본 연구의 목적은 전통 발효식품인 된장의 복용이 Helicobacter pylori에 의한 감염의 억제효능을 확인하는데 있다. 된장으로부터 세균 100균주를 분리하였다. 이 중 10균주는 Bacillus sp.에, 4균주는 Lactobacillus sp.에 속했으며, 나머지는 Alcaligenes, Acinetobacter, Morganella sp.이 각각 1균주, 동정되지 않은 균은 3종이었다. 된장 추출물과 된장으로부터 분리된 균이 H. pylori이 생장을 억제시키는지 여부를 H. pylori 표준균주 (ATCC26695)와 위 궤양 환자의 조직으로부터 분리한 H. pylori균주를 대상으로 실시하였다. 된장추출물과 된장으로부터 분리된 대부분의 세균은 H. pylori표준균주와 위 궤양 조직으로부터 분리된 H. pylori 모두의 성장을 억제하였다. 된장의 복용효과를 측정하기 위해 무자각 증상의 H. pylori보균자 42명을 대상으로 ^(13)C-요소호기검사법을 실시하였으며 H. pylori감염 농도는 △^(13)C (T_(1)- T_(0))로 판정하였다. 1일 309 (10g x 3회)을 복용한 지원자들의 복용 전 △^(13)C (T_(1)- T_(0))의 평균값은 P=58 이었으며, 복용 6주 후 △^(13)C (T_(1)- T_(0))의 평균값은 P=29를 보였다. 전통 발효식품인 된장이 ...
본 연구의 목적은 전통 발효식품인 된장의 복용이 Helicobacter pylori에 의한 감염의 억제효능을 확인하는데 있다. 된장으로부터 세균 100균주를 분리하였다. 이 중 10균주는 Bacillus sp.에, 4균주는 Lactobacillus sp.에 속했으며, 나머지는 Alcaligenes, Acinetobacter, Morganella sp.이 각각 1균주, 동정되지 않은 균은 3종이었다. 된장 추출물과 된장으로부터 분리된 균이 H. pylori이 생장을 억제시키는지 여부를 H. pylori 표준균주 (ATCC26695)와 위 궤양 환자의 조직으로부터 분리한 H. pylori균주를 대상으로 실시하였다. 된장추출물과 된장으로부터 분리된 대부분의 세균은 H. pylori표준균주와 위 궤양 조직으로부터 분리된 H. pylori 모두의 성장을 억제하였다. 된장의 복용효과를 측정하기 위해 무자각 증상의 H. pylori보균자 42명을 대상으로 ^(13)C-요소호기검사법을 실시하였으며 H. pylori감염 농도는 △^(13)C (T_(1)- T_(0))로 판정하였다. 1일 309 (10g x 3회)을 복용한 지원자들의 복용 전 △^(13)C (T_(1)- T_(0))의 평균값은 P=58 이었으며, 복용 6주 후 △^(13)C (T_(1)- T_(0))의 평균값은 P=29를 보였다. 전통 발효식품인 된장이 생체내에서 H. pylori의 성장을 현저히 감소하는 것을 확인하였으며, 따라서 H. pylori의 생장억제는 된장속에 존재하는 세균이 억제하는 역할을 한다는 것을 확인하였다.
본 연구의 목적은 전통 발효식품인 된장의 복용이 Helicobacter pylori에 의한 감염의 억제효능을 확인하는데 있다. 된장으로부터 세균 100균주를 분리하였다. 이 중 10균주는 Bacillus sp.에, 4균주는 Lactobacillus sp.에 속했으며, 나머지는 Alcaligenes, Acinetobacter, Morganella sp.이 각각 1균주, 동정되지 않은 균은 3종이었다. 된장 추출물과 된장으로부터 분리된 균이 H. pylori이 생장을 억제시키는지 여부를 H. pylori 표준균주 (ATCC26695)와 위 궤양 환자의 조직으로부터 분리한 H. pylori균주를 대상으로 실시하였다. 된장추출물과 된장으로부터 분리된 대부분의 세균은 H. pylori표준균주와 위 궤양 조직으로부터 분리된 H. pylori 모두의 성장을 억제하였다. 된장의 복용효과를 측정하기 위해 무자각 증상의 H. pylori보균자 42명을 대상으로 ^(13)C-요소호기검사법을 실시하였으며 H. pylori감염 농도는 △^(13)C (T_(1)- T_(0))로 판정하였다. 1일 309 (10g x 3회)을 복용한 지원자들의 복용 전 △^(13)C (T_(1)- T_(0))의 평균값은 P=58 이었으며, 복용 6주 후 △^(13)C (T_(1)- T_(0))의 평균값은 P=29를 보였다. 전통 발효식품인 된장이 생체내에서 H. pylori의 성장을 현저히 감소하는 것을 확인하였으며, 따라서 H. pylori의 생장억제는 된장속에 존재하는 세균이 억제하는 역할을 한다는 것을 확인하였다.
The aim of this study was to detect fermented soybean paste inhibit growth of Helicobacter pylori which cause gastric inflammation. One hundred bacterial strains were isolated from soybean paste. Ten strains belong to Bacillus sp, 4 to Lactobacillus sp. Rests of them belong to Alcaligenes . Acinetob...
The aim of this study was to detect fermented soybean paste inhibit growth of Helicobacter pylori which cause gastric inflammation. One hundred bacterial strains were isolated from soybean paste. Ten strains belong to Bacillus sp, 4 to Lactobacillus sp. Rests of them belong to Alcaligenes . Acinetobacter spp. and Morganella sp., including 3 strains unidentified. To estimate whether soybean paste has an influence on growth of the H. pylori, soybean paste extract and culture supernatants of the isolates were applied to both the H. pylori ATCC26695 and strain isolated from ulcer tissue. Urea breath test was carried out onto 42 volunteers showing no symptom of gastric disease after ingestion of soybean paste, and determined degree of their infection with △^(13)C (T_(1)- T_(0)). When 30g of soybean paste was ingested 3 times a day for 6 weeks, average value of △^(13)C ((T_(1)- T_(0))) decreased from p=58 to p=29, This result indicated that fermented soybean paste was very effective to inhibit the growth of H. pylori. Therefore, it can be concluded that soybean paste contains therapeutic compounds inhibiting progression of ulcer, and this effect was partly originated from microbes in paste.
The aim of this study was to detect fermented soybean paste inhibit growth of Helicobacter pylori which cause gastric inflammation. One hundred bacterial strains were isolated from soybean paste. Ten strains belong to Bacillus sp, 4 to Lactobacillus sp. Rests of them belong to Alcaligenes . Acinetobacter spp. and Morganella sp., including 3 strains unidentified. To estimate whether soybean paste has an influence on growth of the H. pylori, soybean paste extract and culture supernatants of the isolates were applied to both the H. pylori ATCC26695 and strain isolated from ulcer tissue. Urea breath test was carried out onto 42 volunteers showing no symptom of gastric disease after ingestion of soybean paste, and determined degree of their infection with △^(13)C (T_(1)- T_(0)). When 30g of soybean paste was ingested 3 times a day for 6 weeks, average value of △^(13)C ((T_(1)- T_(0))) decreased from p=58 to p=29, This result indicated that fermented soybean paste was very effective to inhibit the growth of H. pylori. Therefore, it can be concluded that soybean paste contains therapeutic compounds inhibiting progression of ulcer, and this effect was partly originated from microbes in paste.
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