오이에서 얻어진 Ascorbate oxidase (AAO) 조효소를 이용하여 L-Ascorbic acid (AsA) 정량 가능성을 검토한 결과 AAO에 의한 산화 전후의 흡광도 차는 AsA함량과 정비례의 관계를 나타냈다. 흡광도 차에 영향을 미치는 인자인 pH와 흡광도, 효소의 활성과 pH와의 관계 , crude AAO의 pH 안정성, 효소의 농도와 반응시간과의 관계를 검토한 결과, 흡광도 차가 최대를 나타낸 파장은 243nm였고, 효소의 활성이 최대를 보인 pH는 pH6.0∼7.5 범위였고, 본 실험에서 이용한 효소 농도로는 5분 이내에 ...
오이에서 얻어진 Ascorbate oxidase (AAO) 조효소를 이용하여 L-Ascorbic acid (AsA) 정량 가능성을 검토한 결과 AAO에 의한 산화 전후의 흡광도 차는 AsA함량과 정비례의 관계를 나타냈다. 흡광도 차에 영향을 미치는 인자인 pH와 흡광도, 효소의 활성과 pH와의 관계 , crude AAO의 pH 안정성, 효소의 농도와 반응시간과의 관계를 검토한 결과, 흡광도 차가 최대를 나타낸 파장은 243nm였고, 효소의 활성이 최대를 보인 pH는 pH6.0∼7.5 범위였고, 본 실험에서 이용한 효소 농도로는 5분 이내에 산화 반응이 종결되었다. 시판 오렌지쥬스의 AsA 함량을 AAO를 이용한 방법과 HPLC 방법에 의해서 분석하여 비교한 결과, 본 방법으로 분석된 AsA 함량과 HPLC 방법에 의해서 얻어진 수치는 거의 비슷한 값을 나타내었고, 본 방법에 의한 AsA 회수율은 98.3∼99.8%로 높은 검출 효과를 보였다.
오이에서 얻어진 Ascorbate oxidase (AAO) 조효소를 이용하여 L-Ascorbic acid (AsA) 정량 가능성을 검토한 결과 AAO에 의한 산화 전후의 흡광도 차는 AsA함량과 정비례의 관계를 나타냈다. 흡광도 차에 영향을 미치는 인자인 pH와 흡광도, 효소의 활성과 pH와의 관계 , crude AAO의 pH 안정성, 효소의 농도와 반응시간과의 관계를 검토한 결과, 흡광도 차가 최대를 나타낸 파장은 243nm였고, 효소의 활성이 최대를 보인 pH는 pH6.0∼7.5 범위였고, 본 실험에서 이용한 효소 농도로는 5분 이내에 산화 반응이 종결되었다. 시판 오렌지쥬스의 AsA 함량을 AAO를 이용한 방법과 HPLC 방법에 의해서 분석하여 비교한 결과, 본 방법으로 분석된 AsA 함량과 HPLC 방법에 의해서 얻어진 수치는 거의 비슷한 값을 나타내었고, 본 방법에 의한 AsA 회수율은 98.3∼99.8%로 높은 검출 효과를 보였다.
The difference of absorbance before and after oxidation of L-Ascorbic acid (AsA) by Ascorbate oxidase (AAO) solution obtained from cucumber was estimated in order to test possibility of AsA quantification. Also, pH and absorbance, effect of pH on enzyme activity, stability of crude AAO by pH range, ...
The difference of absorbance before and after oxidation of L-Ascorbic acid (AsA) by Ascorbate oxidase (AAO) solution obtained from cucumber was estimated in order to test possibility of AsA quantification. Also, pH and absorbance, effect of pH on enzyme activity, stability of crude AAO by pH range, relation of enzyme concentration and reaction time were investigated. △E is directly proportional to the concentration of AsA. Therefore the amount of AsA by measuring △E can be estimated. As a result of those, wave length showing maximum absorption difference was 243nm, optimum pH range was 6.0∼7.5 and oxidation reaction in this experiment was terminated within 5 minutes. The AsA content in commercial orange juice was compared with the present method and HPLC method. The values of AsA obtained by the two methods agreed in all cases. The high average recovery of 98.3∼99.8% was obtained for analysis of juice samples.
The difference of absorbance before and after oxidation of L-Ascorbic acid (AsA) by Ascorbate oxidase (AAO) solution obtained from cucumber was estimated in order to test possibility of AsA quantification. Also, pH and absorbance, effect of pH on enzyme activity, stability of crude AAO by pH range, relation of enzyme concentration and reaction time were investigated. △E is directly proportional to the concentration of AsA. Therefore the amount of AsA by measuring △E can be estimated. As a result of those, wave length showing maximum absorption difference was 243nm, optimum pH range was 6.0∼7.5 and oxidation reaction in this experiment was terminated within 5 minutes. The AsA content in commercial orange juice was compared with the present method and HPLC method. The values of AsA obtained by the two methods agreed in all cases. The high average recovery of 98.3∼99.8% was obtained for analysis of juice samples.
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