흡연자의 임파구 DNA의 산화적 손상 감소를 위한 영양중재연구 : 항산화 비타민과 야채의 섭취 효과 Nutritional Intervention Study for Reducing Oxidative DNA Damage of Lymphocytes of Smokers : Comparison of the Effect of Antioxidant Vitamin and Vegetable Supplementation원문보기
흡연은 암 뿐만아니라 만성질환에 영향을 끼치는 가장 강력한 위험 인자로 알려져 있다. 담배 연기는 연기 그 자체로 혈관 내에 강한 산화제로 작용하여 심혈관계에 악영향을 미칠 뿐만 아니라 혈액 내 지질과 지단백의 농도에 변화를 가져 오게 되고, 궁극적으로는 세포내 DNA에 손상을 입히게 되어 결국엔 암을 유발하게 되어진다. 이를 예방하기 위해 최근 영양중재 연구는 정제된 항산화 비타민 보충 섭취보다는 항산화 영양소가 풍부한 야채 및 과일을 보충 섭취시키는 연구가 활발히 이루어 지고 있으나 두 방법 중 어느 것이 흡연자의 DNA 손상과 지질 양상에 더 효과적일지는 아직 밝혀지지 않고 있다. 따라서 본 연구는 placebo 약을 대조군으로 두어 당근즙과 정제된 ...
흡연은 암 뿐만아니라 만성질환에 영향을 끼치는 가장 강력한 위험 인자로 알려져 있다. 담배 연기는 연기 그 자체로 혈관 내에 강한 산화제로 작용하여 심혈관계에 악영향을 미칠 뿐만 아니라 혈액 내 지질과 지단백의 농도에 변화를 가져 오게 되고, 궁극적으로는 세포내 DNA에 손상을 입히게 되어 결국엔 암을 유발하게 되어진다. 이를 예방하기 위해 최근 영양중재 연구는 정제된 항산화 비타민 보충 섭취보다는 항산화 영양소가 풍부한 야채 및 과일을 보충 섭취시키는 연구가 활발히 이루어 지고 있으나 두 방법 중 어느 것이 흡연자의 DNA 손상과 지질 양상에 더 효과적일지는 아직 밝혀지지 않고 있다. 따라서 본 연구는 placebo 약을 대조군으로 두어 당근즙과 정제된 β-carotene의 흡연자에 대한 효과를 알아보고자 하였다. 건강한 성인 남자 48명을 대상으로 각각 당근즙 섭취군과 정제된 β-carotene 섭취군, placebo약 섭취군으로 나누어 8주 동안 실시하였다. 당근즙은 매일 300ml을 주었고 정제된 β-carotene은 당근즙에 함유된 β-carotene과 같은 양을 주어 DNA 손상, 항산화 영양 상태 및 지질 양상에 대한 개선 효과를 비교하고자 하였다. 대상자들의 일반 사항과 식이 섭취 조사, 신체 계측 조사를 하였고, 섭취 전 0주와 섭취 후 4주, 8주에 채혈을 실시하여 체내 DNA 손상 정도와 혈장 TRAP, 혈장 항산화 비타민, 적혈구 항산화 효소 및 혈장 지질 성분을 측정하였는데 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) Comet assay를 통하여 본 DNA 손상은 당근즙과 항산화 비타민을 섭취 4주, 8주 후에 감소하였다. 2) 혈장 비타민 C, 비타민 E 및 β-carotene함량은 당근즙 및 항산화 비타민 섭취 전보다 유의적으로 높았으나, 혈장 TRAP은 차이를 보이지 않았다. 3) 항산화 효소인 catalase는 당근즙 및 항산화 비타민의 섭취 후에 차이가 없었다. 4) 혈장 지질인 TG, TC, HDL-C, LDL-C는 당근즙 및 항산화 비타민 섭취 전과 변함이 없었다. 본 연구 결과 당근즙 및 항산화 비타민의 섭취는 흡연자의 DNA 손상 회복과 항산화 상태 개선에 있어 효과적인 것으로 나타났으며, 두 가지 영양 중재 방법에 있어 그 효과가 서로 비슷한 양상으로 나타나 식품으로서 항산화 비타민이 풍부한 당근즙이 흡연자의 산화적 손상과 이로 인해 발생하는 각종 암과 질병들을 예방할 수 있는 좋은 방법 중 하나로 제시 될 수 있을 것이다.
