콩 속에 존재하는 이소플라본은 암, 심혈관 질환, 골다공증, 폐경기 질환 완화 등에 효과가 있는 것으로 알려져 있다. 이는 이소플라본이 항산화제로 작용하여 자유 래디컬을 소거하고, 약한 ...
콩 속에 존재하는 이소플라본은 암, 심혈관 질환, 골다공증, 폐경기 질환 완화 등에 효과가 있는 것으로 알려져 있다. 이는 이소플라본이 항산화제로 작용하여 자유 래디컬을 소거하고, 약한 에스트로겐 활성을 가지며, protein kinase 방해제로 작용하기 때문인 것으로 보고되고 있다. 그러나 이소플라본이 죽상동맥경화와 관련된 산화적 스트레스와 염증 억제에 대한 연구는 부족한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 세포실험을 통해 이소플라본의 일종인 genistein이 산화적 스트레스와 염증반응의 전사인자인 NFkB활성과 iNOS, COX-2 발현에 미치는 영향을 조사해 보고, 장 · 단기 임상시험에서 이소플라본이 지질 조성과 산화적 스트레스, NFkB활성에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 그 결과 LPS로 산화적 스트레스를 유발시킨 macrophage cell에서 genistein은 NO 생성을 농도 의존적으로 감소시켰으며, 이때 IC_(50)값이 69.7μM으로 나타났다. 또한 5μM, 100μM 농도로 genistein을 처리한 군에서 PGE_(2) 생성과 TBARS 수준이 대조군에 비해 유의적으로 감소하였고, GSH 수준과 항산화 효소인 SOD와 catalase 활성은 유의적으로 증가하였다. 핵단백 추출물의 NFkB 활성 역시 50μM, 10μM 농도로 genistein을 처리한 군에서 억제되었다. 그러나 genistein은 iNOS와 COX-2 유전자 발현에 영향을 미치지 않았다. 건강한 젊은 여성 12명에게 고지방식이와 함께 섭취한 이소플라본이 식후 지질 수준, 산화적 스트레스, NFkB 활성에 미치는 영향을 알아본 단기 임상시험 결과 이소플라본 100mg을 섭취하였을 경우 섭취하지 않았을 경우와 비교하여 혈장의 중성지방 농도는 식후 4시간 때에 유의적으로 감소하였다. 그러나, 콜레스테롤과 HDL-콜레스테롤 농도에는 유의적 차이가 없었다. 또한 TBARS로 산화적 스트레스를 측정한 결과 이소플라본을 섭취하였을 경우 6시간 때에 유의적으로 감소하였고, NFkB 활성도 이소플라본을 섭취하였을 경우 2, 4, 6시간 때에 유의적으로 감소하였다. 정상인 중년 여성 8명과 중성지방 농도가 150~260mg/㎗ 범위에 있는 9명의 중년 여성에게 이소플라본의 장기간 섭취가 지질 수준, 산화적 스트레스, NFkB 활성에 미치는 영향을 비교하였다. 100mg의 이소플라본 캡슐을 3개월간 매일 1회 섭취시키면서 섭취 전과 섭취 후 6, 12주에 혈액을 채취하여 이소플라본 함량을 측정한 결과 혈중 이소플라본 농도는 두 군 모두 이소플라본 섭취 동안 0.4μM까지 증가하였다. 혈장의 중성지방 농도는 중증 중성지방혈증군은 6, 12주 째에 유의적으로 감소하였지만, 정상군에서는 변화가 없었고, 두 군 모두 콜레스테롤 농도에는 유의적 차이가 없었다. 혈당과 TBARS 수준은 중증 중성지방혈증군에서는 이소플라본 보충 전과 비교하여 12주째에 유의적으로 감소하였으나, 정상군에서는 변화가 없었다. 적혈구의 항산화 효소계 활성을 알아본 결과 SOD 활성은 중증 중성지방혈증군에서는 6주째에, 정상군에서는 6, 12주째에 높아졌으며, GSH-peroxidase 활성은 중증 중성지방혈증군에서 12주째 유의적으로 증가하였고, catalase와 GSH-reductase 활성은 유의적인 차이가 없었다. NFkB 활성은 이소플라본 섭취적에 비해 두 군 모두 12주째에 감소하였다. 이상의 결과로 미루어 보아 genistein은 macrophage cell에서 NO와 PGE_(2) 생성을 감소시키고, GSH 소비를 늦추며, 항산화 효소 활성을 증가시켜 세포내 산화적 스트레스를 감소시키고, 그 결과 NFkB 활성을 억제함을 알 수 있었다. 또한 이소플라본 보충으로 식후고지혈증여성과 중증 고중성지방혈증인 여성에서 혈액 내 중성지방, 산화적 스트레스, NFkB활성이 억제되었다. 그러므로 이소플라본은 항산화, 항염증, 지질 강하 효과를 가져 동맥경화의 위험을 줄일 수 있을 것이라 기대된다.
