보고서 정보
주관연구기관 |
건국대학교 산학협력단 KonKuk University |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2015-03 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201500010596 |
DB 구축일자 |
2015-07-11
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초록
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Ⅳ. 연구개발결과
1. 이 연구는 주정박 및 전통주박이 in vitro 발효성상에 미치는 영향을 규명하고 WDG(Wet distiller's grains)가 비육기 한우 거세우의 생산성에 미치는 영향에 대하여 조사하기 위해 설계하였다. 주정박 및 전통주박의 건물, 조단백, 조지방, 조섬유, NDF 및 ADF를 분석하였다. WDG, DDG(Dried distiller's grains), DDGS(Dried distiller's grains with solubles) 및 전통주생박의 건물 함량은 각각 24.7, 93.2, 86.9
Ⅳ. 연구개발결과
1. 이 연구는 주정박 및 전통주박이 in vitro 발효성상에 미치는 영향을 규명하고 WDG(Wet distiller's grains)가 비육기 한우 거세우의 생산성에 미치는 영향에 대하여 조사하기 위해 설계하였다. 주정박 및 전통주박의 건물, 조단백, 조지방, 조섬유, NDF 및 ADF를 분석하였다. WDG, DDG(Dried distiller's grains), DDGS(Dried distiller's grains with solubles) 및 전통주생박의 건물 함량은 각각 24.7, 93.2, 86.9 및 37%로 나타났고, 조단백질 함량은 각각 34.1, 36.7, 31.0 및 21.3%로 나타났으며, 조섬유 함량은 각각 17.2, 13.9, 11.9 및 2.8%로 나타났다. 일반 성분 분석에서 전통주생박을 제외한 주정박에서 조단백질 함량이 30% 이상으로 나타나 주정박은 단백질 사료원료로의 가치가 있을 것으로 보인다. 아미노산 조성 분석 결과 주정박은 methionine 및 lysine 함량이 옥수수보다 높아 단백질원으로서의 이용성이 우수할 것으로 보이며, 알콜은 전혀 검출되지 않았다.
WDG, DDG, DDGS 및 전통주생박의 In vitro 건물소화율 실험결과 48시간의 평균 건물소화율은 WDG, DDG, DDGS 및 전통주생박에서 각각 43.7, 40.9, 57.1. 80.9 및 71.1%로 나타났고 전반적으로 DDGS 및 전통주생박의 건물소화율이 WDG 및 DDG 보다 높았으며, in vitro 유기물소화율의 시험 결과는 in vitro 건물소화율과 유사한 경향을 나타내었다.
WDG의 in vitro 암모니아 농도 측정 결과 WDG는 배양 후 12~48시간 사이에 급격히 분해가 되는 것으로 나타났고, 이에 따라 pH도 증가하였다. 전체적으로 채취일에 따라 분해속도는 차이가 나타났지만 최종 분해율은 유의차가 없게 나타났다.
WDG의 한우 비육전기 습식 TMR 사료원료 이용성 평가 사양실험은 평균 495.1㎏의 비육 전기한우 36두를 공시하여 85일간 각 처리구 당 12두씩 3처리로 나누어 실험을 실시하였다. 사양실험 결과, 체중은 총 85일간의 실험에서 대조구, WDG 10 및 20% 처리구에서 각각 562.0, 549.7 및 561.8 ㎏으로 나타나 차이가 없었다. 일당증체량도 대조구, WDG 10 및 20% 처리구에서 각각 0.77, 0.73 및 0.74 ㎏으로 나타나 통계적 차이는 없었으며, 사료요구율도 대조구, WDG 10 및 20%에서 각각 12.9, 13.2 및 12.0로 나타나 차이가 없었다.
