본 연구는 발효식품용 Bacillus속 우수균주를 확보하기 위하여 전국의 7개 지역에서 볏짚을 수집한 후, Bacillus속 균주를 분리, 선발한 후 균주들의 분포 특성과 생리화학적 특성을 분석하였다. 균주의 세포형태, gram stain 및 catalase test를 통하여 Bacillus속 세균으로 분류된 균주들 중에서, 각 지역별로 40 균주 씩 총 280 균주를 선발하여 동정하였다. 그 결과 B. amyloliquefaciens 43%, B. pumilus 28%, ...
본 연구는 발효식품용 Bacillus속 우수균주를 확보하기 위하여 전국의 7개 지역에서 볏짚을 수집한 후, Bacillus속 균주를 분리, 선발한 후 균주들의 분포 특성과 생리화학적 특성을 분석하였다. 균주의 세포형태, gram stain 및 catalase test를 통하여 Bacillus속 세균으로 분류된 균주들 중에서, 각 지역별로 40 균주 씩 총 280 균주를 선발하여 동정하였다. 그 결과 B. amyloliquefaciens 43%, B. pumilus 28%, B. subtilis 28%, B. cereus가 1%의 비율로 각각 동정되었다. 이 균주들 중 protease 활성도(180 U/mL)와 γ-GTP 활성도(1800 mU/mL)를 기준으로 하여 4개 그룹으로 나누어 각 그룹당 3 균주 씩 12 균주를 선발하여 그의 생리화학적 특성을 조사하였다. 선발된 12 균주들의 특성을 분석한 결과 생육은 유사한 경향을 나타냈으며, 증자대두 배양시 아미노태 질소의 생성량은 Bacillus subtilis 균주에서 높게 나타났으며, 그 외의 균주들에서는 유사한 경향을 보였다. 발효의 진행에 따라서 아미노태 질소와 암모니아태 질소의 생성량은 증가하는 경향을 보였다. 혈전용해 활성은 모든 실험균주에서 보였으며, B. subtilis GS-34 균주와 B. subtilis GS-40 균주에서 가장 높게 나타났다. B. cereus에 대한 생육 저해능은 B. subtilis GS-33, YS-5 및 B. amyloliquefaciens GS-2 균주에서만 생육저해능을 보였다. ACE 저해능은 γ-GTP의 활성도가 높은 그룹(1,800 mU/mL 이상) 그룹 Ⅰ과 그룹 Ⅲ에서 비교적 높은 활성을 나타냈었고, EDA에 의한 항산화능도 ACE 저해능과 유사하게 group Ⅰ과 Ⅲ에서 높은 활성을 나타냈다. γ-GTP 활성도에 대한 ACE 저해능과 항산화능의 상관성은 비교적 높은 상관도로 모두 양의 상관관계를 보였다. 한편, protease 활성도에 대한 ACE 저해능과 EDA의 상관성은 양의 상관관계를 나타내었으나 상관도는 나타나지 않았다. 즉, γ-GTP 활성도가 높을수록 ACE 저해능과 항산화능이 높은 것으로 나타났다. α-Amylase의 활성은 B. amyloliquefaciens GS-3 균주에서 13.9 U/g으로 가장 높게 나타났으며, 나머지 균주에서는 유사한 활성도를 보였다. cellulase 활성도는 B. amyloliquefaciens GS-3 균주와 B. subtilis GS-40 균주에서만 나타났고, 그 외의 균주들에서는 cellulase 활성을 보이지 않았다.
본 연구는 발효식품용 Bacillus속 우수균주를 확보하기 위하여 전국의 7개 지역에서 볏짚을 수집한 후, Bacillus속 균주를 분리, 선발한 후 균주들의 분포 특성과 생리화학적 특성을 분석하였다. 균주의 세포형태, gram stain 및 catalase test를 통하여 Bacillus속 세균으로 분류된 균주들 중에서, 각 지역별로 40 균주 씩 총 280 균주를 선발하여 동정하였다. 그 결과 B. amyloliquefaciens 43%, B. pumilus 28%, B. subtilis 28%, B. cereus가 1%의 비율로 각각 동정되었다. 이 균주들 중 protease 활성도(180 U/mL)와 γ-GTP 활성도(1800 mU/mL)를 기준으로 하여 4개 그룹으로 나누어 각 그룹당 3 균주 씩 12 균주를 선발하여 그의 생리화학적 특성을 조사하였다. 선발된 12 균주들의 특성을 분석한 결과 생육은 유사한 경향을 나타냈으며, 증자대두 배양시 아미노태 질소의 생성량은 Bacillus subtilis 균주에서 높게 나타났으며, 그 외의 균주들에서는 유사한 경향을 보였다. 발효의 진행에 따라서 아미노태 질소와 암모니아태 질소의 생성량은 증가하는 경향을 보였다. 혈전용해 활성은 모든 실험균주에서 보였으며, B. subtilis GS-34 균주와 B. subtilis GS-40 균주에서 가장 높게 나타났다. B. cereus에 대한 생육 저해능은 B. subtilis GS-33, YS-5 및 B. amyloliquefaciens GS-2 균주에서만 생육저해능을 보였다. ACE 저해능은 γ-GTP의 활성도가 높은 그룹(1,800 mU/mL 이상) 그룹 Ⅰ과 그룹 Ⅲ에서 비교적 높은 활성을 나타냈었고, EDA에 의한 항산화능도 ACE 저해능과 유사하게 group Ⅰ과 Ⅲ에서 높은 활성을 나타냈다. γ-GTP 활성도에 대한 ACE 저해능과 항산화능의 상관성은 비교적 높은 상관도로 모두 양의 상관관계를 보였다. 한편, protease 활성도에 대한 ACE 저해능과 EDA의 상관성은 양의 상관관계를 나타내었으나 상관도는 나타나지 않았다. 즉, γ-GTP 활성도가 높을수록 ACE 저해능과 항산화능이 높은 것으로 나타났다. α-Amylase의 활성은 B. amyloliquefaciens GS-3 균주에서 13.9 U/g으로 가장 높게 나타났으며, 나머지 균주에서는 유사한 활성도를 보였다. cellulase 활성도는 B. amyloliquefaciens GS-3 균주와 B. subtilis GS-40 균주에서만 나타났고, 그 외의 균주들에서는 cellulase 활성을 보이지 않았다.
