국문초록 충남 공주지역의 밤나무 재배 및 과실특성에 관한 연구 公州大學校 産業科學大學院 山林資源學 및 造景學 專攻 朴琦秀 본 연구는 충남 공주지역에서 실제 밤나무 재배농가를 대상으로 설문조사을 통해 밤나무 재배특성과 주요 재배품종 중 8개 품종을 대상으로 과실특성을 조사하고자 실시하였으며, 그 결과는 다음과 같다. 공주지역의 주요 재배품종은 축파, 단택, 옥광, 만성 등 약 30여 품종으로 이중 가장 많이 재배되고 있는 품종은 축파이며, 재배지는 북향이 가장 많고 사질토양이 주를 이루고 있다. 병해충방제는 주로 복숭아명나방(Dichocrocis puictiferalis)대상으로 년 2~3회 자가방제도 실시되고 있었다. 시비는 기비와 추비로 실시되며, 비종으로는 각각 복합비료와 질산칼리를 사용한 반면, 숙비는 실시되지 않았고, 시비량은 재배지에 따라 다소 차이가 있었다. 제초는 1차 제초를 5월 상순 또는 7월~8월 중순에 가장 많이 실시하며, 2차 제초는 대부분 수확 전에 실시되었다. 약제는 농가에 따라 다양한 약종을 선택하여 사용되었다. 출하는 개인판매와 도소매상 등을 통해 이루어지고, 시기는 대부분 수확 후 전량수매되며, 방법으로는 농협을 통한 수매가 전체의 64%로 가장 많은 비율을 차지하였고, 저장방법은 저온저장법을 이용한 위탁저장법이 실시되고 있었다. 가격은 품종에 따라 ...
국문초록 충남 공주지역의 밤나무 재배 및 과실특성에 관한 연구 公州大學校 産業科學大學院 山林資源學 및 造景學 專攻 朴琦秀 본 연구는 충남 공주지역에서 실제 밤나무 재배농가를 대상으로 설문조사을 통해 밤나무 재배특성과 주요 재배품종 중 8개 품종을 대상으로 과실특성을 조사하고자 실시하였으며, 그 결과는 다음과 같다. 공주지역의 주요 재배품종은 축파, 단택, 옥광, 만성 등 약 30여 품종으로 이중 가장 많이 재배되고 있는 품종은 축파이며, 재배지는 북향이 가장 많고 사질토양이 주를 이루고 있다. 병해충방제는 주로 복숭아명나방(Dichocrocis puictiferalis)대상으로 년 2~3회 자가방제도 실시되고 있었다. 시비는 기비와 추비로 실시되며, 비종으로는 각각 복합비료와 질산칼리를 사용한 반면, 숙비는 실시되지 않았고, 시비량은 재배지에 따라 다소 차이가 있었다. 제초는 1차 제초를 5월 상순 또는 7월~8월 중순에 가장 많이 실시하며, 2차 제초는 대부분 수확 전에 실시되었다. 약제는 농가에 따라 다양한 약종을 선택하여 사용되었다. 출하는 개인판매와 도소매상 등을 통해 이루어지고, 시기는 대부분 수확 후 전량수매되며, 방법으로는 농협을 통한 수매가 전체의 64%로 가장 많은 비율을 차지하였고, 저장방법은 저온저장법을 이용한 위탁저장법이 실시되고 있었다. 가격은 품종에 따라 편차가 심하였으며, 동일품종의 경우라도 재배지 및 재배기술에 따라 가격차이가 있는 것으로 조사되었다. 묘목확보방법은 자가생산과 개인유상분양의 두 가지 형태로서 개인유상분양이 가장 많았다. 