스쿠알렌에 포함된 isoprenoid계 triterpene 성분은 자유 유리기를 제거하는 항산화 효과가 뛰어난 인체에 유용한 생리활성 물질이므로, 산화적 스트레스로 인한 질병들의 유병률에 효과가 있는 것으로 생각되고 있다. 본 연구에서는 스쿠알렌 섭취가 산화적 스트레스가 높은 흡연자에게 ...
스쿠알렌에 포함된 isoprenoid계 triterpene 성분은 자유 유리기를 제거하는 항산화 효과가 뛰어난 인체에 유용한 생리활성 물질이므로, 산화적 스트레스로 인한 질병들의 유병률에 효과가 있는 것으로 생각되고 있다. 본 연구에서는 스쿠알렌 섭취가 산화적 스트레스가 높은 흡연자에게 항산화 영양상태 개선 효과 및 지질 수준을 변화시킬 수 있는지를 알아보고자 placebo를 사용하는 double-blind 인체시험을 수행하였다. 흡연자 42명을 대상으로 6주 동안 하루에 2번 스쿠알렌 섭취군에게는 스쿠알렌(총 13.5g/day)을 위약군에게는 MCT oil+대두유(총 13.5g/day)을 매일 섭취하도록 하였으며, 이 때 두 군의 분류는 무작위로 하였다. 실험군에서 스쿠알렌 섭취 6주 후 적혈구 catalase 활성도가 유의적으로 증가하였다(42.72±1.59 vs. 45.35±1.44; p < 0.05). 혈장 vitamin C농도는 실험군과 위약군 모두 6주간의 보충섭취 후 유의적으로 증가하였으나, 적혈구 glutathione peroxidase (GSH-Px)와 superoxide dismutase (SOD) 활성도, total radical trappingantioxidant potential (TRAP)로 본 항산화능 수준과 혈장 malondialdehyde (MDA) 수준은 섭취 전후에 실험군과 위약군 모두에서 유의한 변화를 보이지 않았다. 위약군은 위약 섭취 전과 비교하였을 때 6주간의 위약 섭취 후 혈장 콜레스테롤, LDL 콜레스테롤, HDL 콜레스테롤, 중성지방의 수치는 유의적인 차이를 보이지 않았다. 실험군은 6주간의 스쿠알렌 섭취 후 HDL 콜레스테롤과 중성지방은 유의적인 차이가 없었으나, 혈장 콜레스테롤과 LDL 콜레스테롤은 유의적인 증가를 보였다. 결론적으로, 본 연구는 흡연자에게 6주 동안 하루에 13.5 g 고용량의 스쿠알렌 섭취가 혈장 콜레스테롤과 LDL 콜레스테롤을 유의적으로 증가시켜 혈중 지질에 이로운 영향을 미치지 못했음을 보여주었다. 하지만 적혈구 catalase와 혈장 비타민 C 수준은 유의적으로 증가하여 흡연자의 항산화 영양 상태를 부분적으로 개선시키는 효과가 있음을 보여주었다.
스쿠알렌에 포함된 isoprenoid계 triterpene 성분은 자유 유리기를 제거하는 항산화 효과가 뛰어난 인체에 유용한 생리활성 물질이므로, 산화적 스트레스로 인한 질병들의 유병률에 효과가 있는 것으로 생각되고 있다. 본 연구에서는 스쿠알렌 섭취가 산화적 스트레스가 높은 흡연자에게 항산화 영양상태 개선 효과 및 지질 수준을 변화시킬 수 있는지를 알아보고자 placebo를 사용하는 double-blind 인체시험을 수행하였다. 흡연자 42명을 대상으로 6주 동안 하루에 2번 스쿠알렌 섭취군에게는 스쿠알렌(총 13.5g/day)을 위약군에게는 MCT oil+대두유(총 13.5g/day)을 매일 섭취하도록 하였으며, 이 때 두 군의 분류는 무작위로 하였다. 실험군에서 스쿠알렌 섭취 6주 후 적혈구 catalase 활성도가 유의적으로 증가하였다(42.72±1.59 vs. 45.35±1.44; p < 0.05). 혈장 vitamin C농도는 실험군과 위약군 모두 6주간의 보충섭취 후 유의적으로 증가하였으나, 적혈구 glutathione peroxidase (GSH-Px)와 superoxide dismutase (SOD) 활성도, total radical trapping antioxidant potential (TRAP)로 본 항산화능 수준과 혈장 malondialdehyde (MDA) 수준은 섭취 전후에 실험군과 위약군 모두에서 유의한 변화를 보이지 않았다. 위약군은 위약 섭취 전과 비교하였을 때 6주간의 위약 섭취 후 혈장 콜레스테롤, LDL 콜레스테롤, HDL 콜레스테롤, 중성지방의 수치는 유의적인 차이를 보이지 않았다. 실험군은 6주간의 스쿠알렌 섭취 후 HDL 콜레스테롤과 중성지방은 유의적인 차이가 없었으나, 혈장 콜레스테롤과 LDL 콜레스테롤은 유의적인 증가를 보였다. 결론적으로, 본 연구는 흡연자에게 6주 동안 하루에 13.5 g 고용량의 스쿠알렌 섭취가 혈장 콜레스테롤과 LDL 콜레스테롤을 유의적으로 증가시켜 혈중 지질에 이로운 영향을 미치지 못했음을 보여주었다. 하지만 적혈구 catalase와 혈장 비타민 C 수준은 유의적으로 증가하여 흡연자의 항산화 영양 상태를 부분적으로 개선시키는 효과가 있음을 보여주었다.
