히비스케스 추출물에 의한 3T3-L1 세포의 lipid droplet의 축적과 adipogenic transcription factor 발현 억제 효과 Hibiscus extract inhibits the lipid droplet accumulation and expression adipogenic transcription factor of 3T3-L1 preadipocytes원문보기
배경 : 히비스커스(Hibiscus sabdariffa Linn.)는 아욱과의 관목인 일명 하와이 무궁화 꽃의 추출물로 체내에서 췌장의 alpha-amylase를 억제하는 것으로 알려져 있으며, 최근 녹차의 EGCG와 가르시니아 추출물의 일종인 HCA(Hydroxy citric acid)와 더불어 생약성분의 비만치료제로서 주목 받고 있다. 그러나 Hibiscus 추출물의 비만억제에 대한 세포수준의 분자생물학적 실험은 아직 보고 된 바 없다. 목적 : 이 연구는 지방 전구 세포인 3T3-Ll에서 히비스커스 추출물에 의한 지방축적 및 분화전사인자 발현의 억제를 관찰하고자 하였다. 방법 : 다양한 농도의 히비스커스 추출물이 분화의 시작과 분화 4일째에 confluent 3T3-Ll 세포에 첨가되었고, 36시간 동안 유지되었다. 그 후 insulin만 포함된 배지에 히비스커스를 첨가하여 6일까지 2일에 한번씩 배지를 교체하였다 지방축적의 관찰을 위해 Oil Red O staining을 실시하고 단백질의 변화를 관찰하기 위해 Western blot analysis와 2-dimensional gel electrophoresis를 실시하였다. 결과 : 히비스커스 추출물은 농도 의존적으로 지방전구 3T3-Ll 세포에서 분화유도 혼합액인 insulin, dexamethasone과 isobutylmethylxanthine(IBMX)으로 유도된 지방세포의 분화를 억제하였다. 히비스커스는 세포질 내 지방의 축적을 억제시켰으며, ...
배경 : 히비스커스(Hibiscus sabdariffa Linn.)는 아욱과의 관목인 일명 하와이 무궁화 꽃의 추출물로 체내에서 췌장의 alpha-amylase를 억제하는 것으로 알려져 있으며, 최근 녹차의 EGCG와 가르시니아 추출물의 일종인 HCA(Hydroxy citric acid)와 더불어 생약성분의 비만치료제로서 주목 받고 있다. 그러나 Hibiscus 추출물의 비만억제에 대한 세포수준의 분자생물학적 실험은 아직 보고 된 바 없다. 목적 : 이 연구는 지방 전구 세포인 3T3-Ll에서 히비스커스 추출물에 의한 지방축적 및 분화전사인자 발현의 억제를 관찰하고자 하였다. 방법 : 다양한 농도의 히비스커스 추출물이 분화의 시작과 분화 4일째에 confluent 3T3-Ll 세포에 첨가되었고, 36시간 동안 유지되었다. 그 후 insulin만 포함된 배지에 히비스커스를 첨가하여 6일까지 2일에 한번씩 배지를 교체하였다 지방축적의 관찰을 위해 Oil Red O staining을 실시하고 단백질의 변화를 관찰하기 위해 Western blot analysis와 2-dimensional gel electrophoresis를 실시하였다. 결과 : 히비스커스 추출물은 농도 의존적으로 지방전구 3T3-Ll 세포에서 분화유도 혼합액인 insulin, dexamethasone과 isobutylmethylxanthine(IBMX)으로 유도된 지방세포의 분화를 억제하였다. 히비스커스는 세포질 내 지방의 축적을 억제시켰으며, 지방분화 전사인자인 CCAAT element binding protein(C/EBPα)와 peroxisome proliferator-activated receptor(PPARγ)의 발현을 억제하였다. 결론 : 히비스커스 추출물은 C/EBPα와 PPARγ를 포함한 지방분화 전사인자들의 발현 조절을 통하여 지방세포 분화를 억제하였다.
배경 : 히비스커스(Hibiscus sabdariffa Linn.)는 아욱과의 관목인 일명 하와이 무궁화 꽃의 추출물로 체내에서 췌장의 alpha-amylase를 억제하는 것으로 알려져 있으며, 최근 녹차의 EGCG와 가르시니아 추출물의 일종인 HCA(Hydroxy citric acid)와 더불어 생약성분의 비만치료제로서 주목 받고 있다. 그러나 Hibiscus 추출물의 비만억제에 대한 세포수준의 분자생물학적 실험은 아직 보고 된 바 없다. 목적 : 이 연구는 지방 전구 세포인 3T3-Ll에서 히비스커스 추출물에 의한 지방축적 및 분화전사인자 발현의 억제를 관찰하고자 하였다. 방법 : 다양한 농도의 히비스커스 추출물이 분화의 시작과 분화 4일째에 confluent 3T3-Ll 세포에 첨가되었고, 36시간 동안 유지되었다. 그 후 insulin만 포함된 배지에 히비스커스를 첨가하여 6일까지 2일에 한번씩 배지를 교체하였다 지방축적의 관찰을 위해 Oil Red O staining을 실시하고 단백질의 변화를 관찰하기 위해 Western blot analysis와 2-dimensional gel electrophoresis를 실시하였다. 결과 : 히비스커스 추출물은 농도 의존적으로 지방전구 3T3-Ll 세포에서 분화유도 혼합액인 insulin, dexamethasone과 isobutylmethylxanthine(IBMX)으로 유도된 지방세포의 분화를 억제하였다. 히비스커스는 세포질 내 지방의 축적을 억제시켰으며, 지방분화 전사인자인 CCAAT element binding protein(C/EBPα)와 peroxisome proliferator-activated receptor(PPARγ)의 발현을 억제하였다. 결론 : 히비스커스 추출물은 C/EBPα와 PPARγ를 포함한 지방분화 전사인자들의 발현 조절을 통하여 지방세포 분화를 억제하였다.
