감귤은 제주도의 가장 대표산업이며 제주도 경제의 26% 차지할 만큼의 주요 산업이다. 그러나 최근 대내외적으로 감귤산업은 하향추세에 있다. 정부의 다양한 대책에도 불고하고, 현실적으로 미흡하다. 그러므로 감귤의 다른 이용방안을 찾아보고자 한다.최근 소비자들은 천연첨가제와 기능성 식품에 대한 관심을 갖고 있다. 그리고 이러한 성분 중 플라보노이드류, 리모노이드류 및 펙틴성분이 있다. 그러므로 본 연구에서는 감귤 플라보노이드류와 리모노이드류를 중심으로 감귤 추출물이 ...
감귤은 제주도의 가장 대표산업이며 제주도 경제의 26% 차지할 만큼의 주요 산업이다. 그러나 최근 대내외적으로 감귤산업은 하향추세에 있다. 정부의 다양한 대책에도 불고하고, 현실적으로 미흡하다. 그러므로 감귤의 다른 이용방안을 찾아보고자 한다.최근 소비자들은 천연첨가제와 기능성 식품에 대한 관심을 갖고 있다. 그리고 이러한 성분 중 플라보노이드류, 리모노이드류 및 펙틴성분이 있다. 그러므로 본 연구에서는 감귤 플라보노이드류와 리모노이드류를 중심으로 감귤 추출물이 활성산소종 제거와 관련된 기능성 식품소재로의 이용이나 항산화 및 항균제로 이용 가능한지를 평가했다. DPPH와 ABTS를 이용한 TEAC값을 이용하여 항산화 활성을 비교한 결과, 감귤추출물은 자몽종자 추출물에 비하여 높은 항산화 활성을 보였다. 활성산소종 제거 효과의 경우 superoxide anion radicals (O•2- ), hydroxyl radicals (OH•), hydrogen peroxide (H2O2), singled oxygen (1O2) 그리고 Hypochlorous acid (HOCl)에 대한 제거효과를 PMS-NADH method, Deoxyribose method, Guaiacol assay, Chlorination of taurine method로 평가하였다. 추출물은 superoxide anion radicals, hydroxyl radicals, Hypochlorous acid에 있어서 높은 소거 효과를 보유하고 있었다. 유지에 추출물을 첨가하여 실제 얼마나 항산화 효과가 있는지를 측정해본 결과 추출물은 과사화물의 생성과 산가의 증가를 억제하였다.항균 실험에서는 디스크 확산 실험과 생육저해 실험을 통하여 알아보았다. 식중독을 발생시키는 L. monocytogenes, B. cereus, S. aureus, Micro. flavus, E. coli O157:H7, Sal typhi, Sal. entritidis, V. parahaemolyticus, and Shigella flexneri의 9개 식중독 균을 이용한 실험에서 추출물중 ethanol 추출물의 경우 활성을 갖고 있었다. 또한 Hep-G2와 WST-1을 이용한 간세포 독성 실험을 통하여 추출물의 경우 자몽종자 추출물과 달리 간세포독성이 없었다.Ethanol와 열수 추출을 통한 추출물의 플라보노이드 함량을 HPLC로 분석하였다. Citrus junos는 naringin과 neohesperidin, Citrus unshiu는 narirutin과 hesperidin이 주 성분이었다. 열수 추출물의 경우 펙틴이 추출물의 90%이상을 차지하고 있었다.항산화 활성이 있다고 보고된 여러 감귤내 성분의 개별 항산화 활성은 quercetin, rutin, NHDC의 활성이 비타민C의 활성과 비슷하였으며, 배당체의 항산화 활성이 낮았다. 그리고 대부분의 활성산소종 제거 효과는 NHDC, quercetin, rutin이 천연 항산화제인 비타민C와 비슷한 활성을 보였으며 hydroxyl radical, superoxide radical 의 경우 펙틴의 활성도 높게 측정되었다. 또한 리모노이드류의 경우 활성이 다른 성분들에 비하여 낮았다. 항균활성의 경우 naringenin, hesperitin, quercetin, rutin등의 물질이 다른 물질에 비하여 높은 항균 활성을 보였으며 다른 성분들의 개별활성은 높지 않았다.결국, 감귤 추출물은 항균 및 항산화제로 사용 가능하며, 더 나아가 감귤내의 성분을 이용한 기능성 식품의 원료로 사용 가능하다. 이 연구는 감귤이용에 있어서 새로운 방향을 제시할 것이다.