전정은 강전정이 많이 실시되고 있으며, 전정부위 도포처리는 거의 전무한 실정이었다. 개엽시기는 대부분 품종에서 평균 기간은 10여일이 소요되었으며, 개화시기는 숙기에 따라 약간의 차이가 있었다. 낙과시기는 만성, 석추 품종 등에서 낙과가 없거나 거의 없으며, 병고57호와 옥광 품종 등은 1차 낙과만, 대단파 품종은 2차 낙과만 하는 것으로 조사되었다. 과실 크기의 비율은 품종에 따라 뚜렷한 차이를 보였으며, 대부분 품종에서 대율(大栗)의 비율이 상대적으로 현저히 높았다. 과실의 형태는 옥광, 자봉, 신창방 품종은 원형이며, 이평, 장령은 타원형, 은기, 대단파는 장타원형, 병고57호 품종 등은 삼각형인 것으로 조사되었고, 털은 이평, 병고57호, 대보에만 존재하고, 과피색은 진한 갈색과 황갈색, 적갈색으로 구분되었다. 수형은 단택 등의 품종은 개장형이었으며, 이평 품종 등은 직립성을 띤 개장형, 축파 품종은 직립형으로 각각 조사되었다. 당도는 저장과정에서 일정기간동안 증가하였으며, 품종에 따라 최대치에 도달하는 시기는 차이가 있었다. 당도 변화는 신창방 품종의 경우 저장 후 12주째에 최대 당도에 도달하였으며, 대산과 자봉 및 병고57호 품종의 경우는 각각 14주와 16주째에, 옥광 품종은 22주째에, 만성과 축파, 대보 품종은 24주째에 최대치에 도달하였다. 초기 경도에 있어 자봉과 대산 품종은 가장 작은 측정치를 나타낸 반면, 만성과 대보 품종이 가장 큰 측정치를 나타냈다. 신창방 품종은 최대 증가를 보였고, 만성과 대보, 병고57호 품종은 경도의 변화가 매우 심하였으며, 자봉 품종은 거의 일정한 경도변화를 나타냈다. 과실형태는 옥광, 자봉, 신창방 품종은 원형이었으며, 축파, 대산, 만성, 대보, 병고57호 품종은 삼각형이었다. 평균입중은 자봉, 대산, 신창방, 병고57호 순이었다. 과피색은 진한 갈색, 황갈색, 적갈색으로 관찰되었으며, 과실 광택은 대산 품종을 제외한 나머지 품종에서 모두 우수한 것으로 조사되었다. 과실의 종경과 횡경의 비율에서 신창방 품종이 가장 큰 반면, 병고57호 품종이 가장 작았으며, 좌면의 크기는 만성과 신창방 품종 사이에 현저한 차이를 나타냈다. 과실의 털의 유무와 밀도는 모든 품종에서 동일하게 나타났으며, 털의 위치에서는 약간의 차이를 보였다. 다배율은 자봉과 옥광, 신창방, 대산 품종은 전혀 나타나지 않았지만, 상대적으로 병고57호와 만성 품종에서 다소 높은 비율로 관찰되었다. 열과율은 성숙한 과실의 과피부분이 열개되는 특성으로 좌면열과와 측면열과, 과정부열과 등이 관찰되었다. 축파와 만성 품종은 다른 품종에 비해 열과율에서 매우 우수하였으며, 옥광과 신창방, 대산 품종의 열과율은 10%이상으로 재배시 고려될 사항으로 지적되었다. 함과수는 병고57호와 축파 품종이 다른 품종에 비해 상대적으로 매우 높아 풍산성 품종임을 확인하였다.
