본 연구의 목적은 잎채소의 미생물 오염도를 평가하는 것이다. 이를 위해 깻잎, 미나리, 배추, 부추, 상추, 쑥갓, 참나물, 치커리의 8종류의 야채 124건을 인천 도매시장에서 채취하여 검사하였다. 연구결과는 다음과 같다. 첫째, 야채 각각에 대해 총호기성균의 평균은 2.2×10^(6)CFU/g 부터 6.0×10^(7)CFU/g이고, 총대장균군은 4.1×10^(5)CFU/g부터 9.8×10^(6)CFU/g으로 나타났다. 두가지 모두 3월부터 9월의 기간 중 여름철에 최고수치를 보였다. 수돗물로 세척한 후 감소율은 총호기성균은 81.0%이고 ...
본 연구의 목적은 잎채소의 미생물 오염도를 평가하는 것이다. 이를 위해 깻잎, 미나리, 배추, 부추, 상추, 쑥갓, 참나물, 치커리의 8종류의 야채 124건을 인천 도매시장에서 채취하여 검사하였다. 연구결과는 다음과 같다. 첫째, 야채 각각에 대해 총호기성균의 평균은 2.2×10^(6)CFU/g 부터 6.0×10^(7)CFU/g이고, 총대장균군은 4.1×10^(5)CFU/g부터 9.8×10^(6)CFU/g으로 나타났다. 두가지 모두 3월부터 9월의 기간 중 여름철에 최고수치를 보였다. 수돗물로 세척한 후 감소율은 총호기성균은 81.0%이고 대장균군은 82.5%이었다. 둘째, 식중독균은 Staphylococcus aureus 8.1%, Bacillus cereus 14.5%, Clostridium perfringens 5.6%, Escherichia coli 18.5%가 검출되었다. 이 중에서 11개 검체에서는 두가지 균이 검출되었다. 각각의 야채에 대해서는 Staphylococcus aureus가 최고 검출율과 최저 검출율이 0.0% 에서 22.2%, Bacillus cereus가 0.0%에서 29.4%, Clostridium perfringens는 0.0% 에서 23.1%, Escherichia. coli는 0.0% 에서 35.0%로 검출되었다. Escherichia coli O157:H7, Salmonella spp., Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni는 검출되지 않았다. 이상의 결과를 종합할 때 본 연구의 결과는 야채에 의한 식중독 예방을 위한 교육과 홍보의 기초자료로 활용될 것으로 기대된다.
본 연구의 목적은 잎채소의 미생물 오염도를 평가하는 것이다. 이를 위해 깻잎, 미나리, 배추, 부추, 상추, 쑥갓, 참나물, 치커리의 8종류의 야채 124건을 인천 도매시장에서 채취하여 검사하였다. 연구결과는 다음과 같다. 첫째, 야채 각각에 대해 총호기성균의 평균은 2.2×10^(6)CFU/g 부터 6.0×10^(7)CFU/g이고, 총대장균군은 4.1×10^(5)CFU/g부터 9.8×10^(6)CFU/g으로 나타났다. 두가지 모두 3월부터 9월의 기간 중 여름철에 최고수치를 보였다. 수돗물로 세척한 후 감소율은 총호기성균은 81.0%이고 대장균군은 82.5%이었다. 둘째, 식중독균은 Staphylococcus aureus 8.1%, Bacillus cereus 14.5%, Clostridium perfringens 5.6%, Escherichia coli 18.5%가 검출되었다. 이 중에서 11개 검체에서는 두가지 균이 검출되었다. 각각의 야채에 대해서는 Staphylococcus aureus가 최고 검출율과 최저 검출율이 0.0% 에서 22.2%, Bacillus cereus가 0.0%에서 29.4%, Clostridium perfringens는 0.0% 에서 23.1%, Escherichia. coli는 0.0% 에서 35.0%로 검출되었다. Escherichia coli O157:H7, Salmonella spp., Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni는 검출되지 않았다. 이상의 결과를 종합할 때 본 연구의 결과는 야채에 의한 식중독 예방을 위한 교육과 홍보의 기초자료로 활용될 것으로 기대된다.
