식품 본래의 신선한 품질을 그대로 유지할 수 있는 비 가열 살균 기술로서 기대되고 있는 광 펄스 처리 조건에 따른 미생물 사멸에 미치는 여러 인자의 영향에 대해 식중독균(Escherichia coli O157:H7, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium, ...
식품 본래의 신선한 품질을 그대로 유지할 수 있는 비 가열 살균 기술로서 기대되고 있는 광 펄스 처리 조건에 따른 미생물 사멸에 미치는 여러 인자의 영향에 대해 식중독균(Escherichia coli O157:H7, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes,) 을 대상 균주로 연구하였다. 1. 광 펄스 처리 시 빛의 세기가 미생물의 불활성화에 미치는 영향을 조사한 결과, 빛의 세기가 증가할수록 사멸 속도와 사멸 율이 증가하였으며, 25kV, 750㎲에서는 7 log, 15 kV와 20 kV는 1500㎲에서 6~7 log 정도의 동일한 사멸율을 나타내었다. 2. 그람 음성과 그람 양성의 미생물 종류에 따라 광 펄스 처리 시 그람 음성이 광 펄스 처리 하였을 경우 사멸율이 그람 양성 보다 높게 나타나며, 포자가 크면 광 펄스 처리를 하였을 때 사멸율이 낮은 것을 확인 할 수 있다. 3. 높은 에너지를 갖는 광 펄스의 빛은 순간적으로 시료의 표면 온도를 상승시켜 미생물을 불활성 시키는데 광 펄스 처리 표면의 온도 상승 정도를 알아본 결과 25 kV에서 1000㎲ 동안 ±0.8℃로 온도 변화가 거의 없는 것을 나타내었다. 4. 광 펄스 처리 시 배지 색깔에 따라 미생물 사멸에 빛의 에너지가 직접 사용되지 않고 색소에 흡수되므로 그 살균 정도는 흡수되는 빛의 양에 따라 감소함을 알 수 있었으며, 미생물 사멸 정도는 백도 즉 L값에 가장 큰 영향을 보이는 것을 알 수 있었다. 5. 빛의 세기 25 kV, 처리 시간 300㎲에서 시료의 두께를 2, 4, 6, 8mm으로 변화를 주어 처리 한 결과 시료의 두께가 얇을수록 높은 살균율을 나타내었다.
식품 본래의 신선한 품질을 그대로 유지할 수 있는 비 가열 살균 기술로서 기대되고 있는 광 펄스 처리 조건에 따른 미생물 사멸에 미치는 여러 인자의 영향에 대해 식중독균(Escherichia coli O157:H7, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes,) 을 대상 균주로 연구하였다. 1. 광 펄스 처리 시 빛의 세기가 미생물의 불활성화에 미치는 영향을 조사한 결과, 빛의 세기가 증가할수록 사멸 속도와 사멸 율이 증가하였으며, 25kV, 750㎲에서는 7 log, 15 kV와 20 kV는 1500㎲에서 6~7 log 정도의 동일한 사멸율을 나타내었다. 2. 그람 음성과 그람 양성의 미생물 종류에 따라 광 펄스 처리 시 그람 음성이 광 펄스 처리 하였을 경우 사멸율이 그람 양성 보다 높게 나타나며, 포자가 크면 광 펄스 처리를 하였을 때 사멸율이 낮은 것을 확인 할 수 있다. 3. 높은 에너지를 갖는 광 펄스의 빛은 순간적으로 시료의 표면 온도를 상승시켜 미생물을 불활성 시키는데 광 펄스 처리 표면의 온도 상승 정도를 알아본 결과 25 kV에서 1000㎲ 동안 ±0.8℃로 온도 변화가 거의 없는 것을 나타내었다. 4. 광 펄스 처리 시 배지 색깔에 따라 미생물 사멸에 빛의 에너지가 직접 사용되지 않고 색소에 흡수되므로 그 살균 정도는 흡수되는 빛의 양에 따라 감소함을 알 수 있었으며, 미생물 사멸 정도는 백도 즉 L값에 가장 큰 영향을 보이는 것을 알 수 있었다. 5. 빛의 세기 25 kV, 처리 시간 300㎲에서 시료의 두께를 2, 4, 6, 8mm으로 변화를 주어 처리 한 결과 시료의 두께가 얇을수록 높은 살균율을 나타내었다.
We examined that the inactivation for food poisoning bacteria(Escherichia coli O157:H7, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes,) from treatment condition of pulsed UV-light which was expected the non-heat sterilization technology that was enable to maintain the quality of fr...
We examined that the inactivation for food poisoning bacteria(Escherichia coli O157:H7, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes,) from treatment condition of pulsed UV-light which was expected the non-heat sterilization technology that was enable to maintain the quality of fresh. The inactivation of microorganisms for different light intensity with pulsed UV-light was evaluated. The sterilization rate increased with light intensity of pulsed intensity light. And microorganisms were reduced by 7 log cycles upper exposure level of 750㎲ at 25 kV and reduced by 6~7 log cycles upper exposure level of 1500㎲ at 20 kV. The sterilizaiton rate with pulsed intensity light were not significantly difference as type of microorganisms like gram-negative and gram-positive. The light of pulsed intensity light having high-energy causes the increase of surface temperature in sample and inactivation of microorganisms. We evaluated the degree of temperature increase upper sample as treatment of pulsed intensity light. The result showed that the change of surface temperature upper sample was not almost observed by treatment of pulsed intensity light and the change range was ±0.8℃ for 1000 ㎲ at 25 kV. When pulsed intensity light was treated in colored broth, the energy could not be used directly for sterilization and is absorbed in pigment of broth. This study showed that the sterilization rate of microorganisms was decreased with increase of the amount of light absorbed and sterilization was significantly effected by L value(brightness). Higher sterilization rate showed that the thickness of sample was more thin in the treatment condition of 2, 4, 6, 8 mm with pulsed UV-light for 300㎲ at 25 kV.
We examined that the inactivation for food poisoning bacteria(Escherichia coli O157:H7, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes,) from treatment condition of pulsed UV-light which was expected the non-heat sterilization technology that was enable to maintain the quality of fresh. The inactivation of microorganisms for different light intensity with pulsed UV-light was evaluated. The sterilization rate increased with light intensity of pulsed intensity light. And microorganisms were reduced by 7 log cycles upper exposure level of 750㎲ at 25 kV and reduced by 6~7 log cycles upper exposure level of 1500㎲ at 20 kV. The sterilizaiton rate with pulsed intensity light were not significantly difference as type of microorganisms like gram-negative and gram-positive. The light of pulsed intensity light having high-energy causes the increase of surface temperature in sample and inactivation of microorganisms. We evaluated the degree of temperature increase upper sample as treatment of pulsed intensity light. The result showed that the change of surface temperature upper sample was not almost observed by treatment of pulsed intensity light and the change range was ±0.8℃ for 1000 ㎲ at 25 kV. When pulsed intensity light was treated in colored broth, the energy could not be used directly for sterilization and is absorbed in pigment of broth. This study showed that the sterilization rate of microorganisms was decreased with increase of the amount of light absorbed and sterilization was significantly effected by L value(brightness). Higher sterilization rate showed that the thickness of sample was more thin in the treatment condition of 2, 4, 6, 8 mm with pulsed UV-light for 300㎲ at 25 kV.
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