WDG의 한우 비육후기 습식 TMR 사료원료 이용성 평가 사양실험은 633.3㎏의 비육 후기한우 45두를 공시하여 247일간 각 처리구 당 15두씩 3처리로 나누어 실험을 실시하였다. 사양실험 결과, 총 247일간의 실험에서 체중은 대조구, WDG 15 및 28% 처리구에서 각각 760.8, 749.2 및 760.6 kg으로 나타나 유의차가 없었다. 일당증체량도 대조구, WDG 15 및 28% 처리구에서 각각 0.506, 0.505 및 0.508kg 으로 나타나 통계적 차이는 없었으며, 사료요구율도 대조구, WDG 15 및 28% 처리구에서 각각 19.41, 17.65 및 17.96으로 나타나 차이가 없었다. 사료섭취량은 대조구, WDG 15 및 28% 처리구에서 각각 9.11, 8.57 및 8.70으로 WDG 처리구가 대조구보다 낮았다(P<0.05). 또한 혈액성상을 분석한 결과 11개의 항목 중 albumin을 제외한 10개의 항목에서 대조구, WDG 15 및 28% 처리 구간의 유의차가 없었으며, 각 수치는 정상범위에 속하였다. 도체 후 도체 특성을 확인한 결과 육색을 제외한 도체특성에서 유의차가 나타나지 않았고, 육색에서 유의차가 나타났다(P<0.05). 육량등급을 보면 대조구, WDG 15% 및 28% 처리구가 각각 2.467, 2.000 및 2.231로 유의차는 없지만 육량등급비율과 종합해보면 WDG 15% 처리구, WDG 28% 처리구, 대조구 순으로 우수하다는 것을 알 수 있었다. 육질등급은 대조구, WDG 15% 및 28% 처리구가 각각 2.333, 2.700 및 2.154로 나타나 유의차는 없지만 마찬가지로 육질등급비율과 종합해보면 WDG 28% 처리구, 대조구, WDG 15% 처리구 순으로 우수하다는 것을 알 수 있었다. 이상의 결과를 종합하면, 일반성분 분석과 in vitro 실험 결과 WDG가 단백질 사료원료로 가치가 있음을 확인하였고, 비육기 한우의 습식 TMR 사료원료로 이용한 사양실험을 통해 WDG를 28%까지 이용하여도 비육우의 성장에 아무 문제없음을 확인하였다.
2. 각 주류가공부산물의 in situ 사료가치평가에서 주정박은 단백질의 함량이 높고(34%), RDP 함량도 60%, 65%로 반추가축에서 단백질 사료원으로써 활용이 가능하며, 막걸리박의 가용무질소물 함량은 67%로 전통주박(72%)과 함께 반추가축에서 에너지 사료원으로써 활용이 가능할 것으로 사료된다. 또한 주정 건조박보다는 주정생박에서 건물, 조단백질, 조지방 등의 소화율이 높게 나타나, 동일한 조성의 주정박이라도 주정생박이 주정건조박보다 사료가치가 더 우수한 것으로 나타났다. 주류가공부산물의 종류별 소화율에서는 건조주정박(39.9%) < 생주정박(45.5%) < 막걸리박(82.0%) < 전통주박 (87.3%)의 순으로 나타났다.
막걸리박의 급이 비율에 따른 체내 건물 소화율에서 관행사료(71.71%)와 막걸리박 10%(73.90%)에 비해 막걸리박 15% 급이구(76.25%)에서 높게 나타났다(p=0.05). Control과 막걸리박 10% 간에는 차이가 없었으며, 막걸리박 급이구 간의 유의차도 나타나지 않았다. 조단백질, 조지방, NDF, ADF 등의 소화율에서도 15% 급이구가 수치적으로 가장 높았지만 유의적인 차이는 나타나지 않았다.
3. 이 연구는 막걸리박 및 과실주박이 in situ, in vitro상에 미치는 영향을 규명하고, 막걸리박 및 과실주박이 한우 거세우의 생산성에 미치는 영향에 대하여 조사하기 위해 설계하였다. 막걸리박 및 과실주박의 건물, 조단백, 조지방, 조섬유, NDF 및 ADF를 분석하였다. 막걸리박 및 과실주박의 건물 함량은 각각 37%, 57.66%로 나타났고, 조단백질 함량은 각각 12%, 6%로 나타났다.
