Hyaluronic acid 생산 균주인 Streptococcus sp. BK-67의 mutation과 hyaluronic acid 생산조건에 관한 연구 Studies on the Mutation of hyaluronic acid-producing Streptococcus sp. BK-67 and optimal conditions of the mutant원문보기
Hyaluronic acid의 생산균주를 U.V.와 N.T.G.로 처리하여 변이시켜 여기서 얻은 균주에서 혈청배지에서 용혈성이 없는 균주를 일차적으로 선별하고 이 균주 중에서 hyaluronic acid의 분해효소인 hyaluronidase를 가지지 않는 균주를 이차적으로 선별하여 분리하고 이 중에서 고점도성을 가지며 가장 큰 분자량의 hyaluronlc acid를 생산하는 균주를 선별하여 Streptococcus sp. BK-67이라고 명명하였다. Streptococcus sp. BK-67의 세균학적 성질을 세균동정법을 기초로 하여 실험한 결과는 용혈성이 없었고 10℃와 6.5% NaCl용액에서 생육이 불가능하였고 운동성이 없었다. Catalase와 urease의 활성은 없었고 Gelatin ...
Hyaluronic acid의 생산균주를 U.V.와 N.T.G.로 처리하여 변이시켜 여기서 얻은 균주에서 혈청배지에서 용혈성이 없는 균주를 일차적으로 선별하고 이 균주 중에서 hyaluronic acid의 분해효소인 hyaluronidase를 가지지 않는 균주를 이차적으로 선별하여 분리하고 이 중에서 고점도성을 가지며 가장 큰 분자량의 hyaluronlc acid를 생산하는 균주를 선별하여 Streptococcus sp. BK-67이라고 명명하였다. Streptococcus sp. BK-67의 세균학적 성질을 세균동정법을 기초로 하여 실험한 결과는 용혈성이 없었고 10℃와 6.5% NaCl용액에서 생육이 불가능하였고 운동성이 없었다. Catalase와 urease의 활성은 없었고 Gelatin 분해능도 없었다 당 발효성으로는 glucose, maltose, sucrose, fructose, mannose등을 발효하였다. 이 균주가 생산하는 hyaluronic acid의 분자량은 약 200백만이였다. 본 균주가 생산하는 hyaluronic acid는 TCA침전과 ultrafiltration, 유기용매로 침전 시키고 동결건조하여 백색의 hyaluronic acid powder를 얻을 수 있었다. 본 균주의 hyaluronic acid의 생산 조건을 검토한 결과 탄소원으로는 glucose를 이용하였을 때, 질소원으로는 trypticase peptone, peptone, yeast ext.를 혼합하여 배양하였을 때, 금속염으로는 Mg^(2+), MR^(2+), Li^(+)를 첨가하였을 때 그 생산성이 우수하게 나타났다. 특히 MgSO_(4)·7H_(2)O를 첨가하였을 때 생산성이 우수하였고 무기질소원의 첨가에 있어서는 미량원소 부족에 의해 hyaluronic acid의 생산성이 저조하였다. hyaluronic acid생산의 최적 온도와 pH는 각각 37℃와 7.0이였다. 본 균주의 hyaluronic acid생산에 미치는 Jar fermentor의 영향을 조사한 결과는 37℃와 pH 7.0에서 가장 좋은 수율인 약 300백만이상 그리고 0.99/L의 hyaluronic acid의 생산능을 나타내었으며 교반속도는 200rpm, aeration은 0.5vvm 그리고 배양시간은 20시간에서 가장 좋은 생산능력을 보였다.
Hyaluronic acid의 생산균주를 U.V.와 N.T.G.로 처리하여 변이시켜 여기서 얻은 균주에서 혈청배지에서 용혈성이 없는 균주를 일차적으로 선별하고 이 균주 중에서 hyaluronic acid의 분해효소인 hyaluronidase를 가지지 않는 균주를 이차적으로 선별하여 분리하고 이 중에서 고점도성을 가지며 가장 큰 분자량의 hyaluronlc acid를 생산하는 균주를 선별하여 Streptococcus sp. BK-67이라고 명명하였다. Streptococcus sp. BK-67의 세균학적 성질을 세균동정법을 기초로 하여 실험한 결과는 용혈성이 없었고 10℃와 6.5% NaCl용액에서 생육이 불가능하였고 운동성이 없었다. Catalase와 urease의 활성은 없었고 Gelatin 분해능도 없었다 당 발효성으로는 glucose, maltose, sucrose, fructose, mannose등을 발효하였다. 이 균주가 생산하는 hyaluronic acid의 분자량은 약 200백만이였다. 본 균주가 생산하는 hyaluronic acid는 TCA침전과 ultrafiltration, 유기용매로 침전 시키고 동결건조하여 백색의 hyaluronic acid powder를 얻을 수 있었다. 본 균주의 hyaluronic acid의 생산 조건을 검토한 결과 탄소원으로는 glucose를 이용하였을 때, 질소원으로는 trypticase peptone, peptone, yeast ext.를 혼합하여 배양하였을 때, 금속염으로는 Mg^(2+), MR^(2+), Li^(+)를 첨가하였을 때 그 생산성이 우수하게 나타났다. 특히 MgSO_(4)·7H_(2)O를 첨가하였을 때 생산성이 우수하였고 무기질소원의 첨가에 있어서는 미량원소 부족에 의해 hyaluronic acid의 생산성이 저조하였다. hyaluronic acid생산의 최적 온도와 pH는 각각 37℃와 7.0이였다. 본 균주의 hyaluronic acid생산에 미치는 Jar fermentor의 영향을 조사한 결과는 37℃와 pH 7.0에서 가장 좋은 수율인 약 300백만이상 그리고 0.99/L의 hyaluronic acid의 생산능을 나타내었으며 교반속도는 200rpm, aeration은 0.5vvm 그리고 배양시간은 20시간에서 가장 좋은 생산능력을 보였다.
