본 연구는 내륙과 섬에서 재배되는 시금치의 성분과 관능평가를 비교하기 위하여 육지에서 재배하는 포항초와 전남 신안군에 위치하고 있는 비금 섬초의 품종별 일반성분, 무기질 함량, 게르마늄 함량, 유기산 함량, 유리당 함량, 비타민 A, C, E 함량, 색도측정, 관능평가를 실시한 결과는 다음과 같다. 일반성분은 수분과 ...
본 연구는 내륙과 섬에서 재배되는 시금치의 성분과 관능평가를 비교하기 위하여 육지에서 재배하는 포항초와 전남 신안군에 위치하고 있는 비금 섬초의 품종별 일반성분, 무기질 함량, 게르마늄 함량, 유기산 함량, 유리당 함량, 비타민 A, C, E 함량, 색도측정, 관능평가를 실시한 결과는 다음과 같다. 일반성분은 수분과 회분은 포항초에서 높게 나타났으며 조 단백과 탄수화물, 조 섬유에서는 비금 섬초의 중생종에서 높게 나타났으며, 조 지방 함량은 포항초와 비금 섬초에서 비슷하게 나타났다. 무기질 함량은 포항초는 칼륨, 아연함량은 높게 나타났으며, 칼슘, 철, 마그네슘, 망간, 나트륨함량은 낮게 나타났다. 비금 섬초의 경우 중만생종은 칼슘, 칼륨, 망간, 나트륨함량이 포항초에 비해 높았으며, 만생종은 철분, 마그네슘, 망간, 아연함량이 높게 나타났다. 중생종은 철분, 구리, 아연함량만 높게 나타났으며, 조생종은 철분과 구리함량을 제외하고 다른 성분은 낮게 나타났음을 알 수 있었다. 게르마늄 함량의 경우 비금 섬초의 만생종에서 가장 높게 나타났으며, 조생종, 중생종, 중만생종에서는 비슷하게 나타난 반면, 포항초에서는 없는 것으로 나타났다. 유기산의 함량은 옥살산, 구연산, 말산, 개미산의 함량은 비금 섬초의 만생종과 조생종에서 대체로 높게 나타났으며 포항초는 호박산, 초산 함량이 높게 나타났다. 유산, 주석산은 포항초와 비금 섬초에서 모두 검출되지 않았다. 유리당 함량은 유당을 제외한 모든 당이 비금 섬초에서 높게 나타났으며 특히 조생종과 만생종에서 높게 나타났다. 비타민 A의 함량은 중생종이 약간 낮게 나타난 것을 제외하고는 거의 비슷하게 나타났으며, 비타민 C 함량은 비금 섬초가 포항초에 비해 3배 정도 높게 나타났다. 비타민 E 함량은 중만생종을 제외한 비금 섬초에서 포항초에 비해 높게 나타났다. 데치기전 명도는 포항초와 섬초의 종별 사이에 유의적인 차이는 없었고, 적색도는 중만생종과 만생종이 가장 낮게 나타났으며, 황색도는 만생종과 조생종이 높게 나타났다. 데친 후 명도는 비금 섬초의 중만생종이 가장 높게 나타났고, 조생종이 가장 낮게 나타났으며, 적색도는 만생종과 중생종이 가장 높았으며, 중만생종이 가장 낮게 나타났다. 황색도는 만생종이 가장 낮았고, 조생종이 가장 높게 나타났으며 포항초와 비금 섬초의 종간의 유의적인 차이를 나타냈다. 데친 후 관능평가를 한 결과 색은 거의 비슷한 수치로 나타났으며 색을 제외한 맛, 단맛, 질감, 좋아함에서 비금 섬초의 조생종이 가장 높게 나타났고 포항초는 가장 낮게 나타났다.
본 연구는 내륙과 섬에서 재배되는 시금치의 성분과 관능평가를 비교하기 위하여 육지에서 재배하는 포항초와 전남 신안군에 위치하고 있는 비금 섬초의 품종별 일반성분, 무기질 함량, 게르마늄 함량, 유기산 함량, 유리당 함량, 비타민 A, C, E 함량, 색도측정, 관능평가를 실시한 결과는 다음과 같다. 일반성분은 수분과 회분은 포항초에서 높게 나타났으며 조 단백과 탄수화물, 조 섬유에서는 비금 섬초의 중생종에서 높게 나타났으며, 조 지방 함량은 포항초와 비금 섬초에서 비슷하게 나타났다. 무기질 함량은 포항초는 칼륨, 아연함량은 높게 나타났으며, 칼슘, 철, 마그네슘, 망간, 나트륨함량은 낮게 나타났다. 비금 섬초의 경우 중만생종은 칼슘, 칼륨, 망간, 나트륨함량이 포항초에 비해 높았으며, 만생종은 철분, 마그네슘, 망간, 아연함량이 높게 나타났다. 중생종은 철분, 구리, 아연함량만 높게 나타났으며, 조생종은 철분과 구리함량을 제외하고 다른 성분은 낮게 나타났음을 알 수 있었다. 게르마늄 함량의 경우 비금 섬초의 만생종에서 가장 높게 나타났으며, 조생종, 중생종, 중만생종에서는 비슷하게 나타난 반면, 포항초에서는 없는 것으로 나타났다. 유기산의 함량은 옥살산, 구연산, 말산, 개미산의 함량은 비금 섬초의 만생종과 조생종에서 대체로 높게 나타났으며 포항초는 호박산, 초산 함량이 높게 나타났다. 유산, 주석산은 포항초와 비금 섬초에서 모두 검출되지 않았다. 유리당 함량은 유당을 제외한 모든 당이 비금 섬초에서 높게 나타났으며 특히 조생종과 만생종에서 높게 나타났다. 비타민 A의 함량은 중생종이 약간 낮게 나타난 것을 제외하고는 거의 비슷하게 나타났으며, 비타민 C 함량은 비금 섬초가 포항초에 비해 3배 정도 높게 나타났다. 비타민 E 함량은 중만생종을 제외한 비금 섬초에서 포항초에 비해 높게 나타났다. 데치기전 명도는 포항초와 섬초의 종별 사이에 유의적인 차이는 없었고, 적색도는 중만생종과 만생종이 가장 낮게 나타났으며, 황색도는 만생종과 조생종이 높게 나타났다. 데친 후 명도는 비금 섬초의 중만생종이 가장 높게 나타났고, 조생종이 가장 낮게 나타났으며, 적색도는 만생종과 중생종이 가장 높았으며, 중만생종이 가장 낮게 나타났다. 황색도는 만생종이 가장 낮았고, 조생종이 가장 높게 나타났으며 포항초와 비금 섬초의 종간의 유의적인 차이를 나타냈다. 데친 후 관능평가를 한 결과 색은 거의 비슷한 수치로 나타났으며 색을 제외한 맛, 단맛, 질감, 좋아함에서 비금 섬초의 조생종이 가장 높게 나타났고 포항초는 가장 낮게 나타났다.
