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Kafe 바로가기주관연구기관 | 경상대학교 GyeongSang National University |
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연구책임자 | 김삼철 |
참여연구자 | 김윤정 , 박기동 , 안승규 , 주영호 , 이혁준 , 디마스 , 노현탁 , 최정석 , 박승원 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2021-02 |
과제시작연도 | 2020 |
주관부처 | 농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 | TRKO202100010097 |
과제고유번호 | 1395064331 |
사업명 | 논이용밭농업안정생산기술개발(R&D) |
DB 구축일자 | 2021-10-09 |
키워드 | 보리.새싹사료.한우.젖소.경제성.Barley.Sprouted feed.Hanwoo.Holstein.Economical efficiency. |
보리새싹사료 제조용 국내산 보리품종은 큰알보리1호가 적합하였으며, 양액재배 시 6-8일간 재배하는 것이 가장 우수하였다. 큰알보리1호로 재배된 보리새싹으로 한우 육성우와 비육우 사료를 제조하였을 때, 소화율과 반추위 내 발효특성이 개선되었으며, 일당증체량과 사료효율이 개선되었다. 또한 육질 1++ 등급 출현율은 보리새싹 10% 첨가구가에서 약 25% 개선되었으며, 육의 관능평가에서도 크게 개선되었다. 한편, 홀스타인 젖소 육성우 사료에서 옥수수를 보리새싹으로 대체하였을 때, 사료섭취량, 일당증체량 및 체형 변화에
보리새싹사료 제조용 국내산 보리품종은 큰알보리1호가 적합하였으며, 양액재배 시 6-8일간 재배하는 것이 가장 우수하였다. 큰알보리1호로 재배된 보리새싹으로 한우 육성우와 비육우 사료를 제조하였을 때, 소화율과 반추위 내 발효특성이 개선되었으며, 일당증체량과 사료효율이 개선되었다. 또한 육질 1++ 등급 출현율은 보리새싹 10% 첨가구가에서 약 25% 개선되었으며, 육의 관능평가에서도 크게 개선되었다. 한편, 홀스타인 젖소 육성우 사료에서 옥수수를 보리새싹으로 대체하였을 때, 사료섭취량, 일당증체량 및 체형 변화에는 영향을 미치지 않았으며, 반추위 내 온도와 활동량이 개선되었다. 종자비 보조가 없을 경우, 평균 보리새싹 생산비인 473원을 기준으로 기대소득을 비교하였을 때, 20~49두 사육규모에서 종자비 50% 보조 시 3,378천원으로, 상위 10% 성적을 가진 한우농가 대비 1,316천원의 소득 증가가 기대되었다.
(출처 : 요약서 3p)
□ Purpose&Contents
○ Purpose
- Selection of barley cultivar for sprouted barley and its effects on animals
○ Contents
- Selection of cultivars for sprouted barley and improvement of productivity
- Effects of sprouted barley on Hanwoo steer
- Effects of sprouted barley on Holstein c
□ Purpose&Contents
○ Purpose
- Selection of barley cultivar for sprouted barley and its effects on animals
○ Contents
- Selection of cultivars for sprouted barley and improvement of productivity
- Effects of sprouted barley on Hanwoo steer
- Effects of sprouted barley on Holstein cow
- The study of economical value of sprouted barley diets on animal
□ Results
○ The best cultivar for sprouted barley was Kunalbori 1
○ The optimal cultivation period for sprouted barley was 6-8 days
○ Substitution of sprouted barley(5-10%) improved the digestibility & feed efficiency
○ Substitution of sprouted barley(10%) improved animal performance and meat quality & acceptability
○ Substitution of corn flake(30%) to sprouted barley is adaptable for Holstein cow in growing period
○ Sprouted barley produced at factory type had expected more income compare to imported hay, especially at 5% of substitution
□ Expected Contribution
○ Expanded the use of barley sprout feed
- For this research, through the Geochang Livestock Cooperative, which actively participated in cultivation of sprouted barley, feed production, and Hanwoo trial, the research results were actively promoted and the technology was expanded to local farms
- Based on the intellectual property rights(2 patents) derived through this study, we will promote a commercialization connected with Hanwoo brands in other regions.
- Education and promotion of the technology through networks (Gyeongnam, Jeonnam, Jeonbuk Industry-Academic Cooperation Foundation)
- Proactive to promote the policy proposals that submitted by the Korean Livestock Economics Institute to establish the national-level policies
○ Academic application and development of additional technology
- Results of research in 2nd and 3rd years will be submitted as publication in the future. In particular, the results related to Hanwoo performance and meat quality are expected to be submitted in excellent publication. And also it can be used as education materials for farmers and students.
- Dietary sprouted barley confirmed excellent effects on Hanwoo, such as shortening the fattening period, improving meat quality, and improving meat sensory characteristics, but the mechanism was not revealed. Further research must be conducted to investigate this.
- In consideration of the fattening characteristics of Hanwoo, it is necessary to develop a technique for using sprouted barley as feed that can improve meat quantity as well as shorten the fattening period with the improvement of the meat quality. For this, an additional study should be conducted that considers the additional level of sprouted barley and its nutrient content.
- In this study, the active compunds of sprouted barley were identified, but the effect was not investigated. Therefore, it is necessary to investigate the feeding effect of sprouted barley considered the risk of disease on Hanwoo and dairy in different season.
(출처 : SUMMARY 5p)
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