막걸리박 및 과실주박의 In situ 건물소화율 실험결과 24시간의 평균 건물소화율은 70% 및 과실주박에서 26%로 나타났다. 그 이유로는 높은 NFE 함량이 빠르게 분해된 것으로 사료되며, 복분자박은 26%로 가장 낮게 분석 되었다. 그 이유로는 높은 조회분 함량 때문인 것으로 사료된다. 이와 같은 결과는 막걸리 주정박이 반추위 내 이용성이 높아 사료로써의 이용가능성이 높음을 알 수 있었다.
막걸리박 및 과실주박의 In vitro 반추위 발효성상 평가에서 발효과정에 따른 pH는 유의적 차이는 보이지 않았다. 첨가량이 증가할수록 pH가 낮아졌으며 특히 24시간발효 후 T2, T3가 무 첨가구에 비해 유의적으로 낮았다. 총 휘발성 지방산 함량에서는 처리구들이 대조구에 비해 유의적으로 높았다. 48시간 배양 후 총 휘발성 지방산 분석에서 T2가 유의적으로 가장 높게 나타났다. 전체 휘발성 지방산 및 프로피온산 함량에서도 시간별 배양시간에 따라 약간의 차이가 있으나 처리구들이 대조구에 비해 높은 경향을 나타내었다.
막걸리박 및 과실주박의 한우 육성기 습식 TMR 사료원료 이용성 평가 사양실험은 평균 196㎏의 육성기 한우 36두를 공시하여 160일간 각 처리구 당 9두씩 4처리로 나누어 실험을 실시하였다. 사양실험 결과, 총 160일의 실험에서 체중은 대조구, 막걸리박 10%, 20%, 및 과실주박2% 처리구에서 각각 344, 358, 351, 및 349㎏으로 유의적 차이가 없었다. 일당증체, 사료효율 역시 통계적 차이는 없었다.
막걸리박 및 과실주박의 한우 비육전기 습식 TMR 사료원료 이용성 평가 사양실험은 352㎏의 비육 전기한우 36두를 공시하여 390일간 각 처리구 당 9두씩 4처리로 나누어 실험을 실시하였다. 사양실험 결과, 막걸리박 10%, 20%, 및 과실주박2% 처리구에서 각각 617b, 680a, 669ab, 및 634b㎏으로 유의적으로 막걸리박 처리구가 대조구보다 높았다(P<0.05). 또한 혈액성상을 분석한 결과 막걸리박에서 11개의 항목 중 HDL Chol, Creatinine, BUN 을 제외한 8개의 항목에서 대조구와 처리구간의 유의차가 없었으며, 막걸리박 및 과실주박에서 각 수치는 정상범위에 속하였다.
이상의 결과를 종합하면, 일반성분 분석결과 in situ, in vitro, in vivo 실험 결과 막걸리박이 반추위 사료원료로 가치가 있음을 확인하였고, 비육기 한우의 습식 TMR 사료원료로 이용한 사양실험을 통해 막걸리박을 30%까지 이용하여도 비육우의 성장에 아무 문제가 없음을 확인하였으며, 과실주박은 효과가 검증되지 않았다.
Abstract
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1. This study was conducted to investigate the alternative ingredients for steers. Characteristics of in vitro fermentation and the growth performance of animals fed Wet distiller's grains (WDG, 25 Korean won/㎏; Tapioca 70 % and rice 30 %), Dried distiller's grains (DDG, 280 Korean won/㎏; Tapioca 70
1. This study was conducted to investigate the alternative ingredients for steers. Characteristics of in vitro fermentation and the growth performance of animals fed Wet distiller's grains (WDG, 25 Korean won/㎏; Tapioca 70 % and rice 30 %), Dried distiller's grains (DDG, 280 Korean won/㎏; Tapioca 70 % and rice 30 %), Dried distiller's grains with solubles (DDGS, 270 Korean won/㎏; Tapioca 70 % and rice 30 %) and traditional liquor dregs(TLD, 0 korean won/kg) were determined. Average dry matter, crude protein(CP), crude fiber, NDF and ADF of WDG, DDG, DDGS and TLD were 24.7, 34.1, 17.2, 54.1 and 30.2 % (DM basis), 93.2, 36.7, 13.9, 51.4 and 30.5 % (DM basis), 86.9, 31.0, 11.9, 40.3 and 21.2 (DM basis) and 37.0, 21.3, 2.8, 10.9 and 5.1 % (DM basis), respectively.