국문초록 충남 공주지역의 밤나무 재배 및 과실특성에 관한 연구 公州大學校 産業科學大學院 山林資源學 및 造景學 專攻 朴琦秀 본 연구는 충남 공주지역에서 실제 밤나무 재배농가를 대상으로 설문조사을 통해 밤나무 재배특성과 주요 재배품종 중 8개 품종을 대상으로 과실특성을 조사하고자 실시하였으며, 그 결과는 다음과 같다. 공주지역의 주요 재배품종은 축파, 단택, 옥광, 만성 등 약 30여 품종으로 이중 가장 많이 재배되고 있는 품종은 축파이며, 재배지는 북향이 가장 많고 사질토양이 주를 이루고 있다. 병해충방제는 주로 복숭아명나방(Dichocrocis puictiferalis)대상으로 년 2~3회 자가방제도 실시되고 있었다. 시비는 기비와 추비로 실시되며, 비종으로는 각각 복합비료와 질산칼리를 사용한 반면, 숙비는 실시되지 않았고, 시비량은 재배지에 따라 다소 차이가 있었다. 제초는 1차 제초를 5월 상순 또는 7월~8월 중순에 가장 많이 실시하며, 2차 제초는 대부분 수확 전에 실시되었다. 약제는 농가에 따라 다양한 약종을 선택하여 사용되었다. 출하는 개인판매와 도소매상 등을 통해 이루어지고, 시기는 대부분 수확 후 전량수매되며, 방법으로는 농협을 통한 수매가 전체의 64%로 가장 많은 비율을 차지하였고, 저장방법은 저온저장법을 이용한 위탁저장법이 실시되고 있었다. 가격은 품종에 따라 편차가 심하였으며, 동일품종의 경우라도 재배지 및 재배기술에 따라 가격차이가 있는 것으로 조사되었다. 묘목확보방법은 자가생산과 개인유상분양의 두 가지 형태로서 개인유상분양이 가장 많았다. 전정은 강전정이 많이 실시되고 있으며, 전정부위 도포처리는 거의 전무한 실정이었다. 개엽시기는 대부분 품종에서 평균 기간은 10여일이 소요되었으며, 개화시기는 숙기에 따라 약간의 차이가 있었다. 낙과시기는 만성, 석추 품종 등에서 낙과가 없거나 거의 없으며, 병고57호와 옥광 품종 등은 1차 낙과만, 대단파 품종은 2차 낙과만 하는 것으로 조사되었다. 과실 크기의 비율은 품종에 따라 뚜렷한 차이를 보였으며, 대부분 품종에서 대율(大栗)의 비율이 상대적으로 현저히 높았다. 과실의 형태는 옥광, 자봉, 신창방 품종은 원형이며, 이평, 장령은 타원형, 은기, 대단파는 장타원형, 병고57호 품종 등은 삼각형인 것으로 조사되었고, 털은 이평, 병고57호, 대보에만 존재하고, 과피색은 진한 갈색과 황갈색, 적갈색으로 구분되었다. 수형은 단택 등의 품종은 개장형이었으며, 이평 품종 등은 직립성을 띤 개장형, 축파 품종은 직립형으로 각각 조사되었다. 당도는 저장과정에서 일정기간동안 증가하였으며, 품종에 따라 최대치에 도달하는 시기는 차이가 있었다. 당도 변화는 신창방 품종의 경우 저장 후 12주째에 최대 당도에 도달하였으며, 대산과 자봉 및 병고57호 품종의 경우는 각각 14주와 16주째에, 옥광 품종은 22주째에, 만성과 축파, 대보 품종은 24주째에 최대치에 도달하였다. 초기 경도에 있어 자봉과 대산 품종은 가장 작은 측정치를 나타낸 반면, 만성과 대보 품종이 가장 큰 측정치를 나타냈다. 신창방 품종은 최대 증가를 보였고, 만성과 대보, 병고57호 품종은 경도의 변화가 매우 심하였으며, 자봉 품종은 거의 일정한 경도변화를 나타냈다. 과실형태는 옥광, 자봉, 신창방 품종은 원형이었으며, 축파, 대산, 만성, 대보, 병고57호 품종은 삼각형이었다. 평균입중은 자봉, 대산, 신창방, 병고57호 순이었다. 과피색은 진한 갈색, 황갈색, 적갈색으로 관찰되었으며, 과실 광택은 대산 품종을 제외한 나머지 품종에서 모두 우수한 것으로 조사되었다. 과실의 종경과 횡경의 비율에서 신창방 품종이 가장 큰 반면, 병고57호 품종이 가장 작았으며, 좌면의 크기는 만성과 신창방 품종 사이에 현저한 차이를 나타냈다. 과실의 털의 유무와 밀도는 모든 품종에서 동일하게 나타났으며, 털의 위치에서는 약간의 차이를 보였다. 다배율은 자봉과 옥광, 신창방, 대산 품종은 전혀 나타나지 않았지만, 상대적으로 병고57호와 만성 품종에서 다소 높은 비율로 관찰되었다. 열과율은 성숙한 과실의 과피부분이 열개되는 특성으로 좌면열과와 측면열과, 과정부열과 등이 관찰되었다. 축파와 만성 품종은 다른 품종에 비해 열과율에서 매우 우수하였으며, 옥광과 신창방, 대산 품종의 열과율은 10%이상으로 재배시 고려될 사항으로 지적되었다. 함과수는 병고57호와 축파 품종이 다른 품종에 비해 상대적으로 매우 높아 풍산성 품종임을 확인하였다.
