치아 우식증을 일으키는 세균에는 Streptococcus sobrinus가 있다. 자일리톨은 탄소 5개가 있는 탄수화물로 치아우식증을 억제할 목적으로 사용되는 자당 대체물이다. 배지에 첨가된 자일리톨, 과당, 치아 우식증을 일으키는 세균에는 Streptococcus sobrinus가 있다. 자일리톨은 탄소 5개가 있는 탄수화물로 치아우식증을 억제할 목적으로 사용되는 자당 대체물이다. 배지에 첨가된 자일리톨, 과당, 유당 등 탄수화물이 Streptococcus sobrinus의 증식과 Streptococcus sobrinus의 인공치태 형성, 그리고 Fusobacterium nucleatum과의 상호결합에 대한 자일리톨의 영향을 관찰하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 배지의 자일리톨 농도가 증가함에 따라 Streptococcus sobrinus의 증식이 억제되었다. 2. 자당, 유당, 포도당, 과당을 각각 첨가한 배지에서 Streptococcus sobrinus의 증식이 잘 이루어진데 반해, 자일리톨을 병합하면 유당의 경우 배양 초기에 증식이 억제되었다. 3. 자당을 첨가한 M17 액체배지에 Streptococcus sobrinus를 배양할 때 와이어상에 형성된 인공치태 무게는 57.2±34.8 mg인데 반하여, 4% 과당 첨가시 2.6±1.6 mg으로 감소하였다 (p<0.05). 4. 인산완충용액에 각각 부유한 Streptococcus sobrinus와 Fusobacterium nucleatum과의 병합시 30분 진탕후 상호결합 정도가 69.9%이었으나, 4% 자일리톨을 첨가한 인산완충용액에서는 12.6%이었다. 5. 자당을 첨가한 배지에 자일리톨을 첨가하여 Streptococcus sobrinus를 배양하면 thin-layer chromatography상 글루캔은 감소하였다. 6. 배지에 유당을 단독 첨가할 때보다도 자일리톨과 병합 첨가한 배지에 Streptococcus sobrinus를 8시간 배양하면 thin-layer chromatography상 배양액내 유당이 증가하였다. 이상의 결과에서는 Streptococcus sobrinus 배양시 자일리톨을 첨가하면 Streptococcus sobrinus의 증식과 인공치태 형성 및 유당 분해가 억제되고 Fusobacterium nucleatum과의 상호결합을 감소시킴을 알수 있었다.
치아 우식증을 일으키는 세균에는 Streptococcus sobrinus가 있다. 자일리톨은 탄소 5개가 있는 탄수화물로 치아우식증을 억제할 목적으로 사용되는 자당 대체물이다. 배지에 첨가된 자일리톨, 과당, 유당 등 탄수화물이 Streptococcus sobrinus의 증식과 Streptococcus sobrinus의 인공치태 형성, 그리고 Fusobacterium nucleatum과의 상호결합에 대한 자일리톨의 영향을 관찰하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 배지의 자일리톨 농도가 증가함에 따라 Streptococcus sobrinus의 증식이 억제되었다. 2. 자당, 유당, 포도당, 과당을 각각 첨가한 배지에서 Streptococcus sobrinus의 증식이 잘 이루어진데 반해, 자일리톨을 병합하면 유당의 경우 배양 초기에 증식이 억제되었다. 3. 자당을 첨가한 M17 액체배지에 Streptococcus sobrinus를 배양할 때 와이어상에 형성된 인공치태 무게는 57.2±34.8 mg인데 반하여, 4% 과당 첨가시 2.6±1.6 mg으로 감소하였다 (p<0.05). 4. 인산완충용액에 각각 부유한 Streptococcus sobrinus와 Fusobacterium nucleatum과의 병합시 30분 진탕후 상호결합 정도가 69.9%이었으나, 4% 자일리톨을 첨가한 인산완충용액에서는 12.6%이었다. 5. 자당을 첨가한 배지에 자일리톨을 첨가하여 Streptococcus sobrinus를 배양하면 thin-layer chromatography상 글루캔은 감소하였다. 6. 배지에 유당을 단독 첨가할 때보다도 자일리톨과 병합 첨가한 배지에 Streptococcus sobrinus를 8시간 배양하면 thin-layer chromatography상 배양액내 유당이 증가하였다. 이상의 결과에서는 Streptococcus sobrinus 배양시 자일리톨을 첨가하면 Streptococcus sobrinus의 증식과 인공치태 형성 및 유당 분해가 억제되고 Fusobacterium nucleatum과의 상호결합을 감소시킴을 알수 있었다.
