[학위논문]DNCB (dinitrochlorobenzen)로 유도된 NC/Nga 생쥐의 아토피성 피부염에서 생균제 발효 매실의 아토피 억제 효과 Ingestion of fermented Maesil (Prunus mume SIEB. et ZUCC.) with probiotics inhibits development of dermatitis in NC/Nga mice원문보기
매실은 (PrunusmumeSIEB. et ZACC.) 한국 전통 의학에서 피부 질환에 사용되어져 왔다. 이 과실은 자연에서 얻을 수 있는 강력한 free radical scavenger이고, 대식세포에서 pro-inflammatory mediators를 억제하는 작용을 가진다. ...
매실은 (PrunusmumeSIEB. et ZACC.) 한국 전통 의학에서 피부 질환에 사용되어져 왔다. 이 과실은 자연에서 얻을 수 있는 강력한 free radical scavenger이고, 대식세포에서 pro-inflammatory mediators를 억제하는 작용을 가진다. 생균제 또한 피부 질환에서 강력한 치료 효과를 가지는 것으로 보고되었다. 본 연구는 dinitrochlorobenzen으로 피부염을 유발시킨 NC/Nga 생쥐에서 생균제와 함께 발효시킨 매실의 부산물이 염증을 억제하는 효능이 있는지를 보는 동시에, 피부 질환에 걸린 개의 사료 첨가제로서의 가능성을 알아보았다. 매실은 Saccharomyces cerevisiae, Bacillus subtilis, and Lactobacillus acidophilus들과 함께 발효가 되었다. 계속적인 발효 매실을 포함한 사료의 섭취는 염증을 유발시킨 NC/Nga 생쥐에서 염증의 유발과 진행을 억제 시켰다. 육안적으로나 현미경적으로 볼 때, 임상적 피부 질환의 정도와 염증성 변화는 상당히 감소되었다. 뿐만 아니라, 일반 마우스 사료만을 섭취한 NC/Nga 생쥐에서는 심각한 정도의 호산구 증가증과 혈청내의 IgE 증가를 보여 주었으나, 발효 매실을 포함한 사료를 섭취한 NC/Nga 생쥐에서는 이러한 변화가 상당히 감소하는 것을 관찰할 수 있었다. 이 외에도, 피부에서 관찰되는 황색포도상구균의 수도 감소하는 것을 볼 수 있다. 본 연구에서 주목할 만한 점은, 혈청이나 비장에서 염증관련 cytokines를 측정하였을 때, IL-4, IFN-γ 그리고 TNF-α는 상대적으로 감소하였으나, IL-10의 농도는 상대적으로 증가하였다는 것이다. 이러한 결과들을 종합하여 보면, 생균제와 함께 발효시킨 매실은 IL-10 분비를 자극하는 것을 통행 염증 반응을 억제하는 것으로 사료된다. 따라서 발효 매실의 사료 첨가는 NC/Nga 생쥐에서 염증을 억제하는 효과를 가지는 것으로 사료되며, 나아가 피부염에 걸린 개의 사료 첨가제로서 연구의 가치가 있다.
매실은 (PrunusmumeSIEB. et ZACC.) 한국 전통 의학에서 피부 질환에 사용되어져 왔다. 이 과실은 자연에서 얻을 수 있는 강력한 free radical scavenger이고, 대식세포에서 pro-inflammatory mediators를 억제하는 작용을 가진다. 생균제 또한 피부 질환에서 강력한 치료 효과를 가지는 것으로 보고되었다. 본 연구는 dinitrochlorobenzen으로 피부염을 유발시킨 NC/Nga 생쥐에서 생균제와 함께 발효시킨 매실의 부산물이 염증을 억제하는 효능이 있는지를 보는 동시에, 피부 질환에 걸린 개의 사료 첨가제로서의 가능성을 알아보았다. 매실은 Saccharomyces cerevisiae, Bacillus subtilis, and Lactobacillus acidophilus들과 함께 발효가 되었다. 계속적인 발효 매실을 포함한 사료의 섭취는 염증을 유발시킨 NC/Nga 생쥐에서 염증의 유발과 진행을 억제 시켰다. 육안적으로나 현미경적으로 볼 때, 임상적 피부 질환의 정도와 염증성 변화는 상당히 감소되었다. 뿐만 아니라, 일반 마우스 사료만을 섭취한 NC/Nga 생쥐에서는 심각한 정도의 호산구 증가증과 혈청내의 IgE 증가를 보여 주었으나, 발효 매실을 포함한 사료를 섭취한 NC/Nga 생쥐에서는 이러한 변화가 상당히 감소하는 것을 관찰할 수 있었다. 이 외에도, 피부에서 관찰되는 황색포도상구균의 수도 감소하는 것을 볼 수 있다. 본 연구에서 주목할 만한 점은, 혈청이나 비장에서 염증관련 cytokines를 측정하였을 때, IL-4, IFN-γ 그리고 TNF-α는 상대적으로 감소하였으나, IL-10의 농도는 상대적으로 증가하였다는 것이다. 이러한 결과들을 종합하여 보면, 생균제와 함께 발효시킨 매실은 IL-10 분비를 자극하는 것을 통행 염증 반응을 억제하는 것으로 사료된다. 따라서 발효 매실의 사료 첨가는 NC/Nga 생쥐에서 염증을 억제하는 효과를 가지는 것으로 사료되며, 나아가 피부염에 걸린 개의 사료 첨가제로서 연구의 가치가 있다.