콩 속에 존재하는 이소플라본은 암, 심혈관 질환, 골다공증, 폐경기 질환 완화 등에 효과가 있는 것으로 알려져 있다. 이는 이소플라본이 항산화제로 작용하여 자유 래디컬을 소거하고, 약한 에스트로겐 활성을 가지며, protein kinase 방해제로 작용하기 때문인 것으로 보고되고 있다. 그러나 이소플라본이 죽상동맥경화와 관련된 산화적 스트레스와 염증 억제에 대한 연구는 부족한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 세포실험을 통해 이소플라본의 일종인 genistein이 산화적 스트레스와 염증반응의 전사인자인 NFkB활성과 iNOS, COX-2 발현에 미치는 영향을 조사해 보고, 장 · 단기 임상시험에서 이소플라본이 지질 조성과 산화적 스트레스, NFkB활성에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 그 결과 LPS로 산화적 스트레스를 유발시킨 macrophage cell에서 genistein은 NO 생성을 농도 의존적으로 감소시켰으며, 이때 IC_(50)값이 69.7μM으로 나타났다. 또한 5μM, 100μM 농도로 genistein을 처리한 군에서 PGE_(2) 생성과 TBARS 수준이 대조군에 비해 유의적으로 감소하였고, GSH 수준과 항산화 효소인 SOD와 catalase 활성은 유의적으로 증가하였다. 핵단백 추출물의 NFkB 활성 역시 50μM, 10μM 농도로 genistein을 처리한 군에서 억제되었다. 그러나 genistein은 iNOS와 COX-2 유전자 발현에 영향을 미치지 않았다. 건강한 젊은 여성 12명에게 고지방식이와 함께 섭취한 이소플라본이 식후 지질 수준, 산화적 스트레스, NFkB 활성에 미치는 영향을 알아본 단기 임상시험 결과 이소플라본 100mg을 섭취하였을 경우 섭취하지 않았을 경우와 비교하여 혈장의 중성지방 농도는 식후 4시간 때에 유의적으로 감소하였다. 그러나, 콜레스테롤과 HDL-콜레스테롤 농도에는 유의적 차이가 없었다. 또한 TBARS로 산화적 스트레스를 측정한 결과 이소플라본을 섭취하였을 경우 6시간 때에 유의적으로 감소하였고, NFkB 활성도 이소플라본을 섭취하였을 경우 2, 4, 6시간 때에 유의적으로 감소하였다. 정상인 중년 여성 8명과 중성지방 농도가 150~260mg/㎗ 범위에 있는 9명의 중년 여성에게 이소플라본의 장기간 섭취가 지질 수준, 산화적 스트레스, NFkB 활성에 미치는 영향을 비교하였다. 100mg의 이소플라본 캡슐을 3개월간 매일 1회 섭취시키면서 섭취 전과 섭취 후 6, 12주에 혈액을 채취하여 이소플라본 함량을 측정한 결과 혈중 이소플라본 농도는 두 군 모두 이소플라본 섭취 동안 0.4μM까지 증가하였다. 혈장의 중성지방 농도는 중증 중성지방혈증군은 6, 12주 째에 유의적으로 감소하였지만, 정상군에서는 변화가 없었고, 두 군 모두 콜레스테롤 농도에는 유의적 차이가 없었다. 혈당과 TBARS 수준은 중증 중성지방혈증군에서는 이소플라본 보충 전과 비교하여 12주째에 유의적으로 감소하였으나, 정상군에서는 변화가 없었다. 적혈구의 항산화 효소계 활성을 알아본 결과 SOD 활성은 중증 중성지방혈증군에서는 6주째에, 정상군에서는 6, 12주째에 높아졌으며, GSH-peroxidase 활성은 중증 중성지방혈증군에서 12주째 유의적으로 증가하였고, catalase와 GSH-reductase 활성은 유의적인 차이가 없었다. NFkB 활성은 이소플라본 섭취적에 비해 두 군 모두 12주째에 감소하였다. 이상의 결과로 미루어 보아 genistein은 macrophage cell에서 NO와 PGE_(2) 생성을 감소시키고, GSH 소비를 늦추며, 항산화 효소 활성을 증가시켜 세포내 산화적 스트레스를 감소시키고, 그 결과 NFkB 활성을 억제함을 알 수 있었다. 또한 이소플라본 보충으로 식후고지혈증여성과 중증 고중성지방혈증인 여성에서 혈액 내 중성지방, 산화적 스트레스, NFkB활성이 억제되었다. 그러므로 이소플라본은 항산화, 항염증, 지질 강하 효과를 가져 동맥경화의 위험을 줄일 수 있을 것이라 기대된다.
