보고서 정보
주관연구기관 |
국립축산과학원 National Institute of Animal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2016-02 |
과제시작연도 |
2015 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
과제관리전문기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201600003115 |
과제고유번호 |
1395039937 |
사업명 |
친환경안전농축산물생산기술 |
DB 구축일자 |
2016-06-25
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201600003115 |
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
< 제1세부과제 : 부화 전·후 영양소 공급을 통한 건강한 병아리 생산기법 개발 >
□ 부화 후 첫 모이 급여 시기가 육계의 생산성에 미치는 영향 구명
○ 부화 후 병아리의 Early feeding 급여 시간에 따른 5주 후 생산성 차이
- (체중) 3시간 이내: 1,466g, 24시간 후 : 1,401g, 48시간 후: 1,328g
- (경제성) 3시간 이내 급여 시 48시간 후 급여에 비해 육계 수당 약 80원 수익 향상
□ In ovo feeding 적용기술 확립 시험 추진
Ⅳ. 연구개발결과
< 제1세부과제 : 부화 전·후 영양소 공급을 통한 건강한 병아리 생산기법 개발 >
□ 부화 후 첫 모이 급여 시기가 육계의 생산성에 미치는 영향 구명
○ 부화 후 병아리의 Early feeding 급여 시간에 따른 5주 후 생산성 차이
- (체중) 3시간 이내: 1,466g, 24시간 후 : 1,401g, 48시간 후: 1,328g
- (경제성) 3시간 이내 급여 시 48시간 후 급여에 비해 육계 수당 약 80원 수익 향상
□ In ovo feeding 적용기술 확립 시험 추진
○ 종란의 콜드쇼크 해결방안 모색
- 주입물질의 온도는 종란온도에 보정이 필요
- 종란이 외부 온도에 노출되는 주입 시간의 최소화
○ 종란의 중기/후기 사망검사를 통한 문제점 분석
- 혈관원 사망 : 주사후 1~3일 이내(8~10일) 사망
- 오염률 증가 : 평소 1.3%가량, 현 실험에서는 약 2.6%로 2배 증가
- 미발생 종란 30%는 20일 이후 폐사 : 발생 지연, 발생기내 하란시기 연장
□ In ovo feeding이 병아리의 면역성 증진 및 생존율에 미치는 영향 구명
○ 주입 시기 8일령에 glucose 주입 시 in ovo feeding의 효과 구명
- 부화 후 병아리 체중과 병아리/종란의 비율은 glucose 주입 처리구가 대조구 보다 높은 경향을 나타냈지만, 유의적인 차이는 없었음
- 사양 종료 후 1 주령의 체중 및 증체량은 glucose 처리구들이 C 보다 높은 경향을 보였지만, 유의적인 차이는 나타나지 않았음
- 종란에 glucose의 in ovo feeding시 0 일령과 7 일령의 병아리의 가슴근육과 간에서 Growth hormone receptor(GHR)와 Insulin-like growth factor type 1(IGF-1)의 유전자 발현을 분석한한 결과, 처리구에서 유의적으로 높은 유전자 발현 양상을 보였음
○ in ovo feeding 희석액에 따른 차이를 보기 위해 8일령에 주입
- injection은 부화율에 영향을 미침 : 3%이상 감소현상
- 처리된 완충용액은 부화에 큰 영향을 미치지는 않음, 다만 BSA는 다른 처리구에 비해 큰 부화율 감소현상을 보임
○ 주입 시기 8일령에 glucose 주입 시 in ovo feeding의 효과 구명(2)
- injection은 3%이상 부화율 감소, 수분감량률 증가, 발생시 일부 체중증가 현상
○ 주입 시기 8일령에 Selenium 주입 시 in ovo feeding의 효과 구명
- 종란 내 셀레늄 30 ug/egg 이상 첨가는 독성으로 부화율 감소, 수분증발 및 체중 감소에 영향
- 대조구에 비해 처리구가 24시간 전 병아리 발생율은 낮고, In-ovo를 통한 발생 시간간격 축소로 부화기 내 방치시간 감소로 병아리 품질 향상 가능
□ 종계 생산성 향상 및 병아리 품질개선 국제심포지움 개최
○ 일시 및 장소 : 2015. 9. 15.(화) 13:00∼18:00, 충남대학교
○ 주 관 : 국립축산과학원 및 ㈜삼화원종
○ 참 석 자 : 양계농가, 산업체, 협회, 축산원 등 350여명
○ 주제발표 : 종계 육종·개량, 사양관리 등 6주제(국외 3, 국내 3)
○ 행사 효과 : 수입 종계의 육종기술을 탐색하고, 중점 사양관리 요령에 대한 기술습득의 좋은 기회였고, 국내 종계장 및 부화장의 실정에 맞는 실질적 개선사항 등에 대한 기술교육도 이루어져 농가의 기술향상에 도움
< 제1협동과제 : 우량 병아리 생산을 위한 육용종계·종오리 관리시스템 연구 >
□ 종계 암탉의 사료 급이면적에 따른 생산성 차이를 규명하기 위하여 급이면적이 다른 두농장의 산란율을 비교 분석하였다. 실험결과 급이면적이 7.2cm/수인 농장에 비하여 9.3cm/수인 농장의 평균 산란율이 3% 높은 것으로 확인되었다.
