보고서 정보
주관연구기관 |
한국원자력연구원 Korea Atomic Energy Research Institute |
보고서유형 | 1단계보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2015-01 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
미래창조과학부 Ministry of Science, ICT and Future Planning |
등록번호 |
TRKO201600009202 |
과제고유번호 |
1711011574 |
사업명 |
방사선기술개발사업 |
DB 구축일자 |
2016-10-01
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201600009202 |
초록
▼
○ 본 과제는 식품/보건 위생 산업에서 환경친화형, 에너지 절약형 방사선 및 융복합 기술의 개발을 위한 실효성이 높고 국제경쟁력이 있는 X-선 이용기술 개발을 위해 수행됨
- 식품 16종(건조원료 5종, 식육 및 식육가공품 5종, 농산물 3종 및 무균환자식 3종)에 대한 선종별, 선량별 조사 후 품질 평가 결과 품질의 저하는 조사선량에 의존적이었고 선종에 따라 품질 영향에 미치는 효과의 차이는 나타나지 않았음
- 식중독 세균 3종에 대한 방사선 선종별 사멸 효과는 유의적으로 차이가 있음. 그러나 우육에 접종한 후 3종 모
○ 본 과제는 식품/보건 위생 산업에서 환경친화형, 에너지 절약형 방사선 및 융복합 기술의 개발을 위한 실효성이 높고 국제경쟁력이 있는 X-선 이용기술 개발을 위해 수행됨
- 식품 16종(건조원료 5종, 식육 및 식육가공품 5종, 농산물 3종 및 무균환자식 3종)에 대한 선종별, 선량별 조사 후 품질 평가 결과 품질의 저하는 조사선량에 의존적이었고 선종에 따라 품질 영향에 미치는 효과의 차이는 나타나지 않았음
- 식중독 세균 3종에 대한 방사선 선종별 사멸 효과는 유의적으로 차이가 있음. 그러나 우육에 접종한 후 3종 모두 감마선에 대한 감수성이 가장 높게 나타났음. X-선은 대체적으로 감마선, 전자선에 비해 비교적 낮은 살균 효과를 나타내었음
- X-선을 이용하여 1 kGy 이하의 선량으로 성충의 불임 및 알의 부화율 감소를 통해 검역처리가 가능할 것으로 판단됨
- X-선 조사 식품 4종(닭고기, 전란분말, 건파, 후춧가루)의 복귀돌연변이원성, 염색체 이상, 소핵 시험 및 X-선 조사(30 kGy)된 닭고기의 급성 및 아급성 독성 평가 결과 독성에 대한 어떠한 소견도 관찰되지 않았음
- 주사기, 위생장갑 및 물티슈를 무균보증수준으로 제조하기 위한 X-선 조사선량은 각각11.0, 19.1 및 20.7 kGy로 나타남
- X-선 조사된 식품은 검지특성 비교에 있어 감마선 및 전자선과 유사한 특성을 나타냄
- X-선 식품조사기술의 수용도 증진을 위한 소비자 교육 및 워크숍 개최
Abstract
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Ⅳ. Results
1. Quality comparison of irradiated food commodities with X-ray, e-beam, and gamma ray
○ As a result of quality evaluation of 16 kinds (3 dried vegetables, 5 meat products, 3 fresh fruits, 3 sterilized patient meal) of food items, the quality was decreased depending on an absorbed d
Ⅳ. Results
1. Quality comparison of irradiated food commodities with X-ray, e-beam, and gamma ray
○ As a result of quality evaluation of 16 kinds (3 dried vegetables, 5 meat products, 3 fresh fruits, 3 sterilized patient meal) of food items, the quality was decreased depending on an absorbed dose regardless of radiation sources (X-ray, e-beam, and gamma ray)
2. Radio-sensitivity of bacteria and insects to X-ray
○ X-ray showed lower sterilization efficiency to food poisoning bacteria than gamma-ray and e-beam and a dose of 2 kGy was needed to inactivate insects for quarantine
3. Toxicological safety of irradiated food by X-ray
○ There was no abnormal observation in the tests of genetoxicity (mutagenecity, chromosomal aberration, and micronuclei test of 4 kinds X-ray-irradiated foods), acute and subacute toxicity (irradiated chicken meat by X-ray at 30 kGy)
4. Development of application technology using X-ray and consumer education
○ The sterility assurance level of syringe, poly glove, and wet tissue using by X-ray irradiation were 11.0 19.1, and 20.7 kGy, respectively
○ X-ray-irradiated food could be detected when it was irradiated at above 4 kGy by a PSL method, 2 kGy by a TL method, and 1 kGy by a hydrocarbon detection method
○ Lecture for elevation of consumer acceptance on X-ray-irradiated food was performed in workshop
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