인류는 식품이나 의약품 및 화장품의 원료에 천연물을 이용하여 왔으며, 이러한 새로운 기능성 소재에 대한 연구개발이 끊임없이 진행되고 있는 실정이다.
천연물을 소재로 한 기능성 원료로는 인삼, 홍삼, 영지, 당귀, 은행, 창포, 솔잎, 녹차 등이 있고, 이 중에 녹차는 인체 무해한 천연의 향기, 천연의 색상, 천연의 맛을 나타내는 특성을 가지고 있다.
차는 5천년의 오랜 역사를 거치면서 경험적으로 알려진 여러 가지 질병치료 효과 때문에 귀한 약으로 사용되었고 점차 재배, 제조기술이 발전됨에 따라 건강, 보건성 음료로 정착되고 있다. 또한 각 민족의 기호와 기술에 맞게 각종 다양한 차를 개발하여 현재에 이르고 있다. 또한 최근 들어서 분자생물학적 기술의 진보로 분자수준에서 생리활성의 기작을 연구할 수 있게 되었다. 이처럼 차의 여러 가지 기능성이 과학적으로 규명되어짐에 따라 오늘날 차는 전 세계 음료시장에서 커피, 코코아와 더불어 3대 기호음료로서 전 세계 160여개 국가에서 널리 소비되고 있다. 또한 현대인의 건강지향적인 욕구와 부합되어 소비량이 점차 증가하여 단순히 마시는 기호음료이외에 차를 이용한 식품, 요리, 의약품 및 새로운 기능성 소재로도 그 이용영역이 점차 확대되고 있다.
차의 효능과 성분에 대한 연구와 그 개발이 ...
인류는 식품이나 의약품 및 화장품의 원료에 천연물을 이용하여 왔으며, 이러한 새로운 기능성 소재에 대한 연구개발이 끊임없이 진행되고 있는 실정이다.
천연물을 소재로 한 기능성 원료로는 인삼, 홍삼, 영지, 당귀, 은행, 창포, 솔잎, 녹차 등이 있고, 이 중에 녹차는 인체 무해한 천연의 향기, 천연의 색상, 천연의 맛을 나타내는 특성을 가지고 있다.
차는 5천년의 오랜 역사를 거치면서 경험적으로 알려진 여러 가지 질병치료 효과 때문에 귀한 약으로 사용되었고 점차 재배, 제조기술이 발전됨에 따라 건강, 보건성 음료로 정착되고 있다. 또한 각 민족의 기호와 기술에 맞게 각종 다양한 차를 개발하여 현재에 이르고 있다. 또한 최근 들어서 분자생물학적 기술의 진보로 분자수준에서 생리활성의 기작을 연구할 수 있게 되었다. 이처럼 차의 여러 가지 기능성이 과학적으로 규명되어짐에 따라 오늘날 차는 전 세계 음료시장에서 커피, 코코아와 더불어 3대 기호음료로서 전 세계 160여개 국가에서 널리 소비되고 있다. 또한 현대인의 건강지향적인 욕구와 부합되어 소비량이 점차 증가하여 단순히 마시는 기호음료이외에 차를 이용한 식품, 요리, 의약품 및 새로운 기능성 소재로도 그 이용영역이 점차 확대되고 있다.
차의 효능과 성분에 대한 연구와 그 개발이 차나무의 잎으로 만든 차제품에 국한 되어져 있는 실정이다. 찻잎에 비해 그 활용도가 현저하게 낮은 차나무의 뿌리와 종자에 대한 연구가 미비하기 때문에 본 연구는 버려지는 차나무 뿌리와 종자의 성분을 조사하여 그 실용성을 고려해보고자 하였다.
본 연구를 통해 활용가치가 낮은 차나무 뿌리와 종자를 고부가 가치의 기능성 식품 및 의약품으로의 개발 가능성을 분석하기 위해 차나무 뿌리와 종자의 성분을 분석하였다. 무기성분, 비타민성분, 아미노산, 총 polyphenol, catechin, chlorogenic acid 및 caffeine의 함량을 분석, 검토하고자 한다.
인류는 식품이나 의약품 및 화장품의 원료에 천연물을 이용하여 왔으며, 이러한 새로운 기능성 소재에 대한 연구개발이 끊임없이 진행되고 있는 실정이다.
천연물을 소재로 한 기능성 원료로는 인삼, 홍삼, 영지, 당귀, 은행, 창포, 솔잎, 녹차 등이 있고, 이 중에 녹차는 인체 무해한 천연의 향기, 천연의 색상, 천연의 맛을 나타내는 특성을 가지고 있다.
