본 연구의 목적은 클로렐라 섭취가 유산소성 및 무산소성 운동능력의 향상에 미치는 영향을 검토하는 것으로, 1200m 달리기에 따른 유산소성 운동능력과 30m 달리기와 윈게이트 테스트에 따른 무산소성 운동능력을 알아보았다. 피험자는 청소년기 여성 18명을 대상으로 하였으며, 클로렐라를 섭취한 집단(EG; n=8)과 섭취하지 않은 집단(CG; n=10)으로 구분하여 12주 동안 실시하였다. 클로렐라를 섭취한 집단과 섭취하지 않은 집단 간을 비교․분석한 결과 다음과 같은 결과를 얻었다. 1) 1200m 달리기는 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 클로렐라를 섭취한 집단에서만 유의한 향상이 나타났다. 2) 30m 달리기는 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 두 집단 간에 통계적으로 유의한 차이가 나타나지 않았다. 하지만, 클로렐라를 섭취한 집단에서 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 보다 높은 경향이 나타났다. 3) 윈게이트 테스트의 ...
본 연구의 목적은 클로렐라 섭취가 유산소성 및 무산소성 운동능력의 향상에 미치는 영향을 검토하는 것으로, 1200m 달리기에 따른 유산소성 운동능력과 30m 달리기와 윈게이트 테스트에 따른 무산소성 운동능력을 알아보았다. 피험자는 청소년기 여성 18명을 대상으로 하였으며, 클로렐라를 섭취한 집단(EG; n=8)과 섭취하지 않은 집단(CG; n=10)으로 구분하여 12주 동안 실시하였다. 클로렐라를 섭취한 집단과 섭취하지 않은 집단 간을 비교․분석한 결과 다음과 같은 결과를 얻었다. 1) 1200m 달리기는 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 클로렐라를 섭취한 집단에서만 유의한 향상이 나타났다. 2) 30m 달리기는 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 두 집단 간에 통계적으로 유의한 차이가 나타나지 않았다. 하지만, 클로렐라를 섭취한 집단에서 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 보다 높은 경향이 나타났다. 3) 윈게이트 테스트의 평균파워는 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 클로렐라를 섭취한 집단에서만 유의한 향상이 나타났다. 4) 윈게이트 테스트의 최대파워는 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 두 집단 간에 통계적으로 유의한 차이가 나타나지 않았다. 하지만, 클로렐라를 섭취한 집단에서 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 보다 높은 경향이 나타났다. 5) 윈게이트 테스트 시 혈중젖산농도 변화율은 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 두 집단의 시점과 집단 간에 각각 통계적으로 유의한 차이가 나타나지 않았다. 하지만, 클로렐라를 섭취한 집단이 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 보다 혈중젖산농도의 회복에 빠른 경향을 보였다. 이상의 결과로 클로렐라 섭취에 따른 유․무산소성 운동능력의 유의한 향상 및 향상의 경향을 기대할 수 있다. 하지만, 클로렐라 섭취만으로 인한 효과는 한계가 있으므로 운동 등과 결합하여 복합적인 요인에 대한 효과를 검증할 필요가 있다고 생각된다.
본 연구의 목적은 클로렐라 섭취가 유산소성 및 무산소성 운동능력의 향상에 미치는 영향을 검토하는 것으로, 1200m 달리기에 따른 유산소성 운동능력과 30m 달리기와 윈게이트 테스트에 따른 무산소성 운동능력을 알아보았다. 피험자는 청소년기 여성 18명을 대상으로 하였으며, 클로렐라를 섭취한 집단(EG; n=8)과 섭취하지 않은 집단(CG; n=10)으로 구분하여 12주 동안 실시하였다. 클로렐라를 섭취한 집단과 섭취하지 않은 집단 간을 비교․분석한 결과 다음과 같은 결과를 얻었다. 1) 1200m 달리기는 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 클로렐라를 섭취한 집단에서만 유의한 향상이 나타났다. 2) 30m 달리기는 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 두 집단 간에 통계적으로 유의한 차이가 나타나지 않았다. 하지만, 클로렐라를 섭취한 집단에서 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 보다 높은 경향이 나타났다. 3) 윈게이트 테스트의 평균파워는 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 클로렐라를 섭취한 집단에서만 유의한 향상이 나타났다. 4) 윈게이트 테스트의 최대파워는 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 두 집단 간에 통계적으로 유의한 차이가 나타나지 않았다. 하지만, 클로렐라를 섭취한 집단에서 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 보다 높은 경향이 나타났다. 5) 윈게이트 테스트 시 혈중젖산농도 변화율은 클로렐라를 섭취한 집단과 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 간의 비교에 있어, 두 집단의 시점과 집단 간에 각각 통계적으로 유의한 차이가 나타나지 않았다. 하지만, 클로렐라를 섭취한 집단이 클로렐라를 섭취하지 않은 집단 보다 혈중젖산농도의 회복에 빠른 경향을 보였다. 이상의 결과로 클로렐라 섭취에 따른 유․무산소성 운동능력의 유의한 향상 및 향상의 경향을 기대할 수 있다. 하지만, 클로렐라 섭취만으로 인한 효과는 한계가 있으므로 운동 등과 결합하여 복합적인 요인에 대한 효과를 검증할 필요가 있다고 생각된다.
