포도에서 봉지 종류, 괘대시기 및 식물성 오일 처리가 열과, 병 발생과 과실품질에 미치는 영향 Effects of Kind of Fruit Bag, Bagging Time and Plant Oil on Cracking Fruit, Pathogenic Decay and Fruit Quality in Grapevines원문보기
포도에서 봉지 씌우는 시기, 봉지 종류 및 식물성 오일처리에 따른 열과와 병 발생 및 과실 품질에 미치는 영향을 조사하였다. 봉지 종류별 열과 및 탄저병 방지효과는 무대과에 비하여 관행봉지, 창문봉지, 칼슘함유봉지 우수하였으나, 열과가 심한 조생 캠벨얼리 품종에서는 칼슘 함유봉지가 열과 발생율이 유의하게 감소되었다. 그러나 회색곰팡이병은 전 처리 모두 발생되지 않았다. 괘대 시기별 열과 및 탄저병 방지는 캠벨얼리 품종에서 열과는 6월 28일, 탄저병은 7월 5일까지 괘대를, 거봉품종에서 열과는 6월 24일, 탄저병은 6월 29일까지 괘대한 처리는 현저하게 줄일 수 있었다. 식물성오일 처리는 열과 및 탄저병 발생율을 현저히 줄 일수 있었으며 ...
포도에서 봉지 씌우는 시기, 봉지 종류 및 식물성 오일처리에 따른 열과와 병 발생 및 과실 품질에 미치는 영향을 조사하였다. 봉지 종류별 열과 및 탄저병 방지효과는 무대과에 비하여 관행봉지, 창문봉지, 칼슘함유봉지 우수하였으나, 열과가 심한 조생 캠벨얼리 품종에서는 칼슘 함유봉지가 열과 발생율이 유의하게 감소되었다. 그러나 회색곰팡이병은 전 처리 모두 발생되지 않았다. 괘대 시기별 열과 및 탄저병 방지는 캠벨얼리 품종에서 열과는 6월 28일, 탄저병은 7월 5일까지 괘대를, 거봉품종에서 열과는 6월 24일, 탄저병은 6월 29일까지 괘대한 처리는 현저하게 줄일 수 있었다. 식물성오일 처리는 열과 및 탄저병 발생율을 현저히 줄 일수 있었으며 과피의 칼슘을 증가시켰다. 과실품질은 봉지종류에서 창문봉지는 가용성고형물이 타 처리보다 감소되었으며 칼슘함유봉지는 Hunter b 값이 떨어졌다.
포도에서 봉지 씌우는 시기, 봉지 종류 및 식물성 오일처리에 따른 열과와 병 발생 및 과실 품질에 미치는 영향을 조사하였다. 봉지 종류별 열과 및 탄저병 방지효과는 무대과에 비하여 관행봉지, 창문봉지, 칼슘함유봉지 우수하였으나, 열과가 심한 조생 캠벨얼리 품종에서는 칼슘 함유봉지가 열과 발생율이 유의하게 감소되었다. 그러나 회색곰팡이병은 전 처리 모두 발생되지 않았다. 괘대 시기별 열과 및 탄저병 방지는 캠벨얼리 품종에서 열과는 6월 28일, 탄저병은 7월 5일까지 괘대를, 거봉품종에서 열과는 6월 24일, 탄저병은 6월 29일까지 괘대한 처리는 현저하게 줄일 수 있었다. 식물성오일 처리는 열과 및 탄저병 발생율을 현저히 줄 일수 있었으며 과피의 칼슘을 증가시켰다. 과실품질은 봉지종류에서 창문봉지는 가용성고형물이 타 처리보다 감소되었으며 칼슘함유봉지는 Hunter b 값이 떨어졌다.
The effects of fruit bagging time, bag kinds and plant oil treatment on fruit cracking, pathogenic decay and quality in grapevines were studied. The occurrence of cracking fruit and bitter rot decreased effectively compared with the ones of conventional bag, window bag, calcium coated bag and non-ba...
The effects of fruit bagging time, bag kinds and plant oil treatment on fruit cracking, pathogenic decay and quality in grapevines were studied. The occurrence of cracking fruit and bitter rot decreased effectively compared with the ones of conventional bag, window bag, calcium coated bag and non-bagging. Also, Cracking fruit of calcium coated bags decreased significantly in 'Wase Campbell Early'. But the occurrence of gray mold rot not showed of three grapevines. The cracking fruit occurrence of 'Campbell Early' and 'Kyoho' decreased by bagging to each June 28 and 24 days. The bitter rot occurrence of 'Campbell Early' and 'Kyoho' decreased by bagging to each July 5 and June 29 days. The cracking fruit and bitter rot occurrence by plant oil treatment decreased significantly in 'Wase Campbell Early', and increased calcium of fruit skin 'Campbell Early'. The cluster weight was not different and the soluble solids in fruits were reduced by window bag and the Hunter b value in fruit skin by calcium coated bag was reduced between control.
The effects of fruit bagging time, bag kinds and plant oil treatment on fruit cracking, pathogenic decay and quality in grapevines were studied. The occurrence of cracking fruit and bitter rot decreased effectively compared with the ones of conventional bag, window bag, calcium coated bag and non-bagging. Also, Cracking fruit of calcium coated bags decreased significantly in 'Wase Campbell Early'. But the occurrence of gray mold rot not showed of three grapevines. The cracking fruit occurrence of 'Campbell Early' and 'Kyoho' decreased by bagging to each June 28 and 24 days. The bitter rot occurrence of 'Campbell Early' and 'Kyoho' decreased by bagging to each July 5 and June 29 days. The cracking fruit and bitter rot occurrence by plant oil treatment decreased significantly in 'Wase Campbell Early', and increased calcium of fruit skin 'Campbell Early'. The cluster weight was not different and the soluble solids in fruits were reduced by window bag and the Hunter b value in fruit skin by calcium coated bag was reduced between control.
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