Maesil (PrunusmumeSIEB. et ZACC.) is used in Korean traditional medicine for the remedy of skin disorders. It may be the potential source of free radical scavengers and inhibits pro-inflammatory mediators in stimulated macrophages. Probiotics also have therapeutic potential in skin disorders. The st...
Maesil (PrunusmumeSIEB. et ZACC.) is used in Korean traditional medicine for the remedy of skin disorders. It may be the potential source of free radical scavengers and inhibits pro-inflammatory mediators in stimulated macrophages. Probiotics also have therapeutic potential in skin disorders. The study was performed to examine whether a probiotic fermented by-product of Maesil suppresses development of dermatitis in NC/Nga mice, with the aim of developing a feed supplement for dogs with dermatitis. Maesil were fermented with probiotics including Saccharomyces cerevisiae, Bacillus subtilis, and Lactobacillus acidophilus. Induction of dermatitis in NC/Nga mice wa sperformed by repeated cutaneous application of dinitrochlorobenzene, a hapten that accelerates development of dermatitis in NC/Nga mice. Continuous ingestion of food containing fermented Maesil in dinitrochlorobenzene-treated NC/Nga mice raised under specific pathogen-free conditions delayed the onset of dermatitis and markedly inhibited development of dermatitis in a dose-dependent manner, as evidenced by macroscopic and microscopic indications of a marked decrease in clinical skin severity scores and relatively mild inflammatory change in both epidermis and dermis that was comparable with ingestion of control food alone. Significant decreases of eosinophil ratio and serum IgE concentration, and markedly reduction in the number of Stapylococcus aureus recovered from ears confirmed the inhibitory effects of fermented Maesil on the development of dermatitis. Of note, the level of interleukin-10 was increased, but mRNA and protein concentrations of interleukin-4, interferon-γ and tumor necrosis factor-α were decreased in serum or spleen of NC/Nga mice fed food containing fermented Maesil. Some components of fermented Maesil may have an ability to delay the onset and suppress the development of dermatitis, probably through induction of IL-10. Fermented Maesil may be a promising candidate for control of dermatitis, especially for dogs.
Maesil (PrunusmumeSIEB. et ZACC.) is used in Korean traditional medicine for the remedy of skin disorders. It may be the potential source of free radical scavengers and inhibits pro-inflammatory mediators in stimulated macrophages. Probiotics also have therapeutic potential in skin disorders. The study was performed to examine whether a probiotic fermented by-product of Maesil suppresses development of dermatitis in NC/Nga mice, with the aim of developing a feed supplement for dogs with dermatitis. Maesil were fermented with probiotics including Saccharomyces cerevisiae, Bacillus subtilis, and Lactobacillus acidophilus. Induction of dermatitis in NC/Nga mice wa sperformed by repeated cutaneous application of dinitrochlorobenzene, a hapten that accelerates development of dermatitis in NC/Nga mice. Continuous ingestion of food containing fermented Maesil in dinitrochlorobenzene-treated NC/Nga mice raised under specific pathogen-free conditions delayed the onset of dermatitis and markedly inhibited development of dermatitis in a dose-dependent manner, as evidenced by macroscopic and microscopic indications of a marked decrease in clinical skin severity scores and relatively mild inflammatory change in both epidermis and dermis that was comparable with ingestion of control food alone. Significant decreases of eosinophil ratio and serum IgE concentration, and markedly reduction in the number of Stapylococcus aureus recovered from ears confirmed the inhibitory effects of fermented Maesil on the development of dermatitis. Of note, the level of interleukin-10 was increased, but mRNA and protein concentrations of interleukin-4, interferon-γ and tumor necrosis factor-α were decreased in serum or spleen of NC/Nga mice fed food containing fermented Maesil. Some components of fermented Maesil may have an ability to delay the onset and suppress the development of dermatitis, probably through induction of IL-10. Fermented Maesil may be a promising candidate for control of dermatitis, especially for dogs.
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