계육으로부터 기능성 peptide인 carnosine과 그 혼합물을 추출하고 이들의 생리활성을 알아보았다.
추출온도, 시간 및 용매 조건에 따른 최적의 추출 조건을 살펴보고, 이를 기반으로 기능성 peptide 혼합물의 식품 소재화를 위한 생리활성을 확인해 보았다.
20주령과 90주령 산란계육, carnosine 강화 계육의 추출물로부터 carnosine과 그 유도체인 anserine의 함량을 상온에서 0~14%의 EtOH로 1~2hr 추출할 경우, carnosine과 anserine함량은 2685~4096mg/kg...
계육으로부터 기능성 peptide인 carnosine과 그 혼합물을 추출하고 이들의 생리활성을 알아보았다.
추출온도, 시간 및 용매 조건에 따른 최적의 추출 조건을 살펴보고, 이를 기반으로 기능성 peptide 혼합물의 식품 소재화를 위한 생리활성을 확인해 보았다.
20주령과 90주령 산란계육, carnosine 강화 계육의 추출물로부터 carnosine과 그 유도체인 anserine의 함량을 상온에서 0~14%의 EtOH로 1~2hr 추출할 경우, carnosine과 anserine함량은 2685~4096mg/kg이며, AGE inhibition과 DPPH radical scavenging effect, inhibition of lipid peroxidation은 각각 41.2~60.4%, 45.8~66.5%, 51.2~76.1%의 최적의 추출효율을 보였다.
Carnosine의 대표적 생리활성인 anti-glycation과 anti-oxidation에 있어서는, 추출물 내 carnosine과 anserine의 함량에 비례하여 증가하는 양상을 보였고, breast 부위에서 가장 높은 활성의 추출물을 얻을 수 있었다.
carnosine 강화계육의 경우, carnosine과 anserine함량은 비교적 적었으나 20주령, 90주령 계육에 비해 높은 carnosine함량을 지녀 그에 따른 생리활성은 가장 높게 측정되었다.
이상의 결과들은 향후, 계육으로부터 carnosine 함유 기능성 식품 소재의 개발에 기초 자료로 이용될 수 있을 것으로 기대된다.
계육으로부터 기능성 peptide인 carnosine과 그 혼합물을 추출하고 이들의 생리활성을 알아보았다.
추출온도, 시간 및 용매 조건에 따른 최적의 추출 조건을 살펴보고, 이를 기반으로 기능성 peptide 혼합물의 식품 소재화를 위한 생리활성을 확인해 보았다.
20주령과 90주령 산란계육, carnosine 강화 계육의 추출물로부터 carnosine과 그 유도체인 anserine의 함량을 상온에서 0~14%의 EtOH로 1~2hr 추출할 경우, carnosine과 anserine함량은 2685~4096mg/kg이며, AGE inhibition과 DPPH radical scavenging effect, inhibition of lipid peroxidation은 각각 41.2~60.4%, 45.8~66.5%, 51.2~76.1%의 최적의 추출효율을 보였다.
Carnosine의 대표적 생리활성인 anti-glycation과 anti-oxidation에 있어서는, 추출물 내 carnosine과 anserine의 함량에 비례하여 증가하는 양상을 보였고, breast 부위에서 가장 높은 활성의 추출물을 얻을 수 있었다.
carnosine 강화계육의 경우, carnosine과 anserine함량은 비교적 적었으나 20주령, 90주령 계육에 비해 높은 carnosine함량을 지녀 그에 따른 생리활성은 가장 높게 측정되었다.
이상의 결과들은 향후, 계육으로부터 carnosine 함유 기능성 식품 소재의 개발에 기초 자료로 이용될 수 있을 것으로 기대된다.
This study were investigated the physiological activity of the functional peptide carnosine and its compound extracted from chicken meat.
Based on optimal extraction conditions for extraction temperature, time and solvent condition, we studied the feasibility of functional peptide compound as a ...
This study were investigated the physiological activity of the functional peptide carnosine and its compound extracted from chicken meat.
Based on optimal extraction conditions for extraction temperature, time and solvent condition, we studied the feasibility of functional peptide compound as a food ingredient. Measurements of carnonsine and its methylderivate, anserine, from extracts of 20weeks and 90weeks laying hen showed a significantly higher contents in the former group. Also, extraction with 0-14% EtOH for 1~2 hours at room temperature resulted in 2807~4096mg/kg of carnosine and anserine. Optimal extraction effciency was displayed with an AGE inhibition at 41.2~56.9%, DPPH radical scavenging effect at 45.8~53.6% and inhibition of lipid peroxidation at 51.2~64.8%.
Anti-glycation and anti-oxidation effects of carnosine increased proportionally to the quantity of carnosine and anserine in the extracts. Chicken breast was found to contain the highest levels of such activities.
The results of this study will serve as basic material for the development of carnosine-containing food ingredient from chicken meat.
This study were investigated the physiological activity of the functional peptide carnosine and its compound extracted from chicken meat.
Based on optimal extraction conditions for extraction temperature, time and solvent condition, we studied the feasibility of functional peptide compound as a food ingredient. Measurements of carnonsine and its methylderivate, anserine, from extracts of 20weeks and 90weeks laying hen showed a significantly higher contents in the former group. Also, extraction with 0-14% EtOH for 1~2 hours at room temperature resulted in 2807~4096mg/kg of carnosine and anserine. Optimal extraction effciency was displayed with an AGE inhibition at 41.2~56.9%, DPPH radical scavenging effect at 45.8~53.6% and inhibition of lipid peroxidation at 51.2~64.8%.
Anti-glycation and anti-oxidation effects of carnosine increased proportionally to the quantity of carnosine and anserine in the extracts. Chicken breast was found to contain the highest levels of such activities.
The results of this study will serve as basic material for the development of carnosine-containing food ingredient from chicken meat.
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