『재난대응과 화재 안전 화재 통계 연보 (소방 방재청)』에 따르면 화재 발생의 약 34%가 호텔, 식당, 주택 등과 같은 실내 화재이다. 그 중에서 약 53% 이상이 주방에서 발생하고 있다. 또한 미국의 경우에도 실제로 주방에서 발생하는 화재 비율이 실내 화재 내에서 약 40%정도 차지하는 것을 볼 수 있다. 주방화재의 주 발생 요인은 대부분이 조리용 기름의 발화로 인한 것이다. 현재 국내외적으로 다양한 종류의 주방용 기름이 시판되고 있다. 국내에서는 『국가 화재 안전 기준 개정고시』과 『다중 이용 업소의 안전관리에 관한 특별법』을 통해 화재 관련 안전시스템을 구축하고 있다. 또한 주방내의 소화 설비는 『자동식 소화기의 형식 승인 및 검정기술기준 (KOFEIS 0101-1)』에 맞추어 사용하고 있고 이 기준에는 주방에 설치해야 하는 자동식 소화기의 설치 위치 기준과 자체 성능 기준이 있다. 하지만 주방 화재의 특성은 레인지 위치, ...
『재난대응과 화재 안전 화재 통계 연보 (소방 방재청)』에 따르면 화재 발생의 약 34%가 호텔, 식당, 주택 등과 같은 실내 화재이다. 그 중에서 약 53% 이상이 주방에서 발생하고 있다. 또한 미국의 경우에도 실제로 주방에서 발생하는 화재 비율이 실내 화재 내에서 약 40%정도 차지하는 것을 볼 수 있다. 주방화재의 주 발생 요인은 대부분이 조리용 기름의 발화로 인한 것이다. 현재 국내외적으로 다양한 종류의 주방용 기름이 시판되고 있다. 국내에서는 『국가 화재 안전 기준 개정고시』과 『다중 이용 업소의 안전관리에 관한 특별법』을 통해 화재 관련 안전시스템을 구축하고 있다. 또한 주방내의 소화 설비는 『자동식 소화기의 형식 승인 및 검정기술기준 (KOFEIS 0101-1)』에 맞추어 사용하고 있고 이 기준에는 주방에 설치해야 하는 자동식 소화기의 설치 위치 기준과 자체 성능 기준이 있다. 하지만 주방 화재의 특성은 레인지 위치, 후드의 작동 유무, 조리용 기름의 양 등에 매우 민감하게 변화하기 때문에 자동식 소화기의 성능 평가 시험 기준 내에 있는 한 가지의 시나리오 만으로는 자동 소화기의 성능을 검증하는 것에 한계가 있어 자동식 소화기의 성능 평가 기준을 검증하고 개선하고자 한다. 결과적으로 감지위치와 후드 작동의 유무, 레인지가 위치하는 형상에 의해 감지 시간이 차이가 났다. 이러한 수치 해석 결과를 바탕으로 주방 내에서 조리용 기름의 화재 제어를 위한 성능 평가 기준을 개선하는데 있어서 기초적이고 정량적인 자료를 제공 할 수 있다.
『재난대응과 화재 안전 화재 통계 연보 (소방 방재청)』에 따르면 화재 발생의 약 34%가 호텔, 식당, 주택 등과 같은 실내 화재이다. 그 중에서 약 53% 이상이 주방에서 발생하고 있다. 또한 미국의 경우에도 실제로 주방에서 발생하는 화재 비율이 실내 화재 내에서 약 40%정도 차지하는 것을 볼 수 있다. 주방화재의 주 발생 요인은 대부분이 조리용 기름의 발화로 인한 것이다. 현재 국내외적으로 다양한 종류의 주방용 기름이 시판되고 있다. 국내에서는 『국가 화재 안전 기준 개정고시』과 『다중 이용 업소의 안전관리에 관한 특별법』을 통해 화재 관련 안전시스템을 구축하고 있다. 또한 주방내의 소화 설비는 『자동식 소화기의 형식 승인 및 검정기술기준 (KOFEIS 0101-1)』에 맞추어 사용하고 있고 이 기준에는 주방에 설치해야 하는 자동식 소화기의 설치 위치 기준과 자체 성능 기준이 있다. 하지만 주방 화재의 특성은 레인지 위치, 후드의 작동 유무, 조리용 기름의 양 등에 매우 민감하게 변화하기 때문에 자동식 소화기의 성능 평가 시험 기준 내에 있는 한 가지의 시나리오 만으로는 자동 소화기의 성능을 검증하는 것에 한계가 있어 자동식 소화기의 성능 평가 기준을 검증하고 개선하고자 한다. 결과적으로 감지위치와 후드 작동의 유무, 레인지가 위치하는 형상에 의해 감지 시간이 차이가 났다. 이러한 수치 해석 결과를 바탕으로 주방 내에서 조리용 기름의 화재 제어를 위한 성능 평가 기준을 개선하는데 있어서 기초적이고 정량적인 자료를 제공 할 수 있다.
According to the 『Disaster response and fire safety fire statistical annual report』, approximately 34% of fire occurrence is an indoor fire such as the hotels, restaurants and housing. And 53% or more of them are occurring in the kitchen. In addition, in United States, the 40% or more of indoor fire...
According to the 『Disaster response and fire safety fire statistical annual report』, approximately 34% of fire occurrence is an indoor fire such as the hotels, restaurants and housing. And 53% or more of them are occurring in the kitchen. In addition, in United States, the 40% or more of indoor fire are occurring in the kitchen. Kitchen fire caused the main factor that an ignition of the cooking oil. Currently the kitchen oil of the wide selection with the domestic is marketed. In domestic, it constructs a fire relation safe system through 『National fire safety standard opening a court notice』 and 『Multi-use and safety of hostels』. And Kitchen extinguishing equipments are used through 『Model recognition of automatic fire extinguisher and official approval technical standard』. In this standard, there are an establishment location standard and oneself efficiency standard of the automatic fire extinguisher. But kitchen fire characteristic is very sensitive about range location, hood operation, and quantity of cooking oil. With only one scenario of official approval technical standard of automatic fire extinguisher, there is a limit to verifying the efficiency of the automatic fire extinguisher. As a result, different detecting times were estimated for various detection locations, detecting location, hood operation, and range location. With the data, the present study data provides useful the data in improving the performance evaluation standard of cooking oil fire
According to the 『Disaster response and fire safety fire statistical annual report』, approximately 34% of fire occurrence is an indoor fire such as the hotels, restaurants and housing. And 53% or more of them are occurring in the kitchen. In addition, in United States, the 40% or more of indoor fire are occurring in the kitchen. Kitchen fire caused the main factor that an ignition of the cooking oil. Currently the kitchen oil of the wide selection with the domestic is marketed. In domestic, it constructs a fire relation safe system through 『National fire safety standard opening a court notice』 and 『Multi-use and safety of hostels』. And Kitchen extinguishing equipments are used through 『Model recognition of automatic fire extinguisher and official approval technical standard』. In this standard, there are an establishment location standard and oneself efficiency standard of the automatic fire extinguisher. But kitchen fire characteristic is very sensitive about range location, hood operation, and quantity of cooking oil. With only one scenario of official approval technical standard of automatic fire extinguisher, there is a limit to verifying the efficiency of the automatic fire extinguisher. As a result, different detecting times were estimated for various detection locations, detecting location, hood operation, and range location. With the data, the present study data provides useful the data in improving the performance evaluation standard of cooking oil fire
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