Abstract This study was conducted to research the charactes of chestnut tree cultivation by means of questionnaire method and to clear the characteristics of nuts mainly cultivated in Gongju region .About thirty cultivars such as Tsukuba, Otanba, Okkwang and Mansung. were mostly cultivated in Gongju...
Abstract This study was conducted to research the charactes of chestnut tree cultivation by means of questionnaire method and to clear the characteristics of nuts mainly cultivated in Gongju region .About thirty cultivars such as Tsukuba, Otanba, Okkwang and Mansung. were mostly cultivated in Gongju region. A slope of cultivated site was most northern aspect, and a kind of soil was a fertile and sandy soil. Pest management was executed two or three times in a year. Fertilization was performed two times such as basal and side fertilizer but it was different of amount of fertilizer according to cultivation sites. Weeding also was performed two times in from early in May to about the middle of August, and second weeding was performed immediately before harvest season. Harvested nuts were forwarded to most individual marketers at once and/or sales all in marketing organization such as Nonghyup, and were laid up large stocks as consignment-storage type in cold storehouse. Price was also various according to cultivation sites in the same cultivar. It made a good purchase young trees from individual or directly produced them. Highly pruning was preformed in most cultivation site in addition to treatment after pruning was none. It took about ten days to open fully leaves from early stage to latter stage in most sites but there was more or less difference according to sites in opening-flower period. Nut dropping was component of two times in most cultivars but several cultivars such as Hyogo 57 and Okkwang, Tanzawa had just one dropping time. There was much difference in the ratio of nut size according to cultivars but nuts with large size was highly occupied rather than middle and special size relatively. Nut shapes were component of four types; globoid(Jabong and Okkwang, Burim, Arima), triangle(Hyogo 57, Mansung, Tsukuba, Daesan, Ibuki, Ishizuchi, etc.) oval(Rihei, Jangryoung), oblong(Ginyose, Otanba), Nut colors were also distinguished with three colors; dark brown(DB), reddish brown(RB), yellowish brown(YB). Tree form could be classified into four types, opening shape and upright opening shape, a little upright shape, upright shape, respectively. Maximum values(Vm) in insoluble solids contents were highly difference according to cultivar during cold storage periods. In Sinchangbang cultivar, peak(Vm) in curve was shown after twelve weeks. In Daesan and Jabong and in Hyogo 57, shown after fourteen and sixteen weeks, respectively. In Okkwang and in Mansung and Tsukuba, Daebo could be shown twenty-two and twenty-four weeks, respectively. Hardness change during storage period was shown to the much various change in Mansung and Daebo, Hyogo 57, but to a little change in Jabong. Nut shape in eight cultivars was the same with the above results, and Sinchangbang was shown to globoid type. Nut average weight could be measured Jabong, Deasan, Sinchangbang, Hyogo 57, etc. in order. Pericarp color was the same with above results(DB was Jabong and Hyogo 57, and RB was Daebo, Tsukuba, Sinchangbang, Daesan, YB was Okkwang and Mansung, respectively). In ratio length and width, Sinchangbang was superior than others cultivars, but in hilum size, it was much clearly difference with Mansung and Sinchangbang. In nut luster(brightness), all of cultivars, with the exception of Deasan, could be observe the high. Nut hair could be observe in all of cultivars. Percentage of polyembryonic nuts were not appeared in Jabong and Okkwang, Sinchangbang, Daesan. Percentage of pericarp split was consisted of three types such as hilum-part split type and side-part split type, upper-part split, and Tsukuba and Mansung were superior than others cultivars. Number of normal nuts per burr in Tsukuba and Hyogo 57 were higher than others cultivars
