계란은 가격이 싼 반면에 영양가가 높은 식품이다. 계란은 소비자에게 직접 소비되며 소비자의 건강과 직결된다. 그러나 소비자가 계란의 내부 변화와 껍질의 작은 금을 육안으로 식별하기 어렵고 계란은 저장 기간이 길수록 신선도가 떨어진다. 계란은 시간이 지남에 따라 내용물의 pH가 증가하는데 이는 오브뮤신-리소자임 결함의 약화를 유도하며 계란 흰자의 두꺼운 알부민(thick albumin)을 얇게 만든다. 이와 같은 현상은 신선도를 떨어트리는 주요 요인으로서 계란 신선도의 척도이다. 계란의 신선도를 측정하기 위해 여러 가지 방법이 개발되었다. 그 방법으로는 파괴적인 방법과 비파괴적인 방법으로 나눌 수 있다. 파괴적인 분석 방법은 계란을 깨서 직접 알부민을 측정하는 것이며 단점으로는 단 한번만 측정 가능하다는 것이다. 반면에 비파괴적 방법으로는 광학적 방법이 있는데 이는 UV-VIS 투과에 의하여 온전한 계란의 내부를 검사하는 것이다. 본 연구의 목적은 비파괴적 UV-VIS 투과와 반사 방법을 이용하여 온전한 계란의 신선도를 측정하는 것이다. 본 연구에서는 측정에 방해가 되는 계란 껍질과 관련된 문제를 고려하기 위해 2007년 6월 20일 빛을 계란의 껍질, 계란의 내용물, 계란 용기, 온전한 계란에 조사하여 계란의 투과와 ...
계란은 가격이 싼 반면에 영양가가 높은 식품이다. 계란은 소비자에게 직접 소비되며 소비자의 건강과 직결된다. 그러나 소비자가 계란의 내부 변화와 껍질의 작은 금을 육안으로 식별하기 어렵고 계란은 저장 기간이 길수록 신선도가 떨어진다. 계란은 시간이 지남에 따라 내용물의 pH가 증가하는데 이는 오브뮤신-리소자임 결함의 약화를 유도하며 계란 흰자의 두꺼운 알부민(thick albumin)을 얇게 만든다. 이와 같은 현상은 신선도를 떨어트리는 주요 요인으로서 계란 신선도의 척도이다. 계란의 신선도를 측정하기 위해 여러 가지 방법이 개발되었다. 그 방법으로는 파괴적인 방법과 비파괴적인 방법으로 나눌 수 있다. 파괴적인 분석 방법은 계란을 깨서 직접 알부민을 측정하는 것이며 단점으로는 단 한번만 측정 가능하다는 것이다. 반면에 비파괴적 방법으로는 광학적 방법이 있는데 이는 UV-VIS 투과에 의하여 온전한 계란의 내부를 검사하는 것이다. 본 연구의 목적은 비파괴적 UV-VIS 투과와 반사 방법을 이용하여 온전한 계란의 신선도를 측정하는 것이다. 본 연구에서는 측정에 방해가 되는 계란 껍질과 관련된 문제를 고려하기 위해 2007년 6월 20일 빛을 계란의 껍질, 계란의 내용물, 계란 용기, 온전한 계란에 조사하여 계란의 투과와 반사 스펙트럼을 측정하였다. 파장이 300 - 1050nm인 텅스텐-할로겐 광원을 이용하였으며 온도는 28 ± 2℃이고 습도는 50%이하에서 실험하였다. 몇 개의 계란 샘플을 저장 기간(2007년 7월 17일 - 2007년 8월 9일) 동안에 매일 측정하였으며 스펙트럼을 분석하였다. 본 실험의 결과, 계란의 스펙트럼은 570nm - 750nm 범위였으며 최대 광 강도 지점의 파장은 약 711nm에서 측정되었다. 그러나 시간이 지남에 따라 최대 광 강도의 파장이 이동하였고 이 스펙트럼의 변화는 계란 신선도의 변화를 보여 주는 것이다. 저장 기간(24일)동안 측정한 투과 스펙트럼에서 최고 광 강도 파장의 범위는 약 711 ± 5nm 이였으며 이 파장의 범위에서 광 강도가 점차적으로 감소하였다. 이는 계란 흰자에 있는 리소자임이 부패를 막아주는데 pH의 증가(알카리화)로 오보뮤신-리소자임 결합의 약화를 유도하며 반복되기 때문이다. 또한 저장 기간(24일)동안 측정한 반사 스펙트럼에서는 계란 내부(흰자)가 염기성(알카리화)으로 변화하였기 때문에 최고 광 강도의 파장이 약 711nm에서 약 728nm로 이동하였다.