The study aimed to develop efficient strains of Bacillus sp. for soybean fermentation. The distribution and physicochemical properties of strains isolated from rice straw collected from seven areas in Korea were examined. Forty strains were each randomly selected from seven sources of rice straws, f...
The study aimed to develop efficient strains of Bacillus sp. for soybean fermentation. The distribution and physicochemical properties of strains isolated from rice straw collected from seven areas in Korea were examined. Forty strains were each randomly selected from seven sources of rice straws, for a total of 280 strains. B. amyloliquefaciens comprised 43% of the 280 strains, followed by B. pumilus and B. subtilis (both 28%). B. cereus comprised 1%. All strains were divided into four groups based on protease and γ-glutamyltranspeptidase (γ-GTP) activities, relative to a respective activity of 180 U/mL and 1,800 mU/mL. Twelve strains were selected as the experimental strains. All strains had similar growth behavior. When cooked soybean was fermented, a higher concentration of amino type nitrogen was produced using B. subtilis strains, with the other strains producing a similar amino type nitrogen pattern. The production of amino type and ammonia type nitrogen increased during fermentation. Fibrinolytic activity was detected for all strains and was highest for B. subtilis GS-34. Only B. subtilis GS-33, B. subtilis YS-5 and B. amyloliquefaciens GS-2 displayed antagonistic activity against B. cereus. Higher inhibitory effects of angiotensin-I converting enzyme and electron donating abilities were shown in the groups having higher γ-GTP activity of groups I and III. The inhibitory effect of angiotensin-I converting enzyme and electron donating ability were significantly associated with γ-GTP activity, although no correlation was evident between the inhibitory effect of angiotensin-I converting enzyme or electron donating ability and protease activity. The highest α-amylase activity (13.9 U/g) was displayed by B. amyloliquefaciens GS-3, and only GS-3 and B. subtilis GS-40 displayed cellulase activity.
The study aimed to develop efficient strains of Bacillus sp. for soybean fermentation. The distribution and physicochemical properties of strains isolated from rice straw collected from seven areas in Korea were examined. Forty strains were each randomly selected from seven sources of rice straws, for a total of 280 strains. B. amyloliquefaciens comprised 43% of the 280 strains, followed by B. pumilus and B. subtilis (both 28%). B. cereus comprised 1%. All strains were divided into four groups based on protease and γ-glutamyltranspeptidase (γ-GTP) activities, relative to a respective activity of 180 U/mL and 1,800 mU/mL. Twelve strains were selected as the experimental strains. All strains had similar growth behavior. When cooked soybean was fermented, a higher concentration of amino type nitrogen was produced using B. subtilis strains, with the other strains producing a similar amino type nitrogen pattern. The production of amino type and ammonia type nitrogen increased during fermentation. Fibrinolytic activity was detected for all strains and was highest for B. subtilis GS-34. Only B. subtilis GS-33, B. subtilis YS-5 and B. amyloliquefaciens GS-2 displayed antagonistic activity against B. cereus. Higher inhibitory effects of angiotensin-I converting enzyme and electron donating abilities were shown in the groups having higher γ-GTP activity of groups I and III. The inhibitory effect of angiotensin-I converting enzyme and electron donating ability were significantly associated with γ-GTP activity, although no correlation was evident between the inhibitory effect of angiotensin-I converting enzyme or electron donating ability and protease activity. The highest α-amylase activity (13.9 U/g) was displayed by B. amyloliquefaciens GS-3, and only GS-3 and B. subtilis GS-40 displayed cellulase activity.
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