The purpose of this study is to investigate the effects of chlorella on an aerobic and an anaerobic exercise on strength during a twelve week period where the first and last week''s results are contrasted. This study investigate the aerobic exercise results of 1200m running and the anaerobic exercis...
The purpose of this study is to investigate the effects of chlorella on an aerobic and an anaerobic exercise on strength during a twelve week period where the first and last week''s results are contrasted. This study investigate the aerobic exercise results of 1200m running and the anaerobic exercise results of 30m running and wingate test. The subjects are eighteen adolescence females, which is divided in two groups: a chlorella ingestion group(EG; n=8) and a chlorella non-ingestion group(CG; n=10). The results of this study are shown as follows: 1) When comparing the results from the 1200m running, the chlorella ingestion group shows, statistically, a significant improvement in time in contrast to the chlorella non-ingestion group. 2) When comparing the results from the 30m running, the differences between the chlorella ingestion group and the chlorella non-ingestion group are not statistically significant. Yet, the chlorella ingestion group shows a higher tendency of improvement in time than the chlorella non-ingestion group. 3) When comparing mean power(value of divide in body weight) of wingate test, the chlorella ingestion group shows a statistically significant improvement in contrast to the chlorella non-ingestion group. 4) When comparing peak power(value of divide in body weight) of wingate test, the differences between the chlorella ingestion group and the chlorella non-ingestion group are not statistically significant. Yet, the chlorella ingestion group shows higher tendency of improvement in peak power(value of divide in body weight) than the chlorella non-ingestion group. 5) When comparing blood lactate of wingate test, the differencse between the chlorella ingestion group and the chlorella non-ingestion group are not statistically significant. Yet, the chlorella ingestion group shows a tendency to recover more quickly than the chlorella non-ingestion group. In conclusion, the results of this study suggested that chlorella ingestion can expect a significant improvement and the tendency of improvement in the aerobic and the anaerobic exercise on strength. But, the benefits of ingesting chlorella in itself without excercise is not as effective as combining exercise with a supplemental dose of chlorella to improve strength over the long term.
The purpose of this study is to investigate the effects of chlorella on an aerobic and an anaerobic exercise on strength during a twelve week period where the first and last week''s results are contrasted. This study investigate the aerobic exercise results of 1200m running and the anaerobic exercise results of 30m running and wingate test. The subjects are eighteen adolescence females, which is divided in two groups: a chlorella ingestion group(EG; n=8) and a chlorella non-ingestion group(CG; n=10). The results of this study are shown as follows: 1) When comparing the results from the 1200m running, the chlorella ingestion group shows, statistically, a significant improvement in time in contrast to the chlorella non-ingestion group. 2) When comparing the results from the 30m running, the differences between the chlorella ingestion group and the chlorella non-ingestion group are not statistically significant. Yet, the chlorella ingestion group shows a higher tendency of improvement in time than the chlorella non-ingestion group. 3) When comparing mean power(value of divide in body weight) of wingate test, the chlorella ingestion group shows a statistically significant improvement in contrast to the chlorella non-ingestion group. 4) When comparing peak power(value of divide in body weight) of wingate test, the differences between the chlorella ingestion group and the chlorella non-ingestion group are not statistically significant. Yet, the chlorella ingestion group shows higher tendency of improvement in peak power(value of divide in body weight) than the chlorella non-ingestion group. 5) When comparing blood lactate of wingate test, the differencse between the chlorella ingestion group and the chlorella non-ingestion group are not statistically significant. Yet, the chlorella ingestion group shows a tendency to recover more quickly than the chlorella non-ingestion group. In conclusion, the results of this study suggested that chlorella ingestion can expect a significant improvement and the tendency of improvement in the aerobic and the anaerobic exercise on strength. But, the benefits of ingesting chlorella in itself without excercise is not as effective as combining exercise with a supplemental dose of chlorella to improve strength over the long term.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.