차는 5천년의 오랜 역사를 거치면서 경험적으로 알려진 여러 가지 질병치료 효과 때문에 귀한 약으로 사용되었고 점차 재배, 제조기술이 발전됨에 따라 건강, 보건성 음료로 정착되고 있다. 또한 각 민족의 기호와 기술에 맞게 각종 다양한 차를 개발하여 현재에 이르고 있다. 또한 최근 들어서 분자생물학적 기술의 진보로 분자수준에서 생리활성의 기작을 연구할 수 있게 되었다. 이처럼 차의 여러 가지 기능성이 과학적으로 규명되어짐에 따라 오늘날 차는 전 세계 음료시장에서 커피, 코코아와 더불어 3대 기호음료로서 전 세계 160여개 국가에서 널리 소비되고 있다. 또한 현대인의 건강지향적인 욕구와 부합되어 소비량이 점차 증가하여 단순히 마시는 기호음료이외에 차를 이용한 식품, 요리, 의약품 및 새로운 기능성 소재로도 그 이용영역이 점차 확대되고 있다.
차의 효능과 성분에 대한 연구와 그 개발이 차나무의 잎으로 만든 차제품에 국한 되어져 있는 실정이다. 찻잎에 비해 그 활용도가 현저하게 낮은 차나무의 뿌리와 종자에 대한 연구가 미비하기 때문에 본 연구는 버려지는 차나무 뿌리와 종자의 성분을 조사하여 그 실용성을 고려해보고자 하였다.
본 연구를 통해 활용가치가 낮은 차나무 뿌리와 종자를 고부가 가치의 기능성 식품 및 의약품으로의 개발 가능성을 분석하기 위해 차나무 뿌리와 종자의 성분을 분석하였다. 무기성분, 비타민성분, 아미노산, 총 polyphenol, catechin, chlorogenic acid 및 caffeine의 함량을 분석, 검토하고자 한다.
Mankind has been using natural substances for making food, medical supplies and cosmetics and it’s been continuously exploiting to discover functional materials.
Ginseng, red ginseng, youngji, dangyi, gingko nuts, pine leaves, green teas are the main examples, and green tea, most of all, has natura...
Mankind has been using natural substances for making food, medical supplies and cosmetics and it’s been continuously exploiting to discover functional materials.
Ginseng, red ginseng, youngji, dangyi, gingko nuts, pine leaves, green teas are the main examples, and green tea, most of all, has natural flavour, color and taste which has no harm in human bodies.
Through the 5000 years of history of tea, it has been known more as the medical treatments, but as long as the cultivation techniques and manufacturing processes have upgraded, recently it’s been widely used as healthy drinks. Moreover, depending on the taste of each race, we have developed various kinds of teas.
Since the effect of teas has proven scientifically, nowadays it is consumed in about 160 countries as one of the 3 favorite beverages along with coffee and cacao. Furthermore, not only tea is used for beverages, it also has enlarged its own usage to food, cooking, medical supplies and new discovered functional materials.
In spite of the wide range of its usages, the studies of the efficacy of tea have very limited to products of tea ‘leaves’.
This study is to contribute to a wider range of usages of the tea roots and seeds which are often discarded. Therefore the components have analyzed to enhance its possibilities as for healthy foods and medical supplies.
I here examined the total contents of minerals, vitamins, amino acid, polyphenol. catechin, chlorogenic acid and caffeine in roots and seeds of tea plants.
Mankind has been using natural substances for making food, medical supplies and cosmetics and it’s been continuously exploiting to discover functional materials.
Ginseng, red ginseng, youngji, dangyi, gingko nuts, pine leaves, green teas are the main examples, and green tea, most of all, has natural flavour, color and taste which has no harm in human bodies.
Through the 5000 years of history of tea, it has been known more as the medical treatments, but as long as the cultivation techniques and manufacturing processes have upgraded, recently it’s been widely used as healthy drinks. Moreover, depending on the taste of each race, we have developed various kinds of teas.
Since the effect of teas has proven scientifically, nowadays it is consumed in about 160 countries as one of the 3 favorite beverages along with coffee and cacao. Furthermore, not only tea is used for beverages, it also has enlarged its own usage to food, cooking, medical supplies and new discovered functional materials.
In spite of the wide range of its usages, the studies of the efficacy of tea have very limited to products of tea ‘leaves’.
This study is to contribute to a wider range of usages of the tea roots and seeds which are often discarded. Therefore the components have analyzed to enhance its possibilities as for healthy foods and medical supplies.
I here examined the total contents of minerals, vitamins, amino acid, polyphenol. catechin, chlorogenic acid and caffeine in roots and seeds of tea plants.
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