기존 음식물쓰레기 처리는 주로 직매립에 의존하였는데 현재는 재활용처리방식이 계속 증가되고 있다. 음식물쓰레기 직매립시 문제점은 악취를 유발하고 병원균의 매개체가 되며 지하수 및 토양오염과 유해가스 발생 등의 문제가 있다. 폐기물관리법에 따르면 2005년부터 특별시, 광역시 및 시 지역에서 발생하는 음식물쓰레기는 재활용후의 잔재물을 제외하고는 매립장으로 반입할...
기존 음식물쓰레기 처리는 주로 직매립에 의존하였는데 현재는 재활용처리방식이 계속 증가되고 있다. 음식물쓰레기 직매립시 문제점은 악취를 유발하고 병원균의 매개체가 되며 지하수 및 토양오염과 유해가스 발생 등의 문제가 있다. 폐기물관리법에 따르면 2005년부터 특별시, 광역시 및 시 지역에서 발생하는 음식물쓰레기는 재활용후의 잔재물을 제외하고는 매립장으로 반입할 수 없도록 규정되어 있으므로 전국의 시 단위 이상 지역에서는 음식물쓰레기처리에 대한 새로운 방안을 모색하게하고 있다. 이러한 시대적 요구에 부응하여 음식물쓰레기 재활용을 위한 수분제거장치의 효율향상에 대한 연구는 음식물쓰레기의 매립으로 인한 환경피해의 감소는 물론, 음식물쓰레기의 사료화나 비료화 또는, 감량화까지 할 수 있는 장점이 있다. 그러나 탈수 및 건조방식 수분제거 장치는 건조비용 소요로 처리비용이 높고 탈수시 생기는 침출수로 인하여 2차 처리비용이 발생하게 된다. 본 연구에서는 연구의 주 대상인 음식물쓰레기는 대구광역시 수성구 공동주택에서 발생되는 음식물쓰레기 중에서 sample을 채취하여 사용하였다. 음식물쓰레기에 수분 80∼85%가 함유된 음식물쓰레기를 1,2차 파쇄 및 탈수후 건조방식 기계장치를 이용하여 고온살균처리로 위생적이고, 수분제거장치를 이용한 음식물쓰레기의 수분함량을 15%이하로 낮출 수 있었고 장기간 보관 및 운송이 용이하고 퇴비나 사료로 사용이 가능하게 되었다. 본 논문의 분석결과는 다음과 같이 나타났다 수분제거장치의 효율향상을 위하여 먼저 음식물쓰레기를 1차 파쇄후 2차 파쇄하여 파쇄효율 20% 더 향상 시킬 수 있었고, 탈수장치에선 2차 파쇄된 음식물쓰레기를 물과 50:50∼40:60으로 배합하여 1∼2일 발효후 탈수할때가 물배합과 발효 없이 탈수할 때 보다 탈수 효율이 26.5%∼30.6% 향상됨을 알 수 있게 되었다. 또한, 탈수장치에서 탈수효율을 향상하기 위하여 배합에 사용되는 물대신 침출수를 재사용하므로 탈수후 발생되는 침출수 양은 늘어나지 않았지만 탈수효율은 많이 향상 시킬 수 있게 되었고, 탈수효율의 향상으로 건조장치에서도 음식물쓰레기의 수분함율을 15%이하로 건조하는데 드는 건조 소요비용도 보다 낮출 수 있게 될 것으로 판단된다.
기존 음식물쓰레기 처리는 주로 직매립에 의존하였는데 현재는 재활용처리방식이 계속 증가되고 있다. 음식물쓰레기 직매립시 문제점은 악취를 유발하고 병원균의 매개체가 되며 지하수 및 토양오염과 유해가스 발생 등의 문제가 있다. 폐기물관리법에 따르면 2005년부터 특별시, 광역시 및 시 지역에서 발생하는 음식물쓰레기는 재활용후의 잔재물을 제외하고는 매립장으로 반입할 수 없도록 규정되어 있으므로 전국의 시 단위 이상 지역에서는 음식물쓰레기처리에 대한 새로운 방안을 모색하게하고 있다. 이러한 시대적 요구에 부응하여 음식물쓰레기 재활용을 위한 수분제거장치의 효율향상에 대한 연구는 음식물쓰레기의 매립으로 인한 환경피해의 감소는 물론, 음식물쓰레기의 사료화나 비료화 또는, 감량화까지 할 수 있는 장점이 있다. 그러나 탈수 및 건조방식 수분제거 장치는 건조비용 소요로 처리비용이 높고 탈수시 생기는 침출수로 인하여 2차 처리비용이 발생하게 된다. 본 연구에서는 연구의 주 대상인 음식물쓰레기는 대구광역시 수성구 공동주택에서 발생되는 음식물쓰레기 중에서 sample을 채취하여 사용하였다. 음식물쓰레기에 수분 80∼85%가 함유된 음식물쓰레기를 1,2차 파쇄 및 탈수후 건조방식 기계장치를 이용하여 고온살균처리로 위생적이고, 수분제거장치를 이용한 음식물쓰레기의 수분함량을 15%이하로 낮출 수 있었고 장기간 보관 및 운송이 용이하고 퇴비나 사료로 사용이 가능하게 되었다. 본 논문의 분석결과는 다음과 같이 나타났다 수분제거장치의 효율향상을 위하여 먼저 음식물쓰레기를 1차 파쇄후 2차 파쇄하여 파쇄효율 20% 더 향상 시킬 수 있었고, 탈수장치에선 2차 파쇄된 음식물쓰레기를 물과 50:50∼40:60으로 배합하여 1∼2일 발효후 탈수할때가 물배합과 발효 없이 탈수할 때 보다 탈수 효율이 26.5%∼30.6% 향상됨을 알 수 있게 되었다. 또한, 탈수장치에서 탈수효율을 향상하기 위하여 배합에 사용되는 물대신 침출수를 재사용하므로 탈수후 발생되는 침출수 양은 늘어나지 않았지만 탈수효율은 많이 향상 시킬 수 있게 되었고, 탈수효율의 향상으로 건조장치에서도 음식물쓰레기의 수분함율을 15%이하로 건조하는데 드는 건조 소요비용도 보다 낮출 수 있게 될 것으로 판단된다.