흡연은 암 뿐만아니라 만성질환에 영향을 끼치는 가장 강력한 위험 인자로 알려져 있다. 담배 연기는 연기 그 자체로 혈관 내에 강한 산화제로 작용하여 심혈관계에 악영향을 미칠 뿐만 아니라 혈액 내 지질과 지단백의 농도에 변화를 가져 오게 되고, 궁극적으로는 세포내 DNA에 손상을 입히게 되어 결국엔 암을 유발하게 되어진다. 이를 예방하기 위해 최근 영양중재 연구는 정제된 항산화 비타민 보충 섭취보다는 항산화 영양소가 풍부한 야채 및 과일을 보충 섭취시키는 연구가 활발히 이루어 지고 있으나 두 방법 중 어느 것이 흡연자의 DNA 손상과 지질 양상에 더 효과적일지는 아직 밝혀지지 않고 있다. 따라서 본 연구는 placebo 약을 대조군으로 두어 당근즙과 정제된 β-carotene의 흡연자에 대한 효과를 알아보고자 하였다. 건강한 성인 남자 48명을 대상으로 각각 당근즙 섭취군과 정제된 β-carotene 섭취군, placebo약 섭취군으로 나누어 8주 동안 실시하였다. 당근즙은 매일 300ml을 주었고 정제된 β-carotene은 당근즙에 함유된 β-carotene과 같은 양을 주어 DNA 손상, 항산화 영양 상태 및 지질 양상에 대한 개선 효과를 비교하고자 하였다. 대상자들의 일반 사항과 식이 섭취 조사, 신체 계측 조사를 하였고, 섭취 전 0주와 섭취 후 4주, 8주에 채혈을 실시하여 체내 DNA 손상 정도와 혈장 TRAP, 혈장 항산화 비타민, 적혈구 항산화 효소 및 혈장 지질 성분을 측정하였는데 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) Comet assay를 통하여 본 DNA 손상은 당근즙과 항산화 비타민을 섭취 4주, 8주 후에 감소하였다. 2) 혈장 비타민 C, 비타민 E 및 β-carotene함량은 당근즙 및 항산화 비타민 섭취 전보다 유의적으로 높았으나, 혈장 TRAP은 차이를 보이지 않았다. 3) 항산화 효소인 catalase는 당근즙 및 항산화 비타민의 섭취 후에 차이가 없었다. 4) 혈장 지질인 TG, TC, HDL-C, LDL-C는 당근즙 및 항산화 비타민 섭취 전과 변함이 없었다. 본 연구 결과 당근즙 및 항산화 비타민의 섭취는 흡연자의 DNA 손상 회복과 항산화 상태 개선에 있어 효과적인 것으로 나타났으며, 두 가지 영양 중재 방법에 있어 그 효과가 서로 비슷한 양상으로 나타나 식품으로서 항산화 비타민이 풍부한 당근즙이 흡연자의 산화적 손상과 이로 인해 발생하는 각종 암과 질병들을 예방할 수 있는 좋은 방법 중 하나로 제시 될 수 있을 것이다.
Smoking is associated with an increased incidence of numerous cancers and other degenerative diseases. It has been suggested that high consumption of fruits and vegetables may give some protection. Especially carrot is the most important source of dietary β-carotene. Therefore, the objective of this...
