보고서 정보
주관연구기관 |
국립식량과학원 National Institute of Crop Science |
연구책임자 |
전용희
|
참여연구자 |
곽지은
,
이춘기
,
이점식
,
천아름
,
이정희
,
윤미라
,
김미정
,
박혜영
,
심은영
,
양창인
,
김명기
,
백남현
,
하운구
,
정국현
,
이상복
,
원용재
,
안억근
,
장재기
,
전재범
,
조준현
,
송유천
,
박동수
,
이지윤
,
손영보
,
오성환
,
신동진
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2019-03 |
과제시작연도 |
2018 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
연구관리전문기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201900015845 |
과제고유번호 |
1395056082 |
사업명 |
작물시험연구(R&D) |
DB 구축일자 |
2019-09-21
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키워드 |
찰벼.전분.찰기.외관품질.수확후관리.glutinous rice.starch.stickiness.apparent quality.post-harvest management.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201900015845 |
초록
▼
본 연구는 찰벼 품종별 찰기 관련 요인을 밝히고, 수확후관리기술에 따른 찰벼의 외관품질 및 이화학 품질 특성을 연구, 재배지역(중북부, 중부, 남부)에 따른 품질특성을 평가, 재배지역별 찰벼 품종 이용 찰떡의 찰기 및 노화 정도를 평가하여 지역에 적합한 품종을 추천하였다. 또한, AMMI(Additive Main Effects and Multiplicative Interaction) 분석모델 이용하여 찰벼의 찰기에 대한 유전자와 환경 변이를 분석하였다.
본 연구를 통한 결과는 향후 찰벼의 이용성을 높이기 위한 품종의 추
본 연구는 찰벼 품종별 찰기 관련 요인을 밝히고, 수확후관리기술에 따른 찰벼의 외관품질 및 이화학 품질 특성을 연구, 재배지역(중북부, 중부, 남부)에 따른 품질특성을 평가, 재배지역별 찰벼 품종 이용 찰떡의 찰기 및 노화 정도를 평가하여 지역에 적합한 품종을 추천하였다. 또한, AMMI(Additive Main Effects and Multiplicative Interaction) 분석모델 이용하여 찰벼의 찰기에 대한 유전자와 환경 변이를 분석하였다.
본 연구를 통한 결과는 향후 찰벼의 이용성을 높이기 위한 품종의 추천 및 용도 적합 품종 개발에 활용될 수 있을 것으로 기대된다.
(출처: 요약서 3p)
Abstract
▼
□ Purpose&Contents
This study was conducted to analyze the starch and pasting properties of fourteen glutinous rice varieties with different maturity(Early, Medium,Mid-late), and harvest time. Also, we compared the textural characteristic difference in relation to stickiness of glutinous rice cak
□ Purpose&Contents
This study was conducted to analyze the starch and pasting properties of fourteen glutinous rice varieties with different maturity(Early, Medium,Mid-late), and harvest time. Also, we compared the textural characteristic difference in relation to stickiness of glutinous rice cake. The appearance quality and physico-chemical quality characteristics of rice according to the post-harvest management were investigated.
Futhermore, this study was to provide basic data on the genetic and environmental variation of stickiness for glutinous rice varieties. In our study, we analyzed the genotype-by-environment (G × E) interactions of the stickiness using 6 glutinous rice varieties under 6 environmental conditions.
□ Results
According to RVA measurement glutinous rice flours and starches, peak time showed high negative correlation with short chains of 6 to 12 in DP.
The hardness of mid-late maturing glutinous rice cake was distinctly lower than that of the other glutinous rice varieties. The hardness changes of glutinous rice cake had positive correlation with the amylose content and peak time and negative correlation with short chains of 6 to 12 in DP of amylopectin, respectively.
AMMI(Additive Main Effects and Multiplicative Interaction) analysis results showed that genotype(varieties, G), environment (cultivation region,E) and G × E interaction were highly significantly correlated(P <0.001).Among all the variations of stickiness for glutinous rice varieties, the environmental effect (E) was 24.5%, the varietal effect (G) was 37.1%, and the G × E interaction was 28.9%. From the AMMI analysis, the IPCA1 scores of Aranghangchal(G6, IPCA1: 3.85) and Hwaseonchal(G4, IPCA:-5.24) was lower than other varieties. On the other hand, the Sangjuchal(G1, IPCA1: -61.23) and Boseogchal (G2, IPCA1: 41.21) were highly affected by environmental effects due to high IPCA1 scores. In this study,there were highly differences for stickiness according to cultivation region.
In the future, it is considered that a precise study should be carried out on the environmental conditions that can increase the stickiness of glutinous rice varieties.
□ Expected Contribution
The results of this study provide evalyation data of appearance quality and physicochemical quality characteristics according to the conditions such as rice varieties, maturity, cultivation area and harvest time. And these results can be used as a quality index to indirectly evaluate the degree of stickiness of the rice cakes and can be used to improve the quality of the processed rice cakes. In addition, it is expected that it can be used as a valuable data to improved the utilization of glutinous rice by suggesting suitable varieties with high stickiness and low aging speed during storage.
(출처 : SUMMARY 6p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국 문 요 약 문 ... 4
- Summary ... 6
- 목차 ... 8
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 9
- 제1절 연구 개발 목적 ... 9
- 제2절 연구 개발의 필요성 ... 9
- 제3절 연구 개발 범위 ... 10
- 제 2 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 11
- 제1절 찰벼 품종별 찰기 및 전분 구조 특성 연구(제1세부) ... 11
- 제2절 찰벼의 수확 후 관리 기술 연구(제2세부) ... 29
- 제3절 찰벼의 중북부지역 재배에 따른 품질특성 구명 및 최적 품종 선정(제3세부) ... 50
- 제4절 찰벼의 중부지역 재배에 따른 품질특성 구명 및 최적 품종 선정(제4세부) ... 56
- 제5절 찰벼의 남부지역 재배에 따른 품질특성 구명 및 최적 품종 선정(제5세부) ... 66
- 제 3 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 71
- 제1절 목표대비 달성도 ... 71
- 제2절 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 72
- 제 4 장 연구 결과의 활용 계획 ... 73
- 제 5 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 74
- 제 6 장 국가과학기술지식정보서비스에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 74
- 제 7 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 75
- 제 8 장 기타사항 ... 76
- 제 9 장 참고문헌 ... 81
- 끝페이지 ... 86
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