Streptococcus sobrinus can cause the caries. Xylitol is a 5-carbons carbohydrate, which can be replaced with sucrose for preventing caries. This study examined the effect of carbohydrates such as xylitol, fructose, and lactose on the replication of Streptococcus sobrinus and its formation of artific...
Streptococcus sobrinus can cause the caries. Xylitol is a 5-carbons carbohydrate, which can be replaced with sucrose for preventing caries. This study examined the effect of carbohydrates such as xylitol, fructose, and lactose on the replication of Streptococcus sobrinus and its formation of artificial plaque in the media. Also the effect of xylitol on the coaggregation between Streptococcus sobrinus and Fusobacterium nucleatum was observed. 1. The replication of Streptococcus sobrinus was inhibited according to the increased concentration of xylitol. 2. Streptococcus sobrinus replicated well in the media containing sucrose, lactose, glucose or fructose, while the replication was inhibited at the initial stage of incubation in the media containing lactose combined with xylitol. 3. The weight of artificial plaque on the wires formed by Streptococcus sobrinus was significantly reduced to 2.6±1.6 mg in the media with 4% fructose, compared with 57.2±34.8 mg in the media without fructose (p<0.05). 4. The coaggregation degree was 69.9% in thirty minutes-shaking of Streptococcus sobrinus and Fusobacterium nucleatum suspended in phosphate buffered solution, while being 12.6% in thirty minutes-shaking of Streptococcus sobrinus and Fusobacterium nucleatum suspended in phosphate buffered solution added 4% xylitol. 5. When xylitol was added in the media containing sucrose for the incubation of Streptococcus sobrinus, glucan was decreased in the culture supernatant on thin-layer chromatography. 6. When Streptococcus sobrinus was incubated for 8 hours in the media added with lactose and xylitol in comparison with lactose only, lactose was increased on thin-layer chromatography. These results indicated that the replication of Streptococcus sobrinus, the fermentation of lactose and the coaggregation with Fusobacterium nucleatum were inhibited by adding xylitol in the culture media of Streptococcus sobrinus.
Streptococcus sobrinus can cause the caries. Xylitol is a 5-carbons carbohydrate, which can be replaced with sucrose for preventing caries. This study examined the effect of carbohydrates such as xylitol, fructose, and lactose on the replication of Streptococcus sobrinus and its formation of artificial plaque in the media. Also the effect of xylitol on the coaggregation between Streptococcus sobrinus and Fusobacterium nucleatum was observed. 1. The replication of Streptococcus sobrinus was inhibited according to the increased concentration of xylitol. 2. Streptococcus sobrinus replicated well in the media containing sucrose, lactose, glucose or fructose, while the replication was inhibited at the initial stage of incubation in the media containing lactose combined with xylitol. 3. The weight of artificial plaque on the wires formed by Streptococcus sobrinus was significantly reduced to 2.6±1.6 mg in the media with 4% fructose, compared with 57.2±34.8 mg in the media without fructose (p<0.05). 4. The coaggregation degree was 69.9% in thirty minutes-shaking of Streptococcus sobrinus and Fusobacterium nucleatum suspended in phosphate buffered solution, while being 12.6% in thirty minutes-shaking of Streptococcus sobrinus and Fusobacterium nucleatum suspended in phosphate buffered solution added 4% xylitol. 5. When xylitol was added in the media containing sucrose for the incubation of Streptococcus sobrinus, glucan was decreased in the culture supernatant on thin-layer chromatography. 6. When Streptococcus sobrinus was incubated for 8 hours in the media added with lactose and xylitol in comparison with lactose only, lactose was increased on thin-layer chromatography. These results indicated that the replication of Streptococcus sobrinus, the fermentation of lactose and the coaggregation with Fusobacterium nucleatum were inhibited by adding xylitol in the culture media of Streptococcus sobrinus.
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