[학위논문]지방식과 율무차의 섭취가 성인 고도비만 여성의 지질 변화에 미치는 영향 (The)effects of intake of fatty meal and adlay tea on lipid change in adult women with morbid obesity원문보기
본 연구는 지방식과 물섭취 및 지방식과 율무차섭취에 따른 성인 고도비만 여성의 지질 변화 및 호르몬 변화에 미치는 영향을 분석하는데 있다. 연구는 2006년 5월 8일부터 2006년 5월 11일까지 4일 동안, 1일 6명씩 실시하였다. 경기도 소재 K의원 비만 관리센터 내원 여성을 대상으로 연구에 동의한 25~40대의 고도비만여성으로 하였다. 집단분류는 지방식 및 물 섭취군과 지방식 및 율무차섭취군의 2개 집단으로 하였다. 피험자의 신장, 체중, 비만도는 연구전에 1회 측정하며 채혈은 연구전, 2시간 경과후, 4시간 경과후로 총 3회에 걸쳐 실시하였다. 모든 피험자에게 연구 전부터 12시간 금식 시킨 후, 실내 온도는 20~22℃에서 15분 이상 누운 자세로 안정을 시킨 후 연구는 08:00시에 병원에서 상완정맥의 혈액을 약 5cc가량 채혈하여 중성지방(Triglyceride), ...
본 연구는 지방식과 물섭취 및 지방식과 율무차섭취에 따른 성인 고도비만 여성의 지질 변화 및 호르몬 변화에 미치는 영향을 분석하는데 있다. 연구는 2006년 5월 8일부터 2006년 5월 11일까지 4일 동안, 1일 6명씩 실시하였다. 경기도 소재 K의원 비만 관리센터 내원 여성을 대상으로 연구에 동의한 25~40대의 고도비만여성으로 하였다. 집단분류는 지방식 및 물 섭취군과 지방식 및 율무차섭취군의 2개 집단으로 하였다. 피험자의 신장, 체중, 비만도는 연구전에 1회 측정하며 채혈은 연구전, 2시간 경과후, 4시간 경과후로 총 3회에 걸쳐 실시하였다. 모든 피험자에게 연구 전부터 12시간 금식 시킨 후, 실내 온도는 20~22℃에서 15분 이상 누운 자세로 안정을 시킨 후 연구는 08:00시에 병원에서 상완정맥의 혈액을 약 5cc가량 채혈하여 중성지방(Triglyceride), 총콜레스테롤(Total choles-terol), 유리지방산(Free fatty acid), 아드레날린(Adrenaline), 놀아드레날린(Noradrenaline), 인슐린(Insulin)을 측정하였다. 각 연구군별 중성지방의 결과는, HFW군은 연구 전에 비해 2시간 후에 유의(p<0.05)한 증가를 보였으며, 4시간 후에도 유의(p<0.0001) 하게 증가했다. 또 HFA군에서도 연구 전에 비해 2시간 후에 유의(p<0.05)한 증가를 보였고, 4시간 후에는 유의(p<0.0001) 하게 증가하였으며, 섭취 후 각 연구군간 중성지방의 증가량을 검토한 결과 율무차 섭취가 중성지방 억제에 효과가 있음을 보였다. 각 연구군별 콜레스테롤의 결과는, HFW군 및 HFA군의 2시간 후 그리고 4시간 후에 근소한 수치변화를 보였지만 각 군간 및 시간경과에 따른 차이는 큰 변화가 없었다. 각 연구군별 유리지방산의 결과는 HFW군 및 HFA군의 2시간 후 그리고 4시간 후에 근소한 수치변화를 보였지만 실질적인 변화는 없었다. 각 연구군별 아드레날린 결과는 HFW군 및 HFA군의 2시간 후 그리고 4시간 후에 근소한 수치변화를 보였지만 실질적 효과는 없었다. 각 연구군별 놀아드레날린의 결과는 HFW군 및 HFA군의 2시간 후 그리고 4시간 후에 근소한 수치변화를 보였지만 실질적인 효과는 없었다. 각 연구군별 인슐린의 결과는 HFW군에서 2시간과 4시간 후 유의(p<0.0001)하게 증가하였으며, HFA군에서도 2시간 그리고 4시간 후 유의(p<0.0001)하게 증가하였다. 이상의 결과로 지방식과 율무차의 섭취가 성인 고도비만여성의 지질변화에 대하여 중성지방과 인슐린의 증가를 억제한다는 결론을 얻었고 연구대상과 연구기간 및 섭취형태의 변화를 통하여 율무차의 섭취가 지질대사 및 호르몬의 변화에 미치는 영향에 대하여 좀 더 다양한 연구자료로 활용 될 수 있을것으로 사료된다. The present study purposed to analyze the effects of the intake of fatty meal and water and that of fatty meal and adlay tea on the change of lipid and hormones in adult women with morbid obesity. This study was conducted for 4 days from the 8th to 11th of May 2006 with 6 subjects per day. The subjects were women with morbid obesity at the age between 25~49 who visited the Obesity Management Center of K Clinic in Gyeonggi-do and consented to participate in this study. The subjects were divided into two groups: those who take fatty meal and water and those who take fatty meal and adlay tea. The subjects’ height, weight and fatness were measured once before the intake, and blood was collected three times before, 2 hours after and 4 hours after the intake. All participants fasted for 12 hours before the intake and had a rest, lying for over 15 minutes at room temperature of 20~22℃, and at around 08:00 around 5cc of blood was collected from the vein of the upper arm and measurements were obtained