최근 식품에 존재하는 항산화, 항돌연변이 및 항암성분에 관한 연구가 활발해 지면서 향신료로 쓰이는 채소류에 대하여도 많은 관심을 가지게 되었고, 이들도 발암물질의 활성을 저해시키거나 대사과정에서 발암물질을 무독화시키는 작용 등이 있는 것으로 알려지고 있다. 따라서, 본 실험에서는 한국 음식에 자주 쓰는 10종의 향신료를 대상으로 DPPH radical 소거효과, ...
최근 식품에 존재하는 항산화, 항돌연변이 및 항암성분에 관한 연구가 활발해 지면서 향신료로 쓰이는 채소류에 대하여도 많은 관심을 가지게 되었고, 이들도 발암물질의 활성을 저해시키거나 대사과정에서 발암물질을 무독화시키는 작용 등이 있는 것으로 알려지고 있다. 따라서, 본 실험에서는 한국 음식에 자주 쓰는 10종의 향신료를 대상으로 DPPH radical 소거효과, lipid peroxidation 저해효과, MDA에 대한 단백질 보호효과를 측정하여 전반적인 항산화 효과를 알아보고 Ames test를 통한 돌연변이 유발 억제능, MTT assay를 통한 암세포 증식 억제 효과에 대해 알아보았다. 향신료 10종의 ethanol 추출물 실험 결과, DPPH radical을 효과적으로 소거하는 향신료는 생강, 후추, 고추냉이, 계피, 정향으로 나타났다. Lipid peroxidation 억제 활성은 생강, 고춧가루, 정향이 효과가 있는 것으로 나타났고, MDA-BSA conjugation 반응에서는 마늘, 생강, 겨자, 고추냉이가 MDA 교차결합을 효과적으로 차단하였다. Ames test를 통한 돌연변이 억제능에서는 생강, 후추, 계피, 정향이 높은 효과를 보였다. MTT assay를 통한 암세포 증식 억제 효과를 실험한 결과, 마늘, 생강, 파, 양파, 고춧가루, 후추, 고추냉이, 겨자, 계피, 정향이 효과가 있는 것으로 나타났다. 본 연구를 통하여 10종의 향신료 추출물들은 항산화능, 항돌연변이능 및 암세포 증식 억제효과가 있는 것으로 사료된다.
최근 식품에 존재하는 항산화, 항돌연변이 및 항암성분에 관한 연구가 활발해 지면서 향신료로 쓰이는 채소류에 대하여도 많은 관심을 가지게 되었고, 이들도 발암물질의 활성을 저해시키거나 대사과정에서 발암물질을 무독화시키는 작용 등이 있는 것으로 알려지고 있다. 따라서, 본 실험에서는 한국 음식에 자주 쓰는 10종의 향신료를 대상으로 DPPH radical 소거효과, lipid peroxidation 저해효과, MDA에 대한 단백질 보호효과를 측정하여 전반적인 항산화 효과를 알아보고 Ames test를 통한 돌연변이 유발 억제능, MTT assay를 통한 암세포 증식 억제 효과에 대해 알아보았다. 향신료 10종의 ethanol 추출물 실험 결과, DPPH radical을 효과적으로 소거하는 향신료는 생강, 후추, 고추냉이, 계피, 정향으로 나타났다. Lipid peroxidation 억제 활성은 생강, 고춧가루, 정향이 효과가 있는 것으로 나타났고, MDA-BSA conjugation 반응에서는 마늘, 생강, 겨자, 고추냉이가 MDA 교차결합을 효과적으로 차단하였다. Ames test를 통한 돌연변이 억제능에서는 생강, 후추, 계피, 정향이 높은 효과를 보였다. MTT assay를 통한 암세포 증식 억제 효과를 실험한 결과, 마늘, 생강, 파, 양파, 고춧가루, 후추, 고추냉이, 겨자, 계피, 정향이 효과가 있는 것으로 나타났다. 본 연구를 통하여 10종의 향신료 추출물들은 항산화능, 항돌연변이능 및 암세포 증식 억제효과가 있는 것으로 사료된다.
Ten different kinds of spices, representative seasonings for Korean foods were investigated for their antioxidative, antimutagenic activities and cancer cell inhibitory effect in vitro. They were separately extracted in ethanol from dried samples at room temperature, and freeze-dried. In vitro testi...
Ten different kinds of spices, representative seasonings for Korean foods were investigated for their antioxidative, antimutagenic activities and cancer cell inhibitory effect in vitro. They were separately extracted in ethanol from dried samples at room temperature, and freeze-dried. In vitro testing were conducted by DPPH(1,1-diphenyl-2-picryl hydrazyl) radical scavenging activity, inhibition of iron-induced linoleate peroxidation, malondialdehyde-bovine serum albumin(MDA-BSA) conjugation, the inhibition effects on the mutagenicity in Salmonella assay by Ames test and cancer cell inhibitory effect in HeLa cell and MCF-7 cell by MTT assay. Ginger, black pepper, mustard, cinnamon and clove inhibited DPPH radical production. Ginger, red pepper and clove inhibited lipid peroxidation. Also ginger, garlic, green onion, onion, red pepper, black pepper, mustard and wasabi inhibited MDA-BSA conjugation. Ginger, black pepper, cinnamon and clove showed very strong antimutagenic effect against 2-nitrofluorene, sodium azide or 2-antheramine induced mutagenicities in Salmonella typimurium TA98 and TA100 at the level of 4.5mg ethanol extract/plate. Cancer cell inhibitory effect was shown with all of the spice extracts. In overall, ginger, garlic, green onion, onion, red pepper, black pepper, wasabi, mustard, cinnamon and clove exhibited significant effects on DPPH radical scavenging, and inhibition of lipid peroxidation, MDA-BSA conjugation, mutagenecity and cancer cell growth. It was concluded that ten kinds of spice possess antioxidative, antimutagenic activities and cancer cell inhibitory capacity.
Ten different kinds of spices, representative seasonings for Korean foods were investigated for their antioxidative, antimutagenic activities and cancer cell inhibitory effect in vitro. They were separately extracted in ethanol from dried samples at room temperature, and freeze-dried. In vitro testing were conducted by DPPH(1,1-diphenyl-2-picryl hydrazyl) radical scavenging activity, inhibition of iron-induced linoleate peroxidation, malondialdehyde-bovine serum albumin(MDA-BSA) conjugation, the inhibition effects on the mutagenicity in Salmonella assay by Ames test and cancer cell inhibitory effect in HeLa cell and MCF-7 cell by MTT assay. Ginger, black pepper, mustard, cinnamon and clove inhibited DPPH radical production. Ginger, red pepper and clove inhibited lipid peroxidation. Also ginger, garlic, green onion, onion, red pepper, black pepper, mustard and wasabi inhibited MDA-BSA conjugation. Ginger, black pepper, cinnamon and clove showed very strong antimutagenic effect against 2-nitrofluorene, sodium azide or 2-antheramine induced mutagenicities in Salmonella typimurium TA98 and TA100 at the level of 4.5mg ethanol extract/plate. Cancer cell inhibitory effect was shown with all of the spice extracts. In overall, ginger, garlic, green onion, onion, red pepper, black pepper, wasabi, mustard, cinnamon and clove exhibited significant effects on DPPH radical scavenging, and inhibition of lipid peroxidation, MDA-BSA conjugation, mutagenecity and cancer cell growth. It was concluded that ten kinds of spice possess antioxidative, antimutagenic activities and cancer cell inhibitory capacity.
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