[학위논문]옥수수와 루핀씨드의 입자도와 Flaking 처리가 반추위내 발효율에 미치는 영향 (The) Effect of Flaking and Particle Size of Corn and Lupin Seed upon Ruminal Fermentation Rate In Vitro and In Situ원문보기
반추가축 사료의 주요 원료인 옥수수와 루핀의 입자도 및 가공 처리가 반추위내 이용성에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 가공형태가 서로 다른 옥수수 입자의 rumen inoculum 내에서의 particle size reduction 과 functional specific gravity 의 변화를 조사 하였고, 영구 lumen cannula가 부착된 비유중기의 ...
반추가축 사료의 주요 원료인 옥수수와 루핀의 입자도 및 가공 처리가 반추위내 이용성에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 가공형태가 서로 다른 옥수수 입자의 rumen inoculum 내에서의 particle size reduction 과 functional specific gravity 의 변화를 조사 하였고, 영구 lumen cannula가 부착된 비유중기의 홀스타인 젖소 5두를 공시하여 건물과 유기물 및 단백질의 nylon bag 소실율을 조사하여 비교 고찰 하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 분쇄 또는 flake로 가공한 옥수수의 lumen inoculum내에서의 입자도 감소율은 flake로 가공한 것이 분쇄한 것에 비하여 매우 빠르게 나타났으나, 기능적 비중의 변화는 뚜렷한 경향이 보이지 않았다. 2. Holstein 착유우의 rumen 내 nylon bag건물 및 유기물의 소실율은 배양 초기에는 옥수수와 루핀 모두 flake 가공한 쪽이 분쇄한 것에 비하여 매우 높았으나 (p<0.001) 배양 24시간째의 소실율에서는 차이가 없었다. 3. 이러한 경향은 단백질 소실율에서도 동일 하였으나, 루친은 옥수수에 비하여 가공처리 형태에 관계없이 배양초기(4시간 이내) 소실율에서 3배 이상 높았다(P>0.001). 또한 flake로 가공한 루핀의 0 시간대의 단백질 소실율은 약 50 %나 되어 분쇄한 루핀의 소실을(약 18 %)에 비하여 크게 높아(p<0.001) 고단백 곡류를 flake 가공하면 단백질의 용해율이 크게 높아지는 것이 관찰되었다. 4. 분쇄한 옥수수 및 루핀의 건물, 유기물 및 단백질 소실율은 곡류의 중류, 가공 처리 형태 및 배양 시간에 관계없이 입자도가 높을 수록 낮게 나타났는데(p<0.01), 평균 입자도가 3.1 mm인 경우는 옥수수, 루핀 모두 그것보다 입자도가 낮은것에 비하여 배양 4시간 이후에는 약 10 %정도 낮은 소실율을 보였고(p<0.05) 이 경향은 특히 단백질 소실율에서 크게 나타났다(약 20%). 5. 결론적으로 곡류사료의 가공형태는 영양소의 이용성에 큰 영향을 미칠 뿐만 아니라 rumen내의 발호 속도에도 크게 영향을 미칠 것으로 판단되었다.
반추가축 사료의 주요 원료인 옥수수와 루핀의 입자도 및 가공 처리가 반추위내 이용성에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 가공형태가 서로 다른 옥수수 입자의 rumen inoculum 내에서의 particle size reduction 과 functional specific gravity 의 변화를 조사 하였고, 영구 lumen cannula가 부착된 비유중기의 홀스타인 젖소 5두를 공시하여 건물과 유기물 및 단백질의 nylon bag 소실율을 조사하여 비교 고찰 하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 분쇄 또는 flake로 가공한 옥수수의 lumen inoculum내에서의 입자도 감소율은 flake로 가공한 것이 분쇄한 것에 비하여 매우 빠르게 나타났으나, 기능적 비중의 변화는 뚜렷한 경향이 보이지 않았다. 2. Holstein 착유우의 rumen 내 nylon bag건물 및 유기물의 소실율은 배양 초기에는 옥수수와 루핀 모두 flake 가공한 쪽이 분쇄한 것에 비하여 매우 높았으나 (p<0.001) 배양 24시간째의 소실율에서는 차이가 없었다. 3. 이러한 경향은 단백질 소실율에서도 동일 하였으나, 루친은 옥수수에 비하여 가공처리 형태에 관계없이 배양초기(4시간 이내) 소실율에서 3배 이상 높았다(P>0.001). 또한 flake로 가공한 루핀의 0 시간대의 단백질 소실율은 약 50 %나 되어 분쇄한 루핀의 소실을(약 18 %)에 비하여 크게 높아(p<0.001) 고단백 곡류를 flake 가공하면 단백질의 용해율이 크게 높아지는 것이 관찰되었다. 4. 분쇄한 옥수수 및 루핀의 건물, 유기물 및 단백질 소실율은 곡류의 중류, 가공 처리 형태 및 배양 시간에 관계없이 입자도가 높을 수록 낮게 나타났는데(p<0.01), 평균 입자도가 3.1 mm인 경우는 옥수수, 루핀 모두 그것보다 입자도가 낮은것에 비하여 배양 4시간 이후에는 약 10 %정도 낮은 소실율을 보였고(p<0.05) 이 경향은 특히 단백질 소실율에서 크게 나타났다(약 20%). 5. 결론적으로 곡류사료의 가공형태는 영양소의 이용성에 큰 영향을 미칠 뿐만 아니라 rumen내의 발호 속도에도 크게 영향을 미칠 것으로 판단되었다.
