연구목적 : 기존 한약의 제형과 문제점을 보완하고 효능을 증강시키는 발효한약에 대한 연구개황을 살펴보고 발효한약 연구개발을 위한 제언을 하고자 하였다. 연구방법 : 발효한약에 관한 국내 논문과 학술발표 등의 자료 중 임상과 민간요법으로 활용빈도가 높은 한약재에 대한 연구 보고를 중심으로 발효기법에 따른 유효성분과 효능변화 등을 살펴보고, 발효에 의한 한약재 효능과 기능성 증가를 검토하였으며, 발효한약 연구개발의 문제점과 개선방안을 제언하였다. 연구결과 : 1. 발효한약은 발효 전에 비해 대체로 풍미, 약효, 안정성 등이 증가하였고 본래의 효능 외에 부가적 효능이 증가한 경우도 있었다. 2. 발효기법에 관하여 발효효소, 추출 용매, 온도, 습도, pH 등 발효조건의 연구 개발과 단미 한약재 외에도 복합처방 발효한약에 대해서 보다 많은 연구가 필요하다. 3. 발효한약 연구개발과 개선을 위해 기존 전탕방식보다 긴 발효숙성의 시간, 수요 확대에 따른 발효공간 확보, ...
연구목적 : 기존 한약의 제형과 문제점을 보완하고 효능을 증강시키는 발효한약에 대한 연구개황을 살펴보고 발효한약 연구개발을 위한 제언을 하고자 하였다. 연구방법 : 발효한약에 관한 국내 논문과 학술발표 등의 자료 중 임상과 민간요법으로 활용빈도가 높은 한약재에 대한 연구 보고를 중심으로 발효기법에 따른 유효성분과 효능변화 등을 살펴보고, 발효에 의한 한약재 효능과 기능성 증가를 검토하였으며, 발효한약 연구개발의 문제점과 개선방안을 제언하였다. 연구결과 : 1. 발효한약은 발효 전에 비해 대체로 풍미, 약효, 안정성 등이 증가하였고 본래의 효능 외에 부가적 효능이 증가한 경우도 있었다. 2. 발효기법에 관하여 발효효소, 추출 용매, 온도, 습도, pH 등 발효조건의 연구 개발과 단미 한약재 외에도 복합처방 발효한약에 대해서 보다 많은 연구가 필요하다. 3. 발효한약 연구개발과 개선을 위해 기존 전탕방식보다 긴 발효숙성의 시간, 수요 확대에 따른 발효공간 확보, 가격 결정, 운송과 보관에서 열안정성, 氣味, 향기, 성질, 효능 등의 항상성 유지, 선택적 발효효소 개발, 미생물 후처리 등의 문제점에 대한 개선이 필요하다. 결론 : 기존 탕제에 비해 증강된 효능과 더불어 다양한 장점을 가진 발효한약에 대해 한의학계와 임상 한의사, 생명공학 전문가들이 연계하여 한약 발효기법과 발효된 한약재에 대한 약효와 부작용 여부는 물론 실제 임상 적용 문제에 대한 보다 심도깊고 체계화된 연구보고가 필요하다. 또한 발효한약 연구개발은 한의학계 단독으로 어려움이 많으므로 학계와 정부의 개발지원을 확보하고 각 기업들은 이것을 이용하여 발효제품을 개발하는 체제가 우리나라 실정으로 바람직하다.
연구목적 : 기존 한약의 제형과 문제점을 보완하고 효능을 증강시키는 발효한약에 대한 연구개황을 살펴보고 발효한약 연구개발을 위한 제언을 하고자 하였다. 연구방법 : 발효한약에 관한 국내 논문과 학술발표 등의 자료 중 임상과 민간요법으로 활용빈도가 높은 한약재에 대한 연구 보고를 중심으로 발효기법에 따른 유효성분과 효능변화 등을 살펴보고, 발효에 의한 한약재 효능과 기능성 증가를 검토하였으며, 발효한약 연구개발의 문제점과 개선방안을 제언하였다. 연구결과 : 1. 발효한약은 발효 전에 비해 대체로 풍미, 약효, 안정성 등이 증가하였고 본래의 효능 외에 부가적 효능이 증가한 경우도 있었다. 2. 발효기법에 관하여 발효효소, 추출 용매, 온도, 습도, pH 등 발효조건의 연구 개발과 단미 한약재 외에도 복합처방 발효한약에 대해서 보다 많은 연구가 필요하다. 3. 발효한약 연구개발과 개선을 위해 기존 전탕방식보다 긴 발효숙성의 시간, 수요 확대에 따른 발효공간 확보, 가격 결정, 운송과 보관에서 열안정성, 氣味, 향기, 성질, 효능 등의 항상성 유지, 선택적 발효효소 개발, 미생물 후처리 등의 문제점에 대한 개선이 필요하다. 결론 : 기존 탕제에 비해 증강된 효능과 더불어 다양한 장점을 가진 발효한약에 대해 한의학계와 임상 한의사, 생명공학 전문가들이 연계하여 한약 발효기법과 발효된 한약재에 대한 약효와 부작용 여부는 물론 실제 임상 적용 문제에 대한 보다 심도깊고 체계화된 연구보고가 필요하다. 또한 발효한약 연구개발은 한의학계 단독으로 어려움이 많으므로 학계와 정부의 개발지원을 확보하고 각 기업들은 이것을 이용하여 발효제품을 개발하는 체제가 우리나라 실정으로 바람직하다.
