki) were the primary defect on the unmarketable fruits. In Namyangju pear orchards in 2011, these technologies produced 81.4∼84.3% of marketable fruits, and most of the fruit grouped as unmarketable were insect damage and wild bird attack. These results show the potential to use these new technologies in order to improve marketable fruit yields in pear orchards.
On-farm research on control of tree vigor for high quality and high yielding peach
On-farm empirical research for the effects of the umbrella type pillar facility and summer pruning over peach growth period was conducted. By applying the umbrella type pillar facility, about 8.2 hours/10a of labor time was reduced. The summer pruning controlled excessive growth of newly developed shoots and enhanced the light environment of inside peach canopy. This improved fruit quality.
Field technical support for soil improvement in grapevine orchards
This study was carried out to improve soil physical property in the poor drained grapevine orchards. By soil drilling, drainage canal installation and input of rough organic matter, the drainage were progressed on smoothly. Also the fruit quality got better than control. Another purpose of this study was reduction of the working effort through the modification of the tree shape. After the modification of the tree shape, bagging and picking of the cluster were easily conducted.
On-farm research on promoting new shoots development and fruit quality improvement in blueberry
Blueberry on-farm research to improve fruit quality was conducted in Pyeongtaek Si, Cheongwon-gun and Yesan-gun. As applying cutting of main blansch and thining of bunch, fruit quality was highly improved. The result was announced through the on-farm evaluation seminar.
Research on one stop on-farm technical support system on horticultural and herbal crops
One-stop-site technical support and complex technical requirements of the horticulture farmers' complaints about the technical support. Collaboration with local agricultural organizations to support the Rural Development Administration, 13th Muju Firefly Festival is a green technology developed empathy life. 62 kinds of new varieties, such as excellent real exhibition, research and exhibition promote the drawing board and 15 species were 720,000 people spectating. Appointment to the plant, factory environment, and how to manage crops. Crop Response and install LED lights on. Internet civil appeal an required technical support for plantlight and darkness contrast reaction system is developed. Due to road construction, dust was in greenhouses against damage
Development of a professional peach farm management model
Whereas many texts for peach production have been published there have been little study about apple orchard business management.
This study aims to develop a business model for good quality peach production orchard. For pursuing this purpose analysis on establishment and production cultural practices and material inputs and business profitability were performed.
The business model is for family farm mainly managing and operating with husband and wife's labor. Peach orchard scale is 1.5ha and variety distribution by maturity season is early 20%, middle 40%, late 40% for reducing price risk and labor distribution. Establishment costs for peach orchard is 40 million won per 1.5ha and yearly income reaches 52 million won.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 5
- 제1장 서 론 ... 8
- 제1절 배 상품화율 증대 신기술 적용 실증과원 조성 ... 8
- 제2절 복숭아 고품질 다수확을 위한 수세관리 현장 실증 ... 8
- 제3절 포도원 토양개량을 위한 현장기술 지원사업 ... 8
- 제4절 원스톱 원예․특작 현장기술지원 체계 개선연구 ... 9
- 제2장 국내외 기술개발 현황 ... 10
- 제1절 배 상품화율 증대 신기술 적용 실증과원 조성 ... 10
- 제2절 복숭아 고품질 다수확을 위한 수세관리 현장 실증 ... 10
- 제3절 포도원 토양개량을 위한 현장기술 지원사업 ... 10
- 제4절 원스톱 원예․특작 현장기술지원 체계 개선연구 ... 11
- 제3장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 12
- 제1절 사과 약제적과 실용화 사업 ... 12
- 제2절 배 상품화율 증대 신기술 적용 실증과원 조성 ... 15
- 제3절 복숭아 고품질 다수확을 위한 수세관리 현장 실증 ... 20
- 제4절 포도원 토양개량을 위한 현장기술 지원사업 ... 25
- 제5절 블루베리 신초발생 촉진 및 품질향상 기술 현장 실증 ... 29
- 제6절 복숭아 전업농 경영모델 개발 ... 31
- 제7절 원스톱 원예․특작 현장기술지원 체계 개선연구 ... 36
- 제4장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 40
- 제1절 목표대비 달성도 ... 40
- 제2절 정량적 성과 ... 40
- 제5장 연구개발결과의 활용계획 ... 42
- 제1절 : 배 상품화율 증대 신기술 적용 실증과원 조성 ... 42
- 제2절 : 복숭아 고품질 다수확을 위한 수세관리 현장실증 ... 42
- 제3절 : 포도원 토양개량을 위한 현장 기술지원 사업 ... 42
- 제6장 중요 변동사항 ... 42
- 제7장 참고문헌 ... 43
- 제1절 사과 약제적과 실용화 사업 ... 43
- 제2절 배 상품화율 증대 신기술 적용 실증과원 조성 ... 43
- 제3절 복숭아 고품질 다수확을 위한 수세관리 현장 실증 ... 44
- 제4절 포도원 토양개량을 위한 현장기술 지원 사업 ... 45
- 제5절 블루베리 신초발생 촉진 및 품질향상 기술 현장 실증 ... 45
- 제6절 복숭아 전업농 경영모델 개발 ... 45
- 제7절 원스톱 원예․특작 현장기술지원 체계 개선연구 ... 45
- 끝페이지 ... 48
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.