계란은 가격이 싼 반면에 영양가가 높은 식품이다. 계란은 소비자에게 직접 소비되며 소비자의 건강과 직결된다. 그러나 소비자가 계란의 내부 변화와 껍질의 작은 금을 육안으로 식별하기 어렵고 계란은 저장 기간이 길수록 신선도가 떨어진다. 계란은 시간이 지남에 따라 내용물의 pH가 증가하는데 이는 오브뮤신-리소자임 결함의 약화를 유도하며 계란 흰자의 두꺼운 알부민(thick albumin)을 얇게 만든다. 이와 같은 현상은 신선도를 떨어트리는 주요 요인으로서 계란 신선도의 척도이다. 계란의 신선도를 측정하기 위해 여러 가지 방법이 개발되었다. 그 방법으로는 파괴적인 방법과 비파괴적인 방법으로 나눌 수 있다. 파괴적인 분석 방법은 계란을 깨서 직접 알부민을 측정하는 것이며 단점으로는 단 한번만 측정 가능하다는 것이다. 반면에 비파괴적 방법으로는 광학적 방법이 있는데 이는 UV-VIS 투과에 의하여 온전한 계란의 내부를 검사하는 것이다. 본 연구의 목적은 비파괴적 UV-VIS 투과와 반사 방법을 이용하여 온전한 계란의 신선도를 측정하는 것이다. 본 연구에서는 측정에 방해가 되는 계란 껍질과 관련된 문제를 고려하기 위해 2007년 6월 20일 빛을 계란의 껍질, 계란의 내용물, 계란 용기, 온전한 계란에 조사하여 계란의 투과와 반사 스펙트럼을 측정하였다. 파장이 300 - 1050nm인 텅스텐-할로겐 광원을 이용하였으며 온도는 28 ± 2℃이고 습도는 50%이하에서 실험하였다. 몇 개의 계란 샘플을 저장 기간(2007년 7월 17일 - 2007년 8월 9일) 동안에 매일 측정하였으며 스펙트럼을 분석하였다. 본 실험의 결과, 계란의 스펙트럼은 570nm - 750nm 범위였으며 최대 광 강도 지점의 파장은 약 711nm에서 측정되었다. 그러나 시간이 지남에 따라 최대 광 강도의 파장이 이동하였고 이 스펙트럼의 변화는 계란 신선도의 변화를 보여 주는 것이다. 저장 기간(24일)동안 측정한 투과 스펙트럼에서 최고 광 강도 파장의 범위는 약 711 ± 5nm 이였으며 이 파장의 범위에서 광 강도가 점차적으로 감소하였다. 이는 계란 흰자에 있는 리소자임이 부패를 막아주는데 pH의 증가(알카리화)로 오보뮤신-리소자임 결합의 약화를 유도하며 반복되기 때문이다. 또한 저장 기간(24일)동안 측정한 반사 스펙트럼에서는 계란 내부(흰자)가 염기성(알카리화)으로 변화하였기 때문에 최고 광 강도의 파장이 약 711nm에서 약 728nm로 이동하였다.
Egg is a non-expensive, but very nutritious food. Its freshness is closely connected with customers' health. But eggs have a tiny change of internal content and tiny cracks on the shell surface, which are difficult inspected by customers' vision. The egg freshness is decreased during storage time. T...