Obesity is a major public health problem and a significant risk factor for many serious diseases including heart disease, cancer, arthritis, and diabetes (Pi-sunyer, 1993; Mohamed-Ali et al., 1998). Recently, natural alternatives, functioning anti-obesity agents as a beverage or tea, have come up in...
Obesity is a major public health problem and a significant risk factor for many serious diseases including heart disease, cancer, arthritis, and diabetes (Pi-sunyer, 1993; Mohamed-Ali et al., 1998). Recently, natural alternatives, functioning anti-obesity agents as a beverage or tea, have come up in the obesity treatment (Anne W et al., 2000). It may attenuate the clinical side effects of anti-obesity agents formulated chemically. Hibiscus (Hibiscus sabdariffa Linn) tea contains porcine pancreatic amylase inhibitors (Hansawasdi et al., 2000). Digestive enzyme inhibitors from L-arabinose, Hibiscus tea, marine algae, Nomame Herba, are presented as potential natural alternatives to anti-obesity drugs that could carry disastrous side -effects (Brudnak et al., 2002). Hibiscus acid is the major constituent responsible for the inhibition of amylase (Hansawasdi et al., 2000). Several reports suggested that natural products, including green tea and Garcinia extract, have potentials as an anti-obesity agent (Sayama et al., 2000; Hasegawa, 2001). Also, it is entirely possible Hibiscus could be functioning as natural compound capable of affecting lipid accumulation and gene function by altering the expression of the adipogenic genes. However, the mechanism by which Hibiscus inhibits the adipocyte differentiation is still unclear. Adipocyte differentiation is associated with changes in cell morphology, biochemical characteristics and gene transcription in response to the specific hormonal and nutritional signals (Maria J et al., 1999). The initiation of differentiation is associated with the morphological transition from the fibroblast-like shape to a rounded appearance. The cells start to accumulate triglyceride to form the multilocular fat droplets. We recently found that cultured preadipocytes treated with Hibiscus extract accumulated less triglyceride than cells treated with insulin, suggesting that Hibiscus extract may inhibit adipogenic differentiation. This study was designed to characterize the effects of Hibiscus extract on adipogenic differentiation of 3T3-L1 cells at cellular and molecular levels.
Obesity is a major public health problem and a significant risk factor for many serious diseases including heart disease, cancer, arthritis, and diabetes (Pi-sunyer, 1993; Mohamed-Ali et al., 1998). Recently, natural alternatives, functioning anti-obesity agents as a beverage or tea, have come up in the obesity treatment (Anne W et al., 2000). It may attenuate the clinical side effects of anti-obesity agents formulated chemically. Hibiscus (Hibiscus sabdariffa Linn) tea contains porcine pancreatic amylase inhibitors (Hansawasdi et al., 2000). Digestive enzyme inhibitors from L-arabinose, Hibiscus tea, marine algae, Nomame Herba, are presented as potential natural alternatives to anti-obesity drugs that could carry disastrous side -effects (Brudnak et al., 2002). Hibiscus acid is the major constituent responsible for the inhibition of amylase (Hansawasdi et al., 2000). Several reports suggested that natural products, including green tea and Garcinia extract, have potentials as an anti-obesity agent (Sayama et al., 2000; Hasegawa, 2001). Also, it is entirely possible Hibiscus could be functioning as natural compound capable of affecting lipid accumulation and gene function by altering the expression of the adipogenic genes. However, the mechanism by which Hibiscus inhibits the adipocyte differentiation is still unclear. Adipocyte differentiation is associated with changes in cell morphology, biochemical characteristics and gene transcription in response to the specific hormonal and nutritional signals (Maria J et al., 1999). The initiation of differentiation is associated with the morphological transition from the fibroblast-like shape to a rounded appearance. The cells start to accumulate triglyceride to form the multilocular fat droplets. We recently found that cultured preadipocytes treated with Hibiscus extract accumulated less triglyceride than cells treated with insulin, suggesting that Hibiscus extract may inhibit adipogenic differentiation. This study was designed to characterize the effects of Hibiscus extract on adipogenic differentiation of 3T3-L1 cells at cellular and molecular levels.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.