감귤은 제주도의 가장 대표산업이며 제주도 경제의 26% 차지할 만큼의 주요 산업이다. 그러나 최근 대내외적으로 감귤산업은 하향추세에 있다. 정부의 다양한 대책에도 불고하고, 현실적으로 미흡하다. 그러므로 감귤의 다른 이용방안을 찾아보고자 한다.최근 소비자들은 천연첨가제와 기능성 식품에 대한 관심을 갖고 있다. 그리고 이러한 성분 중 플라보노이드류, 리모노이드류 및 펙틴성분이 있다. 그러므로 본 연구에서는 감귤 플라보노이드류와 리모노이드류를 중심으로 감귤 추출물이 활성산소종 제거와 관련된 기능성 식품소재로의 이용이나 항산화 및 항균제로 이용 가능한지를 평가했다. DPPH와 ABTS를 이용한 TEAC값을 이용하여 항산화 활성을 비교한 결과, 감귤추출물은 자몽종자 추출물에 비하여 높은 항산화 활성을 보였다. 활성산소종 제거 효과의 경우 superoxide anion radicals (O•2- ), hydroxyl radicals (OH•), hydrogen peroxide (H2O2), singled oxygen (1O2) 그리고 Hypochlorous acid (HOCl)에 대한 제거효과를 PMS-NADH method, Deoxyribose method, Guaiacol assay, Chlorination of taurine method로 평가하였다. 추출물은 superoxide anion radicals, hydroxyl radicals, Hypochlorous acid에 있어서 높은 소거 효과를 보유하고 있었다. 유지에 추출물을 첨가하여 실제 얼마나 항산화 효과가 있는지를 측정해본 결과 추출물은 과사화물의 생성과 산가의 증가를 억제하였다.항균 실험에서는 디스크 확산 실험과 생육저해 실험을 통하여 알아보았다. 식중독을 발생시키는 L. monocytogenes, B. cereus, S. aureus, Micro. flavus, E. coli O157:H7, Sal typhi, Sal. entritidis, V. parahaemolyticus, and Shigella flexneri의 9개 식중독 균을 이용한 실험에서 추출물중 ethanol 추출물의 경우 활성을 갖고 있었다. 또한 Hep-G2와 WST-1을 이용한 간세포 독성 실험을 통하여 추출물의 경우 자몽종자 추출물과 달리 간세포독성이 없었다.Ethanol와 열수 추출을 통한 추출물의 플라보노이드 함량을 HPLC로 분석하였다. Citrus junos는 naringin과 neohesperidin, Citrus unshiu는 narirutin과 hesperidin이 주 성분이었다. 열수 추출물의 경우 펙틴이 추출물의 90%이상을 차지하고 있었다.항산화 활성이 있다고 보고된 여러 감귤내 성분의 개별 항산화 활성은 quercetin, rutin, NHDC의 활성이 비타민C의 활성과 비슷하였으며, 배당체의 항산화 활성이 낮았다. 그리고 대부분의 활성산소종 제거 효과는 NHDC, quercetin, rutin이 천연 항산화제인 비타민C와 비슷한 활성을 보였으며 hydroxyl radical, superoxide radical 의 경우 펙틴의 활성도 높게 측정되었다. 또한 리모노이드류의 경우 활성이 다른 성분들에 비하여 낮았다. 항균활성의 경우 naringenin, hesperitin, quercetin, rutin등의 물질이 다른 물질에 비하여 높은 항균 활성을 보였으며 다른 성분들의 개별활성은 높지 않았다.결국, 감귤 추출물은 항균 및 항산화제로 사용 가능하며, 더 나아가 감귤내의 성분을 이용한 기능성 식품의 원료로 사용 가능하다. 이 연구는 감귤이용에 있어서 새로운 방향을 제시할 것이다.
In Je-ju island, the citrus industry can be considered as both representative and chief one. However, it tends to be decreasing. Despite of various counter plans of the government, they are not practical. Due to this reason, other utilities of citrus should be searched. In recent years, consumers ar...