including triglyceride, total cholesterol, free fatty acid, adrenalin, noradrenalin and insulin. According to the results, the HFW group showed a significant increase in triglyceride after 2 hours from the intake (p<0.05) and after 4 hours (p<0.0001). The HFA group also showed a significant increase in triglyceride after 2 hours from the intake (p<0.05) and after 4 hours (p<0.0001). According to the result of examining the increase of triglyceride after the intake, the intake of adlay tea was found to suppress triglyceride. As for cholesterol, both the HFW group and the HFA group showed a slight change after 2 hours and 4 hours from the intake, but no remarkable difference was observed between the groups and over time. As for free fatty acid, both the HFW group and the HFA group showed a slight change after 2 hours and 4 hours from the intake, but no substantial change was observed. As for adrenalin, both the HFW group and the HFA group showed a slight change after 2 hours and 4 hours from the intake, but there was no substantial effect. As for noradrenalin, both the HFW group and the HFA group showed a slight change after 2 hours and 4 hours from the intake, but there was no substantial effect. As for insulin, both the HFW group and the HFA group showed a significant increase after 2 and 4 hours (p<0.0001). From the results presented above, we concluded that the intake of fatty meal and adlay tea suppresses the increase of triglyceride and insulin in connection with the change of lipid in adult women with morbid obesity. The results of this study are expected to be used for research on the effects of adlay tea on changes in lipid metabolism and hormone depending on the type of subjects, the period of research and the pattern of intake.
본 연구는 지방식과 물섭취 및 지방식과 율무차섭취에 따른 성인 고도비만 여성의 지질 변화 및 호르몬 변화에 미치는 영향을 분석하는데 있다. 연구는 2006년 5월 8일부터 2006년 5월 11일까지 4일 동안, 1일 6명씩 실시하였다. 경기도 소재 K의원 비만 관리센터 내원 여성을 대상으로 연구에 동의한 25~40대의 고도비만여성으로 하였다. 집단분류는 지방식 및 물 섭취군과 지방식 및 율무차섭취군의 2개 집단으로 하였다. 피험자의 신장, 체중, 비만도는 연구전에 1회 측정하며 채혈은 연구전, 2시간 경과후, 4시간 경과후로 총 3회에 걸쳐 실시하였다. 모든 피험자에게 연구 전부터 12시간 금식 시킨 후, 실내 온도는 20~22℃에서 15분 이상 누운 자세로 안정을 시킨 후 연구는 08:00시에 병원에서 상완정맥의 혈액을 약 5cc가량 채혈하여 중성지방(Triglyceride), 총콜레스테롤(Total choles-terol), 유리지방산(Free fatty acid), 아드레날린(Adrenaline), 놀아드레날린(Noradrenaline), 인슐린(Insulin)을 측정하였다. 각 연구군별 중성지방의 결과는, HFW군은 연구 전에 비해 2시간 후에 유의(p<0.05)한 증가를 보였으며, 4시간 후에도 유의(p<0.0001) 하게 증가했다. 또 HFA군에서도 연구 전에 비해 2시간 후에 유의(p<0.05)한 증가를 보였고, 4시간 후에는 유의(p<0.0001) 하게 증가하였으며, 섭취 후 각 연구군간 중성지방의 증가량을 검토한 결과 율무차 섭취가 중성지방 억제에 효과가 있음을 보였다. 각 연구군별 콜레스테롤의 결과는, HFW군 및 HFA군의 2시간 후 그리고 4시간 후에 근소한 수치변화를 보였지만 각 군간 및 시간경과에 따른 차이는 큰 변화가 없었다. 각 연구군별 유리지방산의 결과는 HFW군 및 HFA군의 2시간 후 그리고 4시간 후에 근소한 수치변화를 보였지만 실질적인 변화는 없었다. 각 연구군별 아드레날린 결과는 HFW군 및 HFA군의 2시간 후 그리고 4시간 후에 근소한 수치변화를 보였지만 실질적 효과는 없었다. 각 연구군별 놀아드레날린의 결과는 HFW군 및 HFA군의 2시간 후 그리고 4시간 후에 근소한 수치변화를 보였지만 실질적인 효과는 없었다. 각 연구군별 인슐린의 결과는 HFW군에서 2시간과 4시간 후 유의(p<0.0001)하게 증가하였으며, HFA군에서도 2시간 그리고 4시간 후 유의(p<0.0001)하게 증가하였다. 