본 연구에서는 운동 시 이용되는 에너지의 선택은 단독구성 식이의 영향을 많이 받을 것이라는 가정 하에 흰쥐를 이용하여 79% 고지방식과 70%의 고탄수화물식을 섭취시켜 근육과 간장의 글리코겐 함량과 이용률을 상호 비교·검토하였다. 그 결과는 다음과 같다. 1. 체중은 70% 고탄수화물식군에서 조금 감소하였으나, 집단간 유의한 차이는 나타나지 않았다. 2. 난소주위, 신장주위 및 피하에서의 지방중량은 고지방식군이 고탄수화물식군에 비해 유의하게 크게 나타났으나(p<0.05), 장간막의 지방중량은 집단간 유의차를 보이지 않았다. 3. 비복근의 백근 글리코겐 함량은 휴식군에서 고지방식군이 고탄수화물식군에 비해 유의하게 낮게 나타났으며(p<0.05), 탈진군 간에는 유의차를 보이지 않았다. 비복적근의 글리코겐 함량은 휴식군, 탈진군 모두 집단간의 유의차를 나타내지 않았다. 또한 ...
본 연구에서는 운동 시 이용되는 에너지의 선택은 단독구성 식이의 영향을 많이 받을 것이라는 가정 하에 흰쥐를 이용하여 79% 고지방식과 70%의 고탄수화물식을 섭취시켜 근육과 간장의 글리코겐 함량과 이용률을 상호 비교·검토하였다. 그 결과는 다음과 같다. 1. 체중은 70% 고탄수화물식군에서 조금 감소하였으나, 집단간 유의한 차이는 나타나지 않았다. 2. 난소주위, 신장주위 및 피하에서의 지방중량은 고지방식군이 고탄수화물식군에 비해 유의하게 크게 나타났으나(p<0.05), 장간막의 지방중량은 집단간 유의차를 보이지 않았다. 3. 비복근의 백근 글리코겐 함량은 휴식군에서 고지방식군이 고탄수화물식군에 비해 유의하게 낮게 나타났으며(p<0.05), 탈진군 간에는 유의차를 보이지 않았다. 비복적근의 글리코겐 함량은 휴식군, 탈진군 모두 집단간의 유의차를 나타내지 않았다. 또한 가자미근 및 간의 글리코겐 함량은 집단간 통계적인 유의차가 나타나지 않았다. 4. 비복근의 백근에서의 글리코겐 이용률은 집단간에 유의차를 보이지 않았으나, 비복적근 및 가자미근에서는 고지방식군이 고탄수화물식군에 비해 유의하게 낮은 것으로 나타났다(p<0.05). 또한 간의 글리코겐 이용률 역시 고지방식군이 고탄수화물식군에 비해 유의하게 낮은 것으로 나타났다(p<0.05). 5. 체중을 고려한 체지방율은 고탄수화물식군에 비해 고지방식군이 유의하게 높은 것으로 나타났다(p<0.05).
본 연구에서는 운동 시 이용되는 에너지의 선택은 단독구성 식이의 영향을 많이 받을 것이라는 가정 하에 흰쥐를 이용하여 79% 고지방식과 70%의 고탄수화물식을 섭취시켜 근육과 간장의 글리코겐 함량과 이용률을 상호 비교·검토하였다. 그 결과는 다음과 같다. 1. 체중은 70% 고탄수화물식군에서 조금 감소하였으나, 집단간 유의한 차이는 나타나지 않았다. 2. 난소주위, 신장주위 및 피하에서의 지방중량은 고지방식군이 고탄수화물식군에 비해 유의하게 크게 나타났으나(p<0.05), 장간막의 지방중량은 집단간 유의차를 보이지 않았다. 3. 비복근의 백근 글리코겐 함량은 휴식군에서 고지방식군이 고탄수화물식군에 비해 유의하게 낮게 나타났으며(p<0.05), 탈진군 간에는 유의차를 보이지 않았다. 비복적근의 글리코겐 함량은 휴식군, 탈진군 모두 집단간의 유의차를 나타내지 않았다. 또한 가자미근 및 간의 글리코겐 함량은 집단간 통계적인 유의차가 나타나지 않았다. 4. 비복근의 백근에서의 글리코겐 이용률은 집단간에 유의차를 보이지 않았으나, 비복적근 및 가자미근에서는 고지방식군이 고탄수화물식군에 비해 유의하게 낮은 것으로 나타났다(p<0.05). 또한 간의 글리코겐 이용률 역시 고지방식군이 고탄수화물식군에 비해 유의하게 낮은 것으로 나타났다(p<0.05). 5. 체중을 고려한 체지방율은 고탄수화물식군에 비해 고지방식군이 유의하게 높은 것으로 나타났다(p<0.05).