□ 암수 분리급이에 따른 수정 및 부화율 비교를 위하여 수탉 전용 급이기를 사용하는 농장과 사용하지 않는 농장의 차이를 비교한 결과 분리급이를 실시하지 않는 농장의 수탉 가슴살붙임 과잉 상태가 확인되었고 수정율은 4.2%, 부화율은 10.6% 낮은 것으로 확인되었다.
□ 자동난상 설치에 따른 방란 및 오염란 발생율 분석을 위하여 두 농장의 결과를 비교 분석실시하였으며 그 결과 자동난상을 설치할 경우 방란율은 2.8%, 오염란은 2.1% 감소하는 것으로 나타났다.
□ 혹서기 터널환기 상태에 따른 산란율 차이를 확인하기 위하여 계사 내 풍속이 1.4m/s인 농장과 2.0m/s인 농장의 산란율을 비교하였다. 실험결과 풍속이 낮은 경우 3.4%의 산란율이 감소하는 것으로 확인되어 최소 2m/s의 풍속을 유지해야 산란율에 영향이 없는 것으로 나타났다.
□ 수탉 사료의 대사에너지 수준에 따른 무정율에 미치는 영향을 규명하기 위하여 에너지 섭취량(사료 에너지 수준 x 사료섭취량)을 달리한 두 계군의 무정율을 비교하였고 그 결과대사에너지가 낮은 사료를 공급한 경우 무정율이 2.4%가 낮은 것으로 확인되었다.
□ 종계 산란사료의 대사에너지 수준에 따른 산란율 개선을 규명하기 위하여 육종회사 권장수준보다 50kcal/kg가 높은 사료를 공급한 결과 평균 산란율이 2.4% 증가하는 것을 확인하였다.
□ 수탉전용사료(ME 2,800kcal/kg, CP 12%, Ca 0.7%)의 활용을 통한 무정율 및 부화율 개선여부를 확인한 결과 전용사료 급이군의 무정율은 0.2% 감소하였고 부화율은 0.5% 증가하였다.
□ 종계사료의 조단백 수준에 따른 파란율과 부화율 개선을 위하여 육종회사 권장 수준보다 조단백 함량을 1% 감소한 사료를 급이한 결과 파란율이 0.5% 감소하였고 수정란대 부화율이 1.5% 증가하는 것을 확인하였다.
□ 케이지 계사에서 폐사 및 파란 감소와 산란율 개선을 위하여 케이지 바닥에 플라스틱 매트를 적용한 결과 산란율은 3.0% 증가하였고 파란율과 폐사율은 각각 0.8%, 1.6% 감소한것을 확인할 수 있었다.
□ 본 연구에서 조사한 병아리 품질 및 생산성에 영향을 미치는 요인을 파악 및 분석한 결과를 토대로 육용종계 사육농가에서 활용할 수 있는 사양관리 지침서를 작성하였으며, 이를 활용하여 국내 육용종계 사육농가의 생산성 증대 및 국내 가금 산업의 생산기반 안정화에 기여할 것으로 사료된다.
< 제2협동과제 : 부화 단계에서의 우량 병아리 생산․공급 시스템 연구 >
□ 종란의 수분증발 비율에 따른 후기배자폐사율 차이를 확인하기 위하여 종란 수분증발율이 다른 종란의 후기 배자폐사율과 후기 배자 폐사의 항목 중 하나인 자세이상 발생 비율을 비교하였다. 그 결과 표준 수분증발율 종란(11.1%∼11.8%)에 비하여 수분증발율이 낮은 종란(9.4%∼10.4%)이 후기 배자폐사율이 3.0% 높았으며 자세이상 중 머리 위 다리 발생비율은 40.7% 높게 확인되었다.