In Je-ju island, the citrus industry can be considered as both representative and chief one. However, it tends to be decreasing. Despite of various counter plans of the government, they are not practical. Due to this reason, other utilities of citrus should be searched. In recent years, consumers are interested in natural additive agent and functional food (nutracutical) materials, such as flavonoids, limonoids and pectin among various components. In this research, possibility of using Citrus extract is evaluated as natural antioxidant, antimicrobial, and nutraceutical materials, focused on Citrus flavonoids and limonoids.In the antioxidant activity test, using DPPH (α,α-diphenyl-β-picrylhydrazyl), ABTS (2,2`-azino-bis (3-erthylbenz-thiazoline-6-sufonic acid), Citrus peel extract has higher antioxidant activity and ROS scavenging effect than GFSE. In the case of ROS scavenging effect, in which is free-radicals such as superoxide anion radicals(O•2-) and hydroxyl radicals(OH•) and non free-radical species such as hydrogen peroxide(H2O2) and hypochlorous acid(HOCl), using PMS-NADH method, Deoxyribose method, guaiacol assay and chlorination of taurine method, Citrus peel extracts have higher than that of GFSE. And, in the real antioxidant capacity test, using POV (peroxide value) and AV (acid value) measurement methods, Peroxide formation and AV increase ratio were inhibited when Citrus peel extracts were added in oil.Antimicrobial activity test was surveyed through disc diffusion assay and growth inhibition capacity test. In this test, with 9 pathogens (L. monocytogenes, B. cereus, S. aureus, Micro. flavus, E. coli O157:H7, Sal. typhi, Sal. entritidis, V. parahaemolyticus, and Shigella flexneri), which generate food-bore disease, extracts of citrus spp. have antimicrobial activity.In Hep-G2 cell line toxicity test, using WST-1, all citrus peel extracts did not show any cytotoxicity at tested concentration range. So, thus citrus peel extracts can be used as food additives even in high concentration because extracts did not show toxicity in tested cell line.Because major antioxidant materials are flavonoids, those contents of extracts were analyzed by HPLC (High Performance Liquid Chromatography). Major components of Citrus junos were naringin and neohesperidin, and main compounds of Citrus unshiu were narirutin and hesperidin. Also, in the case of water extract, pectin was occupied over 90%.In the antioxidant activity test of Citrus flavonoids and limonoids, rutin and NHDC were similar to those of quercetin, and aglycone-forms had lower activity compared with other flavonoids. ROS scavenging effect test was similar to antioxidant activity test. However, in the cases of hydroxyl radical and superoxide radicals, pectin activity was measured higher than other tests. In antimicrobial test, naringenin, hesperitin, quercetin and rutin represented higher activities than those of other tested substances.Briefly, Citrus extracts could be used for not only antioxidant and antimicrobial materials but also functional food material for ROS scavenging. This study will suggest other useful device in Citrus agricultural industry.
In Je-ju island, the citrus industry can be considered as both representative and chief one. However, it tends to be decreasing. Despite of various counter plans of the government, they are not practical. Due to this reason, other utilities of citrus should be searched. In recent years, consumers are interested in natural additive agent and functional food (nutracutical) materials, such as flavonoids, limonoids and pectin among various components. In this research, possibility of using Citrus extract is evaluated as natural antioxidant, antimicrobial, and nutraceutical materials, focused on Citrus flavonoids and limonoids.In the antioxidant activity test, using DPPH (α,α-diphenyl-β-picrylhydrazyl), ABTS (2,2`-azino-bis (3-erthylbenz-thiazoline-6-sufonic acid), Citrus peel extract has higher antioxidant activity and ROS scavenging effect than GFSE. In the case of ROS scavenging effect, in which is free-radicals such as superoxide anion radicals(O•2-) and hydroxyl radicals(OH•) and non free-radical species such as hydrogen peroxide(H2O2) and hypochlorous acid(HOCl), using PMS-NADH method, Deoxyribose method, guaiacol assay and chlorination of taurine method, Citrus peel extracts have higher than that of GFSE. And, in the real antioxidant capacity test, using POV (peroxide value) and AV (acid value) measurement methods, Peroxide formation and AV increase ratio were inhibited when Citrus peel extracts were added in oil.Antimicrobial activity test was surveyed through disc diffusion assay and growth inhibition capacity test. In this test, with 9 pathogens (L. monocytogenes, B. cereus, S. aureus, Micro. flavus, E. coli O157:H7, Sal. typhi, Sal. entritidis, V. parahaemolyticus, and Shigella flexneri), which generate food-bore disease, extracts of citrus spp. have antimicrobial activity.In Hep-G2 cell line toxicity test, using WST-1, all citrus peel extracts did not show any cytotoxicity at tested concentration range. So, thus citrus peel extracts can be used as food additives even in high concentration because extracts did not show toxicity in tested cell line.Because major antioxidant materials are flavonoids, those contents of extracts were analyzed by HPLC (High Performance Liquid Chromatography). Major components of Citrus junos were naringin and neohesperidin, and main compounds of Citrus unshiu were narirutin and hesperidin. Also, in the case of water extract, pectin was occupied over 90%.In the antioxidant activity test of Citrus flavonoids and limonoids, rutin and NHDC were similar to those of quercetin, and aglycone-forms had lower activity compared with other flavonoids. ROS scavenging effect test was similar to antioxidant activity test. However, in the cases of hydroxyl radical and superoxide radicals, pectin activity was measured higher than other tests. In antimicrobial test, naringenin, hesperitin, quercetin and rutin represented higher activities than those of other tested substances.Briefly, Citrus extracts could be used for not only antioxidant and antimicrobial materials but also functional food material for ROS scavenging. This study will suggest other useful device in Citrus agricultural industry.
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