In Experiment 1, the in vitro dry matter digestibility (IVDMD) and organic matter digestibility (IVOMD) of WDG, DDG, DDGS, and TLD were determined under the incubation time of 0, 4, 8, 12, 24, 48, or 72 h. The IVDMD of WDG, DDG, DDGS, and TLD were 43.7, 40.9, 57.1, 80.9, and 71.1% at 48 h incubation, respectively. During the total incubation time, DDGS and TLD showed the greater IVDMD than WDG and DDG, and the same tendency was observed in IVOMD. These results showed that distiller’s grains can be used as a feed ingredient for ruminant. In addition, WDG is a more useful feed ingredient than DDG, considering the price.
The in vitro nitrogen degradation, which was represented by released ammonia concentration from WDG was measured at the incubation time of 0, 4, 8, 12, 24, 48, or 72 h. The degradation of WDG was rapidly elevated at the incubation time of 12 to 48 h. Thus, the level of pH was also increased. The degradation rate was influenced by the sampling dates. However, degradation rate at final incubation time of WDG did not differ among samples.
Experiment 2 was conducted to investigate the effects of WDG produced from tapioca and rice (7:3) on body weight (BW), average daily gain (ADG), dry matter intake (DMI) and feed conversion ratio (FCR) of early fattening Hanwoo steers. Thirty six Hanwoo steers of 21-month (avg. BW = 495.1 ± 91 ㎏) were randomly assigned to one of the three dietary treatments for 85 days (initial to mid-fattening period); 1) Control (total mixed ration, TMR), 2) WDG-1 (TMR containing 10% of WDG, as fed basis) and 3) WDG-2 (TMR containing 20% of WDG, as fed basis). With respect to body weight and average daily gain, there were no differences between control and WDG treatments during the whole experimental period. Dry matter intake of control (9.34 kg), WDG-1 (9.21 kg) and WDG-2 (8.86 kg) and feed conversion ratio of control (13.0), WDG-1(13.2) and WDG-2 (12.1) did not show differences between control and WDG treatments. In conclusion, the use of WDG up to 20 % in TMR did not show any negative effects on the performance of Hanwoo steers in early fattening period.
Experiment 3 was conducted to investigate the effects of WDG produced from tapioca and rice (7:3) on body weight (BW), average daily gain (ADG), dry matter intake (DMI) and feed conversion ratio (FCR) of late fattening Hanwoo steers. Forty five Hanwoo steers of 23-month (average BW = 633.3 ± 122 ㎏) were randomly assigned to one of the three dietary treatments for 247 days (mid to late-fattening period); 1) Control (total mixed ration, TMR), 2) WDG-1 (TMR containing 15% of WDG, as fed basis) and 3) WDG-2 (TMR containing 28% of WDG, as fed basis). With respect to BW and ADG, there were no differences between control and WDG treatments during the whole experimental period. Feed conversion ratio of control (19.4), WDG-1 (17.7) and WDG-2 (18.0) did not show differences between control and WDG treatments. The daily feed intake of the steers fed WDG-1 and WDG-2 (8.57 and 8.70 kg/day, respectively) was less than control group (9.11 kg/day; P<0.05). However, FCR of control (19.4), WDG-1 (17.7) and WDG-2 (18.0) did not show differences between control and WDG treatments. The blood parameters of the steers were within safe values, and all parameters except albumin did not differ among treatments. The meat colors differ among treatments (P<0.05), but other criteria for meat quality were not affected by the diets. Considering both yield grade and the grade ratio of meat fed WDG-1 tended to be superior than WDG-2 and control group. However, considering both quality grade and the grade ratio of meat fed WDG-2 tended to be superior than control and WDG-1 group. In conclusion, the use of WDG up to 28 % in TMR did not show any negative effect on the performance of Hanwoo steers in late fattening period.