□ 종란 소독 여부에 따른 부화율 차이를 검증하기 위하여 종란 소독을 실시하는 부화장과 실시하지 않는 부화장의 부화율을 비교하였다. 그 결과 종란 소독을 실시하지 않는 경우 1.1% 부화율이 낮은 것으로 확인되었다.
□ 종란 보관 온도가 부화율과 조기배자폐사에 미치는 영향을 확인하기 위하여 권장 온도에서 종란을 보관한 경우와 그렇지 않은 경우를 비교한 결과 부적절한 온도로 보관하는 부화장의 조기배자폐사는 1.2%가 높았고 평균 부화율은 5.6% 낮은 것으로 확인되었다.
□ 본 연구에서 조사한 병아리 품질에 영향을 미치는 요인을 파악 및 분석한 결과를 토대로 종계부화장에서 활용할 수 있는 부화관리 지침서를 작성하였으며, 이를 활용하여 국내 육용종계 부화장의 생산성 증대 및 국내 가금 산업의 생산기반 안정화에 기여할 것으로 사료된다.
Abstract
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Title of this study was 'Establishment of management system for improve the quality of chicks and ducklings’. The quality of the chicks is directly connected to productivity and profit of farm in the poultry industry. It affects more than 50% of productivity among the various factors influencing to
Title of this study was 'Establishment of management system for improve the quality of chicks and ducklings’. The quality of the chicks is directly connected to productivity and profit of farm in the poultry industry. It affects more than 50% of productivity among the various factors influencing to productivity. Factors influencing to chick health are egg production rate, body weight, egg weight, handling of eggs and breeder flock health, etc.
In 1th research, the study was conducted to investigate the effects of early vs late access to feed and water immediately after hatching in broilers. In total 6,000 ROSS 308 broiler eggs were incubated for 18 d, all eggs were transferred to a hatcher. Hatching was monitored every hour and newly hatched male chicks(n=600) were selected for the study.The chicks divided into 5 treatments of four replicates with 30 birds per pen. The chicks were fed the feed and water within 3h(T1) or after 12h(T2), 24h(T3), 36h(T4) and 48h(T5) post hatch. Growth performance, weights of gizzard, small intestine of birds, carcass yield,morphology and lesion score of small intestinal villi of birds were evaluated. Results showed that body weights and feed intakes in T1 and T2 at 7d were significantly higher(p<0.05) than those in T3, T4 and T5, and also at 21d and 35d those showed continuously the same trend. But no significant difference was found on feed conversion ratio among the treatment groups. At 3 day, small intestine weights relative to BW in T1, T2 were significantly higher (p<0.05) than that in T3, T4 and T5, but no effects were observed in length of small intestine. At 1 week, no differences were found, with the exception of gizzard weight relative to BW where T4 were higher than the others. Also, no differences were found at 3 and 5 weeks. At 35d, carcass yield was significantly lower (p<0.05) in T5 compared to the other groups, and breast meat rates were higher in T1 and T2 than the other groups. Villi height in T1, T2 and T3 at 3d and 21d was significantly greater(p<0.05) than in T4 and T5. Capillary haemorrhage lesion scores of villi for 35d were lager in T4 and T5 compared to those in early feeding groups. The results of the current study show that reducing the access time to feed and water after hatching have positive effects on performance and small intestine health of broilers.
In 2th research, the study was conducted to investigate the effect of in ovo feeding of glucose on hatching and growth performance, growth-related gene expression of growth hormone receptor(GHR) and insulin-link in broiler chicken embryos. A total of 300 chicken eggs were randomly divided into five treatments and incubated for 21 days. On 8 days of incubation, four treatments of eggs were injected with 0.1ml of distilled water(C1), 20mg glucose(Glu1), 40mg glucose(Glu2), 60mg glucose(Glu3) and the remaining treatment(C) served as without injected. Post-hatch chicks were reared for 1 weeks. The hatchability were no significant difference in the treatments. Growth performance in glucose treatments were higher tend than in C, however, no significantly difference was not showed. On 0 days of post-hatch, in liver, gene expression of GHR in Glu2 and Glu3 was significantly higher than other treatments(P<0.05). On 7 days of post-hatch, in breast muscle, gene expression of GHR and IGF-1 in Glu2 and Glu3 were significantly higher than other treatments(P<0.05). The result of this experiment suggested that in ovo feeding of glucose were effective in hatching and growth performance.
