삼백초(Saururus chinensis Baill) 추출발효물의 항산화능 및 polyphenol 화합물에 관한 연구 A Study on Antioxidant Activity and polyphenol compound by fermentation of Saururus chinensis Baill extract원문보기
삼백초(Saururus chinensis Baill) 추출물의 발효액을 제조하여 이에 대한 효능 자료 및 성분에 대한 기초 자료를 제공하고자 하였다. 삼백초에 증류수를 가하여 95℃에서 6시간 추출하고 이를 감압 농축하여 흑설탕과 맥아를 첨가하면서 37℃에서 30일간 발효하였다. 총 polyphenol함량은 숙성 발효 전 4,123.2mg/L이었고 발효 후에는 6,170.9mg/L로 나타났다. 또한 삼백초 추출물에 따른 ...
삼백초(Saururus chinensis Baill) 추출물의 발효액을 제조하여 이에 대한 효능 자료 및 성분에 대한 기초 자료를 제공하고자 하였다. 삼백초에 증류수를 가하여 95℃에서 6시간 추출하고 이를 감압 농축하여 흑설탕과 맥아를 첨가하면서 37℃에서 30일간 발효하였다. 총 polyphenol함량은 숙성 발효 전 4,123.2mg/L이었고 발효 후에는 6,170.9mg/L로 나타났다. 또한 삼백초 추출물에 따른 quercetin 관련 물질 변화에서 rutin 및 quercutrin은 발효 후 약 5배 증가하였고 quercetin은 소량(0.55ppm)생성되었다. 발효 후 유기산이 증가하였으며 그 영향으로 pH는 감소하였다. DPPH 라디칼 소거능은 발효 전 62.7%이였으나 발효 후에는 79.7%로 약 27% 증가하였으며 아질산염 소거능에 대한 효과도 숙성 발효 전 88.78%보다 발효 후 96.32%로 약간 증가하였다. 추출발효액의 항균효과는 그램 양성균 Staphylococcus aureus에 대하여 항균활성을 보였으나 Escherichia coli에서는 항균활성을 보이지 않았다.
삼백초(Saururus chinensis Baill) 추출물의 발효액을 제조하여 이에 대한 효능 자료 및 성분에 대한 기초 자료를 제공하고자 하였다. 삼백초에 증류수를 가하여 95℃에서 6시간 추출하고 이를 감압 농축하여 흑설탕과 맥아를 첨가하면서 37℃에서 30일간 발효하였다. 총 polyphenol함량은 숙성 발효 전 4,123.2mg/L이었고 발효 후에는 6,170.9mg/L로 나타났다. 또한 삼백초 추출물에 따른 quercetin 관련 물질 변화에서 rutin 및 quercutrin은 발효 후 약 5배 증가하였고 quercetin은 소량(0.55ppm)생성되었다. 발효 후 유기산이 증가하였으며 그 영향으로 pH는 감소하였다. DPPH 라디칼 소거능은 발효 전 62.7%이였으나 발효 후에는 79.7%로 약 27% 증가하였으며 아질산염 소거능에 대한 효과도 숙성 발효 전 88.78%보다 발효 후 96.32%로 약간 증가하였다. 추출발효액의 항균효과는 그램 양성균 Staphylococcus aureus에 대하여 항균활성을 보였으나 Escherichia coli에서는 항균활성을 보이지 않았다.
The aim of this study was to introduce a basal data of efficiency and elements of fermentates for Saururus chinensis Baill extract. By adding distilled water to Saururus chinensis Baill, and it was extracted for 6 hours at 65℃ and concentrated. Then, by adding black sugar and malt, it was fermentate...
The aim of this study was to introduce a basal data of efficiency and elements of fermentates for Saururus chinensis Baill extract. By adding distilled water to Saururus chinensis Baill, and it was extracted for 6 hours at 65℃ and concentrated. Then, by adding black sugar and malt, it was fermentated for 30 days at 37℃. The total polyphenol contents were 4,123.2mg/L before fermentation and 6,170.9mg/L after fermentation. In the change of quercetin-related substrate in Saururus chinensis Baill extract, rutin and quercutrin were increased by about 5 times after fermentation. The quercetin was created a little (0.55ppm). After fermentation, organic acids increased and pH value decreased. DPPH radical scavenging activity before fermentation was 62.7% but increased to 79.7% after fermentation. The effect of nitrite scavenging effect before fermentation was 88.87% but increased to 96.32% after fermentation. It showed the antibacterial effect in gram positive Staphylococcus aureus, but not in Escherichia coli.
The aim of this study was to introduce a basal data of efficiency and elements of fermentates for Saururus chinensis Baill extract. By adding distilled water to Saururus chinensis Baill, and it was extracted for 6 hours at 65℃ and concentrated. Then, by adding black sugar and malt, it was fermentated for 30 days at 37℃. The total polyphenol contents were 4,123.2mg/L before fermentation and 6,170.9mg/L after fermentation. In the change of quercetin-related substrate in Saururus chinensis Baill extract, rutin and quercutrin were increased by about 5 times after fermentation. The quercetin was created a little (0.55ppm). After fermentation, organic acids increased and pH value decreased. DPPH radical scavenging activity before fermentation was 62.7% but increased to 79.7% after fermentation. The effect of nitrite scavenging effect before fermentation was 88.87% but increased to 96.32% after fermentation. It showed the antibacterial effect in gram positive Staphylococcus aureus, but not in Escherichia coli.
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