The disposal of food waste used to be dependent on direct dumping, but has recently become more and more dependent on recycling. The problems of the direct dumping of food waste are bad smell, the spread of disease-causing germs, the contamination of underground water and soil, and the generation of...
The disposal of food waste used to be dependent on direct dumping, but has recently become more and more dependent on recycling. The problems of the direct dumping of food waste are bad smell, the spread of disease-causing germs, the contamination of underground water and soil, and the generation of toxic gas. According to the waste management law, of the food waste discharged from municipal areas, only the leftovers after recycling food waste can be dumped at landfills from the year 2005. Therefore, municipal administrations throughout the country must come up with new plans on food waste disposal. With regards to this new social issue, research on methods to increase the efficiency of food waste dehydration machines for recycle has gained great importance. Increased efficiency in food waste dehydration will reduce the environmental damage caused by food waste, help turn food waste into feed and fertilizer, and reduce the weight of food waste. Unfortunately, dehydrate-and-dry type dehydration machines have high operation costs, and the liquid waste emitted needs separate, additional processing. A sample of the food waste, the prime subject of this study, was extracted and used from the food wastes that were disposed by the apartments in Suseong District of Daegu Metropolitan City. The food waste that included 80∼85% of water was disintegrated, dehydrated and sterilized by using a high temperature drying device, along with the dehydrating device that reduced the water content of the food waste to less than 15% to provide for a sanitary and easy method of storing and transporting to possibly use as compost or forage. The results of the analysis are as follows. By crushing food waste two times, the efficiency of these machines can be increased by 20%. Also, by mixing the crushed food waste with water at a ration of 50:50∼40:60 and fermenting this mix for 1∼2 days before dehydrating, the efficiency of these machines increased by 26.5%∼30.6% compared to when the water-mixing process was not included. In addition, water that was extracted in the crushing process is reused in the mix process. Thus, the total liquid waste emitted stays the same yet the efficiency of the machine is increased. Economically, increased efficiency leads to lower dehydration costs.
The disposal of food waste used to be dependent on direct dumping, but has recently become more and more dependent on recycling. The problems of the direct dumping of food waste are bad smell, the spread of disease-causing germs, the contamination of underground water and soil, and the generation of toxic gas. According to the waste management law, of the food waste discharged from municipal areas, only the leftovers after recycling food waste can be dumped at landfills from the year 2005. Therefore, municipal administrations throughout the country must come up with new plans on food waste disposal. With regards to this new social issue, research on methods to increase the efficiency of food waste dehydration machines for recycle has gained great importance. Increased efficiency in food waste dehydration will reduce the environmental damage caused by food waste, help turn food waste into feed and fertilizer, and reduce the weight of food waste. Unfortunately, dehydrate-and-dry type dehydration machines have high operation costs, and the liquid waste emitted needs separate, additional processing. A sample of the food waste, the prime subject of this study, was extracted and used from the food wastes that were disposed by the apartments in Suseong District of Daegu Metropolitan City. The food waste that included 80∼85% of water was disintegrated, dehydrated and sterilized by using a high temperature drying device, along with the dehydrating device that reduced the water content of the food waste to less than 15% to provide for a sanitary and easy method of storing and transporting to possibly use as compost or forage. The results of the analysis are as follows. By crushing food waste two times, the efficiency of these machines can be increased by 20%. Also, by mixing the crushed food waste with water at a ration of 50:50∼40:60 and fermenting this mix for 1∼2 days before dehydrating, the efficiency of these machines increased by 26.5%∼30.6% compared to when the water-mixing process was not included. In addition, water that was extracted in the crushing process is reused in the mix process. Thus, the total liquid waste emitted stays the same yet the efficiency of the machine is increased. Economically, increased efficiency leads to lower dehydration costs.
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