Objective : This study aimed to complement shapes and problems of the existing herb medicines, examine general conditions of researches on fermented herb medicines improving efficacy, and suggest R&Ds about fermented herb medicines. Methods : Based on the research papers on herb medicine materials u...
Objective : This study aimed to complement shapes and problems of the existing herb medicines, examine general conditions of researches on fermented herb medicines improving efficacy, and suggest R&Ds about fermented herb medicines. Methods : Based on the research papers on herb medicine materials used very frequently for clinical and folk remedies among data, such as local paper and academic presentation about fermented herb medicines, attempts were made to investigate active ingredients and changes in efficacy by fermentation, examine an increase in efficacy and functionality of herb medicine materials by fermentation, and suggest problems and improvement schemes for R&Ds about fermented herb medicines. Results : 1. Fermented herb medicines had better taste, efficacy and stability than before fermentation, and sometimes had additional efficacy improved as well as the original efficacy. 2. Further researches are necessary on fermented herb medicines for composite prescription in addition to single-crude herb medicine materials and R&Ds about fermentation conditions including fermenting enzymes, extractant, temperature, humidity, and pH in terms of fermentation. 3. To conduct R&Ds and improve fermented herb medicines, it is necessary to solve problems of securing fermentation space according to a longer period of time for fermentation and ripening and the increased demand as compared with the existing decoction, pricing, maintenance of homeostasis, including thermal stability, criteria of medicinal value, fragrance, properties, and efficacy, for transportation and storage, development of selective fermenting enzymes, and post-treatment of microorganisms. Conclusion : The Oriental medicine society, clinical herb doctors and experts in biotechnology should conduct joint researches on fermented herb medicines having various advantages in addition to improved efficacy as compared with the existing decoctions to present more in-depth and systematic reports on efficacy and side-effects of fermented herb medicine materials and fermentation for herb medicines as well as clinical application. In Korean situations where the Oriental medicine society has a lot of difficulties with independent R&Ds about fermented herb medicines, it is desirable to secure support of development by the academic circles and the government and have each company use it to develop fermented products.
Objective : This study aimed to complement shapes and problems of the existing herb medicines, examine general conditions of researches on fermented herb medicines improving efficacy, and suggest R&Ds about fermented herb medicines. Methods : Based on the research papers on herb medicine materials used very frequently for clinical and folk remedies among data, such as local paper and academic presentation about fermented herb medicines, attempts were made to investigate active ingredients and changes in efficacy by fermentation, examine an increase in efficacy and functionality of herb medicine materials by fermentation, and suggest problems and improvement schemes for R&Ds about fermented herb medicines. Results : 1. Fermented herb medicines had better taste, efficacy and stability than before fermentation, and sometimes had additional efficacy improved as well as the original efficacy. 2. Further researches are necessary on fermented herb medicines for composite prescription in addition to single-crude herb medicine materials and R&Ds about fermentation conditions including fermenting enzymes, extractant, temperature, humidity, and pH in terms of fermentation. 3. To conduct R&Ds and improve fermented herb medicines, it is necessary to solve problems of securing fermentation space according to a longer period of time for fermentation and ripening and the increased demand as compared with the existing decoction, pricing, maintenance of homeostasis, including thermal stability, criteria of medicinal value, fragrance, properties, and efficacy, for transportation and storage, development of selective fermenting enzymes, and post-treatment of microorganisms. Conclusion : The Oriental medicine society, clinical herb doctors and experts in biotechnology should conduct joint researches on fermented herb medicines having various advantages in addition to improved efficacy as compared with the existing decoctions to present more in-depth and systematic reports on efficacy and side-effects of fermented herb medicine materials and fermentation for herb medicines as well as clinical application. In Korean situations where the Oriental medicine society has a lot of difficulties with independent R&Ds about fermented herb medicines, it is desirable to secure support of development by the academic circles and the government and have each company use it to develop fermented products.
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