보고서 정보
주관연구기관 |
국립수산과학원 National Fisheries Research and Development Institute |
연구책임자 |
이희정
|
참여연구자 |
박미선
,
안경호
,
김태익
,
신윤경
,
박영철
,
김영대
,
김석렬
,
차승주
,
박태규
,
도용현
,
이희중
,
로승욱
,
명정인
,
전제천
,
이원찬
,
김형철
,
정래홍
,
김정배
,
홍석진
,
윤상필
,
박성은
,
강성찬
,
양용수
,
이동길
,
임현정
,
민병화
,
백진이
,
이주현
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2019-02 |
과제시작연도 |
2018 |
주관부처 |
해양수산부 Ministry of Oceans and Fisheries |
등록번호 |
TRKO201900014049 |
과제고유번호 |
1525008347 |
사업명 |
수산시험연구(R&D) |
DB 구축일자 |
2019-09-07
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키워드 |
생태통합양식.친환경양식.먹이연쇄.다종양식.IMTA.eco-friendly aquaculture.food chain.polyculture.
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201900014049 |
초록
▼
1. IMTA 기술 개발
가. IMTA 시범어장 선정 및 생물 입식
1) 남해군 창선면 가인리 지선(2014∼2015년)
∙조피볼락 100,000마리, 해삼 20,000마리, 참굴 수하연 100개, 미역 연승줄 100 m 입식
2) 통영시 산양읍 저림리 지선(2016∼2018년)
∙참돔 50,000마리, 해삼 20,000마리, 참굴 수하연 200연, 해조류 연승줄 1,200 m 입식
나. IMTA 품종 양성효과 평가
1) 대조구(품종별 단일양식) 대비 IMTA 생물 성장
∙어류(조피
1. IMTA 기술 개발
가. IMTA 시범어장 선정 및 생물 입식
1) 남해군 창선면 가인리 지선(2014∼2015년)
∙조피볼락 100,000마리, 해삼 20,000마리, 참굴 수하연 100개, 미역 연승줄 100 m 입식
2) 통영시 산양읍 저림리 지선(2016∼2018년)
∙참돔 50,000마리, 해삼 20,000마리, 참굴 수하연 200연, 해조류 연승줄 1,200 m 입식
나. IMTA 품종 양성효과 평가
1) 대조구(품종별 단일양식) 대비 IMTA 생물 성장
∙어류(조피볼락 및 참돔) 성장은 IMTA와 대조구에서 유의한 차이를 보이지 않음
∙IMTA 참굴의 각고와 육질부중량이 10∼15% 빠르게 성장함
∙IMTA 해삼이 30∼40% 성장이 빠르게 나타남
2) 양식생물 질병감염 조사
∙어류의 세균성 질병 감염률은 대조구 대비 감소함(2018년 37.5% 감소)
3) IMTA 생물의 유·무기물 제거능에 근거한 적정 양식규모 산정
∙0.5 ha 참돔 가두리양식장에서 매년 매출되는 질소량 7.5톤
∙이의 제거를 위한 해조류 및 참굴 양식규모 각각 2 ha 필요
2. 먹이연쇄 경로 규명 및 환경수용력 산정
가. IMTA 및 대조구 환경 특성 조사
1) 퇴적물 환경 및 저서생물상 분포 특징
∙어장환경평가등급이 IMTA 2등급, 대조구 3등급으로 환경개선 효과를 나타냄
∙IMTA는 풍부한 종수와 높은 밀도 및 다양도가 특징이었으며, 총유기탄소량이 높음
2) IMTA 양식장 퇴적물의 유기물 분해 특성 조사
∙혐기성유기물 분해율 중 황산염 환원율이 차지하는 비율은 대조구 82%, IMTA 34%로 나타남
3. IMTA 시스템 개발
가. IMTA 관리시스템 운영을 위한 요소기술 개발
∙어군탐지 센서를 이용한 지능형 자동먹이공급장치 컨트롤러 개발
∙수중영상 기반의 어체 원격 측정장치 개발 및 앱 연동
4. IMTA 기술 개발에 대한 경제성 분석
∙환경적 편익: 국제 질소 거래가격(US$ 22/kg)으로 산정할 경우, 총 1억3,640만원
∙양식이익: 동일규모 참돔 단일양식보다 IMTA가 5배 높게 나타남
∙매출액순이익률(경제성): 단일양식 10.8%, IMTA 37.8%
(출처 : 요약 5p)
Abstract
▼
Purpose of Project
The project was carried out to create new growth engines through reduction of pollution in fish farms, stable supply of safe marine products, maximizing added value of fish and fish products, and future industrialization of the fishery industry through the eco-friendly aquacult
Purpose of Project
The project was carried out to create new growth engines through reduction of pollution in fish farms, stable supply of safe marine products, maximizing added value of fish and fish products, and future industrialization of the fishery industry through the eco-friendly aquaculture, IMTA.
