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Kafe 바로가기주관연구기관 | (주)한국식물환경연구소 |
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2015-02 |
과제시작연도 | 2014 |
주관부처 | 농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 | TRKO201500010480 |
과제고유번호 | 1395035677 |
사업명 | 친환경안전농축산물생산기술 |
DB 구축일자 | 2015-07-11 |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201500010480 |
Ⅳ. 연구개발결과
<제1세부과제> 유기농기준에 적합한 착과촉진 생리활성 물질 개발
○ 유기재배 농가의 착과촉진 방법 현황 조사
- 농가 활용 방법 현황 설문 및 현장 방문 조사
- 농가 활용 자재 분석 및 효과 시험
○ 천연물질 중 작물 생리활성 물질 탐색, 성분 분석 및 Bio assay
- 벼 유묘생장 검정법에 의한 식물 생장촉진 활성 탐색
- 녹두 발근 검정법에 의한 식물 생장촉진 활성 탐색
- 오이 자엽 엽록소 생성 검정법에 의한 식물 생장촉진 활성 탐색
- 각 Bio assa
Ⅳ. 연구개발결과
<제1세부과제> 유기농기준에 적합한 착과촉진 생리활성 물질 개발
○ 유기재배 농가의 착과촉진 방법 현황 조사
- 농가 활용 방법 현황 설문 및 현장 방문 조사
- 농가 활용 자재 분석 및 효과 시험
○ 천연물질 중 작물 생리활성 물질 탐색, 성분 분석 및 Bio assay
- 벼 유묘생장 검정법에 의한 식물 생장촉진 활성 탐색
- 녹두 발근 검정법에 의한 식물 생장촉진 활성 탐색
- 오이 자엽 엽록소 생성 검정법에 의한 식물 생장촉진 활성 탐색
- 각 Bio assay에서 육계 등 유망한 소재 확인
○ 정밀 pot시험을 통한 최적기술 선발
- 고온기에 방울토마토 재배 농가에서 착과촉진 효과 시험
- 천연물질 중 싸리, 사과미숙과 추출물 등 착과촉진 효과 가능성 확인
○ 식물 추출물을 활용한 애호박 착과 촉진 기술
- 80 % 메탄올 추출 후 참나무 숯 정제법 농가 활용
- 35 % 에탄올(담금용 35도 소주) 추출 후 참나무 숯 정제법 농가 활용
- 열수 추출 후 참나무 숯 정제법 농가 활용
- 35 % 에탄올(담금용 35도 소주) 추출법, 열수 추출법
○ 국내식물자원 및 약용식물 중 유용식물 선발
- 산구절초, 산수국, 육계, 당귀의 추출물은 애호박에 대해 착과 촉진 효과를 확인
- 육계 추출물은 미량요소복합비료 등록
<제2세부과제> 유기농업 기준에 적합한 과일류의 저장성 향상 및 신선도 유지방법 개발
○ 유기재배 농가의 저장성 향상 방법 현황 조사
- 단감 및 사과의 저온저장고 사용현황, 온습도 현황 파악
- 저온저장고의 미생물 오염도 확인
- 저온저장고 기계적 구조 및 대류장치 운용실태 조사 통해 저온저장고 시설 개선안 도출
- 에틸렌 제거 장치의 운용실태 및 효과 조사
○ 유기농기준에 적합한 저장성 향상 소재 및 기술 선발
- 저장성 향상의 목표설정을 위한 기준 마련
- 포장자재별 저장효과 시험
- 저온저장시설의 시설, 환경 부분 개선안 마련
○ 유기농기준에 적합한 저장성 향상 소재 및 기술 선발
- 저온 저장고 보관용 저장용기(플라스틱 상자)의 개선
- 천연물을 이용한 에틸렌 흡착 물질 이용 저장성 증대 가능성 검토
- 단감, 사과의 부분코팅 혹은 전체 코팅 소재 탐색 및 효과 검증
- 농가 사용 과일 포장 필름의 AFM 을 이용한 산소, 수분 투과도 및 표면 거칠기 분석
○ 중국의 과일류 저장성 향상 자재 및 기술 현황 조사
- 중국의 과일류 저장 관리 현황 조사
- 중국의 유기농 기준에 적합한 저장 자재 및 기술 현황 조사
○ 단감, 사과의 저장성 향상 소재 선발
- 천연의 다공성 소재를 저장성 향상에 활용
- 기존의 저장 방식에 동봉함으로써 효과 증진
○ 경제적이고 편리한 단감 저장 방법
- 대나무활성숯, 왕겨숯 등의 소재 활용 과실 저장성 향상
- 대나무활성숯 활용법은 산업재산권 출원
The purpose of first sub-agenda is to allow farmers can utilize the suitable developed methods and techniques for organic farming standards, to reduce the use of chemical synthetic hormones, and to develop fruit setting promoting plant materials. The purpose of the second sub-agenda is to develop su
The purpose of first sub-agenda is to allow farmers can utilize the suitable developed methods and techniques for organic farming standards, to reduce the use of chemical synthetic hormones, and to develop fruit setting promoting plant materials. The purpose of the second sub-agenda is to develop suitable methods and techniques for organic farming standards, to improve storability of fruits and maintain the freshness longer.