Isoflavones in soybean are reported to have beneficial effects on cancer, cardiovascular disease, osteoporosis, and postmenopausal symptoms. The mechanisms of action of isoflavones include their roles as antioxidants, weak estrogens, and inhibitors of protein kinase. However, there are insufficient ...
Isoflavones in soybean are reported to have beneficial effects on cancer, cardiovascular disease, osteoporosis, and postmenopausal symptoms. The mechanisms of action of isoflavones include their roles as antioxidants, weak estrogens, and inhibitors of protein kinase. However, there are insufficient data on effects of isoflavone in oxidative stress and inflammation related to atherosclerosis. Thus we observed the effects of genistein, a component of isoflavones, on oxidative stress, nuclear factor kB(NFkB) activity, and expression of inducible nitric oxide synthase(iNOS) and cyclooxygenase-2(COX-2) via cell study, and then attempted effects of isoflavone supplementation on lipid profile, oxidative stress, and NFkB activation through short · long term human trial. Treatment of RAW 264.7 cells with genistein significantly reduced lipopolysaccharide(LPS)-stimulated nitric oxide(NO) production in a dose-dependent manner with an IC50 of 69.4μM. Genistein at 50μM and 100μM concentrations reduced prostaglandin E_(2)(PGE_(2)) and thiobarbituric acid-reactive substances(TBARS) production, enhancing GSH(glutathione) level and antioxidant enzyme activities, such as superoxide dismutase(SOD) and catalase. The specific DNA binding activities of NFkB on nuclear extracts from 50μM and 100μM genistein treatments were significanly suppressed. However, the genistein did not affect the iNOS and COX-2 gene expression. In short term human trial, we examined the effect of isoflavone supplementation on lipid profile, oxidative stress, and NFkB activation during postprandial lipemia in twelve healthy young women. Level of plasma triglyceride were significantly lowered at 4 hours after breakfast in isoflavone supplemented subiects compared to that of isoflavone-free subject. But no differences in plasma cholesterol and HDL-cholesterol were observed. Oxidative stress measured by TBARS was significantly lowered at 6 hours after breakfast in isoflavone supplemented subjects, NFkB activation also were significantly reduced at 2, 4, 6 hours after breakfast in isoflavone supplemented subjects. In long term human trial, we examined the effect of isoflavone supplementation on lipid profile, oxidative stress, and NFkB activation in normally middle aged women(n=8) and mildly hypertriglyceridemic women(n=9), their triglyceride levels ranging from 150~260mg/㎗. Blood samples were collected at 0, 6, 12 weeks after 100mg isoflavone capsule supplementation for 3months. Their isoflavone levels were increased 0.40μM during isoflavone supplementation. Subjects taking isoflavone capsules had lowered level of plasma triglyceride at 6, 12 weeks in mildly hypertriglyceridemic group, but no differences were observed in normal group. But isoflavone supplementation appeared to have no effect on plasma cholesterol in two groups. Level of blood glucose and TBARS were significantly lowered at 12 weeks in mildly hypertriglyceridemic group, and no differences in normal group. SOD activity were significantly increased at 12 weeks in mildly hypertriglyceridemic group and at 6, 12 weeks in normal group. GSH-px activity were significantly increased at 12 weeks in mildly hypertriglycendemic group. there were no signigicant differences in catalase and GSH-reductase. NFkB activation were significantly reduced at 12 weeks of isoflavone supplementation in two groups. These results suggest that genlstein may attenuate intracellular oxidative stress by reducing production of NO and PGE_(2), delaying the consumption of GSH, and activating antioxidant enzyme activity, which result in the suppression of NFkB activation in macrophage cell line. And soy isoflvones supplementation attenuates plasma triglyceride, oxidative stress and NFkB activation in postprandial lipemia women and mildly hypertriglyceridemic women. These results support that isoflavone may reduce the risk of atherosclerosis via antioxidative, anti-inflammatory and hypolipidemic effect.