Development of the regional specialized integrated multi-trophic aquaculture technology
Outcome of Project
The IMTA cultivate effect assessment showed no difference in fish growth between IMTA and controls (mono species culture). Growth of Pacific oysters are superior in shell length, shell weight and meat weight in IMTA. The weight of the IMTA sea cucumber was 48% higher than control site significantly. As of October 2018, red seabream of about 30 tons emitted 4,547 kg of nitrogen per a year in IMTA. Among them, Pacific oyster removed 19.8% of nitrogen emissions (902 kg) and seaweeds removed 12.6% of nitrogen emissions (571 kg). Most of the nitrogen was removed by pacific oysters and seaweeds installed within the IMTA system in December 2017 when the average weight of red seabream was around 500 g. However, the amount of nitrogen emitted increased as red seabream grows so that it could now remove about 32.4% of the nitrogen. To remove the nitrogen to the extent that is contained within the environmental capacity, Pacific oyster and seaweed facility with 2.5 times of a current area were required. Based on these results, the proper fishery capacity was calculated to develop IMTA guidelines showing that 0.5 ha of fish cage farm requires 2 ha of seaweed and pacific oysters respectively.
The environmental benefits of IMTA are calculated by summing the nitrogen removal of the pacific oysters and seaweeds for 30 months (during red seabream culture period), and environmental capacity. Assuming that the nitrogen transaction price was US$22/kg, the environmental benefit of IMTA was estimated to be approximately 136 million won. Based on the results of production and management analysis, the IMTA’s economic benefit was analyzed to be about 200 million won, which is about five times higher than the total gain of about 43 million won for monoculture. In terms of economics, IMTA showed the net profit ratio of 37.8%, compared with the red seabream monoculture which was evaluated as superior to fish monoculture.
During the project, 24 intellectual property rights (16 patents, 8 designs) and two technology transfers were carried out. Also, for the popularization of our technology, the study results were published to four scientific journals (shellfish aquaculture and the environmental, Sea cucumber, Aquatic organisms anatomical drawings, Aquaponics).
Application plan and expected effect of project’s outcome
Using the biological characteristics of decontaminant organisms, the spread of pollutants emitted from fish farms to the surrounding seas can be minimized, and It can the mortality of the shellfish caused by a lack of prey.
Through the operation of pilot farms by region and for holding public hearings to form a consensus among local governments and fisherman, the commission intends to utilize them as basic data for preparing policies and institutional bases for establishing IMTA.
(출처 : SUMMARY 8p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 3
- 보고서 요약 ... 5
- 요 약 문 ... 7
- SUMMARY ... 8
- 목차 ... 9
- CONTENTS ... 11
- 제 1 장 연구개발과제의 개요 ... 13
- 제 1 절 연구개발의 목적 ... 13
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 14
- 제 3 장 연구개발 수행내용 및 결과 ... 15
- 제 1 절 IMTA 기술 개발 ... 15
- 1. IMTA 적지조사 및 생물 입식 ... 15
- 2. IMTA 품종 양성효과 평가 ... 17
- 3. IMTA 대상 생물의 유·무기물 제거능 ... 22
- 4. 양식생물 질병감염 조사 ... 25
- 5. 시스템 주변의 생물상 조사 ... 26
- 6. 어류-해삼 복합양식 기술 개발 ... 29
- 7. IMTA 가이드라인 개발 ... 30
- 8. IMTA에서의 해조류 기여효율 평가 ... 31
- 9. IMTA 생물의 오염 발생량 및 제거량 평가 ... 32
- 10. IMTA 경제성 분석 및 산업화 전략 개발 ... 33
- 제 2 절 먹이연쇄 경로 규명 및 환경수용력 선정 ... 35
- 1. 어장환경 특성 조사 ... 35
- 2. 물질수지 산정 ... 49
- 3. 오염물질 영향 범위 평가 ... 52
- 4. 영양단계 경로 파악 ... 52
- 5. 환경수용력 산정 모델 현장 적용성 평가 ... 55
- 6. IMTA 어장 수용력 산정 ... 58
- 제 3 절 IMTA 시스템 개발 ... 63
- 1. IMTA 시스템의 설계·제작·설치 ... 63
- 2. IMTA 내구성 시험 및 시설성능 분석·보완 ... 66
- 3. IMTA 통합관리시스템 개발 ... 71
- 4. IMTA 목적형 양식시설 개발 ... 74
- 5. IMTA 관리시스템 운영을 위한 요소기술 개발 ... 76
- 6. IMTA 시설물 현장시험, 점검 및 유지·보수 ... 79
- 제 4 절 생산 수산물의 상품성 평가 ... 82
- 1. 남해지역 IMTA 생산 수산물의 상품성 평가 ... 82
- 2. 통영지역 IMTA 생산 수산물의 상품성 평가 ... 84
- 제 5 절 IMTA 기술개발에 대한 경제성 분석 ... 86
- 1. 남해지역 IMTA 경제성 분석 ... 86
- 2. 통영지역 IMTA 경제성 분석 ... 87
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 88
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 89
- 제 6 장 참고문헌 ... 90
- 끝페이지 ... 90
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