우리나라 단체급식은 국민의 관심과 정책적 지원에 힘입어 크게 확대되었으나 급식품의 미생물 관리, 조리장내 급식기구 등의 세척 및 살균소독 위생관리 체계의 부재 등으로 발생하는 집단식중독이 가장 큰 문제가 되고 있다. 이에 집단식중독 예방을 위해 식품뿐만 아니라 기구 등의 세척 및 위생관리에 살균소독제가 널리 사용되고 있다. 본 연구는 학교와 산업체의 단체급식소를 대상으로 기구 등에 대한 세척 및 살균소독제의 사용실태 및 수행 정도를 조사함으로써, 기구등의 살균소독 문제점을 파악하고 바람직한 사용방법을 제시하고자 한다. 서면 및 방...
우리나라 단체급식은 국민의 관심과 정책적 지원에 힘입어 크게 확대되었으나 급식품의 미생물 관리, 조리장내 급식기구 등의 세척 및 살균소독 위생관리 체계의 부재 등으로 발생하는 집단식중독이 가장 큰 문제가 되고 있다. 이에 집단식중독 예방을 위해 식품뿐만 아니라 기구 등의 세척 및 위생관리에 살균소독제가 널리 사용되고 있다. 본 연구는 학교와 산업체의 단체급식소를 대상으로 기구 등에 대한 세척 및 살균소독제의 사용실태 및 수행 정도를 조사함으로써, 기구등의 살균소독 문제점을 파악하고 바람직한 사용방법을 제시하고자 한다. 서면 및 방문조사의 형태로 서울지역의 학교(위탁, 직영)와 산업체급식소를 대상으로 설문조사를 실시하였다. 기구등의 살균소독제 한시적 인정제도 인식 여부를 조사한 결과, 학교위탁급식(75.0%), 학교직영급식(81.8%), 산업체급식(50.0%)에서 대부분 알고 있는 것으로 나타났다. 살균소독제 선택 시 중요 요소로는 학교위탁, 학교직영, 산업체급식에서 살균력(70.8%, 54.5%, 70.0%)과 안전성(독성)(59.7%, 87.9%, 60.0%)이 가장 큰 요인으로 조사되었다. 살균소독지침서 소지 여부는 학교위탁급식(63.9%), 학교직영급식(39.4%), 산업체급식(70.0%)에서 어느 정도 소지하고 있었다. 쉽고 실용적인 살균소독 지침서가 개발된다면 세척 및 살균소독을 지침서대로 실행할 의사가 있는지 여부는 학교위탁급식(70.8%), 학교직영급식(60.6%), 산업체급식(65.0%)에서 높은 것으로 나타났다. 따라서, 단체급식소 대부분이 살균소독에 대해 인식하고 있었으며 지침서를 소지하고 있었지만, 지침서의 사용절차가 복잡하여 작업 환경에 적용하기 어려운 문제점 때문에 실용적이고 쉬운 살균소독 사용지침서와 기구등의 살균소독제에 대한 정보제공이 필요한 것으로 사료된다.
우리나라 단체급식은 국민의 관심과 정책적 지원에 힘입어 크게 확대되었으나 급식품의 미생물 관리, 조리장내 급식기구 등의 세척 및 살균소독 위생관리 체계의 부재 등으로 발생하는 집단식중독이 가장 큰 문제가 되고 있다. 이에 집단식중독 예방을 위해 식품뿐만 아니라 기구 등의 세척 및 위생관리에 살균소독제가 널리 사용되고 있다. 본 연구는 학교와 산업체의 단체급식소를 대상으로 기구 등에 대한 세척 및 살균소독제의 사용실태 및 수행 정도를 조사함으로써, 기구등의 살균소독 문제점을 파악하고 바람직한 사용방법을 제시하고자 한다. 서면 및 방문조사의 형태로 서울지역의 학교(위탁, 직영)와 산업체급식소를 대상으로 설문조사를 실시하였다. 기구등의 살균소독제 한시적 인정제도 인식 여부를 조사한 결과, 학교위탁급식(75.0%), 학교직영급식(81.8%), 산업체급식(50.0%)에서 대부분 알고 있는 것으로 나타났다. 살균소독제 선택 시 중요 요소로는 학교위탁, 학교직영, 산업체급식에서 살균력(70.8%, 54.5%, 70.0%)과 안전성(독성)(59.7%, 87.9%, 60.0%)이 가장 큰 요인으로 조사되었다. 살균소독지침서 소지 여부는 학교위탁급식(63.9%), 학교직영급식(39.4%), 산업체급식(70.0%)에서 어느 정도 소지하고 있었다. 쉽고 실용적인 살균소독 지침서가 개발된다면 세척 및 살균소독을 지침서대로 실행할 의사가 있는지 여부는 학교위탁급식(70.8%), 학교직영급식(60.6%), 산업체급식(65.0%)에서 높은 것으로 나타났다. 따라서, 단체급식소 대부분이 살균소독에 대해 인식하고 있었으며 지침서를 소지하고 있었지만, 지침서의 사용절차가 복잡하여 작업 환경에 적용하기 어려운 문제점 때문에 실용적이고 쉬운 살균소독 사용지침서와 기구등의 살균소독제에 대한 정보제공이 필요한 것으로 사료된다.
This study surveyed the actual conditions of using cleaners and disinfectants for improvements of sanitization on food utensils at 105 school and 20 industry food service operations. The questionnaire which was administered to 125 food services was used as a mail or visitation method. The answers of...
This study surveyed the actual conditions of using cleaners and disinfectants for improvements of sanitization on food utensils at 105 school and 20 industry food service operations. The questionnaire which was administered to 125 food services was used as a mail or visitation method. The answers of asking "Perception on temporary authorization system of sanitizers and disinfectants on food utensils" were 75% in contract managed school food services, 81.8% in self operated school food services, and 50% in industry. Main factors to choose sanitizers were sterilizing power (38.6%, 28.6%, 38.9%) and safety (32.6%, 46.1%, 33.3%) at every food services. Keeping ratio of sanitizers and disinfectants guidelines in contract managed school, self operated school and industry food services were 64.8%, 52.0% and 73.7%, respectively. If easy and practical guideline is developed, most food services replied to use if for disinfection of food services. Most of the food services were not only knowing sanitizers and disinfectants but also possessing a guideline. However, they didn't perform disinfection according to the guideline due to its complexity. Consequently, we suggest that it is necessary to provide an easy and practical "sanitizers and disinfectants guideline" and useful information.
This study surveyed the actual conditions of using cleaners and disinfectants for improvements of sanitization on food utensils at 105 school and 20 industry food service operations. The questionnaire which was administered to 125 food services was used as a mail or visitation method. The answers of asking "Perception on temporary authorization system of sanitizers and disinfectants on food utensils" were 75% in contract managed school food services, 81.8% in self operated school food services, and 50% in industry. Main factors to choose sanitizers were sterilizing power (38.6%, 28.6%, 38.9%) and safety (32.6%, 46.1%, 33.3%) at every food services. Keeping ratio of sanitizers and disinfectants guidelines in contract managed school, self operated school and industry food services were 64.8%, 52.0% and 73.7%, respectively. If easy and practical guideline is developed, most food services replied to use if for disinfection of food services. Most of the food services were not only knowing sanitizers and disinfectants but also possessing a guideline. However, they didn't perform disinfection according to the guideline due to its complexity. Consequently, we suggest that it is necessary to provide an easy and practical "sanitizers and disinfectants guideline" and useful information.
주제어
#institutional foodservices cleaner sanitizers and disinfectants food utensils safety
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