Squalene has been reported to possess physiochemical functions as antioxidants which neutralize the harmful effects of excessive free radicals produced in the body. The purpose of this study was to evaluate whether squalene supplementation could improve the antioxidant status, plasma lipid profiles ...
Squalene has been reported to possess physiochemical functions as antioxidants which neutralize the harmful effects of excessive free radicals produced in the body. The purpose of this study was to evaluate whether squalene supplementation could improve the antioxidant status, plasma lipid profiles in healthy smokers. In this randomized, placebo controlled, double-blinded study, 42 subjects were randomly assigned to plcebo group or squalene group for 6 weeks. 20 subjects were instructed to consume 13.5g/day of squalene while 22 subjects consumed placebo. Blood samples were collected on week 0 and week 6 in order to evaluate plasma antioxidants levels. The 6 weeks of squalene supplementation resulted in a significant increase in catalase (42.72±1.59 vs. 45.35±1.44; p < 0.05). Vitamin C levels significantly increased after 6 weeks of supplementation in both of squalene and placebo group. In both of squalene and placebo group, there were no significant change after 6 weeks of levels of total radical trapping antioxidant potential (TRAP), malondialdehyde (MDA), glutathione peroxidase (GSH-Px), superoxide dismutase (SOD) activities. Plasma total cholesterol (TC), LDL-cholesterol (LDL-C), HDL-cholesterol (HDL-C), triglyceride (TG) levels were not affected in placebo group while plasma TC, LDL-C in sqalene group were significantly increased after intervention. The results of the present study show that supplementation of squalene increased antioxidant activity thereby reducing risk factors of numerous diseases associated with elevated oxidative stress in smokers
Squalene has been reported to possess physiochemical functions as antioxidants which neutralize the harmful effects of excessive free radicals produced in the body. The purpose of this study was to evaluate whether squalene supplementation could improve the antioxidant status, plasma lipid profiles in healthy smokers. In this randomized, placebo controlled, double-blinded study, 42 subjects were randomly assigned to plcebo group or squalene group for 6 weeks. 20 subjects were instructed to consume 13.5g/day of squalene while 22 subjects consumed placebo. Blood samples were collected on week 0 and week 6 in order to evaluate plasma antioxidants levels. The 6 weeks of squalene supplementation resulted in a significant increase in catalase (42.72±1.59 vs. 45.35±1.44; p < 0.05). Vitamin C levels significantly increased after 6 weeks of supplementation in both of squalene and placebo group. In both of squalene and placebo group, there were no significant change after 6 weeks of levels of total radical trapping antioxidant potential (TRAP), malondialdehyde (MDA), glutathione peroxidase (GSH-Px), superoxide dismutase (SOD) activities. Plasma total cholesterol (TC), LDL-cholesterol (LDL-C), HDL-cholesterol (HDL-C), triglyceride (TG) levels were not affected in placebo group while plasma TC, LDL-C in sqalene group were significantly increased after intervention. The results of the present study show that supplementation of squalene increased antioxidant activity thereby reducing risk factors of numerous diseases associated with elevated oxidative stress in smokers
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