경제 발전과 더불어 소득수준이 높아지면서 식문화와 음주문화가 단순히 배를 채우고 술을 마시던 목적 지향적 행위에서 건강을 중시하는 웰빙 트랜드와 식공간의 분위기를 풍요롭게 해주는 음주문화로 바뀌어 가고 있다. 특히 고급문화를 추구하는 계층이 늘어나면서 와인에 대한 이해와 관심이 높아지고, 와인을 즐기는 인구가 크게 늘고 있지만, 소비자들이 수많은 주종 중에서 왜 와인을 선택하는가에 관한 심리적 접근과 다양한 논제의 부재로 인한 연구의 한계점을 보이고 있으며, 와인 시장의 성장이 지속되는 상황에서 와인을 판매하는 수입 회사, 레스토랑의 경영자나 와인 마케터들의 와인 소비자에 대한 다양한 구매 심리를 이해하여 효과적인 마케팅을 수립하려는 시도는 아직 부족한 실정이다. 이에 따라서 본 연구는 소비자의 ...
경제 발전과 더불어 소득수준이 높아지면서 식문화와 음주문화가 단순히 배를 채우고 술을 마시던 목적 지향적 행위에서 건강을 중시하는 웰빙 트랜드와 식공간의 분위기를 풍요롭게 해주는 음주문화로 바뀌어 가고 있다. 특히 고급문화를 추구하는 계층이 늘어나면서 와인에 대한 이해와 관심이 높아지고, 와인을 즐기는 인구가 크게 늘고 있지만, 소비자들이 수많은 주종 중에서 왜 와인을 선택하는가에 관한 심리적 접근과 다양한 논제의 부재로 인한 연구의 한계점을 보이고 있으며, 와인 시장의 성장이 지속되는 상황에서 와인을 판매하는 수입 회사, 레스토랑의 경영자나 와인 마케터들의 와인 소비자에 대한 다양한 구매 심리를 이해하여 효과적인 마케팅을 수립하려는 시도는 아직 부족한 실정이다. 이에 따라서 본 연구는 소비자의 자기 존중감과 관여 수준의 차이가 와인 선택 속성에 미치는 구조관계를 파악하여 결과를 제시함으로서 와인수입판매회사, 외식업체 경영자, 와인마케터, 와인 소믈리에 등 관련업계에 마케팅 전략 수립에 도움이 될 것으로 사료된다. 본 연구의 검증 결과 와인소비자의 자기존중감과 관여도에 대해 와인선택속성 간의 차이에 대해, 자기존중감은 자기존중감이 높은 집단 자기존중감이 낮은 집단보다, 관여도도 관여도가 높은 집단이 관여도가 낮은 집단보다 와인선택속성에 대해 더 큰 차이를 나타냈고 와인소비자의 자기존중감과 관여도 각각 와인선택속성 간의 밀접한 관련성이 있다는 것으로 나타났다. 와인선택속성에 대해서 자기존중감과 관여도 간에 상호작용효과는 유의하지 않게 나타났지만 와인소비자의 관여도, 자기존중감, 와인선택속성 간에 관련성이 높은 것으로 나타났다.
