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Kafe 바로가기주관연구기관 | (재)전남생물산업진흥원 식품산업연구센터 |
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2015-09 |
주관부처 | 해양수산부 Ministry of Oceans and Fisheries |
과제관리전문기관 | 한국해양과학기술진흥원 Korea Institute of Marine Science & Technology promotion |
등록번호 | TRKO201600011059 |
DB 구축일자 | 2016-11-19 |
키워드 | 건강지향스프레드.비가열처리.저열량.저지방.알긴산.Spread food for health care.Cold pasteurization.Low calorie.Low fat.Alginate. |
1. 해조류를 이용한 헬스케어 스프레드류 개발
○ 해조류의 가공적성 규명
○ 칼로리케어용 소재선정 및 분석
○ 알긴산 올리고당의 성분분석 및 기능성 분석
○ 단순당 기반 젤라틴 대체소재의 가공식품류의 적용성 평가
○ 해조류 유래 대체 소재의 비가열처리를 통한 미생물 선택살균 조건 확립
○ 해조 추출물의 면역 및 세포독성 분석
○ 해조류 기반 젤라틴 대체 소재를 적용한 가공식품의 제조 Recipe 확립 및 Proto-type 제품 생산 : 미역
2. 수산물의 식품소재화
○ 해조성
1. 해조류를 이용한 헬스케어 스프레드류 개발
○ 해조류의 가공적성 규명
○ 칼로리케어용 소재선정 및 분석
○ 알긴산 올리고당의 성분분석 및 기능성 분석
○ 단순당 기반 젤라틴 대체소재의 가공식품류의 적용성 평가
○ 해조류 유래 대체 소재의 비가열처리를 통한 미생물 선택살균 조건 확립
○ 해조 추출물의 면역 및 세포독성 분석
○ 해조류 기반 젤라틴 대체 소재를 적용한 가공식품의 제조 Recipe 확립 및 Proto-type 제품 생산 : 미역
2. 수산물의 식품소재화
○ 해조성분 및 수산동물성분의 소재화
○ 제조 공정 표준화를 통한 공정확립
○ 수산물을 이용한 시제품 생산 및 대량 생산 공정 확립
○ 칼로리 케어 스프레드 품목제조신고
○ 마케팅전략 수립 및 포장디자인 시안 작성
3. 건강지향형 생선 스프레드 개발
○ 수산물의 가공적성검토 : 성분, 기능성 분석
○ 및 비가열처리를 통한 소재 전처리 기술확립
○ 천연 유래 연육제를 통한 연육화 조건 확립
○ 어류소재의 가공식품 적용성 평가
○ 수산물 유래 대체 소재의 물리화학적 in vitro 안정성 평가
○ 생선기반 동물성 유지 대체소재의 가공식품류의 적용성 평가
○ 시제품 품질개선 및 향상, 품질 특성 검사
4. 알긴산올리고당의 대사증후군 기능성 평가
○ 세포 배양 및 생존율 측정
○ Oil Red o 염색, Immunoblotting assay
○ 실험동물 사육
- 체젓, 체지방량, 혈당, 당화헤모글로빈, 혈액 내 지질수준, 인슐린 및 인슐린 저항성 측정
Ⅲ. Contents and Result
1. Development of health care using algae spread
○Development of alternative material of gelatin derived from seaweeds.
○In vitro stability study for physicochemical characters of alternative materials from aquatic products
○Functional assessment of alginate ol
Ⅲ. Contents and Result
1. Development of health care using algae spread
○Development of alternative material of gelatin derived from seaweeds.
○In vitro stability study for physicochemical characters of alternative materials from aquatic products
○Functional assessment of alginate oligosacchardie for improving metabolic syndrome
○Functional assessment of alginate oligosaccharide and seaweed extrats.
○Applicability assessment of products such as jelly, pudding and jam using with alternative materials which replace simple sugar
○Establishment of bactericidal process using with non-heating treatment for alternative materials from seaweeds
○Manufacturing recipe establishment of processed food applying the gelatin substitute material derived from seaweeds.
○The purpose customized prototype production
2. Functional assessment of alginate oligosacchardie for improving metabolic syndrome
○In vitro functional efficacy of different molecular weight of alginate oligosaccharide
○In vivo functional efficacy of different molecular weight and injected dosage of alginate oligosaccharide
○Functional evaluation of alginate oligosaccharide in db/db/ mice model
3. Food materials of fishery resource
○The fishery resource securement and supply
○The establishment of manufacturing technique of gelatin substitute material derived from seaweeds.
○Establishment of molecular weight cut-off adjusting technology from alginic acid and materialization of seaweed components.
○The utilization of the aquatic animal ingredient
○Manufacture and analysis of the alginate oligosaccharide
○Establishment of manufacturing process of spread products using fishery products
○Establishment of mass production manufacturing process of alginate oligosaccharide and the spread products
○Manufacturing Technology establishment of gelatin substitute material derived from seaweeds.
○Setting of marketing strategy and package design
○Customers preference investigation and decision of food type
4. Development of inclination to health-fish spread products
○Decision of food type through the customers preference investigation
○The condition establishment through the ultra high-pressure pretreatment and natural-meat tenderizer
○Manufacture of fish spread sauce
○The analysis of quality characteristic by ultra high-pressure technology
○Sensory test for the prototype of fish spread sauce
○Manufacture of prototype for fish spread product
○The analysis of Sensory properties and quality characteristics of prototype
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
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총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
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과제수행기간(LeadAgency) : | - |
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