2. The CP content of DDGS(CP 39%) is similar to that of soy protein(CP 34%). Similarly, traditional liquor by-product(nitrogen free extract, NFE 72.4%) and rice wine by-product(NFE 64.3%) showed similar NFE to wheat bran(NFE 66%) which is utilized as a typical energy source in feed. Effective dry matter digestibility was lower (P<0.05) in DDG than WDG showing 50.3% and 55.4%, respectively. Effective crude protein digestibility was higher (P<0.05) in WDG (58.2%) than DDG (45.4%). In siturumen digestibility was the highest(P<0.05) in traditional liquor by-product followed by rice wine by-product, WDG and the lowest in DDG. Hanwoo steers fed TMR with 30% rice wine residue showed a 5% greater(p<0.05) dry matter digestibility than those fed control diet. Based on all of these results, a feeding guideline booklet regarding the nutritive value of various liquor by-products and their formula for local livestock farmers were published.
3. This study was conducted to investigate characteristics of in vitro and in situ fermentation of Korean rice wine residue(RWR) and fruit wine residue(FWR), and the dietary effects of the growth performance of Hanwoo steers. Dry matter, CP of RWR and FWR were 37, 57.66 % (DM basis) and 12, 6% (DM basis), respectively.
In Experiment 1, the in situ dry matter digestibility (ISDMD) of RWR and FWR were determined under the incubation time of 0, 3, 6, 12, 24h. The RWR and FWR were 70 and 26% at 24 h incubation time, respectively. The reason is considered to be a high content of NFE in RWR. FWR were analyzed in the lowest(26%), probably due to the high ash content. These results showed that RWR can be use as a ruminant feed ingredient.
For in vitro fermentation, the experimental treatments were Control (Con: 0% RWR+TMR), Treatment 1 (T1: 10% RWR+TMR), 2 (T2: 15% RWR+TMR), and 3 (T3: 20% RWR+TMR). The pH level of by-product treatments was significantly (P<0.05) decreased than control at 0 to 48 h of incubation. Furthermore, total gas production was significantly (P<0.05) the highest in T1 at 48h of incubation. Total volatile fatty acid was significantly the highest (P<0.05) in T2. However, concentrations of NH3-N were not different among treatments.
Experiment 2 was conducted to investigate the effects of RWR and FWR the growth performance of growing period Hanwoo steers. Thirty six Hanwoo steers of 6-month (avg. BW = 196 ± 8.6 ㎏) were randomly assigned to one of the four dietary treatments for 160 days 1) Control (total mixed ration, TMR), 2) T-1 (TMR containing 10% of RWR as fed basis), 3) T-2 (TMR containing 20% of RWR, as fed basis), and T-3 (TMR containing 2% of FWR, as fed basis). With respect to body weight and average daily gain, there were no differences between control and RWR and FWR treatments during the whole experimental period. In addition dry matter intake and feed conversion ratio did not show differences between control and treatments. In conclusion, the use of RWR and FWR up to 20 % in TMR did not show any negative effects on the performance of Hanwoo steers in growing period.
Experiment 3 were conducted to investigate the effects of RWR and FWR the growth performance of early fattening Hanwoo steers. Thirty six Hanwoo steers of 12-month (avg. BW = 352kg ± 11.91 ㎏) were randomly assigned to one of the four dietary treatments for 390 days 1) Control (total mixed ration, TMR), 2) T-1 (TMR containing 10% of RWR as fed basis), 3) T-2 (TMR containing 20% of RWR, as fed basis), and T-3 (TMR containing 2% of FWR, as fed basis). With respect to body weight and average daily gain, Treatment of RWR were significantly higher than control during the whole experimental period (P<0.05). In addition, Daily gain and Feedefficiency of RWR treatment significantly higher than control. The blood parameters of the steers were within reference values, and all parameters except HDL Chol, Creatinine, BUN did not differ among treatments.
In conclusion, the use of RWR up to 30 % in TMR did not show any negative effects on the performance of Hanwoo steers in late fattening period. but FWR has not been verified effective.
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