의학의 본래 목적은 인간의 질병을 예방하고 건장을 유지하여 수명을 늘이는 것으로 음식을 적절하게 이용하면 이러한 목적을 이룰 수 있다. 음식은 영양물을 공급하여 인체의 生長發育을 주도하고, 인체가 각종 활동을 할 수 있는 原動力을 제공하며, 음식을 합리적으로 배합하여 섭취할 경우 질병의 예방과 치료작용 나아가 長壽, 抗老化 작용을 기대할 수 있다. 古代의 醫家인 孫思邈은 음식이 營養, 健康, 長壽와 갖는 관계를 매우 중시하여 『千金要方·食治』 ...
의학의 본래 목적은 인간의 질병을 예방하고 건장을 유지하여 수명을 늘이는 것으로 음식을 적절하게 이용하면 이러한 목적을 이룰 수 있다. 음식은 영양물을 공급하여 인체의 生長發育을 주도하고, 인체가 각종 활동을 할 수 있는 原動力을 제공하며, 음식을 합리적으로 배합하여 섭취할 경우 질병의 예방과 치료작용 나아가 長壽, 抗老化 작용을 기대할 수 있다. 古代의 醫家인 孫思邈은 음식이 營養, 健康, 長壽와 갖는 관계를 매우 중시하여 『千金要方·食治』 를 저술하였다. 「食治」는 全的으로 食養과 食療에 관해 탐구한 논술로, 그 내용이 簡單明瞭하면서도 精密하여 후세 食療學의 발전에 상당한 영향을 미쳤다. 「食治」는 5장으로 구성되어 있고, 150여 가지의 음식물이 果實, 菜蔬, 穀米, 烏獸로 나누어져 있다. 각 음식물의 맛과 성질, 독의 유무, 食療·食養 작용, 食忌, 加工法, 服用法이 기재되어 있다. 본 논문은 「食治」全文을 국역하고, 본문을 치병작용, 식양, 가공법, 食忌별로 분류하여 그 내용을 정리하고 분석하였다.
의학의 본래 목적은 인간의 질병을 예방하고 건장을 유지하여 수명을 늘이는 것으로 음식을 적절하게 이용하면 이러한 목적을 이룰 수 있다. 음식은 영양물을 공급하여 인체의 生長發育을 주도하고, 인체가 각종 활동을 할 수 있는 原動力을 제공하며, 음식을 합리적으로 배합하여 섭취할 경우 질병의 예방과 치료작용 나아가 長壽, 抗老化 작용을 기대할 수 있다. 古代의 醫家인 孫思邈은 음식이 營養, 健康, 長壽와 갖는 관계를 매우 중시하여 『千金要方·食治』 를 저술하였다. 「食治」는 全的으로 食養과 食療에 관해 탐구한 논술로, 그 내용이 簡單明瞭하면서도 精密하여 후세 食療學의 발전에 상당한 영향을 미쳤다. 「食治」는 5장으로 구성되어 있고, 150여 가지의 음식물이 果實, 菜蔬, 穀米, 烏獸로 나누어져 있다. 각 음식물의 맛과 성질, 독의 유무, 食療·食養 작용, 食忌, 加工法, 服用法이 기재되어 있다. 본 논문은 「食治」全文을 국역하고, 본문을 치병작용, 식양, 가공법, 食忌별로 분류하여 그 내용을 정리하고 분석하였다.
The primary purpose of medicine is to make us take precaution against disease, maintain good health, lengthen our span of life. We can attain the purpose by having food pertinently. Absorbing food, human is supplied with nutrition. That is making us grow and develop, giving mainspring of activity to...
The primary purpose of medicine is to make us take precaution against disease, maintain good health, lengthen our span of life. We can attain the purpose by having food pertinently. Absorbing food, human is supplied with nutrition. That is making us grow and develop, giving mainspring of activity to operate all. Therefore, by having combination of food rationally and harmoniously, we can anticipate taking preventive measures against disease and having treatment, as well long life and anti-senility. An antient medical man, Sonsamak laid stress on relations between food and nutrition, health, longevity. And he wrote a book on that, that is 'cheon geum yo bang, sik chi'. The book was described matter of dietary treatment and preservation of his health by having food. The contents of the book was clear and concise and precise, and it have had an effect on advancement of the science of dietary treatment to posterity since that time. 'Sik chi' is made up of five separate chapters, classified more than 150 kinds of foods into fruit, vegetables, grain, birds and beasts, and described the tastes and attribute of foods respectively, the existence of toxin, a dietary treatment and preservation of his health by having food, being moderate in eating, the processing method, the dosage, etc. This paper contain translated document into Korean of 'sik chi', is classified and readjusted to a dietary treatment and preservation of his health by having food, being moderate in eating, the processing method.
The primary purpose of medicine is to make us take precaution against disease, maintain good health, lengthen our span of life. We can attain the purpose by having food pertinently. Absorbing food, human is supplied with nutrition. That is making us grow and develop, giving mainspring of activity to operate all. Therefore, by having combination of food rationally and harmoniously, we can anticipate taking preventive measures against disease and having treatment, as well long life and anti-senility. An antient medical man, Sonsamak laid stress on relations between food and nutrition, health, longevity. And he wrote a book on that, that is 'cheon geum yo bang, sik chi'. The book was described matter of dietary treatment and preservation of his health by having food. The contents of the book was clear and concise and precise, and it have had an effect on advancement of the science of dietary treatment to posterity since that time. 'Sik chi' is made up of five separate chapters, classified more than 150 kinds of foods into fruit, vegetables, grain, birds and beasts, and described the tastes and attribute of foods respectively, the existence of toxin, a dietary treatment and preservation of his health by having food, being moderate in eating, the processing method, the dosage, etc. This paper contain translated document into Korean of 'sik chi', is classified and readjusted to a dietary treatment and preservation of his health by having food, being moderate in eating, the processing method.
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