Isoflavones in soybean are reported to have beneficial effects on cancer, cardiovascular disease, osteoporosis, and postmenopausal symptoms. The mechanisms of action of isoflavones include their roles as antioxidants, weak estrogens, and inhibitors of protein kinase. However, there are insufficient data on effects of isoflavone in oxidative stress and inflammation related to atherosclerosis. Thus we observed the effects of genistein, a component of isoflavones, on oxidative stress, nuclear factor kB(NFkB) activity, and expression of inducible nitric oxide synthase(iNOS) and cyclooxygenase-2(COX-2) via cell study, and then attempted effects of isoflavone supplementation on lipid profile, oxidative stress, and NFkB activation through short · long term human trial. Treatment of RAW 264.7 cells with genistein significantly reduced lipopolysaccharide(LPS)-stimulated nitric oxide(NO) production in a dose-dependent manner with an IC50 of 69.4μM. Genistein at 50μM and 100μM concentrations reduced prostaglandin E_(2)(PGE_(2)) and thiobarbituric acid-reactive substances(TBARS) production, enhancing GSH(glutathione) level and antioxidant enzyme activities, such as superoxide dismutase(SOD) and catalase. The specific DNA binding activities of NFkB on nuclear extracts from 50μM and 100μM genistein treatments were significanly suppressed. However, the genistein did not affect the iNOS and COX-2 gene expression. In short term human trial, we examined the effect of isoflavone supplementation on lipid profile, oxidative stress, and NFkB activation during postprandial lipemia in twelve healthy young women. Level of plasma triglyceride were significantly lowered at 4 hours after breakfast in isoflavone supplemented subiects compared to that of isoflavone-free subject. But no differences in plasma cholesterol and HDL-cholesterol were observed. Oxidative stress measured by TBARS was significantly lowered at 6 hours after breakfast in isoflavone supplemented subjects, NFkB activation also were significantly reduced at 2, 4, 6 hours after breakfast in isoflavone supplemented subjects. In long term human trial, we examined the effect of isoflavone supplementation on lipid profile, oxidative stress, and NFkB activation in normally middle aged women(n=8) and mildly hypertriglyceridemic women(n=9), their triglyceride levels ranging from 150~260mg/㎗. Blood samples were collected at 0, 6, 12 weeks after 100mg isoflavone capsule supplementation for 3months. Their isoflavone levels were increased 0.40μM during isoflavone supplementation. Subjects taking isoflavone capsules had lowered level of plasma triglyceride at 6, 12 weeks in mildly hypertriglyceridemic group, but no differences were observed in normal group. But isoflavone supplementation appeared to have no effect on plasma cholesterol in two groups. Level of blood glucose and TBARS were significantly lowered at 12 weeks in mildly hypertriglyceridemic group, and no differences in normal group. SOD activity were significantly increased at 12 weeks in mildly hypertriglyceridemic group and at 6, 12 weeks in normal group. GSH-px activity were significantly increased at 12 weeks in mildly hypertriglycendemic group. there were no signigicant differences in catalase and GSH-reductase. NFkB activation were significantly reduced at 12 weeks of isoflavone supplementation in two groups. These results suggest that genlstein may attenuate intracellular oxidative stress by reducing production of NO and PGE_(2), delaying the consumption of GSH, and activating antioxidant enzyme activity, which result in the suppression of NFkB activation in macrophage cell line. And soy isoflvones supplementation attenuates plasma triglyceride, oxidative stress and NFkB activation in postprandial lipemia women and mildly hypertriglyceridemic women. These results support that isoflavone may reduce the risk of atherosclerosis via antioxidative, anti-inflammatory and hypolipidemic effect.
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