본 연구는 한국실정에 맞는 식이섬유의 분석방법을 설정하기 위하여 국내의 공업적 등급의 시판용 효소제를 사용하여 AOAC에서 공인된 enzymatic-gravimetric 방법에 적용시켜 식이섬유의 총함량을 측정하고자 하였으며, 식이섬유의 주요 급원식품인 과일 4종류(사과 배, 복숭아, 감 )와 채소 4종류 (무우, 상추, 배추, 배추김치 )를 선택하여 식이섬유의 함량을 측정하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 국내의 시판용 효소제를 사용하여 반응시켰을 때 AOAC가 추천하는 정제된 효소제에 대하여 효소역가 1/10 units, ...
본 연구는 한국실정에 맞는 식이섬유의 분석방법을 설정하기 위하여 국내의 공업적 등급의 시판용 효소제를 사용하여 AOAC에서 공인된 enzymatic-gravimetric 방법에 적용시켜 식이섬유의 총함량을 측정하고자 하였으며, 식이섬유의 주요 급원식품인 과일 4종류(사과 배, 복숭아, 감 )와 채소 4종류 (무우, 상추, 배추, 배추김치 )를 선택하여 식이섬유의 함량을 측정하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 국내의 시판용 효소제를 사용하여 반응시켰을 때 AOAC가 추천하는 정제된 효소제에 대하여 효소역가 1/10 units, 반응시간 2배의 조건을 채택하여 식이섬유의 총함량을 측정할 수 있었다. 2) 과일·채소의 건조물중 식이섬유의 함량은 다음과 같다. 과일의경우 식이섬유의 총함량은 9.40 - 28.84 %, noncellulosic polysacca-rides함량은 1.77 - 7.82 %, cellulose함량은 3.65-5.76%, lig-nin함량은 1 .29 -12.31 %의 범위이었다. 채소의 경우 식이섬유의 총함량은 25.97 -35.67 %, noncellulosic polysaccarides함량은 12.28- 14.43%, cellulose함량은 12.26 - 19.71 %, lignin함량은 1.44- 7.43 %의 범위이었다. 3) 과일·채소의 신선물중 식이섬유의 함량은 다음과 같다. 과일의경우 식이섬유의 총함량은 1.32 - 4.47%, noncellulosic polysacca-rides함량은 0.27 - 0.84 %, cellulose함량은 0.39 - 0.89%, lig-nin함량은 0.18 - 3.30 %의 범위이었다. 채소의 경우 식이섬유의 총함량은 1.18 - 2.87 %, noncellulosic polysaccarides함량은 0.48 -1.14 %, Cellulose함량은 0.60-1.14 %, lignin함량은 0.05-0.70%의 범위이었다. 4) 과일·채소의 건조물중 조섬유함량은 파일의 경우 3.50- 6.68%, 채소의 경우 9.10-13.80 %의 범위이었다. 신선물중 조섬유함량은 과일의 경우 0.40-0.78 %, 채소의 경우 0.45-0.83 %의 범위이었다. 따라서 과일·채소중 조섬유함량은 식이섬유의 12-50 %만이 정량되는 것으로 나타났다.
본 연구는 한국실정에 맞는 식이섬유의 분석방법을 설정하기 위하여 국내의 공업적 등급의 시판용 효소제를 사용하여 AOAC에서 공인된 enzymatic-gravimetric 방법에 적용시켜 식이섬유의 총함량을 측정하고자 하였으며, 식이섬유의 주요 급원식품인 과일 4종류(사과 배, 복숭아, 감 )와 채소 4종류 (무우, 상추, 배추, 배추김치 )를 선택하여 식이섬유의 함량을 측정하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 국내의 시판용 효소제를 사용하여 반응시켰을 때 AOAC가 추천하는 정제된 효소제에 대하여 효소역가 1/10 units, 반응시간 2배의 조건을 채택하여 식이섬유의 총함량을 측정할 수 있었다. 2) 과일·채소의 건조물중 식이섬유의 함량은 다음과 같다. 과일의경우 식이섬유의 총함량은 9.40 - 28.84 %, noncellulosic polysacca-rides함량은 1.77 - 7.82 %, cellulose함량은 3.65-5.76%, lig-nin함량은 1 .29 -12.31 %의 범위이었다. 채소의 경우 식이섬유의 총함량은 25.97 -35.67 %, noncellulosic polysaccarides함량은 12.28- 14.43%, cellulose함량은 12.26 - 19.71 %, lignin함량은 1.44- 7.43 %의 범위이었다. 3) 과일·채소의 신선물중 식이섬유의 함량은 다음과 같다. 과일의경우 식이섬유의 총함량은 1.32 - 4.47%, noncellulosic polysacca-rides함량은 0.27 - 0.84 %, cellulose함량은 0.39 - 0.89%, lig-nin함량은 0.18 - 3.30 %의 범위이었다. 채소의 경우 식이섬유의 총함량은 1.18 - 2.87 %, noncellulosic polysaccarides함량은 0.48 -1.14 %, Cellulose함량은 0.60-1.14 %, lignin함량은 0.05-0.70%의 범위이었다. 4) 과일·채소의 건조물중 조섬유함량은 파일의 경우 3.50- 6.68%, 채소의 경우 9.10-13.80 %의 범위이었다. 신선물중 조섬유함량은 과일의 경우 0.40-0.78 %, 채소의 경우 0.45-0.83 %의 범위이었다. 따라서 과일·채소중 조섬유함량은 식이섬유의 12-50 %만이 정량되는 것으로 나타났다.