경제 발전과 더불어 소득수준이 높아지면서 식문화와 음주문화가 단순히 배를 채우고 술을 마시던 목적 지향적 행위에서 건강을 중시하는 웰빙 트랜드와 식공간의 분위기를 풍요롭게 해주는 음주문화로 바뀌어 가고 있다. 특히 고급문화를 추구하는 계층이 늘어나면서 와인에 대한 이해와 관심이 높아지고, 와인을 즐기는 인구가 크게 늘고 있지만, 소비자들이 수많은 주종 중에서 왜 와인을 선택하는가에 관한 심리적 접근과 다양한 논제의 부재로 인한 연구의 한계점을 보이고 있으며, 와인 시장의 성장이 지속되는 상황에서 와인을 판매하는 수입 회사, 레스토랑의 경영자나 와인 마케터들의 와인 소비자에 대한 다양한 구매 심리를 이해하여 효과적인 마케팅을 수립하려는 시도는 아직 부족한 실정이다. 이에 따라서 본 연구는 소비자의 자기 존중감과 관여 수준의 차이가 와인 선택 속성에 미치는 구조관계를 파악하여 결과를 제시함으로서 와인수입판매회사, 외식업체 경영자, 와인마케터, 와인 소믈리에 등 관련업계에 마케팅 전략 수립에 도움이 될 것으로 사료된다. 본 연구의 검증 결과 와인소비자의 자기존중감과 관여도에 대해 와인선택속성 간의 차이에 대해, 자기존중감은 자기존중감이 높은 집단 자기존중감이 낮은 집단보다, 관여도도 관여도가 높은 집단이 관여도가 낮은 집단보다 와인선택속성에 대해 더 큰 차이를 나타냈고 와인소비자의 자기존중감과 관여도 각각 와인선택속성 간의 밀접한 관련성이 있다는 것으로 나타났다. 와인선택속성에 대해서 자기존중감과 관여도 간에 상호작용효과는 유의하지 않게 나타났지만 와인소비자의 관여도, 자기존중감, 와인선택속성 간에 관련성이 높은 것으로 나타났다.
With increasing income due to economic development, food culture and drinking culture are changing from simply filling our stomach and drinking to the wellbeing trend focusing on health and enriching dining environment. In particular, growing classes who pursue the high quality culture have high...
With increasing income due to economic development, food culture and drinking culture are changing from simply filling our stomach and drinking to the wellbeing trend focusing on health and enriching dining environment. In particular, growing classes who pursue the high quality culture have higher understanding and interest in wine, and the population enjoying wine is largely increasing. However, the lack of consumers’ psychological approach about wine selection and of various discussions causes limits of the study. Despite the growing wine markets, importers, restaurant managers, and wine marketers’ attempts to understand various consumers’ purchase psychology about wine and establish efficient marketing are still insufficient. Therefore, this study is expected to help relevant firms including wine importers, restaurant managers, wine marketers, and wine sommeliers establish marketing strategies by examining structural relations that the differences between consumers’ self-esteem and involvement level have an effect on wine selection attributes and suggesting the results. According to the verification results, in terms of wine consumers’ self-esteem and involvement, self-esteem showed that self-esteem(high) had bigger differences in wine selection attributes than self-esteem(low), and involvement showed that involvement(high) had bigger differences in wine selection attributes than involvement(low). Wine consumers’ self-esteem and involvement were found to be closely related to wine selection attributes respectively. With regards to wine selection attributes, there was no interaction effect between self-esteem and involvement, but wine consumers’ involvement, self-esteem, and wine selection attributes were shown to be highly related.
With increasing income due to economic development, food culture and drinking culture are changing from simply filling our stomach and drinking to the wellbeing trend focusing on health and enriching dining environment. In particular, growing classes who pursue the high quality culture have higher understanding and interest in wine, and the population enjoying wine is largely increasing. However, the lack of consumers’ psychological approach about wine selection and of various discussions causes limits of the study. Despite the growing wine markets, importers, restaurant managers, and wine marketers’ attempts to understand various consumers’ purchase psychology about wine and establish efficient marketing are still insufficient. Therefore, this study is expected to help relevant firms including wine importers, restaurant managers, wine marketers, and wine sommeliers establish marketing strategies by examining structural relations that the differences between consumers’ self-esteem and involvement level have an effect on wine selection attributes and suggesting the results. According to the verification results, in terms of wine consumers’ self-esteem and involvement, self-esteem showed that self-esteem(high) had bigger differences in wine selection attributes than self-esteem(low), and involvement showed that involvement(high) had bigger differences in wine selection attributes than involvement(low). Wine consumers’ self-esteem and involvement were found to be closely related to wine selection attributes respectively. With regards to wine selection attributes, there was no interaction effect between self-esteem and involvement, but wine consumers’ involvement, self-esteem, and wine selection attributes were shown to be highly related.
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