에피클로로히드린(C₃H_5ClO)을 가교제로 사용하여 폴리비닐알코올 hydrogel을 제조하였고, 이에 대한 가교밀도, 팽윤거동, 그리고 기계적 물성등을 실험 고찰 하였다. 본 실험에서는 가교제(에피클로로히드린)의 양을 변화시키면서 gel을 제조하였으며, 또한 가교제 양에 따른 폴리비닐알코올 hydrogel의 물성을 실험하였고, 열처리했을 때의 물성을 비교 분석하였으며, 폴리비닐알코올/폴리스티렌무수말레산 hydrogel의 경우에는 열처리 시간에 따른 물성을 분석하였다. 열처리이전과 이후의 hydrogel 막의 물성을 조사한 결과 ...
에피클로로히드린(C₃H_5ClO)을 가교제로 사용하여 폴리비닐알코올 hydrogel을 제조하였고, 이에 대한 가교밀도, 팽윤거동, 그리고 기계적 물성등을 실험 고찰 하였다. 본 실험에서는 가교제(에피클로로히드린)의 양을 변화시키면서 gel을 제조하였으며, 또한 가교제 양에 따른 폴리비닐알코올 hydrogel의 물성을 실험하였고, 열처리했을 때의 물성을 비교 분석하였으며, 폴리비닐알코올/폴리스티렌무수말레산 hydrogel의 경우에는 열처리 시간에 따른 물성을 분석하였다. 열처리이전과 이후의 hydrogel 막의 물성을 조사한 결과 열처리 이전에는 가교제의 증가에 따라 팽윤정도와 평형함수율 그리고 가교결합간 분자량이 모두 감소하였으나 열처리 이후에는 가교제의 증가에 따라 팽윤정도와 평형합수율, 가교결합간 분자량이 증가하였다. 또한, 가교제함량의 증가에 따라 hydrogel의 결정성이 감소함을 알 수 있었다. 인장강도와 신장율은 열처리 이후의 경우에 반비례관계를 나타내지만 다시 팽윤시켰을때는 비례하게 나타났다.
에피클로로히드린(C₃H_5ClO)을 가교제로 사용하여 폴리비닐알코올 hydrogel을 제조하였고, 이에 대한 가교밀도, 팽윤거동, 그리고 기계적 물성등을 실험 고찰 하였다. 본 실험에서는 가교제(에피클로로히드린)의 양을 변화시키면서 gel을 제조하였으며, 또한 가교제 양에 따른 폴리비닐알코올 hydrogel의 물성을 실험하였고, 열처리했을 때의 물성을 비교 분석하였으며, 폴리비닐알코올/폴리스티렌무수말레산 hydrogel의 경우에는 열처리 시간에 따른 물성을 분석하였다. 열처리이전과 이후의 hydrogel 막의 물성을 조사한 결과 열처리 이전에는 가교제의 증가에 따라 팽윤정도와 평형함수율 그리고 가교결합간 분자량이 모두 감소하였으나 열처리 이후에는 가교제의 증가에 따라 팽윤정도와 평형합수율, 가교결합간 분자량이 증가하였다. 또한, 가교제함량의 증가에 따라 hydrogel의 결정성이 감소함을 알 수 있었다. 인장강도와 신장율은 열처리 이후의 경우에 반비례관계를 나타내지만 다시 팽윤시켰을때는 비례하게 나타났다.
Poly(vinyl Alcohol) hydrogel was prepared by using epichlorohydrine as a crosslinking agent. The molecular weight between crosslinks was calculated. The swelling behavior, sa well as mechanical properties, of the hydrogels were exemined by weighing and tensile testing, respectivity. Values of equili...
Poly(vinyl Alcohol) hydrogel was prepared by using epichlorohydrine as a crosslinking agent. The molecular weight between crosslinks was calculated. The swelling behavior, sa well as mechanical properties, of the hydrogels were exemined by weighing and tensile testing, respectivity. Values of equilibrium water content of more than 95% were reached while tensile strength of the hydrogels were about 793 - 356 kgf/cm². Crystallization was introduced by drying the hydrogels at 90 ℃ vacuum oven. The dried hydrogel samples were used for swelling kinetic study, than reequilibrated with water and subjected again to tensile testing. Due to the formation of microcrystalline domains in the PVA hydrogel network after annealing, hydrogels with greatly enhanced Young's modulus, tensile strength, and elongation at break were greatly enhanced and their equilbrium water content values remained still high,i.e.,87-93%.
Poly(vinyl Alcohol) hydrogel was prepared by using epichlorohydrine as a crosslinking agent. The molecular weight between crosslinks was calculated. The swelling behavior, sa well as mechanical properties, of the hydrogels were exemined by weighing and tensile testing, respectivity. Values of equilibrium water content of more than 95% were reached while tensile strength of the hydrogels were about 793 - 356 kgf/cm². Crystallization was introduced by drying the hydrogels at 90 ℃ vacuum oven. The dried hydrogel samples were used for swelling kinetic study, than reequilibrated with water and subjected again to tensile testing. Due to the formation of microcrystalline domains in the PVA hydrogel network after annealing, hydrogels with greatly enhanced Young's modulus, tensile strength, and elongation at break were greatly enhanced and their equilbrium water content values remained still high,i.e.,87-93%.
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