현재 우리나라를 비롯한 일본, 중국에서 전통발효식품으로부터 혈전용해효소에 관한 연구가 활발히 진행되고 있다. 그 중에 콩을 발효시킬 때 Bacillus subtilis가 콩의 영양성분을 섭취 및 생육하면서 만들어 내는 혈전용해효소로 nattokinase를 생산해낸다. 현재 일본에서는 대두에 natto균을 첨가시켜 발효한 낫토를 가지고 점액질을 추출 및 농축하여 nattokinase를 생산하고 있다. Bacillus subtilis 를 사용하여 ...
현재 우리나라를 비롯한 일본, 중국에서 전통발효식품으로부터 혈전용해효소에 관한 연구가 활발히 진행되고 있다. 그 중에 콩을 발효시킬 때 Bacillus subtilis가 콩의 영양성분을 섭취 및 생육하면서 만들어 내는 혈전용해효소로 nattokinase를 생산해낸다. 현재 일본에서는 대두에 natto균을 첨가시켜 발효한 낫토를 가지고 점액질을 추출 및 농축하여 nattokinase를 생산하고 있다. Bacillus subtilis 를 사용하여 flask에서 복합배지의 첨가량을 변화시켜 nattokinase의 활성도를 증가시키기 위한 최적 배지 조성을 조사하고, fermentor를 이용하여 Bacillus subtilis 의 균체 농도와 활성도를 증가시키기 위한 실험을 수행하였다. Flask batch culture 를 통하여 복합배지 중 peptone의 조성이 50 g/l 일 때 가장 높은 활성도를 나타내었다. 또한, 첨가되는 복합배지의 종류에 따른 활성도의 변화를 알아보았다. 회분식 배양을 통하여 균체의 농도를 증가시켰으며, nattokinase는 peptone의 첨가시 Bacillus subtilis 의 농도가 높아짐에 따라 그 활성도 또한 증가하였다. Fermentor 조업을 통하여 peptone 50 g/l 를 첨가하였을 때 nattokinase의 활성도는 3,400unit/ml로 가장 우수한 활성을 나타내었다. 또한, fed-batch culture를 통하여 균체 농도를 2배 이상 증가시켰으며, 7,124unit/ml로 높은 활성도를 갖는 nattokianse를 생산하였다.
현재 우리나라를 비롯한 일본, 중국에서 전통발효식품으로부터 혈전용해효소에 관한 연구가 활발히 진행되고 있다. 그 중에 콩을 발효시킬 때 Bacillus subtilis가 콩의 영양성분을 섭취 및 생육하면서 만들어 내는 혈전용해효소로 nattokinase를 생산해낸다. 현재 일본에서는 대두에 natto균을 첨가시켜 발효한 낫토를 가지고 점액질을 추출 및 농축하여 nattokinase를 생산하고 있다. Bacillus subtilis 를 사용하여 flask에서 복합배지의 첨가량을 변화시켜 nattokinase의 활성도를 증가시키기 위한 최적 배지 조성을 조사하고, fermentor를 이용하여 Bacillus subtilis 의 균체 농도와 활성도를 증가시키기 위한 실험을 수행하였다. Flask batch culture 를 통하여 복합배지 중 peptone의 조성이 50 g/l 일 때 가장 높은 활성도를 나타내었다. 또한, 첨가되는 복합배지의 종류에 따른 활성도의 변화를 알아보았다. 회분식 배양을 통하여 균체의 농도를 증가시켰으며, nattokinase는 peptone의 첨가시 Bacillus subtilis 의 농도가 높아짐에 따라 그 활성도 또한 증가하였다. Fermentor 조업을 통하여 peptone 50 g/l 를 첨가하였을 때 nattokinase의 활성도는 3,400unit/ml로 가장 우수한 활성을 나타내었다. 또한, fed-batch culture를 통하여 균체 농도를 2배 이상 증가시켰으며, 7,124unit/ml로 높은 활성도를 갖는 nattokianse를 생산하였다.
Nattokinase is a potent fibrinolytic enzyme that is considered to be a promising agent for thrombosis therapy. The enzymes were discovered from various sources, such as Japanese natto, Korean Chungkookjang soy sauce, and Chinese douchi. Based on its food origin and relatively strong fibrinolytic act...
Nattokinase is a potent fibrinolytic enzyme that is considered to be a promising agent for thrombosis therapy. The enzymes were discovered from various sources, such as Japanese natto, Korean Chungkookjang soy sauce, and Chinese douchi. Based on its food origin and relatively strong fibrinolytic activity, nattokinase has advantages over other commercially used medicine in preventative and prolonged effects, convenient oral administration, and stability in the gastrointestinal tract. In this study, Bacillus subtilis was cultivated in flask and fermentor to produce nattokinase. Glucose and NH4Cl were used as carbon and nitrogen sources, respectively, with peptone, yeast extract, or tryptone supplementation. Glucose concentration was fixed at 10 g/L. New method of assaying nattokinase activity was suggested. In flask culture, the highest cell growth (optical density monitored at 600 nm) and nattokinase activity were obtained with 50 g/L of peptone supplementation. At this condition, nattokinase activity was 630 unit/ml. In batch culture of B. subtilis in fermentor, optical density increased to 10 at 6 h and then gradually decreased. Nattokinase activity also increased with cell growth, showing growth-associated production. With 50 g/L of peptone supplementation, the highest nattokinase activity of 3,400 unit/ml was obtained at 10 h. In fed-batch culture of B. subtilis using pH-stat feeding straregy, high nattokinase activity as 7,124 unit/ml was obtained at 19h.
Nattokinase is a potent fibrinolytic enzyme that is considered to be a promising agent for thrombosis therapy. The enzymes were discovered from various sources, such as Japanese natto, Korean Chungkookjang soy sauce, and Chinese douchi. Based on its food origin and relatively strong fibrinolytic activity, nattokinase has advantages over other commercially used medicine in preventative and prolonged effects, convenient oral administration, and stability in the gastrointestinal tract. In this study, Bacillus subtilis was cultivated in flask and fermentor to produce nattokinase. Glucose and NH4Cl were used as carbon and nitrogen sources, respectively, with peptone, yeast extract, or tryptone supplementation. Glucose concentration was fixed at 10 g/L. New method of assaying nattokinase activity was suggested. In flask culture, the highest cell growth (optical density monitored at 600 nm) and nattokinase activity were obtained with 50 g/L of peptone supplementation. At this condition, nattokinase activity was 630 unit/ml. In batch culture of B. subtilis in fermentor, optical density increased to 10 at 6 h and then gradually decreased. Nattokinase activity also increased with cell growth, showing growth-associated production. With 50 g/L of peptone supplementation, the highest nattokinase activity of 3,400 unit/ml was obtained at 10 h. In fed-batch culture of B. subtilis using pH-stat feeding straregy, high nattokinase activity as 7,124 unit/ml was obtained at 19h.
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