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Kafe 바로가기주관연구기관 | 국립식량과학원 National Institute of Crop Science |
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연구책임자 | 우관식 |
참여연구자 | 곽강수 , 곽지은 , 김미정 , 김현주 , 심은영 , 윤미라 , 이병규 , 이병원 , 이유영 , 이지혜 , 이춘기 , 전용희 , 최인덕 , 정일민 , 권창 , 김소연 , 김태규 , 박성규 , 안민정 , 안연주 , 양경록 , 양유진 , 오용택 , 윤경진 , 이지희 , 이택준 , 장현진 , 조기원 , 프라바카란 , 프라카시 , 정현정 , 김유연 , 방애솔 , 오현덕 , 이은정 , 정두연 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2019-02 |
과제시작연도 | 2018 |
주관부처 | 농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 | TRKO201900015902 |
과제고유번호 | 1395055928 |
사업명 | FTA대응경쟁력향상기술개발(R&D) |
DB 구축일자 | 2019-09-21 |
키워드 | 콩.두류.가루.품질.가공.soybean.legume.flour.quality.processing. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201900015902 |
○ 시중유통 두류가루 제품의 품질 및 이화학 특성 조사
○ 두류가류용 품종 추천 : 대원, 새단백, 청자3호, 서원, 소현
○ 볶음 콩가루 품질기준 : (입도) 40mesh 이상, (수분) 6% 이하, (명도) 80±5
○ 항산화 증진 두류가루 : 발아 후 220℃에서 30분 볶음 → 항산화능 35∼40% 증진
○ 저장조건 확립 : PE 저장 시 지방산 감소 정도가 더 낮음
○ 적기 파종과 중북부지역 생산 원료에서 유효성분 함량이 높았음
○ 두류가루 이취 감소 공정 : 80℃-120℃에서 20-45분
○ 시중유통 두류가루 제품의 품질 및 이화학 특성 조사
○ 두류가류용 품종 추천 : 대원, 새단백, 청자3호, 서원, 소현
○ 볶음 콩가루 품질기준 : (입도) 40mesh 이상, (수분) 6% 이하, (명도) 80±5
○ 항산화 증진 두류가루 : 발아 후 220℃에서 30분 볶음 → 항산화능 35∼40% 증진
○ 저장조건 확립 : PE 저장 시 지방산 감소 정도가 더 낮음
○ 적기 파종과 중북부지역 생산 원료에서 유효성분 함량이 높았음
○ 두류가루 이취 감소 공정 : 80℃-120℃에서 20-45분 동안 열처리
○ 두류가루 이용 글루텐프리 제품 개발 : 두류-찹쌀가루를 1:1로 혼합
○ 부침 적성 : 입자 50-100 mesh, 녹두가루:찹쌀가루=7:3, 다현 품종
○ 콩가루 면 : (이취 제거) 180℃에서 5분간 로스팅, 대원 10% 첨가
○ 동부 떡소 : 입자 30 mesh, 옥당, 검류 첨가 ⇒ 조직감 개선, 기호도 증가
(출처: 요약서 3p)
□ Purpose&Contents
○ Selection of soybean, mung bean and cowpea varieties for flour use, and setting the appropriate standard for each application
○ Development of a quality meaintenace technology and investigation of bioactive components variation in soybean, mung bean and cowpea flour
○ D
□ Purpose&Contents
○ Selection of soybean, mung bean and cowpea varieties for flour use, and setting the appropriate standard for each application
○ Development of a quality meaintenace technology and investigation of bioactive components variation in soybean, mung bean and cowpea flour
○ Development of technology to improve utilization and processing adaptability of soybean, mungbean and cowpea
□ Results
○ Selection of domestic cultivated soybean, mung bean and cowpea for flour use→ (soybean) cv. Daewonkong, Saedanbaek, (black soybean) Cheongja3,(cowpea) Seowon, (mung bean) Sohyeon
○ Determination of flour characteristics of soybean, mung bean and cowpea with pretreatment condition→ Roasting at 220°C for 30 minutes after germination : Enhance antioxidant ability by 35-40%
○ Roasted soybean flour quality standard : (Particle size) 40mesh or more (Pass 95% or more), (Moisture) 6% or less, (Lightness) 80±5, (Redness) 3±5, (Yellowness) 25±5
○ Determination of variation of bioactive components of soybean, mung bean and cowpea flour according to their manufacturing methods
○ Comparison of a short- and a long-term storage stability of soybean, mung bean and cowpea flour according to storage conditions
○ Comparison of the characteristics of soybean, mung bean and cowpea flour with different cultivation area and sowing period
○ Development of an oxidative prevention and delay technology of soybean, mung bean and cowpea flour
○ Physicochemical properties, molecular and crystalline structures of soybean, mungbean, and cowpea starches
○ Development of technology to improve processing adaptability of mungbean and cowpea
○ Development of technology to improve utilization of mungbean and cowpea
□ Expected Contribution
○ Improving the utilization of domestic varieties and diversifying applications by selecting varieties for soybean, mung bean and cowpea flours
○ Development of products and prototypes using domestic varieties
○ Development of manufacturing condition and utilization technology of soybean, mung bean and cowpea varieties
○ Enhance the quality competitiveness of domestic cultivated soybean, mung bean, and cowpea varieties
○ Korea can gain the upper hand on global technology by development of cultivar containing health functional substance in domestic cultivated soybean, mung bean and cowpea.
○ Innovative development of processing industry that can be contacted in export by producing high-quality processed foods made from high-functional materials.
○ Ensuring stable rural society by ensuring stable rural income through cultivation of functional crops.
○ Expectation for production of the most suitable processed foods for each use by using domestic cultivated mungbean and cowpea flours
(출처 : SUMMARY 5p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
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