Abstract This study was conducted to research the charactes of chestnut tree cultivation by means of questionnaire method and to clear the characteristics of nuts mainly cultivated in Gongju region .About thirty cultivars such as Tsukuba, Otanba, Okkwang and Mansung. were mostly cultivated in Gongju region. A slope of cultivated site was most northern aspect, and a kind of soil was a fertile and sandy soil. Pest management was executed two or three times in a year. Fertilization was performed two times such as basal and side fertilizer but it was different of amount of fertilizer according to cultivation sites. Weeding also was performed two times in from early in May to about the middle of August, and second weeding was performed immediately before harvest season. Harvested nuts were forwarded to most individual marketers at once and/or sales all in marketing organization such as Nonghyup, and were laid up large stocks as consignment-storage type in cold storehouse. Price was also various according to cultivation sites in the same cultivar. It made a good purchase young trees from individual or directly produced them. Highly pruning was preformed in most cultivation site in addition to treatment after pruning was none. It took about ten days to open fully leaves from early stage to latter stage in most sites but there was more or less difference according to sites in opening-flower period. Nut dropping was component of two times in most cultivars but several cultivars such as Hyogo 57 and Okkwang, Tanzawa had just one dropping time. There was much difference in the ratio of nut size according to cultivars but nuts with large size was highly occupied rather than middle and special size relatively. Nut shapes were component of four types; globoid(Jabong and Okkwang, Burim, Arima), triangle(Hyogo 57, Mansung, Tsukuba, Daesan, Ibuki, Ishizuchi, etc.) oval(Rihei, Jangryoung), oblong(Ginyose, Otanba), Nut colors were also distinguished with three colors; dark brown(DB), reddish brown(RB), yellowish brown(YB). Tree form could be classified into four types, opening shape and upright opening shape, a little upright shape, upright shape, respectively. Maximum values(Vm) in insoluble solids contents were highly difference according to cultivar during cold storage periods. In Sinchangbang cultivar, peak(Vm) in curve was shown after twelve weeks. In Daesan and Jabong and in Hyogo 57, shown after fourteen and sixteen weeks, respectively. In Okkwang and in Mansung and Tsukuba, Daebo could be shown twenty-two and twenty-four weeks, respectively. Hardness change during storage period was shown to the much various change in Mansung and Daebo, Hyogo 57, but to a little change in Jabong. Nut shape in eight cultivars was the same with the above results, and Sinchangbang was shown to globoid type. Nut average weight could be measured Jabong, Deasan, Sinchangbang, Hyogo 57, etc. in order. Pericarp color was the same with above results(DB was Jabong and Hyogo 57, and RB was Daebo, Tsukuba, Sinchangbang, Daesan, YB was Okkwang and Mansung, respectively). In ratio length and width, Sinchangbang was superior than others cultivars, but in hilum size, it was much clearly difference with Mansung and Sinchangbang. In nut luster(brightness), all of cultivars, with the exception of Deasan, could be observe the high. Nut hair could be observe in all of cultivars. Percentage of polyembryonic nuts were not appeared in Jabong and Okkwang, Sinchangbang, Daesan. Percentage of pericarp split was consisted of three types such as hilum-part split type and side-part split type, upper-part split, and Tsukuba and Mansung were superior than others cultivars. Number of normal nuts per burr in Tsukuba and Hyogo 57 were higher than others cultivars
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