보고서 정보
주관연구기관 |
아주대학교 National Institute of Environmental Research |
연구책임자 |
석광설
|
참여연구자 |
김동훈
,
심기태
,
이소화
,
이채홍
,
박소연
,
최경희
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2016-12 |
과제시작연도 |
2016 |
주관부처 |
환경부 Ministry of Environment |
등록번호 |
TRKO201700008044 |
과제고유번호 |
1485014214 |
사업명 |
국립환경과학원연구사업 |
DB 구축일자 |
2017-10-12
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201700008044 |
초록
▼
Ⅰ. 서 론
식품 내의 유해물질은 생산, 가공, 유통, 및 소비과정을 거쳐 체내로 유입된 다. 산업화로 인한 환경오염은 대기, 토양, 식수를 오염시키고, 오염된 환경에서 생산된 식품은 유해물질을 포함하게 된다. 또한 환경오염물질은 식품의 가공및 유통과정에서도 식품으로 유입될 수 있다. 인체는 유해물질을 함유하고 있는 식품을 섭취함으로써 유해물질에 노출되는 것이다. 일반인의 경우 유해물질은 호흡, 식수 및 식품 섭취로 인한 노출이 가장 큰 요인이다. 환경오염으로 인한 유해물질의 종류에 따라 유해물질의 노출경로가 다르기 때
Ⅰ. 서 론
식품 내의 유해물질은 생산, 가공, 유통, 및 소비과정을 거쳐 체내로 유입된 다. 산업화로 인한 환경오염은 대기, 토양, 식수를 오염시키고, 오염된 환경에서 생산된 식품은 유해물질을 포함하게 된다. 또한 환경오염물질은 식품의 가공및 유통과정에서도 식품으로 유입될 수 있다. 인체는 유해물질을 함유하고 있는 식품을 섭취함으로써 유해물질에 노출되는 것이다. 일반인의 경우 유해물질은 호흡, 식수 및 식품 섭취로 인한 노출이 가장 큰 요인이다. 환경오염으로 인한 유해물질의 종류에 따라 유해물질의 노출경로가 다르기 때문에, 수용체 중심의 위해관리 전략기법으로 특정 생태계에 위해한 영향을 미치지 않는 오염물질의 최대노출량인 임계부하량 (Critical Load) 산정기법 도입 필요하다.
본 연구에서는 환경유래 주요 식품오염물질별 우선관리대상 식품에 대하여 재배 및 서식환경에 대한 관리복표 설정기법을 제시하고자 했다. 다부처 공동 연구과제로 우선관리대상에서 1차년도에는 중금속과 2차년도에는 과불화합물을 선정하였으며, 관리동향을 확인하기 위하여 국내·외 자료를 통해 비소의 환경 에서 농도와 식품 중 중금속(카드뮴, 납, 비소)의 농도 및 허용기준을 조사하였다(부록 참조). 또한 중점 관리필요 식품군 및 종류를 선정하기 위하여 매체에서의 농도뿐만 아니라 수용체 중심의 노출량을 산정하였다.
(출처:본문 I. 서론 p.6)
Abstract
▼
Hazardous substances in food are introduced into the body through production, processing, distribution, and consumption. Environmental pollution due to industrialization pollutes air, soil and drinking water, andfood produced in contaminated environment contains harmful substances. In addition, env
Hazardous substances in food are introduced into the body through production, processing, distribution, and consumption. Environmental pollution due to industrialization pollutes air, soil and drinking water, andfood produced in contaminated environment contains harmful substances. In addition, environmental pollutants can also be introduced into the food processing and distribution process. The human body is exposed to harmful substances by ingesting food containing harmful substances. In the case of the general public, harmful substances are the most important factor in breathing, drinking water and food intake. Since the route of exposure of hazardous substances differs depending on the types of harmful substances due to environmental pollution, the Critical Load calculation method, which is the maximum exposure amount of pollutants that does not have a harmful effect on a specific ecosystem, Introduction is necessary.
The purpose of this study is to propose a method of setting the management level for the cultivation and the habitat environment for the food subject to priority control by major environmental pollutants derivedfrom environment. In order to ascertain the management trends, the concentrations of heavy metals (cadmium, lead, zinc, and lead) in the environment of arsenic were measured by using domestic and foreign data. Lead, and arsenic) and their acceptance criteria. In addition, to select the food groups and types required for key management, the concentration of the receptor as well as the concentration in the medium were calculated.
We will select cadmium, lead, and arsenic as heavy metals in the heavy metals and investigate the exposure amount of each of them to select thefood groups and types required for key management.
In addition, a study on the calculation of the critical load of pollutants will be conducted to verify the method of estimating the critical load among environmental pollutants.
This study is based on data on the results of environmental monitoring of food contamination materials (I).
(출처:Abstract p.5)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 목차 ... 2
- 표목차 ... 3
- 그림목차 ... 4
- Abstract ... 5
- Ⅰ. 서 론 ... 6
- Ⅱ. 연구방법 ... 7
- 1. 중점 관리필요 식품군 및 종류 선정 ... 7
- 2. 환경유래 오염물질의 환경 중 임계부하량 산정기법 검증 방안 ... 7
- 3. 조사물질 대상 환경매체별 시험방법 검토 ... 7
- Ⅲ. 연구결과 및 고찰 ... 8
- 1. 중점 관리필요 식품군 및 종류 선정 ... 8
- 가. 식품별 무기비소 섭취량 ... 8
- 나. 식품별 카드뮴 섭취량 ... 10
- 다. 식품별 납 섭취량 ... 12
- 라. 중금속 섭취량에 따른 식품군별 우선순위 선정 ... 14
- 2. 환경유래 오염물질의 환경 중 임계부하량 산정기법 검증 ... 15
- 가. 임계부하량 산정기법 ... 18
- 나. 임계부하량 연구동향 ... 20
- 3. 매체별 임계부하량 및 오염부하 기여도 산정 기법 검증 방법 ... 22
- 가. 비소 화학종 공정시험방법 ... 22
- 3. 조사대상지역에서의 매체별 임계농도 산출 및 초과 부하량 산정 ... 25
- 가. 환경유래 오염물질별 생물축적모형 개발 등을 통해 주요 환경매체별 임계농도 산출 ... 25
- 4. 조사물질 대상 환경매체별 시험방법 검토 ... 33
- 가. 비소 화학종 공정시험방법 ... 33
- 나. 환경 및 식품에서의 비소 화학종 시험방법 ... 33
- Ⅳ. 결 론 ... 37
- 참고문헌 ... 39
- 끝페이지 ... 39
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