This study was carried out to investigate the analytical methods of dietary fiber applicable under the Korean actual conditions using domestic enzymes to determine the contents of total dietary fiber according to the official enzymatic-gravimetric method by AOAC. The modified methods were applied to...
This study was carried out to investigate the analytical methods of dietary fiber applicable under the Korean actual conditions using domestic enzymes to determine the contents of total dietary fiber according to the official enzymatic-gravimetric method by AOAC. The modified methods were applied to 4 kinds of fruits (apple, pear, peach, persimmon) and 4 kinds of vegetables(Korean radish, lettuce, Korean cabbage, cabbage kimchi). The results are summarized as follows: 1) When the domestic enzymes were used to determine the contents of total dietary fiber, the optimum condition was selected to use 1/10 units of enzyme activity and to extend the reaction time twice. 2) On the basis of dry matter, fiber content of fruits ranged from 9.40-28.84% total dietary fiber, 1.77-7.82% non-cellulosic polysaccarides, 3.65-5.76% cellulose and 1.29-21.31% lignin. Fiber content of vegetables ranged from 25.97-35.67% total dietary fiber, 12.28-14.43% noncellulosic polysaccarides, 12.26-19.71% cellulose and 1.44-7.43% lignin. 3) On the basis of fresh matter, fiber content of fruits ranged from 1.32-4.47% total dietary fiber, 0.27-0.84% noncellulosic polysaccarides, 0.39-0.89% cellulose and 0.18-3.30% lignin. Fiber content of vegetables ranged from 1.18-2.87% total dietary fiber, 0.48-1.14% noncellulosic polysaccarides, 0.60-1.14% cellulose and 0.05-0.70% lignin. 4) On the basis of dry matter, crude fiber content of fruits ranged from 3.50-6.68%,and vegetables ranged from 9.10-13.80%. On the basis of fresh matter, crude fiber content of fruits ranged from 0.40-0.78%, and vegetables ranged from 0.45-0.83%. Thease crude fiber contents of fruits and vegetables account for only 12-50% of dietary fiber contents.
This study was carried out to investigate the analytical methods of dietary fiber applicable under the Korean actual conditions using domestic enzymes to determine the contents of total dietary fiber according to the official enzymatic-gravimetric method by AOAC. The modified methods were applied to 4 kinds of fruits (apple, pear, peach, persimmon) and 4 kinds of vegetables(Korean radish, lettuce, Korean cabbage, cabbage kimchi). The results are summarized as follows: 1) When the domestic enzymes were used to determine the contents of total dietary fiber, the optimum condition was selected to use 1/10 units of enzyme activity and to extend the reaction time twice. 2) On the basis of dry matter, fiber content of fruits ranged from 9.40-28.84% total dietary fiber, 1.77-7.82% non-cellulosic polysaccarides, 3.65-5.76% cellulose and 1.29-21.31% lignin. Fiber content of vegetables ranged from 25.97-35.67% total dietary fiber, 12.28-14.43% noncellulosic polysaccarides, 12.26-19.71% cellulose and 1.44-7.43% lignin. 3) On the basis of fresh matter, fiber content of fruits ranged from 1.32-4.47% total dietary fiber, 0.27-0.84% noncellulosic polysaccarides, 0.39-0.89% cellulose and 0.18-3.30% lignin. Fiber content of vegetables ranged from 1.18-2.87% total dietary fiber, 0.48-1.14% noncellulosic polysaccarides, 0.60-1.14% cellulose and 0.05-0.70% lignin. 4) On the basis of dry matter, crude fiber content of fruits ranged from 3.50-6.68%,and vegetables ranged from 9.10-13.80%. On the basis of fresh matter, crude fiber content of fruits ranged from 0.40-0.78%, and vegetables ranged from 0.45-0.83%. Thease crude fiber contents of fruits and vegetables account for only 12-50% of dietary fiber contents.
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