Smoking is associated with an increased incidence of numerous cancers and other degenerative diseases. It has been suggested that high consumption of fruits and vegetables may give some protection. Especially carrot is the most important source of dietary β-carotene. Therefore, the objective of this study is to investigate whether carrot juice supplementaton to smokers can be protective against lymphocyte DNA damage and to compare the effect of supplementation of capsules containing purified β-carotene or simple lactose(sugar pill). The study was conducted in a randomized and placebo-controlled design. After a depletion period of 14 day, 48 smokers were supplemented either carrot juice(n=18), purified β-carotene(n=16) or placebo(n=14). Each group was supplemented for 8 weeks with approximately 20.49mg of β-carotene/day and 1.2mg of vitamin C/day, as carrot juice(300ml/day) or purified β-carotene(1 capsule/day). Lymphocyte DNA damage was determined using the comet assay under alkaline condition and the damage was quantified by measuring tail length(TL), tail moment(TM), and percent DNA in tail. Carrot juice group was a significant decrease in lymphocyte DNA damage in all three measurements; TL(0wk:71.0±2.70㎛, 4wks:55.54±1.08㎛, 8wks:52.32±0.83㎛, P=0.000), TM(0wk:17.70±1.11, 4wks:11.67±0.47, 8wks:10.02±0.41, P=0.000) and percent DNA in tail(0wk:23.86±0.71%, 4wks:19.95±0.52%, 8wks:20.50±0.53%, P=0.000). Purified β-carotene group showed a significant decrease in lymphocyte DNA damage in all three measurements; TL(0wk:26±2.47㎛, 4wks:56.51±0.98㎛, 8wks:53.3±1.35㎛, P=0.000), TM(0wk:18.85±1.15, 4wks:11.75±0.32, 8wks:9.75±0.56, P=0.000) and percent DNA in tail(0wk:73±0.85%, 4wks:19.82±0.45%, 8wks:19.66±0.59%, P=0.000). But placebo group did not show a significant decrease in DNA damage with the exception of TM(0wk:17.87±1.53um, 8wks:14.37±0.69um, P=0.016) and percent DNA in tail(0wk:24.46±1.07%, 4wks:22.22±0.58%, P=0.020). TRAP level was not significantly changed after all supplementation, but plasma vitamin C, vitamin E and β-carotene level were significantly increased after carrot juice and β-carotene supplementation. Antioxidant enzyme, catalase was not significantly changed after supplementation. Similarly plasma lipid profiles were not different after carrot juice, β-carotene and placebo supplementation. These results support that carrot juice containing β-carotene preventing damage to DNA in lymphocytes. These results suggest that carrot juice containing β-carotene or β-carotene itself have similar antioxidative potentials in preventing damage to lymphocyte DNA in smokers. Therefore, we suggest moderate dose of vitamin supplementation (amount of two servings of vegetable intake) may provide beneficial effect on reducing oxidative DNA damage in smokers.
Smoking is associated with an increased incidence of numerous cancers and other degenerative diseases. It has been suggested that high consumption of fruits and vegetables may give some protection. Especially carrot is the most important source of dietary β-carotene. Therefore, the objective of this study is to investigate whether carrot juice supplementaton to smokers can be protective against lymphocyte DNA damage and to compare the effect of supplementation of capsules containing purified β-carotene or simple lactose(sugar pill). The study was conducted in a randomized and placebo-controlled design. After a depletion period of 14 day, 48 smokers were supplemented either carrot juice(n=18), purified β-carotene(n=16) or placebo(n=14). Each group was supplemented for 8 weeks with approximately 20.49mg of β-carotene/day and 1.2mg of vitamin C/day, as carrot juice(300ml/day) or purified β-carotene(1 capsule/day). Lymphocyte DNA damage was determined using the comet assay under alkaline condition and the damage was quantified by measuring tail length(TL), tail moment(TM), and percent DNA in tail. Carrot juice group was a significant decrease in lymphocyte DNA damage in all three measurements; TL(0wk:71.0±2.70㎛, 4wks:55.54±1.08㎛, 8wks:52.32±0.83㎛, P=0.000), TM(0wk:17.70±1.11, 4wks:11.67±0.47, 8wks:10.02±0.41, P=0.000) and percent DNA in tail(0wk:23.86±0.71%, 4wks:19.95±0.52%, 8wks:20.50±0.53%, P=0.000). Purified β-carotene group showed a significant decrease in lymphocyte DNA damage in all three measurements; TL(0wk:26±2.47㎛, 4wks:56.51±0.98㎛, 8wks:53.3±1.35㎛, P=0.000), TM(0wk:18.85±1.15, 4wks:11.75±0.32, 8wks:9.75±0.56, P=0.000) and percent DNA in tail(0wk:73±0.85%, 4wks:19.82±0.45%, 8wks:19.66±0.59%, P=0.000). But placebo group did not show a significant decrease in DNA damage with the exception of TM(0wk:17.87±1.53um, 8wks:14.37±0.69um, P=0.016) and percent DNA in tail(0wk:24.46±1.07%, 4wks:22.22±0.58%, P=0.020). TRAP level was not significantly changed after all supplementation, but plasma vitamin C, vitamin E and β-carotene level were significantly increased after carrot juice and β-carotene supplementation. Antioxidant enzyme, catalase was not significantly changed after supplementation. Similarly plasma lipid profiles were not different after carrot juice, β-carotene and placebo supplementation. These results support that carrot juice containing β-carotene preventing damage to DNA in lymphocytes. These results suggest that carrot juice containing β-carotene or β-carotene itself have similar antioxidative potentials in preventing damage to lymphocyte DNA in smokers. Therefore, we suggest moderate dose of vitamin supplementation (amount of two servings of vegetable intake) may provide beneficial effect on reducing oxidative DNA damage in smokers.
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