The energetic value of a diet or a feed depends on organic matter digestion in the rumen, although this is not the only factor. Particle size of feedstuffs consumed by ruminants plays an important role in the digestive process. In addition to rumination and mastication, microbial action is a major i...
The energetic value of a diet or a feed depends on organic matter digestion in the rumen, although this is not the only factor. Particle size of feedstuffs consumed by ruminants plays an important role in the digestive process. In addition to rumination and mastication, microbial action is a major importance in particle size reduction of some feedstuffs in ruminants. The contribution of rumen microbes to particle size reduction and functional specific gravity change of corn & lupin seed was examined in vitro. And the additional two other trials were contributed to investigate the influence of particle size and processing of corn and lupin seed on in situ degradation rates of cry matter, organic matter and crude protein in the rumen of dairy cows fitted with a ruminal cannula. The results obtained from these experiments were as follows; 1. Particle size reduction of flaked cert was very rapid than ground in corn, but the change of functional specific gravity was not shown distinctirely in the rumen inoculum. 2. In situ measurements of D.M.D. and O.M.D. of corn and lupin seed were carried out using 5 lactating holstein cows fitted with luminal cannula. D.M.D. and O.M.D. for flaked corn and lupin seed were Much higher than those of ground on incubating 0,2 hour(p<0.001), but nodifference was found between processing type at 24 hour. 3. Similar trends were found on C.P.D., especially for lupin seed and it was three times bigger than corn without concern of the type of processing. C.P.D. of flaked lupin incubated for 0 hour was about 50 percent and that of ground was about 18 percent(p<0.001), it would seemed that crude protein disappearance was great by treatment of steam flaking with the high protein cereals. 4. Particle size acted in an opposite D.M.D., O.M.D. and C.P.D. with ground corn and lupin seed without ooncern of grain sources, type of processing and incubating time in the rumen(p<0.01). When average particle size was 3.1 mm, those were lowered about 10 percent than small particle size after 4 hour incubating(p<0.05), especially C.P.D. was about 20 percent. 5. Ultimately, physical processing form with corn and lupin seed have a great effect on availability of nutrients and the status of fermentation in the rumen.
The energetic value of a diet or a feed depends on organic matter digestion in the rumen, although this is not the only factor. Particle size of feedstuffs consumed by ruminants plays an important role in the digestive process. In addition to rumination and mastication, microbial action is a major importance in particle size reduction of some feedstuffs in ruminants. The contribution of rumen microbes to particle size reduction and functional specific gravity change of corn & lupin seed was examined in vitro. And the additional two other trials were contributed to investigate the influence of particle size and processing of corn and lupin seed on in situ degradation rates of cry matter, organic matter and crude protein in the rumen of dairy cows fitted with a ruminal cannula. The results obtained from these experiments were as follows; 1. Particle size reduction of flaked cert was very rapid than ground in corn, but the change of functional specific gravity was not shown distinctirely in the rumen inoculum. 2. In situ measurements of D.M.D. and O.M.D. of corn and lupin seed were carried out using 5 lactating holstein cows fitted with luminal cannula. D.M.D. and O.M.D. for flaked corn and lupin seed were Much higher than those of ground on incubating 0,2 hour(p<0.001), but nodifference was found between processing type at 24 hour. 3. Similar trends were found on C.P.D., especially for lupin seed and it was three times bigger than corn without concern of the type of processing. C.P.D. of flaked lupin incubated for 0 hour was about 50 percent and that of ground was about 18 percent(p<0.001), it would seemed that crude protein disappearance was great by treatment of steam flaking with the high protein cereals. 4. Particle size acted in an opposite D.M.D., O.M.D. and C.P.D. with ground corn and lupin seed without ooncern of grain sources, type of processing and incubating time in the rumen(p<0.01). When average particle size was 3.1 mm, those were lowered about 10 percent than small particle size after 4 hour incubating(p<0.05), especially C.P.D. was about 20 percent. 5. Ultimately, physical processing form with corn and lupin seed have a great effect on availability of nutrients and the status of fermentation in the rumen.
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