최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 세계김치연구소 World Institute of Kimchi |
---|---|
연구책임자 | 천호현 |
참여연구자 | 최은지 , 이정현 , 장지윤 , 박해웅 , 이중규 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2021-02 |
과제시작연도 | 2020 |
주관부처 | 농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
과제관리전문기관 | 농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 | TRKO202100009883 |
과제고유번호 | 1395063114 |
사업명 | 농축산물수확후융복합실용화기술개발(R&D) |
DB 구축일자 | 2021-10-02 |
키워드 | 파렛트 단위 기체제어.배추.저장.품질.현장 적용.Pallet-unit controlled atmosphere.Kimchi cabbage.Storage.Quality.Field application. |
· 기밀 container에 pallet 단위로 김장채소를 적재하고 질소발생기를 이용하여 container 내부의 O2와 CO2 농도 및 습도를 제어할 수 있는 pallet unit controlled atmosphere(PUCA) 시스템 개발
· PUCA 시스템에 저장한 계절별 배추의 생리학적 특성과 이화학적 품질변화 구명
· 김치가공업체/산지 저온 저장시설 현장적용 연구를 통해 PUCA 저장기술이 김장채소의 저장한계 기간 연장에 미치는 효과 구명
(출처 : 요약서 3
· 기밀 container에 pallet 단위로 김장채소를 적재하고 질소발생기를 이용하여 container 내부의 O2와 CO2 농도 및 습도를 제어할 수 있는 pallet unit controlled atmosphere(PUCA) 시스템 개발
· PUCA 시스템에 저장한 계절별 배추의 생리학적 특성과 이화학적 품질변화 구명
· 김치가공업체/산지 저온 저장시설 현장적용 연구를 통해 PUCA 저장기술이 김장채소의 저장한계 기간 연장에 미치는 효과 구명
(출처 : 요약서 3p)
Purpose&Contents
○ Development of a pallet-unit controlled atmosphere(PUCA) system to extend the storage period of domestic kimchi cabbages
○ Analysis of physiological characteristics and physicochemical quality changes of seasonal kimchi cabbage and radish stored in the PUCA system
○ Devel
Purpose&Contents
○ Development of a pallet-unit controlled atmosphere(PUCA) system to extend the storage period of domestic kimchi cabbages
○ Analysis of physiological characteristics and physicochemical quality changes of seasonal kimchi cabbage and radish stored in the PUCA system
○ Development of models for predicting the quality of seasonal kimchi cabbages stored in the PUCA system
○ Investigation of the effects of improving the storage capacity of kimchi cabbage by applying the PUCA system to a kimchi manufacturer and an agricultural cold storage facility
Results
○ Development of PUCA system consisting of multiple airtight containers, a nitrogen gas generator, an O2/CO2 control device, a programmable logic controller to control storage conditions, and an integrated sensor module for measuring temperature and gas composition
○ Development of O2/CO2 control algorithms and a monitoring system capable of real-time remote control of the storage environment
○ Determination of optimal storage conditions for applying PUCA system to kimchi cabbage
- Controlled atmosphere conditions: 2∼3% O2/5∼7% CO2
- Storage temperature and humidity conditions: 0∼2℃, 90∼95% RH
○ PUCA-stored kimchi cabbages suppressed internal disorder/decay incidence, weight loss, and trimming loss by 79%, 86%, and 54%, respectively, compared to conventional cold storage.
○ The maximum storage period derived from the quality prediction model of PUCA-stored spring kimchi cabbages was more than four months, which was approximately two times higher than that of cold storage.
○ The test kimchi product made using kimchi cabbages stored for a long time under PUCA conditions showed excellent sensory quality.
Expected Contribution
○ This study can contribute to the improvement of post-harvest management, storage, and distribution technology, to maintain the freshness of seasonal kimchi cabbage.
○ The development of PUCA storage technology can relieve the difficulties associated with increasing the income of farmers growing kimchi cabbages and supplying raw materials to the kimchi industry.
(출처 : Summary 5p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.