이상의 결과로 지방식과 율무차의 섭취가 성인 고도비만여성의 지질변화에 대하여 중성지방과 인슐린의 증가를 억제한다는 결론을 얻었고 연구대상과 연구기간 및 섭취형태의 변화를 통하여 율무차의 섭취가 지질대사 및 호르몬의 변화에 미치는 영향에 대하여 좀 더 다양한 연구자료로 활용 될 수 있을것으로 사료된다. The present study purposed to analyze the effects of the intake of fatty meal and water and that of fatty meal and adlay tea on the change of lipid and hormones in adult women with morbid obesity. This study was conducted for 4 days from the 8th to 11th of May 2006 with 6 subjects per day. The subjects were women with morbid obesity at the age between 25~49 who visited the Obesity Management Center of K Clinic in Gyeonggi-do and consented to participate in this study. The subjects were divided into two groups: those who take fatty meal and water and those who take fatty meal and adlay tea. The subjects’ height, weight and fatness were measured once before the intake, and blood was collected three times before, 2 hours after and 4 hours after the intake. All participants fasted for 12 hours before the intake and had a rest, lying for over 15 minutes at room temperature of 20~22℃, and at around 08:00 around 5cc of blood was collected from the vein of the upper arm and measurements were obtained including triglyceride, total cholesterol, free fatty acid, adrenalin, noradrenalin and insulin. According to the results, the HFW group showed a significant increase in triglyceride after 2 hours from the intake (p<0.05) and after 4 hours (p<0.0001). The HFA group also showed a significant increase in triglyceride after 2 hours from the intake (p<0.05) and after 4 hours (p<0.0001). According to the result of examining the increase of triglyceride after the intake, the intake of adlay tea was found to suppress triglyceride. As for cholesterol, both the HFW group and the HFA group showed a slight change after 2 hours and 4 hours from the intake, but no remarkable difference was observed between the groups and over time. As for free fatty acid, both the HFW group and the HFA group showed a slight change after 2 hours and 4 hours from the intake, but no substantial change was observed. As for adrenalin, both the HFW group and the HFA group showed a slight change after 2 hours and 4 hours from the intake, but there was no substantial effect. As for noradrenalin, both the HFW group and the HFA group showed a slight change after 2 hours and 4 hours from the intake, but there was no substantial effect. As for insulin, both the HFW group and the HFA group showed a significant increase after 2 and 4 hours (p<0.0001). From the results presented above, we concluded that the intake of fatty meal and adlay tea suppresses the increase of triglyceride and insulin in connection with the change of lipid in adult women with morbid obesity. The results of this study are expected to be used for research on the effects of adlay tea on changes in lipid metabolism and hormone depending on the type of subjects, the period of research and the pattern of intake.
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