인삼 saponin 성분중 ginsenoside Rg_(3)와 ginsenoside Rg_(5) 는 홍삼의 다른 특이성분보다 그 생성량이 많고 강력한 약리작용을 갖고 있는 것으로 알려져있다. 따라서 본 연구에서는 지표물질로서 ginsenoside Rg_(3)와 Rg_(5)의 함량을 최대한 추출시켜주는 조건을 찾고자 인삼과 백삼을 원료로 열수추출과 증숙후 열수...
인삼 saponin 성분중 ginsenoside Rg_(3)와 ginsenoside Rg_(5) 는 홍삼의 다른 특이성분보다 그 생성량이 많고 강력한 약리작용을 갖고 있는 것으로 알려져있다. 따라서 본 연구에서는 지표물질로서 ginsenoside Rg_(3)와 Rg_(5)의 함량을 최대한 추출시켜주는 조건을 찾고자 인삼과 백삼을 원료로 열수추출과 증숙후 열수추출에 따른 ginsenoside Rg_(3)와 Rg_(5) 함량을 조사하였으며 그 결과는 다음과 같다. 열수 추출한 조건의 최적 추출시간은 ginsenoside Rg_(3)와 ginsenoside Rg_(5)의 함량을 기초로 설정하였으며, 수삼 4, 5, 6년근, 백삼 4, 5, 6년근의 경우 전체시료가 24시간에서 가장 높은 함량을 나타냈다. 증숙후 열수 추출한 조건의 최적 추출시간도 ginsenoside Rg_(3)와 ginsenoside Rg_(5) 성분의 함량을 기초로 설정하였다. 즉, 수삼 4년근, 백삼 4, 5년근은 12시간(3시간증숙, 9시간추출), 수삼 5, 6년근, 백삼 6년근은 18시간(3시간증숙, 15시간추출)을 최적 추출시간으로 보았다. 이상의 결과에서 얻은 최적 추출시간으로 추출한 추출물에서 TLC를 이용하여 정성분석한 결과 ginsenoside Rg_(3)와 Rg_(5) 성분 및 maltol성분이 열수추출과 증숙후 열수 추출한 모든 조건에서 확인되었다.
인삼 saponin 성분중 ginsenoside Rg_(3)와 ginsenoside Rg_(5) 는 홍삼의 다른 특이성분보다 그 생성량이 많고 강력한 약리작용을 갖고 있는 것으로 알려져있다. 따라서 본 연구에서는 지표물질로서 ginsenoside Rg_(3)와 Rg_(5)의 함량을 최대한 추출시켜주는 조건을 찾고자 인삼과 백삼을 원료로 열수추출과 증숙후 열수추출에 따른 ginsenoside Rg_(3)와 Rg_(5) 함량을 조사하였으며 그 결과는 다음과 같다. 열수 추출한 조건의 최적 추출시간은 ginsenoside Rg_(3)와 ginsenoside Rg_(5)의 함량을 기초로 설정하였으며, 수삼 4, 5, 6년근, 백삼 4, 5, 6년근의 경우 전체시료가 24시간에서 가장 높은 함량을 나타냈다. 증숙후 열수 추출한 조건의 최적 추출시간도 ginsenoside Rg_(3)와 ginsenoside Rg_(5) 성분의 함량을 기초로 설정하였다. 즉, 수삼 4년근, 백삼 4, 5년근은 12시간(3시간증숙, 9시간추출), 수삼 5, 6년근, 백삼 6년근은 18시간(3시간증숙, 15시간추출)을 최적 추출시간으로 보았다. 이상의 결과에서 얻은 최적 추출시간으로 추출한 추출물에서 TLC를 이용하여 정성분석한 결과 ginsenoside Rg_(3)와 Rg_(5) 성분 및 maltol성분이 열수추출과 증숙후 열수 추출한 모든 조건에서 확인되었다.
Red ginseng contains high amount of ginsenoside Rg_(3) and Rg_(5) of saponin possessing intensive phamarceutical effects. The optimum boiling times were determined to maximize the extraction of ginsenosides Rg_(3) and Rg_(5) from fresh and white ginsengs steamed or not in this study. The optimum ext...
Red ginseng contains high amount of ginsenoside Rg_(3) and Rg_(5) of saponin possessing intensive phamarceutical effects. The optimum boiling times were determined to maximize the extraction of ginsenosides Rg_(3) and Rg_(5) from fresh and white ginsengs steamed or not in this study. The optimum extraction time for boiling was determined based on the amounts of ginsenosides Rg_(3) and Rg_(5) in the ginseng extrcats. Boiling 4, 5 and 6 year old fresh and white ginsengs for 24 hours extracted the largest amounts of ginsenosides Rg_(3) and Rg_(5). The optimum extraction time for boiling after steaming was also determined 12 hours of extraction was the most effctive for 4 year old fresh ginseng 4 and 5 year old white ginseng, while 18 hours for 5 and 6 year old fresh ginseng and 6 year old white ginseng. Ginsenosides Rg_(3) and Rg_(5), and maltol extracted under the conditions mentioned previously, were identified qualitatively by TLC method.
Red ginseng contains high amount of ginsenoside Rg_(3) and Rg_(5) of saponin possessing intensive phamarceutical effects. The optimum boiling times were determined to maximize the extraction of ginsenosides Rg_(3) and Rg_(5) from fresh and white ginsengs steamed or not in this study. The optimum extraction time for boiling was determined based on the amounts of ginsenosides Rg_(3) and Rg_(5) in the ginseng extrcats. Boiling 4, 5 and 6 year old fresh and white ginsengs for 24 hours extracted the largest amounts of ginsenosides Rg_(3) and Rg_(5). The optimum extraction time for boiling after steaming was also determined 12 hours of extraction was the most effctive for 4 year old fresh ginseng 4 and 5 year old white ginseng, while 18 hours for 5 and 6 year old fresh ginseng and 6 year old white ginseng. Ginsenosides Rg_(3) and Rg_(5), and maltol extracted under the conditions mentioned previously, were identified qualitatively by TLC method.
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