This study was to compare food components of spinach growing in inland and island. The samples used in this study were Pohang spinach of inland and jo saing, jung saing, man saing, jung man saing spinach of Bigum located on Chonnam Sinan. We analyzed proximate composition, mineral content, germanium...
This study was to compare food components of spinach growing in inland and island. The samples used in this study were Pohang spinach of inland and jo saing, jung saing, man saing, jung man saing spinach of Bigum located on Chonnam Sinan. We analyzed proximate composition, mineral content, germanium, organic acid and free sugar, vitamin A, C, E contents of them. We conducted the sensory evaluation after blanching and color changes of before and after blanching of 5 kinds of spinach. The results were followed: Moisture and ash contents were significantly higher Pohang spinach than Bigum spinach. Crude protein, carbohydrates and crude fiber contents were higher Bigum spinach than Pohang spinach. In mineral contents, potassium and zinc contents were higher Pohang spinach than Bigum spinach whereas calcium, iron, magnesium, manganese, sodium contents were higher Bigum spinach than Pohang spinach. Germanium contents was 14.06~27.16 ppb in Bigum spinach whereas not detected in Pohang spinach. In organic contents, man saing and jo saing of Bigum spinach were high in oxalic acid, citric acid, malic acid and formic acid contents. Succinic acid and acetic acid contents were high in Pohang spinach. Almost free sugars were higher Bigum spinach than Pohang spinach except lactose. Especially jo saing and man saing among Bigum spinach were high. Vitamin A contents was similar with Pohang and Bigum spinach except jung saing but Vitamin C and E contents were higher Bigum spinach than Pohang spinach. Color L(light) after blanching was significantly higher jung man saing than other spinach. Color a(redness) was significantly lower jung saing and man saing than others and jung man saing was significantly higher than others. Color b(yellowness) was low in man saing and high in jo saing of Bigum spinach. In case of sensory properties after blanching, color score is similar among kinds of spinach and taste, sweet, texture, overall preference were significant higher Bigum spinach except jung saing than Pohang spinach.
This study was to compare food components of spinach growing in inland and island. The samples used in this study were Pohang spinach of inland and jo saing, jung saing, man saing, jung man saing spinach of Bigum located on Chonnam Sinan. We analyzed proximate composition, mineral content, germanium, organic acid and free sugar, vitamin A, C, E contents of them. We conducted the sensory evaluation after blanching and color changes of before and after blanching of 5 kinds of spinach. The results were followed: Moisture and ash contents were significantly higher Pohang spinach than Bigum spinach. Crude protein, carbohydrates and crude fiber contents were higher Bigum spinach than Pohang spinach. In mineral contents, potassium and zinc contents were higher Pohang spinach than Bigum spinach whereas calcium, iron, magnesium, manganese, sodium contents were higher Bigum spinach than Pohang spinach. Germanium contents was 14.06~27.16 ppb in Bigum spinach whereas not detected in Pohang spinach. In organic contents, man saing and jo saing of Bigum spinach were high in oxalic acid, citric acid, malic acid and formic acid contents. Succinic acid and acetic acid contents were high in Pohang spinach. Almost free sugars were higher Bigum spinach than Pohang spinach except lactose. Especially jo saing and man saing among Bigum spinach were high. Vitamin A contents was similar with Pohang and Bigum spinach except jung saing but Vitamin C and E contents were higher Bigum spinach than Pohang spinach. Color L(light) after blanching was significantly higher jung man saing than other spinach. Color a(redness) was significantly lower jung saing and man saing than others and jung man saing was significantly higher than others. Color b(yellowness) was low in man saing and high in jo saing of Bigum spinach. In case of sensory properties after blanching, color score is similar among kinds of spinach and taste, sweet, texture, overall preference were significant higher Bigum spinach except jung saing than Pohang spinach.
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