The purpose of this study is to evaluate microbiological contamination of leafy vegetables. Total aerobic bacteria and coliforms were monitored to get the contamination levels and Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Salmonella ...
The purpose of this study is to evaluate microbiological contamination of leafy vegetables. Total aerobic bacteria and coliforms were monitored to get the contamination levels and Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Salmonella spp., Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni to detect pathogens with risk of foodpoisoning from fresh vegetables. The colony count of total aerobes and coliforms was also performed to determine the efficacy of washing with tab water by common consumers. 124 samples which are divided into 8 kinds of vegetables - Sesame leaf, Dropwort, Chinese cabbage, Korean leek, Lettuce, Crown daisy, Pimpinella brachycarpa, Chicory were sampled in 2 wholesale markets in Incheon. Mean counts of total aerobic bacteria for individual vegetables ranged from 2.2×10^(6)CFU/g to 6.0×10^(7)CFU/g and total coliforms were from 4.1×10^(5)CFU/g to 9.8×10^(6)CFU/g. Both show the peaks in summer on this study from March to September. Decrease rates after washing with tab water averaged 81.0% and 82.5% in total aerobic bacteria and coliform counts respectively. Staphylococcus aureus was isolated 8.1%, Bacillus cereus 14.5%, Clostridium perfringens 5.6%, Escherichia coli 18.5%. (9→)11 samples showed overlapped bacterial contamination. For respective vegetables Staphylococcus aureus isolated from 0.0% to 22.2% , Bacillus cereus from 0.0% to 29.4%, Clostridium perfringens from 0.0% to 23.1%, Escherichia. coli from 0.0% to 35.0%. Escherichia coli O157:H7, Salmonella spp., Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni were not isolated. This study is expected to be available as the reference of pathogens in fresh vegetables for the basal data of education, public information and related policy.
The purpose of this study is to evaluate microbiological contamination of leafy vegetables. Total aerobic bacteria and coliforms were monitored to get the contamination levels and Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Salmonella spp., Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni to detect pathogens with risk of foodpoisoning from fresh vegetables. The colony count of total aerobes and coliforms was also performed to determine the efficacy of washing with tab water by common consumers. 124 samples which are divided into 8 kinds of vegetables - Sesame leaf, Dropwort, Chinese cabbage, Korean leek, Lettuce, Crown daisy, Pimpinella brachycarpa, Chicory were sampled in 2 wholesale markets in Incheon. Mean counts of total aerobic bacteria for individual vegetables ranged from 2.2×10^(6)CFU/g to 6.0×10^(7)CFU/g and total coliforms were from 4.1×10^(5)CFU/g to 9.8×10^(6)CFU/g. Both show the peaks in summer on this study from March to September. Decrease rates after washing with tab water averaged 81.0% and 82.5% in total aerobic bacteria and coliform counts respectively. Staphylococcus aureus was isolated 8.1%, Bacillus cereus 14.5%, Clostridium perfringens 5.6%, Escherichia coli 18.5%. (9→)11 samples showed overlapped bacterial contamination. For respective vegetables Staphylococcus aureus isolated from 0.0% to 22.2% , Bacillus cereus from 0.0% to 29.4%, Clostridium perfringens from 0.0% to 23.1%, Escherichia. coli from 0.0% to 35.0%. Escherichia coli O157:H7, Salmonella spp., Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Campylobacter jejuni were not isolated. This study is expected to be available as the reference of pathogens in fresh vegetables for the basal data of education, public information and related policy.
주제어
#비가열채소 채소류의미생물 미생물오염도 raw vegetable microbiological contamination
학위논문 정보
저자
정승혜
학위수여기관
가천의과학대학교 보건대학원
학위구분
국내석사
학과
역학 및 질병관리학전공
발행연도
2007
총페이지
ⅳ, 32 p.
키워드
비가열채소 채소류의미생물 미생물오염도 raw vegetable microbiological contamination
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