In the first, various natural plant resources in the target plant extracts were obtained for the first sub-agenda. Useful plant resources exhibiting physiological activity conducted by the bioassay results obtained using extracts were selected in the laboratory. Natural plant extracts showed activity resources have been testing the effects of fruit set the tomato and squash. As a results of effect on fruit set number, fruit setting ratio, fruit characteristics and quality in the squash cultivation field, the fruit setting ratio of water fraction of the 5 species plant, such as extract of korean chrysanthemum whole plants, mountain hydrangea 전초 plants, licorice stem and leaf, bark of cinnamon and korean angelica root, showed more than 70 %. The fruit setting ratio of the 35 % ethanol fraction of them showed more than 60 %. In particular, the extracts of mountain hydrangea whole plants, licorice stem and leaf, bark of cinnamon and korean angelica root showed a stable fruit setting promotion effect. If the fruit setting ratio was high, the fruit length, fruit diameter and fruit weight ratio were also increased. And also, the fruit quantity and marketable yield were higher. Extract of bark of cinnamon and korean angelica root were excellent, especially the effect. And, the extract of bark of cinnamon are expected to be higher utilization in the farmhouse, because the costs are low. As a result of the test was also effective in the fruit setting of squash in three regions including Suwon, Yeoju and Pyeongtaek. A product made from extract of bark of cinnamon were registered as Farming Products.
How to take advantage of the plant extracts to promote Fruit Set in a farmhouse is
- After 80 % methanol extract, Oak Charcoal purification method
- After 35 % ethanol (35 % soju for dipping) extract, Oak Charcoal purification method
- After the hot water extraction, Oak Charcoal purification method
- 35 % ethanol (35 % soju for dipping) extraction method and hot water extraction method
In the second, methods to improve the storability was investigated by survey in the organic farmer. We analyzed the environment of low temperature storage to improve the storability of apples and persimmons, and understand the usage of the farmers. The status low temperature storage temperature and humidity were identified, evaluated the microbial contamination. The low temperature storage facility improvements was derived from mechanical structure and convection device management survey. Various kinds of packaging materials were tested for effects on storability of apples and persimmons. In order to avoid the use of chemicals such as 1-MCP(1-methylcyclopropene), and to develop improved methods and techniques of the storage stability based on the organic farming standards, in order to develop improved methods and techniques of the storage stability, it is possible to adsorb ethylene which promotes the ripening of fruits by using the natural substances, it was investigated to improve methods and techniques storability. The natural porous materials such as bamboo active carbon, chaff charcoal, chaff, and germanium were tested improving effect of storability. The effect of improving storability of natural materials that can be included in the conventional LDPE(Low Density Polyethylene) package are examined at room temperature and low temperature condition. The change in the soluble solids content, flesh firmness, flavor, decay, and softening of persimmon were investigated. As a result, the LDPE(Low Density Polyethylene) packaging with bamboo active carbon treatment was confirmed to maintain longer storability and higher quality than the LDPE(Low Density Polyethylene) packaging only. This method is expected to be applied to both of conventional and organic farming as an economical and convenient way to improve storability on long term storage and during distribution. In addition, method of coating the fruit's skin with the edible material, such as isolated soy protein and xanthan gum, was also tested to improve the storability of persimmons and apples. However, the edible material used for the test was not effective in improving their shelf life by factors such as the occurrence of corruption. According to the results of testing the storability from an apple and persimmon low temperature storage 10 places, a method of using bamboo active carbon and LDPE(Low Density Polyethylene) packaging joint could be observed that the improved storability of fruits than using only conventional LDPE(Low Density Polyethylene) packaging. How to improve the storability of persimmons with bamboo active carbon is currently being applied for patent applications.
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