In 3th research, we selected investigation items which can affect chick quality such as facility, management, diet nutrition, flock health and biosecurity then analyzed with regard to factors causing deterioration in chick quality. In order to determine the effect of feeding space on productivity, egg production rate of two farm which provided different feeding space was analyzed. The farm providing 9.3cm/bird of feeding space showed 3% higher mean egg production rate than the other farm providing 7.2cm/bird. In order to determine the effect of separate sex feeding on fertility and hatchability rate, we investigated two farm which used separate-sex feeding equipment or not. The farm using separate sex feeding equipment showed 4.2% higher fertility and 10.6% higher hatchability than the other farm not using equipment. In order to determine the effect of automatic nest on floor egg and contaminated egg rate, we investigated two farm which use automatic nest or not.
The farm using automatic nest showed 2.8% lower floor egg rate and 2.1% lower contaminated egg rate than the other farm not using equipment. In order to determine the effect of tunnel ventilation condition on egg production rate, we investigated two farm. The farm maintaining 2.0m/s air velocity showed 3.4% higher egg production rate than the other farm maintaining 1.4m/s. In order to determine the effect of dietary metabolic energy level of male diet, we investigated two flock which had different energy intake. The flock which had higher energy intake showed 2.4% lower infertility rate than the other flock which had lower energy intake. In order to determine the effect of dietary metabolic energy level of female diet, we investigated two flock which had different energy intake. The flock which had 50kcal/kg higher energy level in breeder diet than breeding company`s recommendation showed 2.4% higher mean egg production rate than the other. In order to determine the effect of using diet only for male(ME 2,800kcal/kg, CP 12%, Ca 0.7%), we investigated two flock which used male diet or not. The flock using male diet showed 0.2% lower infertility rate and 0.5% higher hatchability than the other. In order to determine the effect of crude protein level of breeder diet, we investigated two farm which used different crude protein level in diets. The flock using 1% lower crude protein level than breeding company recommendation showed 0.2% lower cracked egg rate and 1.5% higher hatchability of fertile than the other. In order to determine the effect of plastic mat in cage house, we investigated two farm which installed plastic mat or not. The farm installed plastic mat showed 0.8% lower cracked egg rate and 1.6% lower mortality rate than the other. We published broiler breeder management guideline based on result of analysis of factors influencing chick quality in this research. It is believed that this guideline will contribute to increasing productivity of broiler breeder farms and stabilization of poultry industry in Korea.
In 4th research, The quality of chicks is directly connected to productivity and profit of farm in the poultry industry. If chicks are hatched for a long time before they were taken off from the hatcher or eggs are incubated at a high temperature or a low humidity, these chicks are at risk of being dehydrated and perform poorly on the farm. Therefore it is important to operate hatchery properly for maintaining chick quality. In this research, we selected investigation items which can affect chick quality such as facility, incubation condition, incubation monitoring, hygiene of hatchery and assessment of chick quality then analyzed with regard to factors causing deterioration in chick quality. In order to determine the effect of egg weight loss on late embryo mortality rate and incidence of malposition,we analyzed late embryo mortality rate and incidence of malposition of eggs having different egg weight loss. The eggs representing normal weight loss(11.1%∼11.8%) showed 3% lower late embryo mortality and 40.7% lower incidence rate of feet over head malposition than representing lower egg weight loss(9.4%∼10.4%). In order to determine the effect of disinfection of eggs on hatchability, we analyzed hatchability of eggs depending on disinfection. The disinfected eggs showed 1.1% higher hatchability than no disinfected eggs. In order to determine the effect of egg storage temperature on early embryo mortality rate and hatchability, we analyzed early embryo mortality rate and hatchability of eggs stored at different temperature. The eggs stored at appropriate temperature showed 1.2% lower early embryo mortality and 5.6% higher mean hatchability than eggs stored at higher temperature.
We published broiler breeder management guideline based on result of analysis of factors influencing chick quality in this research. It is believed that this guideline will contribute to increasing productivity of broiler hatchery and stabilization of poultry industry in Korea.
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