Carbohydrate and fat on energy metabolism during exercise are essential nutrient, but a number of opinion is divided from their contents of food. In this point of view, to study how high-fat dietary contents affects glycogen utilization, 32 female Sprague-Dawley rats were treadmill trained for 4wk w...
Carbohydrate and fat on energy metabolism during exercise are essential nutrient, but a number of opinion is divided from their contents of food. In this point of view, to study how high-fat dietary contents affects glycogen utilization, 32 female Sprague-Dawley rats were treadmill trained for 4wk while consuming two high-fat diet and one high-carbohydrate diet. All animals were fed 79% high-fat diet(n=16, HFAT), 70% high-carbohydrate diet(n=16, HCHO). After the final day of training, one-half of rats in each the three groups were run to exhaustion(E), whereas the remaining rats served as rested controls(R). All animals were trained on a motorized rodent treadmill. The animals ran for 30min/d at 28m/min(0% grade). Biochemical analysis items were glycogen. Body weight were similar among the HFAT and 70 HCHO groups. %Fat was significantly greater in animals that consumed the HFAT group than in those on the HCHO group(p<0.05). Generally liver and muscle glycogen concentration had more in the HFR, on the other hand, had less in HFE compared with the others. The average overall glycogen utilization rate was depressed in muscle and liver after animals were on the HFAT. In summary, the present study has suggested that consumption of a 79% high fat diet during endurance training can lead to an increase in exercise performance in female rats. Some of the consequences training on a F diet are an increase in body fat deposition and slower utilization of glycogen during exercise. These data indicate that rats exposed to a high-fat diet are capable of prolonging exercise in spite of limited glycogen stores.
Carbohydrate and fat on energy metabolism during exercise are essential nutrient, but a number of opinion is divided from their contents of food. In this point of view, to study how high-fat dietary contents affects glycogen utilization, 32 female Sprague-Dawley rats were treadmill trained for 4wk while consuming two high-fat diet and one high-carbohydrate diet. All animals were fed 79% high-fat diet(n=16, HFAT), 70% high-carbohydrate diet(n=16, HCHO). After the final day of training, one-half of rats in each the three groups were run to exhaustion(E), whereas the remaining rats served as rested controls(R). All animals were trained on a motorized rodent treadmill. The animals ran for 30min/d at 28m/min(0% grade). Biochemical analysis items were glycogen. Body weight were similar among the HFAT and 70 HCHO groups. %Fat was significantly greater in animals that consumed the HFAT group than in those on the HCHO group(p<0.05). Generally liver and muscle glycogen concentration had more in the HFR, on the other hand, had less in HFE compared with the others. The average overall glycogen utilization rate was depressed in muscle and liver after animals were on the HFAT. In summary, the present study has suggested that consumption of a 79% high fat diet during endurance training can lead to an increase in exercise performance in female rats. Some of the consequences training on a F diet are an increase in body fat deposition and slower utilization of glycogen during exercise. These data indicate that rats exposed to a high-fat diet are capable of prolonging exercise in spite of limited glycogen stores.
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