The molecule of hyaluronic acid is a linear polymer of high molecular weight, built up with repetitive units of N-acetyl glucosamine and glucuronic acid. Hyaluronic acid is a polysaccharide belonging to the glycosaminoglycan family(GAG). Along with collagen, elastin and proteoglycanes, it builds up ...
The molecule of hyaluronic acid is a linear polymer of high molecular weight, built up with repetitive units of N-acetyl glucosamine and glucuronic acid. Hyaluronic acid is a polysaccharide belonging to the glycosaminoglycan family(GAG). Along with collagen, elastin and proteoglycanes, it builds up the dermis substance. These molecules are synthetized by the fibroblastes and give the skin its firmness and plasticity. The physiological role of the dermis is regulated by several functions among which the skin moisture regulation. Hyaluronic acid is particularly involved in this function due to its outstanding water retention capacity. Hyaluronic acid solutions with a high molecular weight built up moisturized polymeric networks which have remarkable viscoelastic properties even at low concentrations(1%). Hyaluronic acid viscosity increases with its concentration and its molecular weight. This viscosity decreases with a higher temperature. Hyaluronic acid(HA) was first isolated from vitreous humour of the eye by Karl Meyer in 1934. Discovered in 1934 in the vitreous humor of the cow eye, hyaluronic acid raised a great interest in the cosmetic field due to its exceptional moisturizing activity and its rheological behaviour. In mammals, ligaments the umbilical cord also contain hyaluronic acid. In other animal classes, it is found In certain specific tissues such as shark skin or rooster combs. The latter were for a long time the only industrial source for this product. A high molecular weight hyaluronic acid-producing mutant, designated as Streptococcus sp. BK-67 was improved by the serial selection methods after NTG(N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine) and U.V. treatment from various hyaluronlc acid-producing Streptococcus sp. The selected mutants had nonhemolytic, hyaluronidase-negative, and highly viscous characteristics. Molecular weight of hyaluronic acid was estimated by gel filtration and concentration of hyaluronic acid was determined by Mogen-Elson method. Various culture conditions were examined in flask culture and 1.5L Jar fermentor culture for the high molecular weight and high concentration hyaluronic acid. The optimal culture conditions for the high molecular weight hyaluronic acid in a Jar fermentor were 37℃, pH 7.0 at an aeration rate of 0.5vvm.
The molecule of hyaluronic acid is a linear polymer of high molecular weight, built up with repetitive units of N-acetyl glucosamine and glucuronic acid. Hyaluronic acid is a polysaccharide belonging to the glycosaminoglycan family(GAG). Along with collagen, elastin and proteoglycanes, it builds up the dermis substance. These molecules are synthetized by the fibroblastes and give the skin its firmness and plasticity. The physiological role of the dermis is regulated by several functions among which the skin moisture regulation. Hyaluronic acid is particularly involved in this function due to its outstanding water retention capacity. Hyaluronic acid solutions with a high molecular weight built up moisturized polymeric networks which have remarkable viscoelastic properties even at low concentrations(1%). Hyaluronic acid viscosity increases with its concentration and its molecular weight. This viscosity decreases with a higher temperature. Hyaluronic acid(HA) was first isolated from vitreous humour of the eye by Karl Meyer in 1934. Discovered in 1934 in the vitreous humor of the cow eye, hyaluronic acid raised a great interest in the cosmetic field due to its exceptional moisturizing activity and its rheological behaviour. In mammals, ligaments the umbilical cord also contain hyaluronic acid. In other animal classes, it is found In certain specific tissues such as shark skin or rooster combs. The latter were for a long time the only industrial source for this product. A high molecular weight hyaluronic acid-producing mutant, designated as Streptococcus sp. BK-67 was improved by the serial selection methods after NTG(N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine) and U.V. treatment from various hyaluronlc acid-producing Streptococcus sp. The selected mutants had nonhemolytic, hyaluronidase-negative, and highly viscous characteristics. Molecular weight of hyaluronic acid was estimated by gel filtration and concentration of hyaluronic acid was determined by Mogen-Elson method. Various culture conditions were examined in flask culture and 1.5L Jar fermentor culture for the high molecular weight and high concentration hyaluronic acid. The optimal culture conditions for the high molecular weight hyaluronic acid in a Jar fermentor were 37℃, pH 7.0 at an aeration rate of 0.5vvm.
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