Egg is a non-expensive, but very nutritious food. Its freshness is closely connected with customers' health. But eggs have a tiny change of internal content and tiny cracks on the shell surface, which are difficult inspected by customers' vision. The egg freshness is decreased during storage time. The pH increases during storage leads to a destabilize of the ovomucin-lysozyme complex, which subsequently give rise to albumen(the white) thinning. Thus, thick albumen of the white is standard of egg freshness. Several methods have been developed for the assessment of egg freshness. A distinction can be made between destructive and non-destructive methods. The advantage of the destructive analysis method is that the measurements are performed directly on the albumen. However, the eggs need to be broken and consequently these methods can only be used on samples of eggs. On the other hand, the nondestructive measurement of optical models for egg freshness were also studied. The potential of the ultraviolet and visible transmission(or reflection) method to inspect the internal freshness of intact egg was investigated. The overall goal of this research was to detect the freshness of intact egg. These methods consider a matter in all aspects of egg shell by impeding these measurements. It investigate the characteristic of the transmission(or reflection) spectra about eggshell, egg content, egg container(carton and plastic), and intact egg using halogen-tungsten light source in the range of 300 - 1050nm at the air condition of 28±2℃ and less than 50% Relation Humidity(R. H.). Several egg samples were used for measuring its freshness and spectral collection in summer time(2007/7/17 - 2007/8/9). As a result, relevant information concerning egg freshness is restricted to the interval between 570 and 750nm. A relationship between the intact egg transmittance(or reflection) and storage time was also developed at the sensitive spectral wavelength of about 711nm. The light intensity of transmission spectra is decreased at the sensitive spectral wavelength of about 711 ± 5nm for storage time(24 days). Lysozyme of egg white is protected for a while which combined with ovomucine. Ovomucine-lysozyme complex kept the egg freshness. Increase of pH(alkaline) is caused of weakening the ovomucine-lysozyme complex. Also, the sensitive spectral wavelength was red shifted from about 711nm to about 728nm of reflection spectra for storage time of 24 days.
Egg is a non-expensive, but very nutritious food. Its freshness is closely connected with customers' health. But eggs have a tiny change of internal content and tiny cracks on the shell surface, which are difficult inspected by customers' vision. The egg freshness is decreased during storage time. The pH increases during storage leads to a destabilize of the ovomucin-lysozyme complex, which subsequently give rise to albumen(the white) thinning. Thus, thick albumen of the white is standard of egg freshness. Several methods have been developed for the assessment of egg freshness. A distinction can be made between destructive and non-destructive methods. The advantage of the destructive analysis method is that the measurements are performed directly on the albumen. However, the eggs need to be broken and consequently these methods can only be used on samples of eggs. On the other hand, the nondestructive measurement of optical models for egg freshness were also studied. The potential of the ultraviolet and visible transmission(or reflection) method to inspect the internal freshness of intact egg was investigated. The overall goal of this research was to detect the freshness of intact egg. These methods consider a matter in all aspects of egg shell by impeding these measurements. It investigate the characteristic of the transmission(or reflection) spectra about eggshell, egg content, egg container(carton and plastic), and intact egg using halogen-tungsten light source in the range of 300 - 1050nm at the air condition of 28±2℃ and less than 50% Relation Humidity(R. H.). Several egg samples were used for measuring its freshness and spectral collection in summer time(2007/7/17 - 2007/8/9). As a result, relevant information concerning egg freshness is restricted to the interval between 570 and 750nm. A relationship between the intact egg transmittance(or reflection) and storage time was also developed at the sensitive spectral wavelength of about 711nm. The light intensity of transmission spectra is decreased at the sensitive spectral wavelength of about 711 ± 5nm for storage time(24 days). Lysozyme of egg white is protected for a while which combined with ovomucine. Ovomucine-lysozyme complex kept the egg freshness. Increase of pH(alkaline) is caused of weakening the ovomucine-lysozyme complex. Also, the sensitive spectral wavelength was red shifted from about 711nm to about 728nm of reflection spectra for storage time of 24 days.
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