강황을 활용한 항염증 및 피부미백 복합기능의 신소재 실용화 Development of multifunctional ingredients with anti-inflammatory and skin whitening properties from tumeric (Curcuma longa)원문보기
연구의 목적 및 내용 ❍ 국산 강황의 활용도 증진을 위한 강황의 물리적 및 생물학적 가공기술 개발로 다양한 식품소재 개발 및 강황 가공소재를 활용한 복합기능성 강황 식품 개발 · 강황의 물리적 가공기술 및 생물전환 가공기술 개발 · 원료 강황 및 물리적 생물학적 가공방법으로 개발된 강황 가공소재의 기능성 증진 및 가공적성 개선을 통한 강황 가공소재의 다양화 · 국산 강황 활용도 증진을 위한 강황 가공소재를 활용한 고기능성 강황 제품 개발
연구개발성과 ❍ 강황 추출물의 처리농도별 항 대식세포내
연구의 목적 및 내용 ❍ 국산 강황의 활용도 증진을 위한 강황의 물리적 및 생물학적 가공기술 개발로 다양한 식품소재 개발 및 강황 가공소재를 활용한 복합기능성 강황 식품 개발 · 강황의 물리적 가공기술 및 생물전환 가공기술 개발 · 원료 강황 및 물리적 생물학적 가공방법으로 개발된 강황 가공소재의 기능성 증진 및 가공적성 개선을 통한 강황 가공소재의 다양화 · 국산 강황 활용도 증진을 위한 강황 가공소재를 활용한 고기능성 강황 제품 개발
연구개발성과 ❍ 강황 추출물의 처리농도별 항 대식세포내 사이토카인 분비 및 활성화마커 발현 분석 ❍ 팽화강황 추출물의 항염증 효과 및 세포내 기작을 밝혔으며, 피부미백 활성을 측정하였음 ❍ DSS로 유도된 급성대장염 마우스 모델에서 강황, 팽화강황 및 한약재 혼합물의 항염증 기능을 밝힘 ❍ 수분 및 압력에 따른 강황의 팽화후 유효성분 변화 분석 ❍ 초고압력 및 처리시간에 따른 유효성분의 변화 분석을 완료하여 최적 초고압처리 조건 확립 ❍ 압력, 시간, 용매 농도 변화에 따른 강황 추출물의 항산화능 및 유효성분 분석 ❍ 강황의 일반, 기능성, 유효성분 분석조건 확립 및 최적생물전환 조건 탐색 수행 ❍ 생물전환 강황 개발을 위한 발효조건을 최적화하여 항염증능을 평가하였으며, 최적 균주를 선발하였음 ❍ 일반성분분석, 기능성, 항산화능 분석, HPLC를 통해 제품의 분석을 진행하였음 ❍ 강황 재배현황 조사를 통한 원료 수급 협의 및 수세, 분쇄조건 확립 ❍ 강황의 팽화가공에 따른 갈변도를 측정하여 최적 팽호조건을 정립하였으며 이를 이용한 환, 혼합추출액, 분말, 캡슐 제형의 시제품을 제작함 ❍ 팽화강황분말 시제품 제작 및 한약재 혼합음료의 기능성 검증
연구개발성과의 활용계획 (기대효과) ❍ 연구개발 결과물의 산업적 활용 · 본 과제를 통하여 개발한 기술을 참여기업인 ㈜비봉허브로 기술이전을 완료하였음 · 기술실시를 통하여 기능이 증대된 강황가공소재 및 음료제품을 출시하여 시장을 선점할 계획임 ❍ 관련 추가연구로의 확장을 통한 국내산 농산물 활용 증진 · 본 연구과제를 통하여 뿌리류 식품의 팽화를 통한 기능성 증진의 기반기술을 확보하였음 · 또한, 미생물 및 효소처리 조건에 따른 기능성의 변화를 확인하였으며 최적 균주를 확보하였음 · 가공소재의 제품화를 위한 반죽적성 및 음료제품의 풍미증진을 이루었음 · 이를 활용하여 다양한 국내산 농산물의 기능성을 증진시키는 연구로의 확대가 가능함 ❍ 기반기술을 활용한 면역강화 제품의 추가개발 · 본 연구과제를 통하여 염증의 평가법에 대한 세포 및 동물모델을 확보하였음 · 기반기술을 활용하여 코로나-19 등 감염병 대응 및 예방을 위한 국내산 농산물 유래 면역강화식품소재의 개발로 확장이 가능함
(출처 : 요약문 4p)
Abstract▼
Purpose&Contents ❍ Development of a variety of food ingredients through the development of physical and biological processing technology of turmeric to enhance the utilization of domestic turmeric and development of complex functional turmeric food using turmeric processed materials · Developm
Purpose&Contents ❍ Development of a variety of food ingredients through the development of physical and biological processing technology of turmeric to enhance the utilization of domestic turmeric and development of complex functional turmeric food using turmeric processed materials · Development of physical processing technology and bioconversion processing technology of turmeric · Diversification of turmeric processed materials by improving the functionality and processing aptitude of the raw turmeric and turmeric processed materials developed by physical and biological processing methods · Development of high-functional turmeric products using turmeric processed materials to improve the utilization of domestic turmeric
Results ❍ Analysis of cytokine secretion and activation marker expression in macrophages by treatment concentration of turmeric extract. ❍ The anti-inflammatory effect and intracellular mechanism of puffed turmeric extract were revealed, and skin whitening activity was measured. ❍ Anti-inflammatory function of turmeric, puffed turmeric and herbal medicinal herbs in a mouse model of DSS-induced acute colitis. ❍ Analysis of changes in active ingredients after swelling of turmeric according to moisture and pressure. ❍ Establish optimal ultra-high pressure treatment conditions by completing analysis of changes in active ingredients according to ultra-high pressure and treatment time. ❍ Analysis of antioxidant activity and active ingredients of turmeric extract according to pressure, time, and solvent concentration. ❍ Establishment of general, functional, and active ingredient analysis conditions of turmeric and search for optimal bioconversion conditions. ❍ Anti-inflammatory activity was evaluated by optimizing the fermentation conditions for the development of bioconverted turmeric, and the optimal strain was selected. ❍ Product analysis was performed through general component analysis, functionality, antioxidant activity analysis, and HPLC. ❍ Consultation on supply and demand of raw materials through investigation of turmeric cultivation status and establishment of washing and grinding conditions. ❍ The optimum swelling condition was established by measuring the degree of browning according to the puffing process of turmeric, and a prototype of pill, mixed extract, powder, and capsule formulation was produced using developed turmeric materials. ❍ Prototype production of expanded turmeric powder and verification of the functionality of herbal medicine blended beverages
Expected Contribution ❍ Industrial use of research and development results · The technology developed through this project has been transferred to the participating company, Bibong Herb Co., Ltd. · It is planned to preoccupy the market by releasing turmeric processed materials and beverage products with increased functions through technology implementation. ❍ Enhancing the use of domestic agricultural products through expansion into related additional research · Through this research project, we have secured a base technology for enhancing functionality through the expansion of root foods. · In addition, the change in functionality according to the microbial and enzyme treatment conditions was confirmed, and the optimum strain was secured. · Achieved dough aptitude for commercialization of processed materials and improved flavor of beverage products. · Using this, it is possible to expand into research that enhances the functionality of various domestic agricultural products. ❍ Additional development of immunity enhancing products using base technology · Through this research project, cell and animal models for the evaluation method of inflammation were secured. · Expansion is possible with the development of immune-enhancing food materials derived from domestic agricultural products for countermeasure and prevention of infectious diseases such as Corona-19 by using the base technology
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